آموزش مهندسی ایران

آموزش مهندسی ایران

آموزش مهندسی ایران سال 1 تابستان 1378 شماره 2

مقالات

۱.

نگاهی به برنامه های آموزشی و پژوهشی رشته های فنی و مهندسی نیازهای حال و آینده

تعداد بازدید : 849 تعداد دانلود : 491
ددر این نوشته، پس از مقدهمه ای درباره آموزش فنی و مهندسی، ابتدا وضع موجود آموزش فنی و مهندسی کشور و نارساییهای آن بررسی شده، نیازهای حال و آینده مورد بحث قرار گرفته و دلایل توجیهی آنها تشریح گردیده اند. سپس با جمعبندی نیازها و استنتاج از دلایل توجیهی، سیستمی فراگیر برای سازمان دادن آموزش از خانه تا دانشگاه و پژوهشکده ارائه شده است.
۲.

کاربرد رایانه ها در آموزش مهندسی عمران

نویسنده:
تعداد بازدید : 670 تعداد دانلود : 947
در این مقاله نقش رایانه ها در آموزش مهندسی بررسی شده، مزایا و معایب آنها مورد نقد قرار گرفته و برنامه رایانه ای Mathcad به عنوان یک نمونه موفق مطرح شده است. این برنامه یک ابزار سطح بالای محاسباتی و نمایش است که در عین داشتن تواناییهای فراوان از سادگی کاربرد و جذابیت لازم برای کاربر، سود می برد. بعلاوه دارای قابلیت چشمگیر به عنوان یک وسیله تمرینی و کمک آموزشی است. این نوشتار چگونگی کاربرد این نرم افزار را برای تکمیل و پیشبرد روشهای کلاسیک آموزشی و یادگیری، در داخل و خارج از کلاس درس نشان می دهد. تمرکز اصلی مطالب روی طراحی ستونهای بتنی مسلح خواهد بود. با استفاده از قابلیتهای نمایشی و برنامه نویسی موجود در در Mathcad ابزارهایی برای آموزش و فراگیری طراحی بتن مسلح عرضه شده است که امکان ارتباط مستقیم و دو طرفه را برای کاربر فراهم می آورد.
۳.

پیشنهادی برای نظام آموزش مهندسی مواد

تعداد بازدید : 918 تعداد دانلود : 745
با تکیه بر اهداف و فلسفه آموزش مهنسی موا [ 1،2] در این مقاله، تدوین و تألیف نظامهای آموزشی بر اساس مراتب و درجه های تحصیلی و شغلی و همچنین رشته های متفاوت تحصیلی به عنوان مقدمه ای بر نظام آموزشی مهندسی مواد، مورد بررسی قرار گرفته است. دامنه آموزش مهندسی مواد در محورهای متفاوت علم و مهندسی مواد، شناسایی و با توجه به عوامل مؤثر در نظام آموزشی ( دانشجو، موضوع درس، روش آموزش و ... ) پیشنهادهایی برای تنظیم و تدوین نظام آموزش مهندسی مواد ارائه شده است. در این نظام، شرایط و استعداد دانشجو، نحوه پذیرش موضوعهای درسی و روش آموزش تشریح شده است. در پایان با ترکیب عوامل مژثر، نظام آموزش مهندسی مواد، به عنوان یک مجموعه اختصاصی برای آموزش مهندسی مواد معرفی می شود.
۴.

تحصیلات تکمیلی در دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز ( گذشته، حال و آینده)

نویسنده:
تعداد بازدید : 881 تعداد دانلود : 306
در این مقاله تحصیلات تکمیلی دانشکده مهندسی دانشگاه شیراز مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته و برای ارتقای کیفیت این تحصیلات و کوتاه شدن طول دوره ها پیشنهادهایی ارائه شده است.
۵.

بازسازی برنامه های مراکز آموزش مهندسی

نویسنده:
تعداد بازدید : 616 تعداد دانلود : 530
تحولات گسترده و عمیق در علوم و فنون به سرعت اتفاق می افتد . برای رویارویی با این دگرگونیها، در اختیار گرفتن ابزار جدی امری ضروری است. تجدید نظر در محتوای مواد آموزشی در جهت همسویی آنها با تغییرات پدید آمده نیز الزامی است، زیرا روشهای به کار گرفته شده در دهه گذشته ممکن است کارایی لازم را جهت تعلیم و تربیتی در دهه آینده دارا نباشند.در این نوشتار، عناوین برخی از مشکلات آموزشی دانشگاههای کشورمان و روشهای برطف ساختن چند مشکل مشترک با دانشگاههای کشورهای دیگر مطرح شده است که این روشها توسط مرکز آموزشی یکی از دانشگاههای معتبر دنیا به کار گرفته شده است. هرچند روشهای ارائه شده برای بازسازی برنامه های مراکز آموزشی ممکن است به ورت مستقیم و به طور کامل در دانشگاههای کشور ما قابل اجرا نباشد، لیکن بررسی این مشکلات و فرایندهای پیشنهادی برای رفع آنها می تواند راه کارهای مناسبی را برای بررسی مسائل موجود دانشگاههای مهندسی در اختیار قرار دهد.
۶.

اهمیت آموزشهای علمی کاربردی

نویسنده:
تعداد بازدید : 891 تعداد دانلود : 270
وسایل رفاهی زندگی انسان بر اساس برنامه های مشخصی تهیه می گردند. برخی از این وسایل با استفاده از منابع طبیعی و با طرح و محاسبه چگونگی دگرگونی آنها فراهم می شود و برخی دیگر، از طریق محاسبه، طراحی و سپس به کارگیری منابع، ساخته می شود. در مراحل مختلف طراحی، تهیه و ساخت ، بهره برداری و بالاخره نگهداری و تعمیر وسایل زندگی، نیروی انسانی کارآمد و ماهر مورد نیاز است. از همین گفتار مختصر، کاملا پیداست که به دلیل اختلاف در ماهیت طراحی، ساخت، مدیریت و برنامه ریزی از یک سو و تعمیر، نگهداری و بهره برداری از وسایل از سوی دیگر، جوامع بشری برای زندگی در جهان امروز، به دو گونه آموزش موازی با یکدیگر نیاز دارند. آموزشهایی شبیه آموزشهای فعلی دانشگاهها و آموزشهای فنی و حرفه ای و ادامه آن (عملی کابردی) . امروز این دو جریان آموزشی در کلیه کشورهای پیشرفته و در حال پیشرفت دایر است و به علت این نیاز، توجه به آموزشهای فنی حرفه ای توسط جوانان پسر و دختر در سظح بین المللی توجه بیشتری شده است.
۷.

نکته های اساسی در آموزش مهندسی

نویسنده:
تعداد بازدید : 63 تعداد دانلود : 666
در آموزش هر رشته چند عامل اساسی باید در نظر گرفته شود. یکی از این عوامل تفاوت میان برنامه آموزشی و برنامه درسی است. در برنامه ریزی درسی اموری مانند هدفها، محتوا، تلفیق نظر و عمل و شیوه تدریس مطرح می شوند. در این مقاله کوشش نگارنده در روشن کردن این امور است و اینکه چگونه می توان با اجرای شیوه ای خاص در تدریس به هدفهای آموزشی رشته نایل شد.

آرشیو

آرشیو شماره ها:
۹۹