نسیم تشیع در کوهسار خراسان
آرشیو
چکیده
متن
تشیع به معناى صحیح و معروف آن - یعنىاعتقاد به انتخاب حضرت على(ع) به عنوان رهبرى امت اسلامى جهت تکمیل دینى که پیامبراسلام(ص) خود عهدهدار آن بوده است - از همان مراحل نخستین، با اسلام همراه و همگام بوده و جزئى از رسالتى است که پیامبر گرامى(ص) بدان مامور گردیده است. این اعتقاد از متن اسلام و نیز نصوص رسول اکرم(ص) الهام گرفته است. مجاهدتهاى مخلصانهاى که آن بزرگوار در استقرار اسلام و انتشار آن در همه پهنه گیتى به عمل آورد و فداکارى و از خودگذشتگى آن حضرت در برابر همه سختیها و مشکلاتى که در این راه وجود داشتبه دلیل عظمت این پیام آسمانى بود. (1)
یکى از نویسندگان معاصر مىنویسد: «گزاف نیست اگر بگوییم دعوت به تشیع از همان روزى آغاز شد که رهایىبخش بزرگ انسانها، محمد(ص)، در همان روز، بانگ و آواز کلمه "لاالهالاالله" در درهها و کوههاى مکه برآورد; زیرا وقتى آیه "و انذر عشیرتک الاقربین" نازل شد و نبىاکرم بنىهاشم را گردآورد و به آنها هشدار داد و دل آنان را از خدا بیمناک ساخت و فرمود: "ایکم یوازرنی لیکون اخی و وارثی و وزیری و وصیی و خلیفتی فیکم بعدی؟" چه کسى از شما مرا یارى مىکند تا پس از من برادرم و وارثم و وزیرم و وصیم و خلیفهام در میان شما باشد، هیچیک از حاضران به درخواست آن حضرت، جز على المرتضى7 پاسخ مثبت نداد. رسول خدا(ص) به آنها فرمود: "هذا اخی و وارثی و وزیری و وصیی و خلیفتی فیکم بعدی فاسمعوا له و اطیعوا" این (على(ع)) برادر و وارث و وزیر و وصى و جانشین من در میان شما پس از من است، سخنان او را بشنوید و فرمان او را اطاعت کنید. بنابراین، دعوت به تشیع و پیروى از ابوالحسن، على(ع)، از سوى صاحب رسالت همگام و همزمان با دعوت به شهادتین صورت پذیرفته است. به همین جهت، ابوذر غفارى شیعه على بود و باید او را چهارمین یا ششمین فردى بهشمار آورد که به اسلام سبقت جست.» (2)
علامه شرفالدین مىگوید: توجه شیعه امامیه همیشه در اصول دین و فروع آن به عترت طاهره: بوده است و راى آنان همیشه در فروع و اصول مطابق راى ائمه اطهار: بوده است. (3)
مردم خراسان و تشیع
مردم خراسان هر چند نسبتبه بسیارى از مسلمانان عرب و غیر عرب با تاخیر اسلام را پذیرفتند و پیام توحید را لبیک گفتند ولى در استقبال از مکتب تشیع و معارف اهلبیت(ع) در مقایسه با بسیارى از ملل دیگر جلودار و پیشقراول بودهاند. برخى مناطق مهم خراسان از همان آغاز، محتواى اسلام را در قالب تشیع و قرآن مجید را از دست عترت دریافت داشتند و در واقع، قرآن و عترت را دو عنصر مکمل یکدیگر براى تاسیس مکتب توحیدى و بینش الهى شناختند.
یکى از نویسندگان اهل سنت در این باره مىنویسد: «مردم خراسان از آغاز طرفدار حکومت و خلافت اهل بیت پیغمبر(ص) بودند. آنان بنى هاشم را بر بنىامیه براى خلافت ترجیح مىدادند. در میان بنىهاشم نیز علویان را مستحق آن مىدانستند.» (4)
آغاز نفوذ تشیع در خراسان
غور[سرزمین هزاره] تنها نقطه در فلات ایران و از معدود نقاط جهاناسلاماست که اسلام و تشیع راهمزمان وبا هم پذیرفته است. پس از آنکه سپاه اسلام در زمان خلیفه دوم و سومموفق به تسخیر غور و فتح آن دیار نشدند و این ناحیه به دلیل کوهستانى بودن و داشتن راههاى صعبالعبور و مردان شجاع و جنگجو در مقابل اعراب مسلمان مقاومت ورزیدند و تسلیم نشدند اما در زمان خلافت امیرالمؤمنین، على(ع)، با رضا و رغبت اسلام آوردند و پرچم و منشور از دست آن حضرت، به سلاطین غور عطا شد. جوزجانى، مورخ دربار غوریان، گزارش مىدهد:
«غالب ظن آن است که سلطان غور در عهد امیرالمؤمنین، على (رضى الله عنه)، بر دست على (کرمالله وجهه) ایمان آورد و از وى عهد و لوایى بستند و هرکه از آن خاندان به تخت نشستى آن عهد و لواى على بدو دادندى و محبت ائمه اطهار و اهلبیت مصطفى(ص) در اعتقاد ایشان راسخ بود.» (5)
مؤلف دیگرى در این باره، با تفصیل بیشترى مىنویسد: «مرکز شیعیان غور یا مسلمین غور اولین تمرکز شیعه در بلاد غور بوده است; زیرا بین سنوات 35 تا 40 هجرى مسلمان شدهاند و در زمان خلافتحضرت على(ع) جعدة بن هبیرة المخزومى، که خواهرزاده آن حضرت بود، از طرف وى به حکومتخراسان منصوب شد. به خاطر رفتار شایسته جعده، مردم غور از جان و دل به على محبت مىورزیدند. امراى غور، که وضع را کاملا انسانى مىیابند، بدون جنگ سر بر خط فرمان على گذارده به دین اسلام مشرف مىشوند و به پیشنهاد جعده، فرمانرواى کل خطه خراسان، حضرت على فرمان حکومتسرزمین غور را به خاندان شنسب، که از امراى قبلى آن سامان بودند، صادر فرمودند. این فرماننامه قرنها در آن خاندان محفوظ بود و مایه مباهات آن دودمان به شمار مىآمد.» (6)
اسلامآوردن سلطان و مرکز غور در زمان خلافت على(ع) و اخذ منشور حکومتى و لوا از دست آن حضرت در منابع دیگر نیز آمده و امرى قابل تردید نیست. اما در تاریخ، حدود قلمرو سلطان غور در آن زمان، مشخص نشده و با توجه به موانع ارتباط و دشوارى راههاى مواصلاتى، این احتمال وجود دارد که برخى نواحى آن، هر چند محدود، که در جوار ولایات شمالى و غربى خراسان واقع شده است، پیش از این و همزمان با مردم جوزجان و فاریاب و بلخ و هرات و اسغزاو ایمان آورده و اسلام اختیار کرده باشد.
به هرحال، شاهد فوق، اسلام و تشیع مردم و خاندان سلطنتى غور را بطور صریح بیان مىدارد. بنابراین، «غور» اولین نقطه شیعى در فلات ایران است. این امر ناقض ادعاى کسانى است که «قم» را اولین مرکز تشیع در ایران دانتسهاند با آنکه تصریح کردهاند که تشیع آن به ربع آخر قرن اول هجرى بر مىگردد. (7)
غور و خلفاى اموى
با شهادت امام على(ع) در سال 40 هجرى و مسمومیت فرزند ارشد و جانشین وى، امام حسن مجتبى(ع)، معاویه حاکم بلامنازع و علىالاطلاق اسلام گردید. دوران حکومت او و خلافتش چندین ویژگى داشت که تعقیب شدید و شکنجه و کشتار وسیع شیعیان، بویژه بنىهاشم و ترویجسب و لعن امیرالمؤمنین(ع) یکى از آنها بود. ابنابىالحدید درباره سختگیرى معاویه و سایر امویان بر ضد على(ع) و خاندان وى آورده است که آنان صریحا اعلام مىکردند: «لا صلاة الا بلعن ابىتراب»; (8) نمازى که خالى از لعن على باشد نماز نیست. مورخ دیگر مىنویسد: «الا یجیزوا لاحد من شیعة على و اهل بیته شهادة»; (9) معاویه به عمالش بخشنامه کرد که گواهى هیچیک از خاندان و پیروان على(ع) را روانشمرند.»
امام حسین(ع) به وى نوشت که تو «زیاد» را بر عراق حاکم کردى، در حالى که دست و پاى مسلمانان را قطع مىکرد، چشمانشان را کور مىنمود و آنها را بر شاخههاى نخل به دار مىآویخت. تو به او نوشتى که هر کس بر دین على است او رابکش و او نیزآنها رابه امر تو کشت و مثله کرد. (10)
ویژگى دوم خلفاى اموى تبعیض نژادى و برتر دانستن و ترجیح دادن نژاد عرب بر غیر آن بود. «در عصر امویان، که سیاست نژادى و تفوق تازیان به اوج خود رسیده بود، اعراب همواره موالى (ملل غیر عربى) را با خشم و نفرت دیده و آنها را تحقیر مىنمودند و در اثر این رفتار درشت تازیان بود که موالى نسبتبه امویان بدبین شده در مقابل عرب متحد گردیدند... .» (11)
مساله تبعیض نژادى خلفاى اموى و بالتبع اعراب پس از شهادت امام على(ع)، امرى استثنایى و زودگذر یا مربوط به عصر یکى از خلفاى اموى نیست و از دید مورخان، اعم از دربارى و آزاداندیش، به دور نمانده است، بلکه امرى ریشهدار و فراگیر بوده و هیچیک از مورخان درصدد انکار و یا کمرنگ جلوه دادن آن بر نیامدهاند. این در حالى است که اسلام فضیلت را در سایه تقوا دانسته، همه مسلمانان را از هر تیره و نژادى که باشند برادر مىخواند و پیامبر(ص) بر اساس همین جهانبینى الهى و ایمان توحیدى، سلمان فارسى را جزو اهلبیت(ع) و بلال سیاه حبشى را مؤذن خویش قرارداد. (12)
چنان که اشاره شد، مردم و امراى غور در زمان خلافتحضرت على(ع) اسلام اختیار کرده و شمهاى از اخلاق و سجایاى سیاسى و عدالت اجتماعى وى را در زمان کوتاه حکومتش درک نموده بودند. این شناخت و تجربه، همانگونه که آنان را به اسلام خوشبین کرد، موجب شد تا با رضایت و آغوش باز آن را باور نمایند; ارادت و علاقه ماندگار آنان رانیز به خاندان پیامبر(ص) برانگیخت، بهگونهاى که در زمان زمامدارى معاویه، که لعن و سب على(ع) در معابر و مساجد از اعمال رسمى و جزو عبادات تلقى مىشد، غوریان تنها مردم مسلمان در جهان اسلام بودند که از این عمل سرباز زدند و درمقابل دستور دستگاه اموى تمرد نشان دادند. این، دلیل روشن ادامه تشیع در این سرزمین در شرایط دشوار خفقان حکومت امویان است.
فخرالدین مبارکشاه، شاعر دربار غوریان، این واقعه را به رشته نظم درآورده است که بخشى از آن در اینجا ذکر مىشود:
به اسلام در هیچ منبر نماند که بر وى خطیبى همه خطبه خواند که بر آل یاسین به لفظ قبیح نکردند لعنتبه وجه صریح دیار بلندش از آن بد مصون که از دست آن ناکسان بد برون از این جنس هرگز در آن کو نگفت نه در آشکار و نه اندر نهفت نرفت اندر آن لعنتخاندان از این بر همه عالمش فخر دان (13)
مقدسى در احسن التقاسیم این ویژگى مردم غور را به مردم سیستان نسبت داده ولى این ادعا و گزارش وى در تضاد با مطالب فوق نیست; زیرا همانگونه که برخى اشاره کردهاند، (14) مقدسى در کتاب جغرافیایى مورد اشاره، غور را جزو سیستان قلمداد نموده و ایالت مستقلى نشمرده است. (15) از این نظر، وى ویژگى مردم غور را براى سیستانىها آورده است. نویسنده دیگرى، که همانند مقدسى در مورد جغرافیا و تقسیمات غور و سیستان، علاوه برآنچه مقدسى گزارش نموده، آورده است که زنانشان (سیستانىها) در روز از خانه خارج نمىشوند (16) و این یکى از نشانههاى شیعیان در آن دوره بوده است، چنانکه درباره زنان دیلم شیعه نیز این مطلب آمده است.
در باره زنان مداین، که از شهرهاى شیعهنشین بوده است، مىخوانیم: «اهلها فلاحون شیعة امامیة و من عادتهم ان نساءهم لایخرجون نهارا»; (17) مردم مدائن زراعتپیشه و شیعه امامیه مىباشند و عادت آنان این است که زنانشان در روز از خانه خارج نمىشوند.
پایدارى مردم غور بر خط تشیع و ادامه مخالفت آنان با امویان و عمالشان موجب شد که دستگاه حکومت درصدد انتقام برآید. بدین منظور، احتیاج به فریب افکار عمومى و توجیه سپاهیان داشت. بنابراین، در سال47ه، ارتداد مردم غور را شایع کرد و با سپاهى عظیم، عزم تاراج و سرکوب آن را نمود. ابن ایثر در این باره گزارش مىدهد: «و فى هذه السنة [47] سار الحکم بن عمرو الى جبال الغور فغزا من بها و کانوا ارتدوا فاخذهم بالسیف عنوة و فتحها و اصاب منها مغانم کثیره و سبایا و لما رجع الحکم من هذه الغزوة مات بمرو»; (18) در این سال، [47ه] حکم بن عمرو به سوى کوهستان غور لشکر کشید، با اهالى آن ستیز نمود و چون آنان مرتد شده بودند وى با آنان از راه زور شمشیر پیش آمد و دروازههاى آنجا را گشود و غنایم و اسیران فراوانى به چنگ آورد. وى پس از بازگشت در شهر مرو فوت کرد.
کسانى که مطالعاتى در تاریخ اسلام، بویژه حکومتهاى اموى و عباسى، دارند به خوبى واقفند که حربه تکفیر و ارتداد و اتهام به زندقه و بىدینى چگونه همواره به عنوان وسیله کارساز و مؤثر سیاسى در دستحاکمان قرار داشته و با کمک آن براى نابودى و از میان برداشتن مخالفان و توجیه سیاستخشن و سرکوبگرانه و قساوت خود اقدام مىکردهاند. در حالیکه اتهام و تبلیغات سوء آنان هیچگونه واقعیتى نداشته و صرفا براى فریب و تزویر به کار مىرفته است.
مخالفت مردم غور با خلفاى اموى هرچند ناشى از تشیع آنان بود اما این مخالفت منحصر بدین نقطه کوهستانى خراسان نبود، بلکه سراسر این منطقه را فرا گرفته بود، چنانکه یکى از پژوهشگران مىنویسد: «خراسان در قرن اول و دوم هجرى، بزرگترین کانون ضدیتبا امویها بود. نه تنها شیعیان بطور نسبتا وسیع در نقاط مختلف آن گسترده بودند، بلکه گروههایى از قبیل خوارج، شعوبیه و هواداران بنىعباس در نقاط جهان پناهگاه امن براى هاشمیین محسوب مىشد. از اینرو، بنىعباس دعاة و مبلغین خویش را در اطراف خراسان گسیل داشت تا نیروى عظیمى بر ضد امویان فراهم گردید. در مناطقى چون بلخ، بامیان، بدخشان، طالقان، فراه، غور (هزارجات)، مرورود، کابل و هرات هواداران خاندان رسالت (ع) جمعیت قابل توجهى را تشکیل مىدادند. نطفه چند قیام و نهضت ضد اموى و بعدتر ضد عباسى در خراسان بزرگ منعقد گردید.» (19)
مرو و تشیع
مرو که یکى از شهرهاى خراسان بوده در تاریخ نام آشنا و جا افتادهاى است. این شهر همزمان با ورود اسلام مرکز حکمرانى ماهویه مرزبان بود. طبرى در حوادث سال36 ه، آمدن وى را نزد حضرت على(ع) آورده است. حضرت به دست وى مکتوبى داد که در آن خطاب به مردم مرو آمده است: «بسم الله الرحمن الرحیم سلام على من اتبع الهدى اما بعد فان ماهویه ابراز مرزبان مرو جائنی و انی رضیت.» (20)
برخى ماهویه مرزبان را با سلطان غورى از یک خاندان دانسته و احتمال دادهاند که هر دو یکجا نزد حضرت على(ع) رفته به آیین اسلام گرویدهاند. (21) لکن از منبع مذکور و سایر منابع استفاده نمىشود که امیر نامبرده در محضر آن حضرت ایمان آورده و یا پس از آن مسلمان شده باشد، بلکه بر تداوم صلحى که وى پیش از آن، با فرمانده اسلامى مستقر در آن ناحیه (ابنعامر) داشته است، اشاره دارد. این امر با آنکه زمینه تشیع را در آن خطه خراسان نشان مىدهد ولى اسلام آوردن وى را نزد امام على(ع) بدون پشتوانه تاریخى جلوه مىدهد.
خراسان شمالى و تشیع
از یک سو، اعتقادى که علویان و شیعیان درباره خلافت و تداوم آن داشتند و از سوى دیگر، فساد، ظلم و بدعتهاى امویان موجب شد که آنان هیچگاه دستگاه حاکم را مشروع ندانسته و از آن راضى نباشند و در صورت امکان، تنفرشان را اظهار نمایند و قیام کنند; شهادت مظلومانه حسین و یارانش: در کربلا مهمترین و معروفترین آن بود. این قیام، که عمق مظلومیت اهلبیت پیامبر: را نشان داد، پرده از چهره مدعیان خلافت اسلامى برداشت و در ترویج و تعمیق تشیع اثرى بسیار بزرگ و جاویدان بخشید. اما مظلومیتبنىهاشم، بویژه خاندان على(ع) و شیعیان، با شهادت حسینبن على(ع) و زوال روز عاشورا (60 هجرى) پایان نیافت، بلکه بر میزان مظلومیت و آزار آنان افزوده شد و مخالفت و اعتراض آنان نیز ادامه یافت. (22)
یکى از قیامهاى علویان، که پس از قیام امام حسین(ع) در تاریخ ثبتشده است و اثر قابل توجهى از خود بر جاى گذاشته، قیام زید بن على بن الحسین(ع) در سال 121 یا 122 ه است. در میان سپاه او، تعداد فراوانى خراسانى حضور داشتند. (23) این به نوبه خود، میزان آمادگى و استعداد این خطه را براى پذیرش دعوت شیعى به نمایش مىگذارد. پس از شکست قیام زید و شهادت وى بر کثرت و جرات شیعیان خراسان اضافه شد، چنانکه یعقوبى مىنویسد: «هنگامى که زید به شهادت رسید در میان شیعیان خراسان حرکتى پدید آمد. آنها مسائل خویش را آشکار کردند. لذا، کسان زیادى به نزد آنها آمدند و به آنها متمایل شدند، آنها نیز جرایم اموىها را در حق آل رسول9 براى مردم بیان مىکردند. در آن میان، شهرى نبود، مگر آنکه این خبر فضاى آن را آکنده بود.» (24)
مؤلف تاریخ تشیع در ایران پس از نقل گزارش یعقوبى، مىنویسد: «از این تعبیر روشن مىشود که چرا یحیى بن زید به طرف خراسان رفت; او به امید استفاده از نیروهایى بود که گرایش شیعى داشتند.» (25)
یحیى بن زید خراسان را مناسبترین نقطه براى قیام خویش دانست و پس از شهادت پدرش راهى آن سرزمین شد. وى در این سفر مسیر خاصى براى رسیدن به بلخ انتخاب نمود که خود حکایت از وجود شیعیان و علاقهمندان اهلبیت(ع) در مسیرش دارد. حضرت ابتدا به سمت مدائن رفت. سپس به رى وارد شد. پس از مدتى توقف از راه سرخس به بلخ فرود آمد. در این شهر، در خانه یکى از شیعیان به نام حریش بن عمر بن داود سکنى گزید.
حکومت اموى، که از زمینه مساعد قیام و تشیع در خراسان نگرانى داشت، از متوارى شدن یحیى و رفتن وى به سوى خراسان وحشتزده شد و بدون تاخیر، دستور دستگیرى حضرت و خنثى نمودن طرح جنبش او را صادر نمود. ماموران حکومت در بلخ از محل سکونت او اطلاع یافته از حریش، وى را سراغ گرفتند. نامبرده در مقابل تهدید و شکنجه عمال نصر بن سیار، حاکم خراسان، مقاومت ورزید و از دادن هرگونه اطلاعات خوددارى نمود، بنابه گزارش ابن اثیر، پس از آنکه حریش به چنگ نصربن سیار افتاد نصر از وى یحیى را مطالبه نمود. حریش گفت: من از او اطلاعى ندارم. سپس نصر دستور داد تا او را ششصد تازیانه بزنند. حریش با این حال گفت: به خدا سوگند اگر در زیر پایم باشد به شما نشان نخواهم داد. (26) سرانجام پسر حریش از مرگ پدر ترسید و موجب شناسایى حضرت یحیى شد. آن حضرت پس از دستگیرى، زندانى شد. مدتى را در زندان سپرى کرد و سرانجام از زندان فرار نمود. (27)
به نظر مىرسد که یحیى دراین حرکت، غافلگیر شده و فرصت کافى براى بسیج نیرو و جمعآورى و توجیه شیعیان خراسان، پیدا نکرده بود. لذا، پس از زندان ظاهرا از قصد قیام منصرف شد، همراه تعداد هفتاد نفر از پیروانش به سوى بیهق رهسپار گردید و در مسیرش با عمرو بن زراره، حاکم نیشابور، که با ده هزار نفر براى جنگ با او بسیجشده بودند، مواجه شد. یحیى در این جنگ با کشتن فرمانده سپاه نیشابور و وارد کردن تلفات زیاد، آنان را شکست داد و به سوى هرات بازگشت.
شکست لشکر عمرو و کشته شدن وى به خوبى نشانگر محبوبیتیحیى در میان مردم و عدم آمادگى آنها براى جنگ بر ضد یحیى مىباشد. او مدتى در هرات به سر برد و پس از آن، به سوى جوزجان رهسپار شد. اهالى این شهر و اطراف آن و گروهى از مردم طالقان، فاریاب و بلخ به او ملحق شدند. ابوالفرج اصفهانى به جریان جالبى اشاره نموده که نشانگر نهایت اخلاص و تشیع مردم خراسان است: «هنگامىکه یحیى آزاد شد و زنجیرش را باز کرد جمعى از متمولین شیعه نزد آهنگرى که بند از پاى حضرت گشوده بود، رفتند و درخواست کردند تا زنجیر وى را به آنان بفروشد و در قیمت آن به رقابت پرداختند; مرتب مبلغ بر قیمت آن مىافزودند تا اینکه آن را به بیست هزار درهم رساندند. آهنگر ترسید که مبادا این خبر شایع شود و مقامات حکومتى آن را از وى بگیرند. لذا، به آنان گفت: قیمت را بهطور جمعى و سهامى بپردازند. آنان راضى شدند و آن را پرداختند. آهنگر زنجیر را ریز ریز نمود و در میانشان تقسیم کرد. خریداران بدان تبرک جسته و از آن به عنوان نگین انگشتر استفاده نمودند.» (28)
سرانجام مسلم بن احوز هلالى مامور سرکوب حضرت یحیى شد. در ناحیه جوزجان با حضرت درگیر شد. تعداد یاران یحیى با لشکر مسلم قابل مقایسه نبود. آنان تا آخرین نفر مقاومت کردند و سرانجام آن را حضرت شربتشهادت نوشید. (29)
جسد مطهر آن حضرت مدتها بر شاخه درختى در یکى از چهار راههاى جوزجان آویزان بود. شیعیان از ترس و وحشت عمال اموى، که به شدت مراقب اوضاع و دستگیرى شیعیان بودند، نتوانستند آن را پایین بیاورند تا اینکه پس از قیام سراسرى مردم خراسان و براندازى رژیم اموى موفق شدند آن را با عزت و احترام کفن و دفن کنند بر آن نماز گزارند. (30)
شهادت یحیى در توجه مردم خراسان به اهل بیت(ع) و تشدید مخالفت آنان نسبتبه رژیم نژادپرست و غاصب اموى تاثیر محسوسى گذاشت. آنان هنوز عزادار زیدبن على8، پدر یحیى، بودند که در سوگ یحیى نشستند. عواطف آنان نسبتبه علویان فزونى یافت و تنفرشان از نظام موجود مضاعف شد. در نتیجه، آنان را براى انتقام خون یحیى و اعاده حقوق بنىهاشم و اضمحلال امویان مهیا ساخت. عکسالعمل مردم پس از شهادت آن بزرگوار شاهد این واقعیت است. مسعودى در این باره مىنویسد:
« به محض اینکه از شدت اختناق و ارهاب حاکم اموى کاسته شده و مردم خراسان احساس امنیت نمودند، به مدت هفت روز در مناطق دور و نزدیک براى یحیى بن زید عزادارى کردند و در آن سال هر فرزندى که به دنیا آمد به علت اندوه و دردى که از این حادثه بر مردم خراسان وارد شده بود، اسمش را یحیى یا زید گذاشتند.» (31)
اصفهانى مىگوید: «مردم خراسان به سبب شهادت یحیى، جامههاىسیاه پوشیدند وازآنپس شعارشان شد». ابناعثم اضافهمىکند: «تمام شهرهاى خراسان سیاهپوش شد و در عزاى زید بن على و یحیى بن زید عزادارى و گریه مىنمودند و شهادت آنها را یادآور مىشدند.» (32)
این گزارشها خراسان را آماده یک حرکت اعتراضآمیز عمومى و انقلاب سراسرى نشان مىدهد. ناگفته پیداست که خراسانیان تشیع را با یحیى و زید مترادف مىشمردند و عبارت از متابعت آنان مىدانستند. عشق خود را نیز به پیامبر و خاندان بزرگ وى: با سوز و گداز و سوگوارى مصایب آن دودمان و تبعیت از حضرت یحیى نشان مىدادند ولى تشیع مانند امروز مشخصات کلامى و فقهى جامع و مانع خود را مانند سایر مذاهب باز نیافته بود.
به دلیل تشیع مردم خراسان و آمادگى آنان براى براندازى حکومت امویان و انتقام خون یحیى بود که رهبر و مؤسس سلسله عباسیان داعیان خود را به سوى خراسان فرستاد و تاکید نمود که خراسان مناسبترین نقطه جهان اسلام براى انقلاب رهایىبخش و قیام موفق براى اسقاط دولتشام است. وقایع بعدى صحت این ادعا و دقت وى را به اثبات رساند.
همانگونه که اشاره شد، شیعیان پس از آب شدن یخهاى استبداد و خفقان اموى، جسد مطهر حضرت یحیى را تدفین نمودند و برآن نماز گزاردند. روستاى محل دفن وى، که در گذشته به نام «قراغو» (33) یا «بغوى» (34) معروف بود، پس از شهادت و دفن آن امام در آن محل، به نام امام خود معروف شد که در شرق شهر سرپل، در بین بلخ و میمنه واقع شده است.
بر روى سنگى، که در سالهاى بعد بر مزار آن حضرت نصب شده و اکنون موجود و داراى افتادگى فراوانى است، چنین نوشته شده: «بسم الله الرحمن الرحیم هذا قبر السید یحیى بن زید بن على بن الحسین بن على بن ابىطالب رضوان الله علیه قتل بادغوى فى یوم الجمعه فى شهر شعبان المعظم، سنة خمس و عشرین و مائة قتله مسلم بن احوز فى ولایة نصربن سیار فى ایام ولید بن یزید لعنهم الله مما جرى على ید ابىحمزه احمد بن محمد غفر الله و لوالدیه... مما امر ببناء هذه القبة الشیخ الجلیل ابوعبدالله محمد بن شادان الفارسى (القاوسى؟) حشره الله مع محمد و اهل بیته... مما عمل الترمذى غفرالله له و لوالدیه برحمتک یا ارحم الراحمین... الامیر ابىبکر و الامیر محمد بن احمد و احشرهم مع محمد المصطفى... محمد بن شادان الفارسى ابتغاء ثواب الله و تقربا الى رسول الله و... لاهل بیته الطیبین.» (35)
پىنوشتها:
1- هاشم معروفالحسینى، تصوف و تشیع، ترجمه سید محمد صادق عارف، مشهد، آستان قدس،1369، ص 54 و 55 / محمد حسین کاشفالغطاء، اصل الشیعه و اصولها، نجف، بىنا، 1355 ق، ص 68
2- محمد حسین مظفر، تاریخ شیعه، ترجمه سیدمحمد باقر حجتى، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامى، ص 41 و 42
3- سید شرفالدین عاملى، مذهب و رهبر ما، ترجمه مصطفى زمانى، تهران، خزر، ص 494 و 495
4- عبدالحى حبیبى، تاریخ مختصر افغانستان، ج 1، کابل، انجمن ادب و تاریخ افغانستان، ص 98
5- منهاجالسراج جوزجانى، طبقات ناصرى، تصحیح عبدالحى حبیبى، تهران، دنیاى کتاب، ص319 و 320/ عبدالحى حبیبى، پیشین
6- على اکبر تشیید، هدیه اسماعیل یا قیام السادات، تهران، بنگاه مجله تاریخى اسلام، 1331، ص6
7- رسول جعفریان، تاریخ تشیع در ایران، تهران، سازمان تبلیغات اسلامى، 1371، ص117
8- ابن ابىالحدید، شرح نهجالبلاغه، بیروت، داراحیاء التراث العربى،1387 ق، ج 2، ص 202
9- محمد بن جریر الطبرى، تاریخ الامم و الملوک، ج6، بیروت، دارالتراث،1387، ص146
10- محمد بن سعد، طبقات الکبرى، ج 5، بیروت، دارالکتبالعلمیه ، ص 71
11- عبدالحى حبیبى، تاریخ افغانستان بعد از اسلام، تهران، دنیاى کتاب،1363، ص239 و 240
12- رسول جعفریان، پیشین، ص49 و 50 و تاریخ سیاسى اسلام، ج 2، ص 384 بهبعد / عبدالحى حبیبى، پیشین، ص 238
13- میرخواند هروى، روضة الصفا، ج 4، تهران، کتابفروشى مرکزى، بىتا، ص99
14- معینالدین اسفزارى، روضات الجنات فى اوصاف مدینه هرات، به سعى محمد کاظم امام، تهران، دانشگاه تهران، بىتا، ص 355 -356
15- مقدسى، احسن التقاسیم فى معرفة الاقالیم، لندن،1906، ص 305
16 و17- ذکریا قزوینى، آثارالبلاد و اخبار العباد، بیروت، دار بیروت للطباعة و النشر، بىتا، ص 202
18- ابناثیر، الکامل، ج 2، بیروت، دارصادر، ص 478
19- حسینعلى یزدانى، تاریخ هزارها، بىجا، بىنا، 1368، ص39
20- طبرى، پیشین، ج 4، ص557
21- عبدالحى حبیبى، پیشین، ص 128
22- کامل شیبى، الصلة بین التشیع و التصوف، مصر، دارالمعارف، ص96
23- مسعودى، مروج الذهب، ج3، بیروت، دارلکتب العلمیه،1406 ق، ص 250
24- ابنواضح یعقوبى، تاریخ یعقوبى، ج 2، بیروت، دارصادر، ص326
25- رسول جعفریان، پیشین، ص 138
26- ابن اثیر، پیشین، ج 5، ص 271
27- ابن واضح یعقوبى، پیشین، ص 262
28- ابوالفرج الاصبهانى، الاغانى،، ص 105
29 و 30- ابناعثم، الفتوح، ج 4، بیروت، دارالکتبالعلمیه،1406 ق، ص 325 -326، ص 348
31- مسعودى، پیشین، ج3، ص213
32- ابوالفرج الاصبهانى، پیشین، ص 108
33- عبدالحى حبیبى، پیشین، ص186
34- حسینعلى یزدانى، پیشین، ص 40
35- عبدالحى حبیبى، پیشین، ص187
یکى از نویسندگان معاصر مىنویسد: «گزاف نیست اگر بگوییم دعوت به تشیع از همان روزى آغاز شد که رهایىبخش بزرگ انسانها، محمد(ص)، در همان روز، بانگ و آواز کلمه "لاالهالاالله" در درهها و کوههاى مکه برآورد; زیرا وقتى آیه "و انذر عشیرتک الاقربین" نازل شد و نبىاکرم بنىهاشم را گردآورد و به آنها هشدار داد و دل آنان را از خدا بیمناک ساخت و فرمود: "ایکم یوازرنی لیکون اخی و وارثی و وزیری و وصیی و خلیفتی فیکم بعدی؟" چه کسى از شما مرا یارى مىکند تا پس از من برادرم و وارثم و وزیرم و وصیم و خلیفهام در میان شما باشد، هیچیک از حاضران به درخواست آن حضرت، جز على المرتضى7 پاسخ مثبت نداد. رسول خدا(ص) به آنها فرمود: "هذا اخی و وارثی و وزیری و وصیی و خلیفتی فیکم بعدی فاسمعوا له و اطیعوا" این (على(ع)) برادر و وارث و وزیر و وصى و جانشین من در میان شما پس از من است، سخنان او را بشنوید و فرمان او را اطاعت کنید. بنابراین، دعوت به تشیع و پیروى از ابوالحسن، على(ع)، از سوى صاحب رسالت همگام و همزمان با دعوت به شهادتین صورت پذیرفته است. به همین جهت، ابوذر غفارى شیعه على بود و باید او را چهارمین یا ششمین فردى بهشمار آورد که به اسلام سبقت جست.» (2)
علامه شرفالدین مىگوید: توجه شیعه امامیه همیشه در اصول دین و فروع آن به عترت طاهره: بوده است و راى آنان همیشه در فروع و اصول مطابق راى ائمه اطهار: بوده است. (3)
مردم خراسان و تشیع
مردم خراسان هر چند نسبتبه بسیارى از مسلمانان عرب و غیر عرب با تاخیر اسلام را پذیرفتند و پیام توحید را لبیک گفتند ولى در استقبال از مکتب تشیع و معارف اهلبیت(ع) در مقایسه با بسیارى از ملل دیگر جلودار و پیشقراول بودهاند. برخى مناطق مهم خراسان از همان آغاز، محتواى اسلام را در قالب تشیع و قرآن مجید را از دست عترت دریافت داشتند و در واقع، قرآن و عترت را دو عنصر مکمل یکدیگر براى تاسیس مکتب توحیدى و بینش الهى شناختند.
یکى از نویسندگان اهل سنت در این باره مىنویسد: «مردم خراسان از آغاز طرفدار حکومت و خلافت اهل بیت پیغمبر(ص) بودند. آنان بنى هاشم را بر بنىامیه براى خلافت ترجیح مىدادند. در میان بنىهاشم نیز علویان را مستحق آن مىدانستند.» (4)
آغاز نفوذ تشیع در خراسان
غور[سرزمین هزاره] تنها نقطه در فلات ایران و از معدود نقاط جهاناسلاماست که اسلام و تشیع راهمزمان وبا هم پذیرفته است. پس از آنکه سپاه اسلام در زمان خلیفه دوم و سومموفق به تسخیر غور و فتح آن دیار نشدند و این ناحیه به دلیل کوهستانى بودن و داشتن راههاى صعبالعبور و مردان شجاع و جنگجو در مقابل اعراب مسلمان مقاومت ورزیدند و تسلیم نشدند اما در زمان خلافت امیرالمؤمنین، على(ع)، با رضا و رغبت اسلام آوردند و پرچم و منشور از دست آن حضرت، به سلاطین غور عطا شد. جوزجانى، مورخ دربار غوریان، گزارش مىدهد:
«غالب ظن آن است که سلطان غور در عهد امیرالمؤمنین، على (رضى الله عنه)، بر دست على (کرمالله وجهه) ایمان آورد و از وى عهد و لوایى بستند و هرکه از آن خاندان به تخت نشستى آن عهد و لواى على بدو دادندى و محبت ائمه اطهار و اهلبیت مصطفى(ص) در اعتقاد ایشان راسخ بود.» (5)
مؤلف دیگرى در این باره، با تفصیل بیشترى مىنویسد: «مرکز شیعیان غور یا مسلمین غور اولین تمرکز شیعه در بلاد غور بوده است; زیرا بین سنوات 35 تا 40 هجرى مسلمان شدهاند و در زمان خلافتحضرت على(ع) جعدة بن هبیرة المخزومى، که خواهرزاده آن حضرت بود، از طرف وى به حکومتخراسان منصوب شد. به خاطر رفتار شایسته جعده، مردم غور از جان و دل به على محبت مىورزیدند. امراى غور، که وضع را کاملا انسانى مىیابند، بدون جنگ سر بر خط فرمان على گذارده به دین اسلام مشرف مىشوند و به پیشنهاد جعده، فرمانرواى کل خطه خراسان، حضرت على فرمان حکومتسرزمین غور را به خاندان شنسب، که از امراى قبلى آن سامان بودند، صادر فرمودند. این فرماننامه قرنها در آن خاندان محفوظ بود و مایه مباهات آن دودمان به شمار مىآمد.» (6)
اسلامآوردن سلطان و مرکز غور در زمان خلافت على(ع) و اخذ منشور حکومتى و لوا از دست آن حضرت در منابع دیگر نیز آمده و امرى قابل تردید نیست. اما در تاریخ، حدود قلمرو سلطان غور در آن زمان، مشخص نشده و با توجه به موانع ارتباط و دشوارى راههاى مواصلاتى، این احتمال وجود دارد که برخى نواحى آن، هر چند محدود، که در جوار ولایات شمالى و غربى خراسان واقع شده است، پیش از این و همزمان با مردم جوزجان و فاریاب و بلخ و هرات و اسغزاو ایمان آورده و اسلام اختیار کرده باشد.
به هرحال، شاهد فوق، اسلام و تشیع مردم و خاندان سلطنتى غور را بطور صریح بیان مىدارد. بنابراین، «غور» اولین نقطه شیعى در فلات ایران است. این امر ناقض ادعاى کسانى است که «قم» را اولین مرکز تشیع در ایران دانتسهاند با آنکه تصریح کردهاند که تشیع آن به ربع آخر قرن اول هجرى بر مىگردد. (7)
غور و خلفاى اموى
با شهادت امام على(ع) در سال 40 هجرى و مسمومیت فرزند ارشد و جانشین وى، امام حسن مجتبى(ع)، معاویه حاکم بلامنازع و علىالاطلاق اسلام گردید. دوران حکومت او و خلافتش چندین ویژگى داشت که تعقیب شدید و شکنجه و کشتار وسیع شیعیان، بویژه بنىهاشم و ترویجسب و لعن امیرالمؤمنین(ع) یکى از آنها بود. ابنابىالحدید درباره سختگیرى معاویه و سایر امویان بر ضد على(ع) و خاندان وى آورده است که آنان صریحا اعلام مىکردند: «لا صلاة الا بلعن ابىتراب»; (8) نمازى که خالى از لعن على باشد نماز نیست. مورخ دیگر مىنویسد: «الا یجیزوا لاحد من شیعة على و اهل بیته شهادة»; (9) معاویه به عمالش بخشنامه کرد که گواهى هیچیک از خاندان و پیروان على(ع) را روانشمرند.»
امام حسین(ع) به وى نوشت که تو «زیاد» را بر عراق حاکم کردى، در حالى که دست و پاى مسلمانان را قطع مىکرد، چشمانشان را کور مىنمود و آنها را بر شاخههاى نخل به دار مىآویخت. تو به او نوشتى که هر کس بر دین على است او رابکش و او نیزآنها رابه امر تو کشت و مثله کرد. (10)
ویژگى دوم خلفاى اموى تبعیض نژادى و برتر دانستن و ترجیح دادن نژاد عرب بر غیر آن بود. «در عصر امویان، که سیاست نژادى و تفوق تازیان به اوج خود رسیده بود، اعراب همواره موالى (ملل غیر عربى) را با خشم و نفرت دیده و آنها را تحقیر مىنمودند و در اثر این رفتار درشت تازیان بود که موالى نسبتبه امویان بدبین شده در مقابل عرب متحد گردیدند... .» (11)
مساله تبعیض نژادى خلفاى اموى و بالتبع اعراب پس از شهادت امام على(ع)، امرى استثنایى و زودگذر یا مربوط به عصر یکى از خلفاى اموى نیست و از دید مورخان، اعم از دربارى و آزاداندیش، به دور نمانده است، بلکه امرى ریشهدار و فراگیر بوده و هیچیک از مورخان درصدد انکار و یا کمرنگ جلوه دادن آن بر نیامدهاند. این در حالى است که اسلام فضیلت را در سایه تقوا دانسته، همه مسلمانان را از هر تیره و نژادى که باشند برادر مىخواند و پیامبر(ص) بر اساس همین جهانبینى الهى و ایمان توحیدى، سلمان فارسى را جزو اهلبیت(ع) و بلال سیاه حبشى را مؤذن خویش قرارداد. (12)
چنان که اشاره شد، مردم و امراى غور در زمان خلافتحضرت على(ع) اسلام اختیار کرده و شمهاى از اخلاق و سجایاى سیاسى و عدالت اجتماعى وى را در زمان کوتاه حکومتش درک نموده بودند. این شناخت و تجربه، همانگونه که آنان را به اسلام خوشبین کرد، موجب شد تا با رضایت و آغوش باز آن را باور نمایند; ارادت و علاقه ماندگار آنان رانیز به خاندان پیامبر(ص) برانگیخت، بهگونهاى که در زمان زمامدارى معاویه، که لعن و سب على(ع) در معابر و مساجد از اعمال رسمى و جزو عبادات تلقى مىشد، غوریان تنها مردم مسلمان در جهان اسلام بودند که از این عمل سرباز زدند و درمقابل دستور دستگاه اموى تمرد نشان دادند. این، دلیل روشن ادامه تشیع در این سرزمین در شرایط دشوار خفقان حکومت امویان است.
فخرالدین مبارکشاه، شاعر دربار غوریان، این واقعه را به رشته نظم درآورده است که بخشى از آن در اینجا ذکر مىشود:
به اسلام در هیچ منبر نماند که بر وى خطیبى همه خطبه خواند که بر آل یاسین به لفظ قبیح نکردند لعنتبه وجه صریح دیار بلندش از آن بد مصون که از دست آن ناکسان بد برون از این جنس هرگز در آن کو نگفت نه در آشکار و نه اندر نهفت نرفت اندر آن لعنتخاندان از این بر همه عالمش فخر دان (13)
مقدسى در احسن التقاسیم این ویژگى مردم غور را به مردم سیستان نسبت داده ولى این ادعا و گزارش وى در تضاد با مطالب فوق نیست; زیرا همانگونه که برخى اشاره کردهاند، (14) مقدسى در کتاب جغرافیایى مورد اشاره، غور را جزو سیستان قلمداد نموده و ایالت مستقلى نشمرده است. (15) از این نظر، وى ویژگى مردم غور را براى سیستانىها آورده است. نویسنده دیگرى، که همانند مقدسى در مورد جغرافیا و تقسیمات غور و سیستان، علاوه برآنچه مقدسى گزارش نموده، آورده است که زنانشان (سیستانىها) در روز از خانه خارج نمىشوند (16) و این یکى از نشانههاى شیعیان در آن دوره بوده است، چنانکه درباره زنان دیلم شیعه نیز این مطلب آمده است.
در باره زنان مداین، که از شهرهاى شیعهنشین بوده است، مىخوانیم: «اهلها فلاحون شیعة امامیة و من عادتهم ان نساءهم لایخرجون نهارا»; (17) مردم مدائن زراعتپیشه و شیعه امامیه مىباشند و عادت آنان این است که زنانشان در روز از خانه خارج نمىشوند.
پایدارى مردم غور بر خط تشیع و ادامه مخالفت آنان با امویان و عمالشان موجب شد که دستگاه حکومت درصدد انتقام برآید. بدین منظور، احتیاج به فریب افکار عمومى و توجیه سپاهیان داشت. بنابراین، در سال47ه، ارتداد مردم غور را شایع کرد و با سپاهى عظیم، عزم تاراج و سرکوب آن را نمود. ابن ایثر در این باره گزارش مىدهد: «و فى هذه السنة [47] سار الحکم بن عمرو الى جبال الغور فغزا من بها و کانوا ارتدوا فاخذهم بالسیف عنوة و فتحها و اصاب منها مغانم کثیره و سبایا و لما رجع الحکم من هذه الغزوة مات بمرو»; (18) در این سال، [47ه] حکم بن عمرو به سوى کوهستان غور لشکر کشید، با اهالى آن ستیز نمود و چون آنان مرتد شده بودند وى با آنان از راه زور شمشیر پیش آمد و دروازههاى آنجا را گشود و غنایم و اسیران فراوانى به چنگ آورد. وى پس از بازگشت در شهر مرو فوت کرد.
کسانى که مطالعاتى در تاریخ اسلام، بویژه حکومتهاى اموى و عباسى، دارند به خوبى واقفند که حربه تکفیر و ارتداد و اتهام به زندقه و بىدینى چگونه همواره به عنوان وسیله کارساز و مؤثر سیاسى در دستحاکمان قرار داشته و با کمک آن براى نابودى و از میان برداشتن مخالفان و توجیه سیاستخشن و سرکوبگرانه و قساوت خود اقدام مىکردهاند. در حالیکه اتهام و تبلیغات سوء آنان هیچگونه واقعیتى نداشته و صرفا براى فریب و تزویر به کار مىرفته است.
مخالفت مردم غور با خلفاى اموى هرچند ناشى از تشیع آنان بود اما این مخالفت منحصر بدین نقطه کوهستانى خراسان نبود، بلکه سراسر این منطقه را فرا گرفته بود، چنانکه یکى از پژوهشگران مىنویسد: «خراسان در قرن اول و دوم هجرى، بزرگترین کانون ضدیتبا امویها بود. نه تنها شیعیان بطور نسبتا وسیع در نقاط مختلف آن گسترده بودند، بلکه گروههایى از قبیل خوارج، شعوبیه و هواداران بنىعباس در نقاط جهان پناهگاه امن براى هاشمیین محسوب مىشد. از اینرو، بنىعباس دعاة و مبلغین خویش را در اطراف خراسان گسیل داشت تا نیروى عظیمى بر ضد امویان فراهم گردید. در مناطقى چون بلخ، بامیان، بدخشان، طالقان، فراه، غور (هزارجات)، مرورود، کابل و هرات هواداران خاندان رسالت (ع) جمعیت قابل توجهى را تشکیل مىدادند. نطفه چند قیام و نهضت ضد اموى و بعدتر ضد عباسى در خراسان بزرگ منعقد گردید.» (19)
مرو و تشیع
مرو که یکى از شهرهاى خراسان بوده در تاریخ نام آشنا و جا افتادهاى است. این شهر همزمان با ورود اسلام مرکز حکمرانى ماهویه مرزبان بود. طبرى در حوادث سال36 ه، آمدن وى را نزد حضرت على(ع) آورده است. حضرت به دست وى مکتوبى داد که در آن خطاب به مردم مرو آمده است: «بسم الله الرحمن الرحیم سلام على من اتبع الهدى اما بعد فان ماهویه ابراز مرزبان مرو جائنی و انی رضیت.» (20)
برخى ماهویه مرزبان را با سلطان غورى از یک خاندان دانسته و احتمال دادهاند که هر دو یکجا نزد حضرت على(ع) رفته به آیین اسلام گرویدهاند. (21) لکن از منبع مذکور و سایر منابع استفاده نمىشود که امیر نامبرده در محضر آن حضرت ایمان آورده و یا پس از آن مسلمان شده باشد، بلکه بر تداوم صلحى که وى پیش از آن، با فرمانده اسلامى مستقر در آن ناحیه (ابنعامر) داشته است، اشاره دارد. این امر با آنکه زمینه تشیع را در آن خطه خراسان نشان مىدهد ولى اسلام آوردن وى را نزد امام على(ع) بدون پشتوانه تاریخى جلوه مىدهد.
خراسان شمالى و تشیع
از یک سو، اعتقادى که علویان و شیعیان درباره خلافت و تداوم آن داشتند و از سوى دیگر، فساد، ظلم و بدعتهاى امویان موجب شد که آنان هیچگاه دستگاه حاکم را مشروع ندانسته و از آن راضى نباشند و در صورت امکان، تنفرشان را اظهار نمایند و قیام کنند; شهادت مظلومانه حسین و یارانش: در کربلا مهمترین و معروفترین آن بود. این قیام، که عمق مظلومیت اهلبیت پیامبر: را نشان داد، پرده از چهره مدعیان خلافت اسلامى برداشت و در ترویج و تعمیق تشیع اثرى بسیار بزرگ و جاویدان بخشید. اما مظلومیتبنىهاشم، بویژه خاندان على(ع) و شیعیان، با شهادت حسینبن على(ع) و زوال روز عاشورا (60 هجرى) پایان نیافت، بلکه بر میزان مظلومیت و آزار آنان افزوده شد و مخالفت و اعتراض آنان نیز ادامه یافت. (22)
یکى از قیامهاى علویان، که پس از قیام امام حسین(ع) در تاریخ ثبتشده است و اثر قابل توجهى از خود بر جاى گذاشته، قیام زید بن على بن الحسین(ع) در سال 121 یا 122 ه است. در میان سپاه او، تعداد فراوانى خراسانى حضور داشتند. (23) این به نوبه خود، میزان آمادگى و استعداد این خطه را براى پذیرش دعوت شیعى به نمایش مىگذارد. پس از شکست قیام زید و شهادت وى بر کثرت و جرات شیعیان خراسان اضافه شد، چنانکه یعقوبى مىنویسد: «هنگامى که زید به شهادت رسید در میان شیعیان خراسان حرکتى پدید آمد. آنها مسائل خویش را آشکار کردند. لذا، کسان زیادى به نزد آنها آمدند و به آنها متمایل شدند، آنها نیز جرایم اموىها را در حق آل رسول9 براى مردم بیان مىکردند. در آن میان، شهرى نبود، مگر آنکه این خبر فضاى آن را آکنده بود.» (24)
مؤلف تاریخ تشیع در ایران پس از نقل گزارش یعقوبى، مىنویسد: «از این تعبیر روشن مىشود که چرا یحیى بن زید به طرف خراسان رفت; او به امید استفاده از نیروهایى بود که گرایش شیعى داشتند.» (25)
یحیى بن زید خراسان را مناسبترین نقطه براى قیام خویش دانست و پس از شهادت پدرش راهى آن سرزمین شد. وى در این سفر مسیر خاصى براى رسیدن به بلخ انتخاب نمود که خود حکایت از وجود شیعیان و علاقهمندان اهلبیت(ع) در مسیرش دارد. حضرت ابتدا به سمت مدائن رفت. سپس به رى وارد شد. پس از مدتى توقف از راه سرخس به بلخ فرود آمد. در این شهر، در خانه یکى از شیعیان به نام حریش بن عمر بن داود سکنى گزید.
حکومت اموى، که از زمینه مساعد قیام و تشیع در خراسان نگرانى داشت، از متوارى شدن یحیى و رفتن وى به سوى خراسان وحشتزده شد و بدون تاخیر، دستور دستگیرى حضرت و خنثى نمودن طرح جنبش او را صادر نمود. ماموران حکومت در بلخ از محل سکونت او اطلاع یافته از حریش، وى را سراغ گرفتند. نامبرده در مقابل تهدید و شکنجه عمال نصر بن سیار، حاکم خراسان، مقاومت ورزید و از دادن هرگونه اطلاعات خوددارى نمود، بنابه گزارش ابن اثیر، پس از آنکه حریش به چنگ نصربن سیار افتاد نصر از وى یحیى را مطالبه نمود. حریش گفت: من از او اطلاعى ندارم. سپس نصر دستور داد تا او را ششصد تازیانه بزنند. حریش با این حال گفت: به خدا سوگند اگر در زیر پایم باشد به شما نشان نخواهم داد. (26) سرانجام پسر حریش از مرگ پدر ترسید و موجب شناسایى حضرت یحیى شد. آن حضرت پس از دستگیرى، زندانى شد. مدتى را در زندان سپرى کرد و سرانجام از زندان فرار نمود. (27)
به نظر مىرسد که یحیى دراین حرکت، غافلگیر شده و فرصت کافى براى بسیج نیرو و جمعآورى و توجیه شیعیان خراسان، پیدا نکرده بود. لذا، پس از زندان ظاهرا از قصد قیام منصرف شد، همراه تعداد هفتاد نفر از پیروانش به سوى بیهق رهسپار گردید و در مسیرش با عمرو بن زراره، حاکم نیشابور، که با ده هزار نفر براى جنگ با او بسیجشده بودند، مواجه شد. یحیى در این جنگ با کشتن فرمانده سپاه نیشابور و وارد کردن تلفات زیاد، آنان را شکست داد و به سوى هرات بازگشت.
شکست لشکر عمرو و کشته شدن وى به خوبى نشانگر محبوبیتیحیى در میان مردم و عدم آمادگى آنها براى جنگ بر ضد یحیى مىباشد. او مدتى در هرات به سر برد و پس از آن، به سوى جوزجان رهسپار شد. اهالى این شهر و اطراف آن و گروهى از مردم طالقان، فاریاب و بلخ به او ملحق شدند. ابوالفرج اصفهانى به جریان جالبى اشاره نموده که نشانگر نهایت اخلاص و تشیع مردم خراسان است: «هنگامىکه یحیى آزاد شد و زنجیرش را باز کرد جمعى از متمولین شیعه نزد آهنگرى که بند از پاى حضرت گشوده بود، رفتند و درخواست کردند تا زنجیر وى را به آنان بفروشد و در قیمت آن به رقابت پرداختند; مرتب مبلغ بر قیمت آن مىافزودند تا اینکه آن را به بیست هزار درهم رساندند. آهنگر ترسید که مبادا این خبر شایع شود و مقامات حکومتى آن را از وى بگیرند. لذا، به آنان گفت: قیمت را بهطور جمعى و سهامى بپردازند. آنان راضى شدند و آن را پرداختند. آهنگر زنجیر را ریز ریز نمود و در میانشان تقسیم کرد. خریداران بدان تبرک جسته و از آن به عنوان نگین انگشتر استفاده نمودند.» (28)
سرانجام مسلم بن احوز هلالى مامور سرکوب حضرت یحیى شد. در ناحیه جوزجان با حضرت درگیر شد. تعداد یاران یحیى با لشکر مسلم قابل مقایسه نبود. آنان تا آخرین نفر مقاومت کردند و سرانجام آن را حضرت شربتشهادت نوشید. (29)
جسد مطهر آن حضرت مدتها بر شاخه درختى در یکى از چهار راههاى جوزجان آویزان بود. شیعیان از ترس و وحشت عمال اموى، که به شدت مراقب اوضاع و دستگیرى شیعیان بودند، نتوانستند آن را پایین بیاورند تا اینکه پس از قیام سراسرى مردم خراسان و براندازى رژیم اموى موفق شدند آن را با عزت و احترام کفن و دفن کنند بر آن نماز گزارند. (30)
شهادت یحیى در توجه مردم خراسان به اهل بیت(ع) و تشدید مخالفت آنان نسبتبه رژیم نژادپرست و غاصب اموى تاثیر محسوسى گذاشت. آنان هنوز عزادار زیدبن على8، پدر یحیى، بودند که در سوگ یحیى نشستند. عواطف آنان نسبتبه علویان فزونى یافت و تنفرشان از نظام موجود مضاعف شد. در نتیجه، آنان را براى انتقام خون یحیى و اعاده حقوق بنىهاشم و اضمحلال امویان مهیا ساخت. عکسالعمل مردم پس از شهادت آن بزرگوار شاهد این واقعیت است. مسعودى در این باره مىنویسد:
« به محض اینکه از شدت اختناق و ارهاب حاکم اموى کاسته شده و مردم خراسان احساس امنیت نمودند، به مدت هفت روز در مناطق دور و نزدیک براى یحیى بن زید عزادارى کردند و در آن سال هر فرزندى که به دنیا آمد به علت اندوه و دردى که از این حادثه بر مردم خراسان وارد شده بود، اسمش را یحیى یا زید گذاشتند.» (31)
اصفهانى مىگوید: «مردم خراسان به سبب شهادت یحیى، جامههاىسیاه پوشیدند وازآنپس شعارشان شد». ابناعثم اضافهمىکند: «تمام شهرهاى خراسان سیاهپوش شد و در عزاى زید بن على و یحیى بن زید عزادارى و گریه مىنمودند و شهادت آنها را یادآور مىشدند.» (32)
این گزارشها خراسان را آماده یک حرکت اعتراضآمیز عمومى و انقلاب سراسرى نشان مىدهد. ناگفته پیداست که خراسانیان تشیع را با یحیى و زید مترادف مىشمردند و عبارت از متابعت آنان مىدانستند. عشق خود را نیز به پیامبر و خاندان بزرگ وى: با سوز و گداز و سوگوارى مصایب آن دودمان و تبعیت از حضرت یحیى نشان مىدادند ولى تشیع مانند امروز مشخصات کلامى و فقهى جامع و مانع خود را مانند سایر مذاهب باز نیافته بود.
به دلیل تشیع مردم خراسان و آمادگى آنان براى براندازى حکومت امویان و انتقام خون یحیى بود که رهبر و مؤسس سلسله عباسیان داعیان خود را به سوى خراسان فرستاد و تاکید نمود که خراسان مناسبترین نقطه جهان اسلام براى انقلاب رهایىبخش و قیام موفق براى اسقاط دولتشام است. وقایع بعدى صحت این ادعا و دقت وى را به اثبات رساند.
همانگونه که اشاره شد، شیعیان پس از آب شدن یخهاى استبداد و خفقان اموى، جسد مطهر حضرت یحیى را تدفین نمودند و برآن نماز گزاردند. روستاى محل دفن وى، که در گذشته به نام «قراغو» (33) یا «بغوى» (34) معروف بود، پس از شهادت و دفن آن امام در آن محل، به نام امام خود معروف شد که در شرق شهر سرپل، در بین بلخ و میمنه واقع شده است.
بر روى سنگى، که در سالهاى بعد بر مزار آن حضرت نصب شده و اکنون موجود و داراى افتادگى فراوانى است، چنین نوشته شده: «بسم الله الرحمن الرحیم هذا قبر السید یحیى بن زید بن على بن الحسین بن على بن ابىطالب رضوان الله علیه قتل بادغوى فى یوم الجمعه فى شهر شعبان المعظم، سنة خمس و عشرین و مائة قتله مسلم بن احوز فى ولایة نصربن سیار فى ایام ولید بن یزید لعنهم الله مما جرى على ید ابىحمزه احمد بن محمد غفر الله و لوالدیه... مما امر ببناء هذه القبة الشیخ الجلیل ابوعبدالله محمد بن شادان الفارسى (القاوسى؟) حشره الله مع محمد و اهل بیته... مما عمل الترمذى غفرالله له و لوالدیه برحمتک یا ارحم الراحمین... الامیر ابىبکر و الامیر محمد بن احمد و احشرهم مع محمد المصطفى... محمد بن شادان الفارسى ابتغاء ثواب الله و تقربا الى رسول الله و... لاهل بیته الطیبین.» (35)
پىنوشتها:
1- هاشم معروفالحسینى، تصوف و تشیع، ترجمه سید محمد صادق عارف، مشهد، آستان قدس،1369، ص 54 و 55 / محمد حسین کاشفالغطاء، اصل الشیعه و اصولها، نجف، بىنا، 1355 ق، ص 68
2- محمد حسین مظفر، تاریخ شیعه، ترجمه سیدمحمد باقر حجتى، تهران، دفتر نشر فرهنگ اسلامى، ص 41 و 42
3- سید شرفالدین عاملى، مذهب و رهبر ما، ترجمه مصطفى زمانى، تهران، خزر، ص 494 و 495
4- عبدالحى حبیبى، تاریخ مختصر افغانستان، ج 1، کابل، انجمن ادب و تاریخ افغانستان، ص 98
5- منهاجالسراج جوزجانى، طبقات ناصرى، تصحیح عبدالحى حبیبى، تهران، دنیاى کتاب، ص319 و 320/ عبدالحى حبیبى، پیشین
6- على اکبر تشیید، هدیه اسماعیل یا قیام السادات، تهران، بنگاه مجله تاریخى اسلام، 1331، ص6
7- رسول جعفریان، تاریخ تشیع در ایران، تهران، سازمان تبلیغات اسلامى، 1371، ص117
8- ابن ابىالحدید، شرح نهجالبلاغه، بیروت، داراحیاء التراث العربى،1387 ق، ج 2، ص 202
9- محمد بن جریر الطبرى، تاریخ الامم و الملوک، ج6، بیروت، دارالتراث،1387، ص146
10- محمد بن سعد، طبقات الکبرى، ج 5، بیروت، دارالکتبالعلمیه ، ص 71
11- عبدالحى حبیبى، تاریخ افغانستان بعد از اسلام، تهران، دنیاى کتاب،1363، ص239 و 240
12- رسول جعفریان، پیشین، ص49 و 50 و تاریخ سیاسى اسلام، ج 2، ص 384 بهبعد / عبدالحى حبیبى، پیشین، ص 238
13- میرخواند هروى، روضة الصفا، ج 4، تهران، کتابفروشى مرکزى، بىتا، ص99
14- معینالدین اسفزارى، روضات الجنات فى اوصاف مدینه هرات، به سعى محمد کاظم امام، تهران، دانشگاه تهران، بىتا، ص 355 -356
15- مقدسى، احسن التقاسیم فى معرفة الاقالیم، لندن،1906، ص 305
16 و17- ذکریا قزوینى، آثارالبلاد و اخبار العباد، بیروت، دار بیروت للطباعة و النشر، بىتا، ص 202
18- ابناثیر، الکامل، ج 2، بیروت، دارصادر، ص 478
19- حسینعلى یزدانى، تاریخ هزارها، بىجا، بىنا، 1368، ص39
20- طبرى، پیشین، ج 4، ص557
21- عبدالحى حبیبى، پیشین، ص 128
22- کامل شیبى، الصلة بین التشیع و التصوف، مصر، دارالمعارف، ص96
23- مسعودى، مروج الذهب، ج3، بیروت، دارلکتب العلمیه،1406 ق، ص 250
24- ابنواضح یعقوبى، تاریخ یعقوبى، ج 2، بیروت، دارصادر، ص326
25- رسول جعفریان، پیشین، ص 138
26- ابن اثیر، پیشین، ج 5، ص 271
27- ابن واضح یعقوبى، پیشین، ص 262
28- ابوالفرج الاصبهانى، الاغانى،، ص 105
29 و 30- ابناعثم، الفتوح، ج 4، بیروت، دارالکتبالعلمیه،1406 ق، ص 325 -326، ص 348
31- مسعودى، پیشین، ج3، ص213
32- ابوالفرج الاصبهانى، پیشین، ص 108
33- عبدالحى حبیبى، پیشین، ص186
34- حسینعلى یزدانى، پیشین، ص 40
35- عبدالحى حبیبى، پیشین، ص187