۱.
بررسیهای مختلف در کشورهای در حال توسعه بیانگر افزایش چشمگیر نیازهای مالیمدیریت و بهرهبرداری از منابع آب در دهههای آینده است. بر این مبنا، دو چالش کلیدی بر سرراه مدیریت آب کشورهای در حال توسعه قرار دارد: 1. رسیدن به سطح سرمایهگذاری مورد نیاز در زیرساختهای آب و خدمات مرتبط با آن. 2. اعتلای تساوی حقوق، کارآیی و اثربخشی سرمایهگذاریها در این زمینه. این چالشها میتواند موجب توجه ویژه به تحولات مدیریت مالی آب شود و نقش واهمیت آن را از نظر شکلگیری مدیریت نوین منابع آب و ایجاد تحولات لازم در مدیریتتشکیل سرمایه در کشورهای در حال توسعه، بسیار برجسته و ممتاز کند. هدف اصلی اینمقاله، تحلیل جامع چالشها و راهکارها و ارائه طرحی به منظور اتخاذ تصمیمات و تدوینبرنامه راهبردی و درازمدت در این زمینه است.
۲.
یکی از جنبههای مهم و با اهمیت به کارگیری شاخصهای جدول داده - ستانده،بررسی تغییرات بهرهوری تولید میباشد. بدین منظور، معیار ارزش افزوده به قیمتهای ثابت ومعیار نهادههای واسطه به قیمت ثابت مقایسه میشوند. این بدین مفهوم است که کل تغییراتبهرهوری شامل تغییر در بهرهوری ناشی از فنآوری واسطهای و تغییر در بهرهوری ناشی از تغییرفنآوری عوامل اولیه میباشد، که این موضوع در قالب روشهای اقتصادسنجی به راحتی قابلاستخراج نیست. در این مطالعه با استفاده از جداول داده - ستانده سالهای 1353 و 1367 بانکمرکزی جمهوری اسلامیایران که به قیمت ثابت سال 1353 محاسبه شدهاند، به بررسیتغییرات بهرهوری ناشی از تغییر فنآوری عوامل اولیه و واسطهای پرداختهایم. نتایج به دستآمده نشان میدهد که طی دوره مذکور، علیرغم افزایش 55 درصدی نهادههای اولیه، تولید 23درصد کاهش و شاخص بهرهوری ناشی از تغییر عواملاولیه اقتصاد نیز کاهش یافته ولیشاخص بهرهوری ناشی از تغییر فنآوری واسطهای در حدود 8 درصد افزایش نموده و این دومنجر به کاهش شاخص بهرهوری کل نظام تولید شدهاند.
۳.
مقاله حاضر منافع و مخاطرات ناشی از مشارکت در فرآیند جهانی شدن را در سایهتجربه توسعه کشورهای شرق و جنوب شرقی آسیا (اندونزی، مالزی، فیلیپین، جمهوری کره وتایلند) مورد تحلیل قرار میدهد. در این رابطه، این استدلال وجود دارد که کنارهگیری، واکنشمناسبی در برابر خطرات ناشی از مشارکت در فرآیند جهانی شدن نمیباشد. در عوض، تلاشهاباید در جهت جلوگیری از وقوع بحرانهای آینده یا دستکم در راستای کاهش و تعدیل اثراتمخرب این فرآیند باشد. در این زمینه، مقاله حاضر برهمکاریهای منطقهای بینالمللی تأکیددارد.