پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات (علوم و فناوری اطلاعات سابق)
علوم و فناوری اطلاعات بهار و تابستان 1381 شماره 3 و 4 (پیاپی38)
مقالات
حوزه های تخصصی:
اطلاعات در دنیای امروز یا عصر اطلاعات دارای ویژگیها و خصایصی است که به اعتبار آن میتوان وضعیت مطلوب آینده را ترسیم کرد. پراکندگی جغرافیایی، انبوهی، سرعت روزآمدی، تنوع موضوعی اطلاعات، بین رشتهایها و تنوع زبانی از اهم مسایلی است که مقوله اطلاعات، امروزه با آن روبهرو است. حرکت اطلاعات در روند تبدیل به دانش در مسیر اخصگرایی، جامعه اطلاعاتی امروز را تحت سه مقوله اطلاعسازها، اطلاعپردازها و اطلاعخواهها مشخص میشود نیازمند برنامهریزی خاصی میکند. بررسی مسیر تولید و تولد روشها، ابزار، اندیشهها و روندهای اشاعه اطلاعات از نظرگاه تاریخی، منجر به دستیابی رویکردهای اطلاعاتی خاصی در عصر حاضر از جمله حرکت به سمت تخصصی شدن، خودکارسازی، کیفیتگرایی، اطلاعات ناب، جلوگیری از ریزش کاذب و اطلاعرسانی گزینشی شده و پیشبینی میشود هزاره سوم هزاره اطلاعرسانی گزینشی در مفهوم خاص آن باشد.
نظام نمایهسازی وورداسمیت در شبکهء کتابشناختی
حوزه های تخصصی:
رشد سریع اطلاعات الکترونیکی در عصر حاضر، زمینهساز ایجاد انواع متعدد شبکههای کتابشناختی گردیده است. دستیابی به اطلاعات الکترونیکی مستلزم استفاده از روش موثر در نمایهسازی و تشخیص کلیدواژههای مهم بیانگر محتوای یک مدرک است. در همین راستا، (او.سی.ال.سی)1 که بزرگترین شبکه کتابشناختی جهان محسوب میشود به منظور فراهم آوردن تسهیلات لازم برای دستیابی سریع وموثر به اطلاعات، اقدام به ساخت سیستمنمایهسازی خودتحت عنوان وورد اسمیت نموده است. مبنای کار این سیستم، تشخیص خودکار مفاهیم، کلمات و عبارات کلیدی در متن ماشینخوان، براساس »پردازش زبان طبیعی« است. به این ترتیب شبکه (او.سی.ال.سی) با استفاده از تئوریهای زبانشناسی محاسباتی و معنائی-که مورد تأکید پردازش زبان طبیعی است-و نیز با بکارگیری تئوریهای اطلاعرسانی و مدلهای آماری، سعی در ساخت نمایهای داشته است که علاوه بر همخوانی با حجم عظیم دادههای این شبکه، از کارآئی و توانائی کافی و لازم در بازیابی سریع و موثر اطلاعات از محیط شبکه نیز برخوردار باشد.
استناد به منابع الکترونیک در مقالات علمی
حوزه های تخصصی:
با گسترش روزافزون کاربردهای اینترنت و اطلاعات الکترونیک در عرصهء پژوهش، رعایت حقوق صاحبان آثاری که حاصل تلاش خود را در شبکه جهانی اینترنت در اختیار پژوهشگران دیگر قرار میدهند ضروری به نظر میرسد. در این مقاله، برای معرفی سبک واحدی در نحوهء استناد به این منابع، روش انجمن روانشناسی آمریکا مورد بررسی قرار گرفته است.
بررسی شخصیت کارشناسان کاوش اطلاعات
حوزه های تخصصی:
این پژوهش با هدف بررسی شخصیت لازم در موفقیت شغلی کارشناسان کاوش اطلاعات انجام شده است. بدین منظور با استفاده از نظریه صفات و بهرهگیری از روش علمی تحلیل عوامل به انتخاب و اندازهگیری تعداد محدودی از صفات پرداختیم. نظریه پنج عاملی بزرگ نورمن مبنای این پژوهش قرار گرفت. طبق این مدل، صفات به پنج عامل بزرگ برونگرایی، سازگاری، وظیفهشناسی، ثبات عاطفی و فرهنگ و تربیت و حدوداً در بیست مقیاس توضیح دهنده تقسیم گردید. بر این اساس، پرسشنامه شخصیتی با سی و هفت ویژگی در پانزده مرکز تحقیقاتی و اطلاعاتی بین سی و دو کارشناس کاوش اطلاعات و سی و دو کتابدار توزیع گردید. پس از جمعآوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل نتایج حاصله که با استفاده از آزمون دو جملهای و خی دو انجام شد، تاثیر نوع پنجگانه شخصیت بر موفقیت شغلی آنها از نظر پاسخدهندگان مورد تأیید قرار گرفت.
بررسی وضعیت سایتهای کتابخانههای ایرانی در محیط وب
حوزه های تخصصی:
در این پژوهش به منظور شناسایی امکانات سایتهای کتابخانههای ایرانی در محیط وب و تهیه راهنمای این سایتها با استفاده از چک لیست و از طریق جستجو در اینترنت به شناسایی و مقایسه امکانات سایتهای کتابخانهها پرداخته شده است. یافتههای پژوهش نشان می دهد از مجموع 49 سایت از نظر مکان استقرار مؤسسات حامی سایتها 73 درصد یعنی 36 مورد از مؤسسات در تهران مستقر هستند. پنجاه و یک درصد از سایتها دارای اپک میباشند. دوازده درصد از سایتهای دارای اپک از نرم افزار سیمرغ بهره بردهاند. چهل و هفت درصد ازمؤسسات دارای سایت کتابخانه دانشگاهی هستند و 45 درصد از سایتها فاقد صفحه و راهنمای فارسی میباشند.
ساختار نمایهسازی در موتورهای کاوش وب
حوزه های تخصصی:
حجم وسیع اطلاعات بر روی شبکه وب باعث میگردد تا پاسخدهی به کاوشهای ارسالی از سوی کاربرن، بدون دسترسی به تمام متون و فقط با استفاده از فایلهای نمایه صورت گیرد. بدین منظور، در سطح شبکه از روشهای مختلف نمایهسازی استفاده میگردد. روش نمایهء انتهای کتاب، استفاده از ابردادهها، شاخههای موضوعی و ساختار متمرکز و پراکنده در فنآوری موتورهای کاوش از روشهای دیگر میباشد. بسیاری از موتورهای کاوش از یک ساختار متمرکز خزنده-نمایهساز، سود میجونید. خزندهها برنامههای نرمافزاری هستند که عمل پیمایش وب را انجام داده و صفحات جدید و یا به روز در آمده را به سرویسدهندهای که قرار است این صفحات در آنجا نمایه شوند، میفرستند. در ساختار پراکنده که بسیار موءثرتر از نوع متمرکز است، مشکلات ناشی از استفاده از ساختار متمرکز چون: 1) دریافت درخواست صفحات، توسط خزندههای متفاوت موتورهای کاوش، از سرویسدهندگان وب؛ 2) افزایش ترافیک در وب به علت استخراج تمام اشیا و اجزا صفحات وب و نادیده گرفتن اکثر آنها هنگام نمایهسازی؛ 3) جمعآوری اطلاعات بدون همکاری و آگاهی سایر خزندهها و موتورهای کاوش، مورد توجه قرار گرفته و مرتفع شده است.
آموزش برای مدیریت کتابخانه
حوزه های تخصصی:
این مقاله آموزش برای مدیریت کتابخانه را در زمینهء یک محیط در حال دگرگونی سریع که در آن تلاش برای نوآوری، اثربخشی هزینهها، و تحلیل هزینه و فایده از نمودهای عینی آن است، مورد بررسی قرار میدهد. تقاضا برای »ارزش پول« محور اصلی تفکر سازمانی را تشکیل میدهد. دوران توسعهطلبی که مدیریت میتوانست به آسانی منابع و امکانات اضافی را به دست آورد جای خود را به دوران دفاع و توجیه جدّی، نه برای منابع و امکانات اضافی بلکه همچنین در معنای اهم، برای پیشتیبانی از منابع و امکانات موجود داده است. دنیای آموزشی نیز از این روند مستثنی نیست، و به طور روزافزونی در تمام دنیا درگیر مبارزه برای کاهش هزینهء واحدهای درسی است در صورتی که معیارهای آموزشی موجود را حداقل صیانت و یا بهبود بخشد. تلاش برای استفاده کارا از پرداخت مادی مالیاتها محدود به مرزهای جغرافیای ملی نیست. در دنیای اطلاعات تأثیر انتشارات الکترونیکی، آغاز به عرضهء دیدگاههای جدید نموده و افزایش پیچیدگی سیستمهای ذخیرهسازی پایگاههای اطلاعاتی موجب افزایش تقاضا برای ارائه خدمات شده است. تمام این پدیدهها در دوران فشار تورم و کاهش اعتبارات، باعث تقلیل منابع مالی برای فراهمآوری خدمات اثربخش شده است. خدمات کتابخانه در جامعه دانشگاهی بایستی با این تحولات وفق یابد. در نتیجه کتابداران، و کتابخانههای آنها، مسئولیتپذیری بیشتری را در قبال تدارک خدمات و هزینهها عهدهدار شوند. در چنین شرایطی کتابداران باید آیندهنگر و فعال بوده و پاسخگوی مقتضیات بیرونی باشند؛ که این امر نیازمند مدیریت خلاّق، نوآور، و آموزش دیده است. به منظور پاسخگویی به این مقتضیات نیاز روزافزونی به کارکنان در تمام سطوح وجود دارد که مدیران اثربخش شوند. از این پس، کسب محور یک کتابخانه رسمی یا مدرک تحصیلی، همراه با آموزش ضمن خدمت و یا دورههای کوتاه مدت کارآموزی کافی نیست. امروزه نیاز به تفکر آیندهنگر و طراحی برنامههای آموزشی مناسبی است که در موضوع مدیریت نهفته است(1.) بنابراین، این مقاله، تعریف محدود آموزش به معنی »تدوین سیستماتیک یک الگوی مهارتهای شناختی، نگرشها و نیازهای رفتاری به منظور اجرای با کفایت یک کار یا وظیفه را مورد استفاده قرار نمیدهد«. یک تعریف وسیعتر از آموزش و آموزش مداوم »مبتنی بر مبانی آموزش اساسی، نوسازی و توسعه نگرش و فهم، و حفظ یک رویکرد جدید و انعطافپذیر برای کار مناسبتر به نظر میرسد. در این مقاله سعی شده که مفاهیم آموزش و پرورش مداوم در یک مفاد در نظر گرفته شود. ابعاد آموزشی صلاحیتها مثل آنچه که در مدرسههای کتابداری اعطاء میشوند مورد بحث نمیباشند.
خدمات مرجع دانشگاهی در هزاره جدید
حوزه های تخصصی:
ماشینی شدن برای کتابخانههای دانشگاهی مسئله جدیدی نیست. در پایان دهه 1980، در واقع تمام این کتابخانهها برگهدان جستجوی پیوسته، پایگاههای سیدیرام، و جستجوی پیوسته منابع را دارا بودند. کتابخانههای دانشگاهی طرحهای ماشینی شدن را به طور جدی از دهه 1970 پیگیری نمودند. اما فقط در یک دهه، از سال 1991 تاکنون، تمرکز تغییرات در خدمات ارجاعی دانشگاهی قابل توجه و عمیق بوده است. بیشتر این تغییرات با پیشرفت سریع اینترنت ارتباط داشته است. در سال 1991، شبکهای وجود نداشت، مجلات الکترونیکی اندکی موجود بود، ارتباط بین سرویسهای مختلف نیز کم بود و شبکه ارتباطات مجدودی وجود داشت. در هر حال، برای ما که در کتابخانههای دانشگاهی سال 1991 کار کردهایم و آنها که آن زمان را مشاهده نمودهاند نیاز به تغییرات کاملاً محسوس بود. احساس نمودن تغییرات بوجود آمده در فضای سالهای آخر دههء منتهی به سال 2000 باعث شد تا بخشهای مرجع کتابخانه دانشگاهی مورد بررسی قرار گیرد تا بتوانیم این تغییرات را محاسبه نماییم. از شروع سال 1991، ما کتابخانهها را هر سه سال یک بار در دههء اخیر بررسی نمودیم و نتایج را با جستجوی پیوسته به چاپ رساندیم (در سال 1992 و 1995 و 1998)1. و حالا که در پایان سال 2000 و پایان دههء سالهای 1990 و قرن بیستم فضای جدیدی شروع شده است، ما به زمان گذشته بازمیگریدیم و بخشهای مرجع این کتابخانههای دانشگاهی را مرور میکنیم. به این ترتیب نتایج یک دهه تغییرات-از سالهای 1991 تا 2001-در سرویس خدمترسانی مرجع دانشگاه به دست میآید. زمینه تحقیق کتابخانههای مورد تحقیق تماماً عضو انجمن کتابخانههای اختصاصی (ای.آر.ال)2 هستند. این انجمن غیرانتفاعی و اعضای آن بیش از 120 کتابخانه در ایالات متحده آمریکا و کانادا هستند، 110 موءسسه از این تعداد از موءسسات دانشگاهی به شمار میروند. اینها بزرگترین دانشگاههای تحقیقاتی در آمریکای شمالی را تشکیل میدهند که در سطح وسیعی مدارک مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا ارائه میدهند و همگی در صدر تحقیقات دانشگاهی قرار دارند. کتابخانههای این موءسسه جهت هدایت این بخش از تکنولوژی قابل ملاحظه و از خدمات مهمی برخوردارند.3 پرسشنامههای ما در سال 2000-2001 به سرپرستان این کتابخانه که اعضای این انجمن هستند با پست الکترونیکی ارسال شد (پرسشنامههای سه بررسی قبل از طریق پست معمولی ارسال شده بود). امسال تعداد 70 کتابخانه پاسخنامهها را ارسال داشته بودند که 64% از پاسخنامهها را تشکیل میدهد. در بررسی اخیر، پرسشنامه هم برای سرپرست بخش خدمات مرجع فرستاده شدند (در مقایسه با میزان پاسخها که 81% در سال 2/91 و85% در سالهای 5/94 و 62% در 8/97 بوده است. اینها دانشگاههای بزرگی هستند که دهها هزار دانشجو را از طریق کتابخانهای شعبهای زیادی در محوطه دانشگاه سرویس میدهند. 90% از پاسخنامهها در حدود 000/10 یا بیشتر به دانشجویان تمام وقت (اف.تی.ای)4 و 3/24% به 000/30 یا بیشتر از دانشجویان خدمات ارائه میدهند. از این دانشگاهها بیش از 20 کتابخانه در محوطه دانشگاه میباشند. تمامی این کتابخانهها دسترسی از راه دور به بعضی از منابع الکترونیکی را دارا میباشند، و در سطح وسیعی (86%) بیش از صد پایگاه اطلاعاتی برای مشتریان کتابخانههای خود را دارند.
ایجاد خدمات دیجیتالی در کشاورزی
حوزه های تخصصی:
مرکز اطلاعات شبکه کشاورزی (ای.جی.ان.آی.سی)، نظام اشاعه اطلاعات اینترنتی برای بهبود کیفیت منابع و اطلاعات کشاورزی میباشد. در حال حاضر بیش از 35 سازمان در این شبکه فعال هستند که هر یک بخش کوچکی از اطلاعات تخصصی آن را تأمین میکند. این نظام اطلاعاتی شامل برنامههای منظم جهت مداری است که اطلاعات کشاورزی و امور مربوطه و منابع مرجع چند رسانهای برای استفادهء عموم، دانشپژوهان، گروههای تجاری و کاربران دولتی فراهم میآورد. بعضی از اهداف ای.جی.ان.آی.سی از این قرار است: شناسایی و ارزیابی مجموعه عظیم اطلاعات و منابع الکترونیکی، سهولت دسترسی و بازیابی از مفیدترین منابع اطلاعاتی، گردآوری کاملترین آنها، اطلاعرسانی به متخصصین مناطق تحت بررسی و خدمات مرجع پیوسته، استفاده ازخصوصیت اشاعه اینترنتی به عنوان اهرمی جهت اطمینان خاطر از این که کار و مسئولیت به یک نسبت در این امر دخالت داشتهاند و سهولت در همکاری و ارتباط بین جامعه بزرگ کشاورزی، ویژگی شاخص هر یک از این مراکز ارائه خدمات مرجع میباشد. اعضاء همواره خلاصهای در مورد این مرکز و دو نمونه مطالعاتی در دسترسی کاربران قرار میدهند. آنها کارهای انجام شده توسط دانشگاه مینه سوتا در آمادهسازی برای انتقال منابع مرجع به دانشگاه، ایالت تا سطح جهانی را شرح میدهند و نیز تلاشهای دانشگاه ایالتی واشنگتن را برای ساخت مجموعه مراجع دیجیتالی به بحث میپردازد.
دسترسی در برابر نگهداری
حوزه های تخصصی:
دسترسی در برابر نگهداری زمانی یکی از موضوعات داغ در دنیای اطلاعات بوده است و عملکرد خدمات تحویل مدرک تشکیل دهنده این قسمت بحث میباشد. این مقاله بر روی کار کانونی دانشگاه لیورپول متمرکز میشود و خدمات ارسال مدارک موجود و آینده را که مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفتهاند ترسیم میکند. متون مربوط ارجاع داده شده و پس زمینههای طرحهای هادی توضیح داده شده و معیارهایی که برای گنجاندن خدمات مورد استفاده قرار گرفته مطرح شده است. ارزشیابی کاملی از خدمات(1) BL’s inside، (2) BODOS، (3) Ei Text ازشرکتاطلاعرسانی مهندسی الزویر(4)، Uncover LAMDA(5) ارائه شده است. نتایج اولیه گزارش شده است*. از نتایجی که تاکنون به دست آمده حاکی از آن است که از خدمات مدرک در شکل کانونی خود نمیتوان به عنوان حلال برای حل مسئله دسترسی در برابر نگهداری استفاده کرد.