در جهان امروز، اقتدار سیاسی و نظامی درگرو توسعه اقتصادی و صنعتی است و فناوری، موتور توسعه اقتصادی و مایه صنعت یک کشور تلقی میشود. در کشورهای در حال توسعه، فناوری یکی از مهمترین وسایل رسیدن به اهداف توسعه ملی است و نقش دولتها در ایجاد بستر مناسب برای جذب و توسعه فناوری بسیار مؤثر است.
یکی از فناوریهای پیشرفته و استراتژیک فناوری تجهیزات فضایی است که به علت تنوع علوم و فنون به کار رفته در آنها، صنایع و سازمانهای علمی و تحقیقاتی متفاوتی را به هم پیوند زده، زمینه رشد آنها را فراهم کرده و شاخههای جدید علمی و کاربردی را ایجاد کرده است، از این رو، تدارک این فناوری نیز به همین میزان گسترده، پیچیده، هزینهبر، زمانبر و نیاز به یک سازمان، برنامهریزی و هدفگذاری صحیح و دقیق دارد.
در کشورهای صاحب این فناوری، سازمان فضایی منسجم و گستردهای هدایت فعالیتهای آن را به عهده دارد و با تحت پوشش قرار دادن تمام توان صنایع تجاری و نظامی و مراکز تحقیقاتی، قابلیتها و فرصتهای فوقالعادهای ایجاد میکنند.
در حال حاضر، تقریباً کلیة دارندگان این فناوری علاوه بر جذب بودجههای خرید و ساخت ماهواره در کشورهای متقاضی، در بهرهبرداری از آنها نیز سرمایهگذاری میکنند و شریک میشوند و در نتیجه، این فناوریها یک منبع تولید ثروت و قدرت در سطح جهان به حساب میآیند.
از بُعد دیگر، ماهوارهها در زندگی جوامع و ایجاد سهولتهای جدید در تجارت، آموزش، بهداشت، صنعت و ارتباطات نقش مهمی دارند و باعث توسعة فناوریهای زمینی برای کاربردهای متنوع خود میشوند، کاربردهایی نظیر ارتباطات تلفنی بین کشورها، پخش صدها کانال تلویزیونی به طور همزمان در سراسر دنیا، توزیع اینترنت، خدمات کنفرانس تصویری آموزش از دور، پزشکی از دور، تعیین موقعیت، سنجش از دور، هواشناسی و خدمات موبایل ماهوارهای که نقش ارزنده آنها در صرفهجویی هزینه، زمان و بالا بردن امنیت جانی انسانها غیرقابل انکار است. در حال حاضر، تقریباً تمام نقاط کرة زمین تحت پوشش شبکههای گسترده ماهوارهای قرار گرفته است. گسترش سریع ارتباطات ماهوارهای بیانگر تلاش بیوقفه در به کارگیری فناوریهای جدید برای رفع نیازهای جوامع بشری است.
تحقیقات فضایی نیز به عنوان شاخهای جدید از علم و فناوری طی نیم قرن گذشته پیشرفتها و تحولات شگفتی داشته است و در مسیر این تحول، بسیاری از شاخههای علوم نظیر فیزیک نجومی، فیزیک پلاسما، علم مواد و علوم جوی آنچنان گستردگی و عمقی پیدا کردهاند که پیش از آن برای بشر غیرقابل تصور بود. اکنون تحقیقات فضایی به عنوان ابزاری برای حل مشکلات بشر در زمین مورد توجه دانشپژوهان قرار گرفته است و ایستگاههای فضایی بینالمللی برای انجام تحقیقات مختلف که امکان انجام آنها در زمین وجود ندارد تأسیس میشوند.
بنابراین، استفاده از فضا، به کارگیری فناوری ماهواره و کاربرد و نقش آن در جوامع بشری هر روز در حال گسترش است و نقش تعیینکنندهای در توسعه پایدار و تحولات تمدن بشری دارد.