"رسانههای جمعی یعنی منابع اصلی اطلاعات، در همه جا حضور دارند و اثرات مهمی بر سلامت عمومی به جا میگذارند. اثرات رسانه بر رفتارهای مربوط به سلامت نه تنها از دیدگاه تعاملات روزانه ، بلکه به منظور کاربرد برنامهریزی شده رسانهها در تغییر رفتار مطالعه میشود. این مقاله، پس از ذکر دلایل استفاده از رسانههای جمعی در حوزه سلامت، به بحث درباره دو حوزه پژوهشی مرتبط با رسانهها و سلامت (تولید پیام و تاثیر پیام) میپردازد و سپس عوامل موثر بر تولید برنامههای موفق مربوط به سلامت و عواملی را که مانع از تولید چنین برنامههایی میشوند فهرست وار معرفی میکند.
در پایان نیز چند موضوع مهم که پژوهشهای مربوط به رسانه وسلامت را به چالش میکشند، ارائه شده است.
" تولید پیام، تاثیر پیام، رسانه جمعی، سلامت، شکاف آگاهی، بسیج رسانهای
"مقاله حاضر با بررسی روشهای موثر آگاهسازی و آموزش در حوزه سلامت، به دو شیوة آموزش سنتی و نوین در این زمینه میپردازد. نگارنده معتقد است در حالی که مدلهای سنتی آموزش سلامت، بر جنبههای فردی و معمول تاکید دارند، در آموزشهای نوین، تاکید بر توانمندسازی و عمل اجتماعی است. اگر آموزش تعاملی و مقتدرساز در حوزه سلامت از طریق رسانه اجرا شود، ارزشها، نگرشها و رفتارها به مرور در فرد و جامعه تغییر خواهند یافت زیرا در روشهای نوین آگاهسازی، به برانگیختن سطحی فرد و جامعه بسنده نمیشود بلکه سعی در تعمیق آگاهی پیامگیران و انگیزش حس مشارکت واقعی آنهاست.
" "آگاهسازی موثر، رسانه، سلامت.
"
"حضور بیش از 600 میلیون فرد دارای ناتوانی در جهان، موضوع معلولیت و ناتوانی را به مسئلهای مهم در جوامع انسانی تبدیل کرده است. نگرش منفی نسبت به ناتوانی و معلولیت پدیدهای تاریخی است که در طول زمان تا حدی تحول و بهبود یافته است. سازمان ملل متحد، سازمانهای وابسته به آن و سازمانهای غیردولتی معلولان از سال 1980، تلاشی فزاینده را برای تغییر نگرش منفی نسبت به معلولیت آغاز کرده و ادامه دادهاند. رسانه نیز به عنوان پدیدهای غیرقابل انکار در زندگی بشر امروز، طی همین سالها، بارزترین جلوه برخورد مردم با پدیده ناتوانی و معلولیت بوده است. مطالعات نشان میدهد کلیشههای منفی، اصلیترین عنصر در نمایش ناتوانی و معلولیت در رسانهها بودهاند. تصویر افراد دارای ناتوانی و معلولیت در رسانهها، اغلب با کلیشههایی همچون افراد قابل ترحم، قربانی خشونت، شریر و شیطانی، مرموز و بیگانه، قدرت ماورایی، سرگرمکننده و خندهآور، دشمن خویش، باری بر جامعه و فاقد قدرت مشارکت اجتماعی همراه بوده است. رسانههای پیشرو تلاش کردهاند با تغییر این نگاه، زمینه توجه به معلولان را به عنوان شهروندان عادی جامعه، فراهم نمایند. در بسیاری از جوامع دستورالعملهای چگونگی نمایش معلولان در رسانهها آغاز شده است. شناخت دقیق کلیشههای منفی و تلاش برای غلبه بر آنها منجر به حضور بیشتر و فعالتر معلولان در جامعه خواهد شد.
" ناتوانی، رسانه، کلیشههای منفی.
"سلامت شهرنشینی، بیش از هر چیز سلامت اجتماعی را در نظر دارد زیرا شهر نشینی پدیدهای اجتماعی است. از سویی، فلسفة وجودیِ رسانههای گروهی نیز در قالب زیست جمعی و زندگی اجتماعی قابل تعریف است. بنابراین میتوان گفت سلامت اجتماعی، رسانه و زندگی شهری، از اساس دارای پیوندی درونی هستند و به این ترتیب در مهندسی سلامت اجتماعی و زندگی شهری، توجه به رسانهها بسیار حایز اهمیت است. مقاله حاضر نشان میدهد که چگونه بیتوجهی مدرنیسم به زندگی شهری در غرب، موجب بروز مشکلات بسیاری در زمینة سلامت اجتماعی شده است. بدیهی است که رسانهها نیز میتوانند در این میان شمشیری دو لبه باشند؛ یعنی هم در جهت تخریب سلامت اجتماعی حرکت کنند و هم در جهت بازتولید آن زیرا مهمترین نهاد الگوساز در هر جامعه، رسانههای عمومی هستند.
" شهرنشینی، رسانه، تلویزیون، سلامت اجتماعی، تصویر، وانمودگی واقعیت، شیوة زیست.
"گستردگی رسانههای جمعی، ایجاد و انتقال جریان نامحدودی از اطلاعات را در جامعه امروز موجب شده است. این اشباع رسانهای، نگرانیهای خاصی را در خصوص مسائل مربوط به سلامت پدید آورده است. رویارویی با رفتارهای پرخطر در رسانههای جمعی مانند تلویزیون، سینما، بازیهای رایانهای، اینترنت و ... خطری جدی برای سلامت کودکان و نوجوانان به شمار میرود و تأثیر رسانهها بر سلامت نوجوانان در زمینة تغذیه، اطلاعات جنسی، الکل، دخانیات، خشونت و فشارهای روانی همچنان مورد بحث است. رسانهها بیشترین فرصت و زمان را برای شکلدهی به عقاید و رفتارهای جوانان در اختیار دارند و جایگزین والدین و مربیان به عنوان مربی و منبع اولیه اطلاعات درباره دنیا و چگونگی رفتار افراد در آن شدهاند. با توجه به بالا بودن قدرت انتشار رسانهها و خطرات احتمالی انتقال اطلاعات غیردقیق یا حذف اطلاعات حیاتی، همکاری بیشتر و مؤثرتر جوامع بهداشتی و رسانههای جمعی امری ضروری است.
" "رسانه، رفتارهای پرخطر، سیگار، خشونت، رفتارهای جنسی.
"
"مقاله حاضر جستاری است دربارة چگونگی طرح و اولویت یافتن اخبار مربوط به بیماری ایدز در رسانههای امریکا.
نویسنده، ابتدا به زمینههای بروز این بیماری در سانفرانسیسکو و طرح توأم با تاخیر اخبار آن در رسانههای این ایالت اشاره میکند و سپس مراحل عبور این اخبار را از دو قطب اساسی تعیین اولویت خبر در امریکا؛ یعنی روزنامة ملی نیویورک تایمز و کاخ سفید شرح میدهد.
اخبار مربوط به ایدز در سال 1981 برای اولین بار، در رسانههای سانفرانسیسکو طرح شد اما تا سال 1985 که رسانههای سراسر امریکا، به تبعیت از روزنامة نیویورک تایمز به برجستهسازی اخبار این بیماری مبادرت کردند، توفیق طرح و برجستهسازی در رسانههای ملی امریکا را نیافت!!
" رسانههای امریکا، ایدز، برجستهسازی، کاخ سفید، نیویورک تایمز.
"مقالة حاضر کنکاشی است پیرامون نقش رسانه در ارتقا یا تضعیف سلامت جسمی و روانی خانواده.
نویسنده برای تبیین موضوع، با برجسته کردن کارکرد آموزشی رسانه، روشهای مستقیم و غیرمستقیم القای مفاهیم مربوط به حوزة بهداشت و سلامت را از طریق رسانههای دیداری و شنیداری برمیشمرد.
همچنین در بخشی از مقاله به تحولات خانواده در دوران معاصر اشاره شده که رسانهها جهت تاثیرگذاری بیشتر و انطباق برنامهها با واقعیات اجتماعی باید به آنها توجه کنند.
کلید واژهها: سواد سلامتی، رویکرد سلامتمحور، نظریه بازتاب رسانهای، سلامت اخلاقی، نظریه کنترل اجتماعی، جدایی عاطفی، خانواده زیستی، خشونت خانگی.
"