"خشونتگرایی تماشاگران فوتبال در کشور ما، هنوز در حدی نیست که به مثابه یک بحران یا معضل اجتماعی بررسی شود. اما اگر این پدیده، تعریف، سازماندهی و به شیوهای مناسب نظارت و کنترل نشود، در درازمدت پتانسیل ایجاد بحران را دارد.
در همین خصوص، مقاله حاضر با بررسی عوامل مؤثر بر خشونتگرایی و راهکارهای پیشگیری، نظارت و کنترل آن و با در نظر گرفتن رسالت رسانهها - به خصوص رادیو و تلویزیون- در این زمینه، در پی مطالعه این پدیده است تا پیش از تبدیل آن به بحران، در این مورد چارهاندیشی شود.
در این مقاله گرایش و رفتار خشونتآمیز، متغیر وابسته و متغیرهای سن، تحصیلات، شغل، عوامل محیطی، رضایت از فضای سیاسی ـ اجتماعی کشور، تأثیر جو ورزشگاه، تعصب و پایگاه اقتصادی ـ اجتماعی، متغیر مستقل در نظر گرفته شده و مورد ارزیابی قرار گرفته است. بر اساس نتایج به دست آمده، جمعیت و فضای حاکم بر ورزشگاه و همچنین عوامل محیطی آن «سرویس رفت و آمد، نحوه قضاوت داور و عملکرد بازیکن و ...» بر رفتار خشونتآمیز تماشاگران تأثیر مستقیم داشته و پرخاش کلامی شایعترین شکل بروز رفتار پرخاشگرانه در بین تماشاگران ایرانی بوده است.
نویسندهگان در پایان با توجه به اهمیت نقش رسانهها در امر آموزش تماشاگران و فرهنگسازی پیرامون رفتار تماشاگران، به دستاندرکاران برنامههای ورزشی رادیو و تلویزیون و دیگر رسانهها توصیه کرده است در مسابقات مهم و حساس، به آرام شدن جو حاکم و کاهش پتانسیلهای خشونت در رفتار تماشاگران کمک کنند.
ـ یادآور میشود که این مقاله برگرفته از پژوهشی با همین عنوان است که در مرکز تحقیقات، مطالعات و سنجش برنامهای صداوسیما انجام یافته است.
"