پژوهشنامه پردازش و مدیریت اطلاعات (علوم و فناوری اطلاعات سابق)
علوم و فناوری اطلاعات پاییز و زمستان 1382 شماره 1 و 2 (پیاپی 41)
مقالات
حوزههای تخصصی:
بنیادجامعه اطلاعاتی مبتنی بر فعالیتهای متنوعی است که به نحو مستقیم با تولید، توزیع و کاربرد اطلاعات مرتبط میباشد . دانیلبل، ویلیام مارتین و صاحبنظران دیگر، تعاریف متنوعی را از جامعه اطلاعاتی ارائه کردهاند که در این مقاله مورد توجه قرار میگیرد. پرسش عمده در چارچوب جامعه اطلاعاتی ایران تأکید بر زیر ساختهای اختصاصی ، نرمافزارهای عمومی، نرمافزارهای اختصاصی و آموزش مورد نیاز کارکنان میباشد. بر این قرار نگرش نوین به زیر ساختهای اطلاعاتی برحسب استراتژی نوین دولت جمهوری اسلامی ایران طراحی شده است. در این مقاله با توجه به منابع متنوع نگرش به بنیاد جامعه اطلاعاتی در ایران مورد توجه قرار میگیرد.
کاربرد نشانهها در خط فارسی
حوزههای تخصصی:
خواندن یا افزودن اطلاعات به متن در نوشتهها به کارشنشانههایی که برای سهولت میبرند، جزئی از نظام گسترده نشانهها است که بشر برای ایجاد ارتباط از آن استفاده میکند. نشانهها علائمی ذاتاً بیمعنی هستند که افراد بشر، برحسب قرارداد و توافق، آنها را معنیدار کردهاند. ویرگول و نقطه و نقطهویرگول و علامت سئوال و قلاب بخشی از نشانههایی هستند که در خط به کار میروند. کاربرد این نشانهها در همه زبانهای دنیا یکسان نیست. یعنی این نشانهای جهانی، بستگی به کاربرد آنها در رسمالخطهای متفاوت، تفاوتهایی با یکدیگر پیدا کردهاند. از طرفی کاربرد نشانهها در رسمالخطهای واحد نیز گاه با هم متفاوت است. کاربرد نابجا یا چندگانه نشانهها ممکن است در کار ارتباط اختلال ایجاد کند. یکسانسازی کاربرد رسمالخط، اطلاعات واحدی را به خواننده میرساند.
اصطلاحنامه: ساختار و شکل
حوزههای تخصصی:
اصطلاحنامهمشتمل بر تعریف اصطلاحنامه، تعریف اصطلاحات، روابط معنایی،رساختار ویرایش و مدیریت اصطلاحنامه از بحثهای اصلی این مقاله است. روابط معنایی از سه رابطه «همارز»، «سلسله مراتبی» و «مصداقی» (موردی) تشکیل شده است. بررسی مفصل این سه نوع رابطه بخش مهمی ا زمتن را تشکیل میدهد. نیاز به ویرایش اصطلاحنامه و مدیریت تخصصی آن در اطلاعرسانی نوین امری اجتنابناپذیر است. بررسی شکلی اصلاحنامه از نظر دستوری و خطی و بیان پارهای از قواعد ضروری بحث پایانی مقاله است.
بهینهسازی درخواست کاربر مبتنی بر هوشمندسازی بازیابی اطلاعات بوسیله شبکه عصبی
حوزههای تخصصی:
از کامپیوتر برای ردهبندی و ذخیره اطلاعات مرسوم شده است. با توجهشامروزه استفاده به انبوه اطلاعات موجود در شبکهها از جمله اینترنت، و ساختمند نبودن اطلاعات، نیاز به بازیابی خودکار اطلاعات بیشتر گردیده است. با توجه به تنوع اطلاعات موجود در شبکه و ناهمگن بودن مدارک ایجاد درخواست برای کاربران ساده نیست و در بسیاری از موارد نیازمند اصلاح بوسیله شخص خبره میباشد. منظور از هوشمندسازی سیستم بازیابی اطلاعات، سیستمی است که محتوای مدرک و درخواست را درک کند. و با توجه به دانش زمینه، کاربر را در یافتن اطلاعات موردنیاز، راهنمایی نماید. در بسیاری از سیستمهای تجاری، فهرستگذاری موضوعی، انجام شده است. یکی از کاربردهای چنین سیستمی استفاده از فهرست موضوعی و آموزش شبکه عصبی برای بهینهسازی درخواست کاربر میباشد. اصول این سیستم شباهت جواب درخواستهای مشابه است، بنابراین سیستم هوشمند بردار درخواست کاربر را طوری تغییر میدهد تا با دانش موجود در مجموعه بهترین جواب بدست آید.
ارزیابی بانک اطلاعاتی نمایه (لوح فشرده نمایه) بانک اطلاعات متن مقالات نشریات ادواری فارسی
حوزههای تخصصی:
بانک اطلاعاتی نمایه فهرست متن مقالات نشریات ادواری است که در ابتدا (سال 1370) بصورت مجله منتشر میشد و سپس از سال 1376 به صورت بانک اطلاعاتی رایانهای طراحی شد. در این بانک اطلاعاتی علاوه بر فهرست (عنوان، نویسنده، نام نشریه و کلیه واژه متن) امکان دسترسی به متن مقالات هم فراهم گردیده است. مسئولیت بانک اطلاعاتی نمایه بعهده مؤسسه فرهنگی اطلاعرسانی نمایه میباشد و کتابخانهها برای دریافت این بانک اطلاعاتی میتوانند مشترک شوند. در این مقاله ابتدا تاریخچه کوتاهی از سیر تاریخی مجله نمایه و امکانات آن و سپس توضیحاتی در رابطه با قسمتهای مختلف بانک اطلاعاتی رایانهای نمایه، مزایا و معایب آن عرضه میشود و سپس نتیجهگیری و چند پیشنهاد جهت استفاده بهتر از این بانک اطلاعاتی ارائه میگردد
استانداردهای سواد اطلاعاتی
حوزههای تخصصی:
مأموریت اصلی مؤسسات آموزش عالی، تربیت یادگیرندگان مادامالعمر است. با این فرض که افراد دارای قابلیتها و تواناییهای ذهنی استدلال و تفکر انتقادی هستند. دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی باید در طول دورهها و دروس دانشگاهی به دانشجویان به عنوان عضوی از جامعه و همچنین شهروندان مطلع بیاموزند که چگونه یاد بگیرند. سواد اطلاعاتی کلید اصلی یادگیری مادامالعمر میباشد. برای سنجش میزان سواد اطلاعاتی افراد لازم است استانداردهایی تعیین گردد. یکی از استانداردهای تعیین شده برای سنجش سواد اطلاعاتی «استانداردهای قابلیت سواد اطلاعاتی برای آموزش عالی»1 است که در این مقاله مورد بررسی قرار میگیرد. استانداردها همچنین شامل فهرستی از بازدهها برای سنجش پیشرفت دانشجویان در کسب سواد اطلاعاتی است. این بازدهها به عنوان راهنما برای استادان، کتابداران و سایر کسانی که دنبال روشهایی برای اندازهگیری یادگیری دانشجویان در زمینة سواد اطلاعاتی هستند میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
آئین چکیده نویسی
حوزههای تخصصی:
بایستگی به کارگیری فنآوری اطلاعات وارتباطات برای پیش برد علوم اسلامی، توجه بیش از پیش دانشمندان اسلامی را به ابزارهای اساسی انتقال اطلاعات نظیر نمایه و چکیدهنویسی معطوف نموده است. چکیدهنویسی زاییده عصر اطلاعات، عضو مهم خانواده اطلاعرسانی و ابزاری اساسی برای توسعهی فرهنگی و گسترش تحقیقات و پژوهشهای نوین است. هر نوع پیشرفت در گرو گردآوری تواناییها و امکانات موجود و سپس ساماندهی آنها در مسیر مورد نظر است. رسالت چکیده نیز تسریع جمعآوری تجربهها و آگاهی پیشین و فشردهسازی آنها برای عرضه مناسب به پژوهشگران به منظور کمکرسانی به آنان در برنامهریزیهای آموزشی و پژوهشی است.
معرفی کتابخانه عمومی (وقفی) دکتر حصیبی اراک و بخش نابینایان این کتابخانه
حوزههای تخصصی:
امروزه کتابخانههای عمومی در آموزشهای رسمی و غیر رسمی دارای اهمیتاند و پاسخگویی به همه نیازهای فرهنگی گروههای سنی مختلف و آموزشهای بلند مدت مردم را به عهده دارند. کتابخانههای عمومی با عرضه خدمات فرهنگی، آموزشی و علمی به همه گروههای جامعه در سطح شهری و روستایی یکی از معیارهای رفاه اجتماعی ملتها به شمار میآیند، بطوریکه در تحلیل معیارهای رفاه اجتماعی وجود و میزان توسعه کتابخانههای عمومی در ردیف مسکن، آموزش، اشتغال، بهداشت و درمان قرار میگیرد و آنرا یکی از شاخصهای توسعه یافتگی کشورها به حساب میآورند. در عصر انفجار اطلاعات بنیان جوامع انسانی با اطلاعات دریافتی قوام مییابد و اطلاعات با چنان سرعتی تولید میشود که برای هر رشته علمی اقیانوسی از اطلاعات فراهم میآید . در چنین عصری هر فرد جامعه به نوعی به اطلاعات نیازمند است و کتابخانههای عمومی مکانی مناسب برای دریافت این اطلاعات است. درکتابخانههای عمومی همه اطلاعات مورد نیاز گروههای اجتماعی به رایگان در دسترس همگان قرار میگیرد و چنین مکانی بوجود نمیآید مگر با مشارکت و همکاری مردم. در کشور ما یکی از راههای کمک به تأسیس چنین مکانهایی سنت وقف است و کتابخانه دکتر حصیبی یکی از نمونههای بارز این نوع کتابخانههاست که جهت استفاده بهینه از آن, به صورت مختصر معرفی میگردد: این کتابخانه در خرداد ماه 1381 در پارک آزادی شهر اراک افتتاح گردید. این کتابخانه با هزینه خانم دکتر حصیبی پزشک اراکی مقیم آمریکا زیر نظر اداره ارشاد اسلامی استان مرکزی بصورت وقفی ساخته شده است. کتابخانه دارای 1100 متر زیر بنا میباشد و بودجه اولیه در نظر گرفته شده برای ساختن کتابخانه حدود 200 میلیون تومان بوده است. این کتابخانه در چهار طبقه بنا شده و با مجموعه منابع این کتابخانه، دارای در حدود ده هزار جلد کتاب چاپی و خطی میباشد که اکثر کتب چاپی است.
استـراتـژی اشتراک منـابع اطلاعـات کـانـادا
حوزههای تخصصی:
کتابخانههای کانادا برای ایجاد هماهنگی میان سیستمهای اشتراک منابع خود، چارچوبی کلی را مشخص کردهاند. این سیستمها امکان دسترسی به اطلاعات را برای شهروندان کانادایی و افرادی فراهم میآورند که نیاز آنها از طریق فعالیتهای اشتراک منابع کتابخانههای کانادا برطرف میشوند. این مقاله به ارائه اطلاعاتی در خصوص چند و چون این چارچوب و استراتژیای میپردازد که کاناداییها در خصوص اشتراک منابع درپیش گرفتهاند.
چشم اندازهایی بر وبسنجی
حوزههای تخصصی:
از اواسط دهه 1990 حوزه پژوهشی جدیدی به نام «وبسنجی» بر پایه روشهای اطلاعسنجی جدید به وجود آمد که کار آن، پژوهش درباره ماهیت و خصوصیات وب است. این مقاله سعی دارد حوزههای منتخبی از پژوهش وب سنجی را که روند و فضای مناسبی برای توسعه دارند و همچنین برخی حوزههایی را که در حال حاضر کمتر دارای آیندهای روشن هستند معرفی کند. پژوهشهای جدید درباره پوشش و عملکرد موتورهای کاوش، آنها را به عنوان قالب و چارچوبی برای تحلیل گزینشی کیفیت و محتوا، شناخته است. مشکلات مربوط به عوامل تأثیرگذار وب مورد بحث قرار گرفته است و در پایان مقاله راهنماییهای جدید وبسنجی برای اجرای کشف دانش و ردیابی موضوع روی وب-که تا حدودی مبتنی بر روش کتابسنجی استفاده شده در پایگاههای اطلاعاتی استنادی و کتابشناختی است- به صورت کلی مطرح شده است. در این چارچوب راهبردهای نظریه نمودار یکپارچه، شامل: تحلیل مسیر، پیوندهای متقاطع (عرضی)، پیوندهای ضعیف و پدیده جهان کوچک مورد توجه قرار گرفته است.
وب سایتهای تحویل مدرک
حوزههای تخصصی:
حویل مدرک یک مفهوم پویاست که به شدت تحت تأثیر تحولات اقتصادی و فناوری است. طرح فیدو توسط برنامههای الکترونیکی کتابخانه بریتانیا حمایت میشود و هدف اصلی آن تهیه اطلاعات روزآمد و مناسب برای مدیران کتابخانهها در این رشته پویاست. بررسی وب سایتهای مربوط به تحویل مدرک در جهت تلاش برای نیل به این هدف انجام شده است. این نوشته به شناسایی وب سایتهای مهم خدمات تحویل مدرک که ممکن است مورد استفاده مدیران کتابخانهها قرار گیرند، میپردازد و نقدی جالب از این سایتها از دید شاغلین و محققین بدست میدهد. وب سایتهای مورد مطالعه شامل فهرستهای تهیه کنندگان مدارک، گزارش برنامههای تحقیقاتی، توسعه نظامها، ابتکارات ملی و سایتهای حرفهای، میشود. دامنه این پژوهش جهانی است و تلاش ویژهای نسبت به معرفی سایتهای خارج از آمریکا صورت گرفته است.