پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات (علوم و فناوری اطلاعات سابق)
علوم و فناوری اطلاعات پاییز 1384 شماره 1 (پیاپی 45)
مقالات
حوزه های تخصصی:
"طرح غدیر از جمله طرحهای دسترسی مستقیم است و کاربران این طرح میتوانند مانند اعضای معمولی با مراجعه مستقیم به آنها از منابعشان به صورت رایگان استفاده نمایند. پژوهش حاضر به ارزیابی این طرح از دیدگاه کاربران آن (در شهر تهران) پرداخته است.
به طور متوسط حدود 60 درصد از کاربران مستقر در تهران میزان اثرگذاری طرح غدیر را در حد «زیاد» ارزیابی کردهاند و در مجموع 2/71 درصد از کاربران از طرح غدیر در حد «زیاد» راضی بودهاند. عمدهترین محدودیتها و مشکلات احتمالی طرح غدیر از دیدگاه کاربران نیز به ترتیب عبارت بودند از: نبود فهرستهای مشترک و فهرستگانها (اعم از چاپی و پیوسته)، عدم همکاری برخی از کتابخانهها، عوامل فناورانه، تبعیض قائل شدن برخی از کتابخانهها بین مراجعان خود و دیگر کتابخانهها، کافی نبودن تعداد کتابخانههای عضو، نارضایتی برخی از کتابخانههای بزرگ به سبب افزایش تعداد مراجعان، قوانین دست و پا گیر اداری. در چند مورد اختلاف معناداری بین دیدگاه سه گروه کاربران (دانشجویان کارشناسی ارشد، دانشجویان دکترا و اعضای هیئت علمی) وجود داشت."
گروه اعداد در ترجمه ماشینی
حوزه های تخصصی:
هدف از عرضه گروه اعداد، ساختن ترکیبات مجاز از اعداد اصلی و ترتیبی در زبان فارسی است. در این مقاله سی و هشت عضو دستگاه عددگویی فارسی در چهارگروه چندعضوی و دو گروه تکعضوی قرار داده شدهاند. سی و هشت عضو مذکور در دو دسته قاعده کلی (یعنی قواعد گروه اعداد اصلی و اعداد ترتیبی) جای داده شدهاند. تعداد قواعد اعداد اصلی شامل چهل و هفت، و تعداد قواعد اعداد ترتیبی (که خود بر دو نوعاند) شامل چهار قاعده است. در این قواعد، امکانات بالقوه همنشینی اعداد اصلی و ترتیبی، با ذکر مثال بررسی شده است.
وبلاگ: دریچه ای نو در دنیای کتابداری و اطلاع رسانی
حوزه های تخصصی:
کتابداران از جمله اولین افرادی بودند که از این وبلاگ استقبال نمودند و از آن برای انتشار عقاید، افکار و اطلاعات خود به نحوههای مختلف استفاده کردند. وبلاگ از آن جهت برای کتابداران مهم است که بر خلاف دیگر فناوریها، نیازی به تخصص در دیگر حوزهها ندارد و کتابداران با هر میزان آگاهی از اینترنت و رایانه میتوانند نویسنده وبلاگ باشند و از این وسیله برای ترویج آگاهیهای خود , معرفی خدمات کتابخانه خود , ارتباط با همکاران دیگر، و افزایش دانش خود استفاده کنند. به وسیله وبلاگ میتوان به راحتی خوانندگان و کاربران کتابخانه را از منابع، کتب و مواد جدید مطلع کرد، قوانین و خدمات کتابخانه را منتشر نمود، سؤالات مرجع را پاسخ داد، اطلاعات و اخبار جدید در حوزه کتابداری و اطلاعرسانی را به سرعت منتشر کرد و برای آموزش کتابداری از آن بهره گرفت. در این مقاله ضمن معرفی وبلاگ و مروری بر تحقیقات انجامشده در این زمینه , کارکردهای مختلف آن در دنیای کتابداری و کتابخانهها بررسی شده است
آموزش الکترونیکی: پارادیم جدید در عصر اطلاعات
حوزه های تخصصی:
با ورود به عصر اطلاعات ، نهاد آموزش از نخستین نهادهایی است که دستخوش تغییرات اساسی شده. آموزش الکترونیکی به عنوان پارادیمی جدید، این حوزه را متحول ساخته است. با توجه به قابلیتهای بسیار بالای این سیستم آموزشی و حجم عظیم تقاضا برای آموزش، و ناتوانی نظام آموزشی کنونی در پاسخگویی به آن، در باب ضرورت بهکارگیری و اهمیت آموزش الکترونیکی تردیدی وجود ندارد .آنچه مطرح است شیوه و چگونگی این آموزش است.کتابخانهها نیز به عنوان زیرسیستم نظام آموزشی، باید همگام با تغییرات پیش بروند و نسبت به ارائه خدمات جدید و متناسب با نیاز روز، اقدام نمایند.
آموزش از راه دور و کتابداران مرجع در عصر فناوری اطلاعات
حوزه های تخصصی:
امروزه مقوله آموزش از راه دور یکی از مسائل مطرح در جوامع اطلاعاتی میباشد. کتابخانههای دیجیتالی به عنوان یکی از مراکز ارائهکننده خدمات آموزش از راه دور مورد توجه قرار گرفتهاند. کتابداران مرجع در عصر فناوری اطلاعات باید در جهت ایفای وظایف خود نقش مهمتری را پذیرا باشند. آنها باید بهعنوان حلقه ارتباطی بین منابع اطلاعاتی و فراگیران از راه دور عمل کنند. لازمه ارائه خدمات مرجع برای کتابداران، آشنایی آنها با سیستمها و منابع اطلاعاتی و مشارکت آنها با برنامهریزان و برگزارکنندگان دورههای آموزش از راه دور میباشد.
نمایه سازی توزیع شده وب با استفاده از خزنده مهاجر
حوزه های تخصصی:
به علت سرعت بسیار زیاد در افزایش منابع وب و بسامد بالای تغییرات، نگهداری یک نمایه روزآمد برای مقاصد جستجوگری (موتورهای کاوش) به یک چالش تبدیل میشود. روشهای سنتی خزندهها، دیگر این قابلیت را ندارند که با روزآمد شدن و رشد دائمی وب، همگام شوند. با درک این مسئله، در این مقاله ما یک روش جایگزین، یعنی روش خزنده توزیعشده با استفاده از عاملهای سیار[2] را پیشنهاد میکنیم. هدف ما ارائه یک شیوه خزش مقیاسپذیراست که میزان بهرهگیری از شبکه را کم کند، با تغییرات منابع هماهنگ باشد، درک زمانی را به کار گیرد، و به سهولت قابل ارتقا باشد
ردههایی برای بهبود یک وبسایت تجاری
حوزه های تخصصی:
مقاله حاضر چارچوبی برای تحلیل و دستهبندی ویژگیهای طرح یک وبسایت در قالب ماتریسی از کارکردهای کسبوکارانه در برابر ارزشهای مورد نظر مشتریان- ارائه میکند. این چارچوب, زمینهساز ایجاد طرحی برای یک وبسایت تجاری است که کلیه جنبههای دخیل در داد و ستد را شامل میشود. همچنین مثالهایی از ویژگیهای وب بیان میشوند که از نظر مشتریان یا بازدیدکنندگان باید مورد ارزیابی قرار گیرند. از آنجا که ممکن است دیدگاه مشتریان با دیدگاه شرکت متفاوت باشد, آن دسته از ویژگیهای وب در این چارچوب انتخاب شدهاند که با ارزشهای موردنظر مشتریان، رابطه مستقیم دارند؛ ویژگیهایی که فقط مزایای راهبردی را برای شرکت به همراه دارند ولی برای مشتریان, ناملموساند، کاملا کنار گذاشته شدهاتد.