"مقالة حاضر تلاشی است برای تبیین برخی جرایم مطرح در حوزة رسانههای الکترونیک.
نویسنده، رسانههای الکترونیک را شامل پیامهایی میداند که از طریق شبکههای الکترونیکی منتشر میشوند.
وی در بخش اول مقاله، به ذکر تکالیف رسانههای الکترونیک در نظام اسلامی میپردازد که به طور کلی شامل اطلاع رسانی صحیح و به موقع، ترویج فرهنگ نقد سازنده، درج مطالب علمی، اجتناب از درج مطالب حاوی توهین، افترا، هتک حرمت و تصاویر محرک و مبتذل است.
سپس عناصر جرایم رسانههای الکترونیک شامل عناصر مادی، معنوی و قانونی را برمیشمرد.
در بخش دوم مقاله، جرایم رسانهای از دیدگاه قانون مجازات اسلامی، قانون مطبوعات و مقررات شبکههای اطلاع رسانی رایانهای در ایران بررسی میشود. این جرایم بر ضد نظم عمومی و امنیت کشور، اخلاق و عفت عمومی، اشخاص، اخلاق حسنه، اموال و امور صنفی رخ میدهد که نویسنده به ذکر مصادیق هر یک میپردازد.
در ادامه این بخش شمهای از مفاد پیشنویس قانون جرایم رایانهای آمده که طی آن مجازاتهای مقرر دربارة جرایمی نظیر: دستبرد به اطلاعات محرمانه، درج اطلاعات دروغین، کلاهبردای سایبر، تولید، ذخیره، نگهداری و نشر مطالب مستهجن (واقعی یا انیمیشن)، تخلف در ارائه خدمات میزبانی الکترونیک، ارائه غیر مجاز رمز عبور و قواعد تخفیف و تشدید مجازات مجرمان ذکر میشود.
نویسنده در بخش بعدی، مسئولیت این جرایم را از حیث محتوای برنامه و فرد مسئول بررسی میکند و فهرستی از جرایم رایانهای ارائه میدهد و سپس برخی اصول حقوق جزای بینالملل (مانند صلاحیت سرزمینی و صلاحیت شخصی) را دربارة این جرایم توضیح میدهد. وی در بخش پایانی مقاله، رسانههای الکترونیک را به مثابه قربانیان بزه میبیند و به اصلیترین آسیبهایی که متوجه آنهاست مانند دستکاری اخبار و اطلاعات توسط هکرها و نقض مالکیت معنوی اشاره میکند.
تحلیل مختصری از وضعیت رسانههای الکترونیک در ایران پایان بخش این مقاله است.
"