مدیریت ورزشی

مدیریت ورزشی

مدیریت ورزشی سال 16 بهار 1403 شماره 1 (پیاپی 64) (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

مدلسازی نقش فرهنگ سازمانی و انگیزه خودتعیینی بر اخلاق ورزشی ورزشکاران نخبه ایران (مطالعل موردی: لیگ یک فوتبال ایران)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: اخلاق ورزشی انگیزه خودتعیینی فرهنگ سازمانی لیگ فوتبال ورزشکاران نخبه

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۲
مقدمه: هدف پژوهش حاضر مدلسازی نقش فرهنگ سازمانی و انگیزه خودتعیینی بر اخلاق ورزشی ورزشکاران نخبه ایران بود.روش پژوهش: روش تحقیق، پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی بود. جامعه آماری پژوهش تمام فوتبالیست های لیگ آزادگان کشور (432 بازیکن)، فصل 1395-1396بودند. نمونه آماری 223 بازیکن به صورت تصادفی ساده انتخاب شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های فرهنگ سازمانی، انگیزه ورزشی و اخلاق ورزشی استفاده شد که روایی آنها توسط ده تن از استادان و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با 94/0، 79/0و 88/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری به منظور روابط علّی بین متغیرهای مشاهده شده استفاده شد.یافته ها: یافته ها نشان داد بین فرهنگ سازمانی و اخلاق ورزشی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین انگیزه خودتعیینی و اخلاق ورزشی، ارتباط مثبت و معناداری مشاهده شد. نتایج آزمون تحلیل مسیر تأییدی حاکی از برازش ارتباط بین فرهنگ سازمانی و انگیزه خودتعیینی با اخلاق ورزشی بود. تمامی بارهای عاملی بین مؤلفه ها و عوامل در سطح معقولی (بیشتر از 4/0) قرار داشت و مدل از برازش مناسبی برخوردار بود و مدل مفهومی تحقیق تأیید شد.نتیجه گیری: در نتیجه بر اساس یافته ها، اخلاق ورزشی بیشتر از طریق ادراک ارزشمندی و تأثیرپذیری مستقیم بازیکنان از تعاملات موجود در فوتبال و اطرافیان متأثر می شود که متولیان فوتبال کشور باید در شناسایی کدهای اخلاق ورزشی، نوع فرهنگ سازمانی و عوامل مؤثر در انگیختگی بازیکنان فوتبال تلاش کنند.  
۲.

شناسایی و تحلیل مهم ترین شاخص های توانمندساز آموزش رشت علوم ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: آموزش دانشجویان روش های نوین تدریس علوم ورزشی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۲
مقدمه: هدف از تحقیق حاضر، شناسایی و تحلیل مهم ترین شاخص های توانمندساز آموزش رشته علوم ورزشی با تأکید بر روش های نوین تدریس است.روش پژوهش: روش پژوهش توصیفی-تحلیلی با ترکیبی از روش های کمی و کیفی بود. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی، 18 نفر و در بخش کمی نیز 83 نفر از استادان هیأت علمی رشته علوم ورزشی بودند. نمونه آماری بر اساس روش شبکه ای یا زنجیره ای برآورد شد. روایی پرسشنامه محقق ساخته حاضر، توسط 15 نفر از استادان مذکور تأیید شد. ضریب پایایی پرسشنامه نیز مقداری قابل قبول 84/. بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، تحلیل عاملی تأییدی، تی تک نمونه ای، فریدمن و خی دو استفاده شد.یافته ها: نتایج نشان داد که مهم ترین شاخص های اثرگذار در تحقیق حاضر به ترتیب شامل شرافت علمی، نظام مدیریت آموزشی، عوامل مربوط به مدرسان، محتوای آموزشی، عوامل برنامه ریزی آموزشی، امکانات و فضای آموزشی، عوامل مربوط به دانشجویان و در نهایت نظام ارزشیابی آموزشی بودند. نتیجه گیری: با توجه به کمتر بودن میانگین به دست آمده در وضعیت موجود بیشتر مؤلفه ها، می توان گفت که در این زمینه باید طبق راهکارهای علمی و عملی ارائه شده در آخر تحقیق حاضر برای رشد هرچه بیشتر این مؤلفه ها و اعتلای روش های نوین آموزش رشته علوم ورزشی اقدام کرد.
۳.

میزان تمایل به پرداخت شهروندان ایرانی جهت حمایت از تیم ملی فوتبال ایران در سبد هزینه خانوار(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: تیم ملی فوتبال تمایل به پرداخت روش ارزش گذاری مشروط

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۲
مقدمه: تیم های ورزشی از نظر اقتصادی برای شهرها و کشورها به سبب تولید و عرضه کالای خصوصی و همچنین از نظر تولید منافعی که با ویژگی های کالاهای عمومی عرضه می شوند، اهمیت و ارزش ویژه ای دارند.روش پژوهش: در پژوهش حاضر تلاش شده است تا ارزش پولی برخی از منافعی که حضور تیم ملی فوتبال به عنوان یک تیم ورزشی حرفه ای برای کشور ایران ایجاد می کند، کمّی سازی شود. این ارزش ها که شامل ارزش های مصرفی و غیرمصرفی می شود، با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط برآورد شده اند. پژوهش حاضر، به روش توصیفی- تحلیلی است که از نظر هدف جزء پژوهش های کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش ساکنان کشور ایران بود و حجم نمونه آماری نیز به وسیله جدول میشل و کارسون اندازه گیری شد. برای این منظور پرسشنامه ای طراحی شد و به وسیله آن تمایل به پرداخت شهروندان کشور ایران برای کالاها و منافع تولیدشده توسط تیم ملی فوتبال از آنها پرسیده شد و همچنین عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت شهروندان ایرانی برای تیم ملی فوتبال نیز از همین طریق مشخص شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از نرم افزارهای Spss و Excel استفاده شد.یافته ها: بر اساس نتایج پژوهش، میانگین تمایل به پرداخت سالانه شهروندان ایران برای حضور تیم ملی فوتبال ایران، حضور در جام ملت های آسیا، 18005 تومان، برای قهرمانی تیم ملی در جام ملت های آسیا 19418 تومان، حضور در مقدماتی جام جهانی 21859 تومان و قهرمانی در جام جهانی 25050 تومان است. همچنین میانگین تمایل به پرداخت برای خرید بلیت تماشای مسابقات در استادیوم، 13338 تومان و میانگین تمایل به پرداخت برای تماشای تلویزیونی نیز 5838 تومان است.نتیجه گیری: تمایل به پرداخت های اظهارشده توسط شهروندان ایرانی نشان می دهد که حضور تیم ملی فوتبال ایران در بالاترین سطوح رقابتی ورزش کشور بر مطلوبیت و رفاه آنها تأثیر مثبت داشته است، به گونه ای که مردم حتی حاضرند تا از تیم محبوب خود حمایت مالی انجام دهند.
۴.

ارائه مدل پویای مدیریت استعداد برای سیاست گذاری آینده نگارانه (مطالعه موردی: وزارت ورزش و جوانان)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: استعداد مدیریت استعداد منابع انسانی پویایی سیستم وزارت ورزش و جوانان

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۲
مقدمه: هدف از این پژوهش، ارائه مدل پویای مدیریت استعداد برای سیاستگذاری آینده نگارانه در وزارت ورزش و جوانان است. بدین منظور با استفاده از روش پویایی شناسی سیستم ها، ابتدا متغیرهای مربوط شناسایی و در ادامه با ساخت حلقه های علی و معلولی، مدل حالت- جریان پژوهش ارائه شده است.روش پژوهش: جامعه آماری پژوهش، مدیران و استادان خبره و متخصص در حوزه مدیریت استعداد بودند که 12 نفر از آنها به صورت هدفمند بر اساس روش گلوله برفی تا رسیدن به اشباع نظری به عنوان نمونه انتخاب شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار ونسیم صورت گرفت.یافته ها: طبق نتایج سیاست هایی برای پیاده سازی مؤثر فرایند مدیریت استعداد شامل شناسایی و جذب، توسعه و حفظ استعدادها ارائه شد و در نهایت الگوی مدیریت استعداد برای وزارت ورزش و جوانان طراحی و تدوین گردید.نتیجه گیری: این پژوهش، یک نظام پشتیبان تصمیم گیری در زمینه مدیریت استعداد ارائه می کند؛ به گونه ای که با اعمال سیاست های مختلف در این سیستم و مقایسه آثار آن، بهترین سیاست اتخاذ می شود که بر اساس رویکرد پویایی سیستم می توان از آن برای نشان دادن آثار بلندمدت تصمیمات مدیران بر کل سیستم مدیریت استعداد و همچنین، اصلاح مدل ذهنی آنها استفاده کرد.
۵.

تحلیل گفتمان غالب بر ورزش قهرمانی بانوان کشور (با تأکید بر فضای قهرمانی دهه 90)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: المپیک بانوان تحلیل گفتمان گفتمان غالب ورزش قهرمانی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۲
مقدمه: هدف این پژوهش شناخت و تحلیل گفتمان غالب بر ورزش قهرمانی بانوان کشور و شناسایی عوامل بازدارنده و تقویت کننده مؤثر بر ورزش قهرمانی بانوان، می باشد.روش پژوهش: روش پژوهش بر اساس ماهیت داده ها کیفی و از نوع روش تحلیل گفتمان است. مشارکت-کنندگان در این پژوهش شامل 42 نفر از بانوان قهرمانی است که در دهه 90 (هجری شمسی) در فهرست بانوان اعزامی به مسابقات جهانی المپیک و پارالمپیک 2012 و 2016 قرار داشتند.یافته ها: یافته ها حاکی از تأثیر عوامل مختلفی بر توسعه ورزش قهرمانی بانوان، می باشد. این عوامل در قالب 2 مقوله اصلی بازدارنده و تقویت کننده دسته بندی شدند. عوامل بازدارنده شامل: عدم حمایت مالی دولت، عدم حمایت مسئولین، تبعیض جنسیتی، عدم امکانات باشگاهی، محدودیت های زیرساختی، فرهنگ مردسالاری، عدم دریافت پاداش؛ و عوامل تقویت کننده شامل: اعتماد به نفس، حمایت خانواده، پشتکار، انگیزه بالا، حمایت مربی، روحیه کار تیمی، اخلاق حرفه ای، توجه به ارزش های دینی و فرهنگ ورزش بانوان می باشند.نتیجه گیری: در این مقاله پس از شناسایی و طبقه بندی عوامل بازدارنده و تقویت کننده ورزش قهرمانی بانوان بر اساس تحلیل گفتمان، راهکارهایی برای توسعه و بهبود همه جانبه ورزش قهرمانی بانوان برای حضور موفق در مسابقات المپیکی و پارالمپیکی ارائه شده است. قهرمانی بانوان برای حضور موفق در مسابقات المپیکی و پارالمپیکی ارائه شده است.
۶.

رهنمودهای عملی اماکن آبی در دوران پاندمی کرونا و پساکرونا(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: ایمنی اماکن آبی پاندمی ویروس کرونا پسا کرونا فعالیت بدنی مدیریت اماکن آبی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۳
مقدمه: هدف پژوهش حاضر ارائه رهنمودهای عملی اماکن آبی در دوران پاندمی کرونا و پساکرونا بود.روش پژوهش: گردآوری داده ها، توصیفی از نوع تحلیلی و از نظر زمانی مقطعی بود. در این تحقیق مقالات علمی پژوهشی نمایه شده در پایگاه های اطلاعاتی معتبر، مرتبط با اماکن آبی و کووید-19، به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند.یافته ها: ضدعفونی کردن صحیح آب استخرها مطابق با استانداردها، ویروس کرونا را غیرفعال می کند.نتیجه گیری: متولیان اماکن آبی با رعایت پروتکل های بهداشتی مانند رعایت استانداردهای میکروبیولوژیکی آب، استانداردهای سیستم تهویه و ضدعفونی کردن محیط و تجهیزات، و با گماردن ضابطان یا اپراتورهای اجرای شیوه نامه های بهداشتی و زیر نظر مراکز بهداشت، می توانند زمینه ای را فراهم آورند تا به فعالیت مجدد و ایمن استخرهای کشورمان در دوران پاندمی منجر شود.
۷.

تدوین مدل توسعه ورزش آموزشی ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: توسعه ورزش ورزش تربیتی پیامدهای توسعه

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۲
مقدمه: هدف از تحقیق حاضر تدوین مدل توسعه ورزش تربیتی در کشور ایران بود.روش پژوهش: تحقیق حاضر از نوع تحقیقات متوالی اکتشافی و از نظر نوع داده ها کمی است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی دبیران تربیت بدنی به تعداد 10000 نفر بود. برای جمع آوری داده ها ابتدا پرسشنامه محقق ساخته با نظر و تأیید 30 نفر از خبرگان شامل استادان و متخصصان مدیریت ورزشی، معاونان تربیت بدنی و معلمان تربیت بدنی تهیه شد. این پرسشنامه دارای هفت مؤلفه و 33 سؤال بود و پیش از توزیع روایی و پایایی آن، تأیید شد.یافته ها: نتایج نشان داد که راهبرد توسعه ورزش تربیتی در هفت بعد شامل توسعه برنامه درس تربیت بدنی، کیفیت بخشی برنامه درس تربیت بدنی، توسعه ورزش قهرمانی دانش آموزان، توسعه ورزش همگانی دانش آموزان، ارتقای کیفی فضا و تجهیزات ورزشی، توسعه سواد حرکتی و سبک زندگی سالم و فعال در دانش آموزان و تقویت و توانمندسازی منابع انسانی ارزیابی شد. می توان گفت که توسعه ورزش دانش آموزی فرایندی پویاست و برای تحقق آن و حصول پیامدهای توسعه، ذی نفعان، راهبرد ها، فرایندها و مسیرهای توسعه ورزش با هم عمل می کنند.نتیجه گیری: ازاین رو سیاستگذاران به هنگام تدوین سیاست های توسعه ورزش دانش آموزی باید ذی نفعان، راهبرد ها، فرایندها و مسیرهای توسعه ورزش را مورد توجه قرار دهند.
۸.

ارائه الگوی خصوصی سازی باشگاه های ورزشی کشور عراق(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: خصوصی سازی برون سپاری باشگاه های ورزشی بسکتبال عراق

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۲
مقدمه: هدف این تحقیق ارائه الگوی خصوصی سازی باشگاه های ورزشی در عراق بود.روش پژوهش: تحقیق حاضر از نوع آمیخته و طرح آن اکتشافی متوالی است. در مطالعه کیفی روش تحقیق تحلیل مضمون و در بخش کمی پیمایشی بود. مشارکت کنندگان این پژوهش را در بخش کیفی صاحب نظران (استادان دانشگاه، مدیران و مالکان باشگاه های ورزشی عراق) و در بخش کمی (کارکنان باشگاه های ورزشی و اعضای فدراسیون بسکتبال عراق) تشکیل می دادند. در بخش کیفی 17 نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی با روش نمونه گیری آسان 240 پرسشنامه پاسخ داده شد. در این تحقیق به منظور بررسی کیفیت و اعتباربخشی به نتایج بخش کیفی پژوهش از شاخص های ارزشیابی لینکلن و گابا (1985) شامل اعتبار، انتقال، قابلیت اعتماد و تأییدپذیری و در بخش کمی از آلفای کرونباخ و روایی سازه استفاده شد. در ادامه، با استفاده از روش تحلیل مضمون براون و کلارک (2006) اطلاعات کیفی و در بخش کمی داده های گردآوری شده با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شدند.یافته ها: از طریق بازبینی مصاحبه های انجام گرفته با صاحب نظران در نهایت 77 مفهوم نهایی و با استناد به نتایج روابط بین مفاهیم شناسایی شده 12 مضمون فرعی و پنج مضمون اصلی تحت عنوان سطح زمینه، سطح تعامل، سطح پشتیبان، سطح اجرا و سطح نتیجه شکل گرفت. همچنین نتایج نشان داد خصوصی سازی باشگاه های ورزشی در عراق تابع پنج سطح است، در پایین ترین سطح عوامل زمینه ساز و در بالاترین سطح به عنوان خروجی سیستم سطح نتیجه قرار دارد.نتیجه گیری: بر این مبنا لازم است در خصوصی سازی باشگاه های ورزشی عوامل موصوف مطابق نقش آنها مورد توجه مدیران و سیاستگذاران قرار گیرد.
۹.

تحلیل عوامل مؤثر بر توسعه فرهنگ دوچرخه سواری با رویکرد ترویج ورزش شهروندی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: دوچرخه سواری بانوان عوامل سیاسی-اقتصادی فرهنگ دوچرخه سواری ورزش شهروندی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۲
مقدمه: هدف پژوهش، تحلیل عوامل مؤثر بر توسعه فرهنگ دوچرخه سواری با رویکرد ترویج ورزش شهروندی بود.روش پژوهش: پژوهش حاضر، کاربردی، روش انجام آن کمّی، از نوع پژوهش های مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تمامی متخصصان، کارشناسان دوچرخه سواری و ورزش شهروندی بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند (175=N) . ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان بود که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ محاسبه شد (89/0=α) به منظور بررسی ساختار عاملی ابزار از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی با چرخش واریماکس، برای بررسی روایی سازه از تحلیل عاملی اکتشافی و برای بررسی تحلیل عاملی تأییدی ابزار از روش حداقل مربعات جزئی از طریق نرم افزار Pls استفاده شد.یافته ها: نتایج نشان داد از بین عوامل مختلف همچون مدیریت ارتباط بخش علمی و اجرایی ورزش، تمرکز بر مهارت افزایی جوانان، برنامه ریزی اصولی، عوامل سیاسی اقتصادی با بار عاملی (89/0) و حمایت سازمان های مرتبط (86/0) بیشترین تأثیر را داشتند.نتیجه گیری: بر اساس نتایج تحقیق به منظور ترویج و توسعه فرهنگ دوچرخه سواری باید ظرفیت های استفاده از دوچرخه را در سطح شهرها افزایش داد. در این زمینه پیشنهاد می شود علاوه بر همکاری همه جانبه نهادهای متولی ورزش شهری، طراحان و برنامه ریزان شهری نیز در برنامه ریزی مسیرهای دوچرخه سواری، اصول استاندارد را با هدف ایجاد انگیزه و جذب شهروندان به ورزش دوچرخه سواری متعاقب آن تغییر رفتار و دستیابی به پایداری اجتماعی شهری رعایت کنند.
۱۰.

تحلیل بازیگران کلیدی و اهداف ورزش حرفه ای ایران از طریق MACTOR(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: آینده نگاری ورزش حرفه ای باشگاه ها بازیگران اهداف توسعه

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۲
مقدمه: ورزش حرفه ای از جمله عوامل حیاتی در توسعه صنعت ورزش در کشورهای مختلف است. حرکت به سمت توسعه در این پیچیدگی ها، بدون داشتن برنامه ای که بتواند از پس پیچیدگی ها و تغییرات محیطی برآید، مقدور نیست. روش پژوهش: از آنجایی که ورزش حرفه ای، دارای متولیان، بازیگران کلیدی و ذی نفعان متعددی است، در این پژوهش با استفاده از نرم افزار آینده پژوهی مک تور، میزان تأثیرگذاری و تأثیرپذیری بازیگران کلیدی بر یکدیگر و همچنین شناسایی موضع هریک از بازیگران نسبت به اهداف، حوزه ورزش حرفه ای بررسی و راهبرد های مناسب ارائه شد. 12 نفر از خبرگان مدیریت ورزشی که به صورت کاملاً هدفمند انتخاب شده بودند، ماتریس های بازیگر – بازیگر و بازیگر – اهداف را تکمیل کردند. از نرم افزار مکتور به منظور تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.یافته ها: در نقشه ارتباط اهداف و بازیگران، ارتباط و فاصله هر کدام از بازیگران و اهداف مشخص شد که رسانه با تسهیل رویه های بین المللی برای بازیکنان و مربیان و باشگاه ها نزدیک است. دولت و نهادهای متولی برای تسهیل سرمایه گذاری و نمایندگی سازمان های بین المللی، واسطه ها برای کنشگری ورزش، اسپانسرهای نقش آفرین در سیاست گزاری کلان و وزارت ورزش و جوانان، مدیران عامل، مربیان و بازیکنان، کادر اجرایی، افراد قدرتمند و مدیران صنعتی برای حمایت های مالی، نقش آفرینی در صنعت ورزش و مطالبه گری برای افکار عمومی بسیار نزدیک اند.نتیجه گیری: با توجه به دستاوردهای کلی پژوهش به نظر می رسد اگر بازیگران کلیدی نقش مؤثر خود را متناسب با اهداف بازی کنند، می توان شاهد ارتقای برند و عملکرد باشگاه های حرفه ای بود.

آرشیو

آرشیو شماره ها:
۶۶