
رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی
رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی دوره 10 زمستان 1401 شماره 39 (مقاله علمی وزارت علوم)
مقالات
حوزههای تخصصی:
هدف از پژوهش حاضر تحلیل مدیریت دانش در وزارت ورزش و جوانان به عنوان یک نهاد دولتی و متولی اصلی ورزش کشور بود. پژوهش از نوع توص یفی- تحلیل ی اس ت و از دیدگاه هدف، در حیطه تحقیقات کاربردی قرا می گیرد. جامعه آماری پژوهش را مدیران خبره و آگاه ب ه مفهوم مدیریت دانش در این وزارتخانه تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، در نهایت 18 نفر به عنوان افراد نمونه انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه ، نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدهای مدیریت دانش بر مبنای مدل KAFRA شناسایی گردید. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه توسط خبرگان و پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. در ادامه از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای محاسبه وزن و اهمیت هر کدام از معیارها و زیرمعیارهای شناسایی شده استفاده شد. نتایج نشان داد، در وزارت ورزش و جوانان تهدیدها دارای بیشترین اهمیت و پس از آن به ترتیب نقاط ضعف، قوت و فرصت ها قرار دارند. عدم وجود قوانین حمایتی کافی از سازمان دانش محور و همچنین توقف یا عدم اتمام پروژه ه ا به دلیل عدم ثبات مدیریت بر اثر تغییر دولت ه ا، به ترتیب به عنوان مهم ترین تهدیدها شناسایی گردید.
تأثیرمنابع اطلاعاتی فردی و محیطی بر شکاف تصویر مقصد گردشگران ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
وجود تصویر مناسب از مقصد در توسعه گردشگری یک مکان بسیار مهم محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی تأثیرمنابع اطلاعاتی فردی و محیطی بر شکاف تصویر مقصد گردشگران ورزشی بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و و برحسب نوع در دسته ی پژوهش های توصیفی- همبستگی قرار دارد که داده های آن به صورت میدانی جمع آوری گردیده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه گردشگران پیست های اسکی منطقه توچال و دیزین، شمشک، آبعلی تشکیل می دادند که حداقل سابقه 6 ماه حضور مداوم یا حداقل پنج مرتبه در سال سابقه مراجعه به این پیست را دارا بودند، شامل می شدند. برای به دست آوردن حجم نمونه از حجم نمونه جامعه نامحدود از فرمول کوکران استفاده گردید و حجم نمونه 272 نفر برآورد شد. در این تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی هدفمند استفاده شد. کلیه محاسبات آماری این پژوهش با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و تحلیل های مربوط به مُدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Amos انجام گرفت. نتایج نشان داد نمره ی میانگین وضعیت منابع اطلاعاتی فردی، منابع اطلاعاتی محیطی و شکاف تصویر مقصد گردشگران ورزشی و تمامی مؤلفه های آن نشانگر وضعیت نامطلوبی بود. ین منابع اطلاعاتی فردی و محیطی با شکاف تصویر مقصد گردشگران ورزشی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد، بدین معنا که با بهبود و افزایش منابع اطلاعاتی فردی و محیطی، سطح شکاف تصویر مقصد گردشگران ورزشی به نسبت مطلوبی نیز بهبود خواهد یافت. مدیران مقصد نیاز است اطمینان حاصل کنند که اطلاعات منتقل شده از منابع اطلاعاتی مختلف آنقدر جذاب است که گردشگران بالقوه را جذب کند و تصویری ارائه دهند که واقعیت نزدیک باشد.
ارائه مدل تصمیمات برون سپاری خدمات در زنجیره تأمین ورزش همگانی با رویکرد نگاشت شناختی فازی (FCM)(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
تحقیق حاضر با هدف ارائه مدل تصمیمات برون سپاری خدمات در زنجیره تامین ورزش همگانی انجام گرفت. پژوهش حاضر با استفاده از طرح نظام مند نظریه داده بنیاد و برمبنای رویکرد نگاشت شناختی فازی انجام شده است. با مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با 18 نفر از متخصصان صنعت ورزش، ورزش همگانی، زنجیره تامین و برون سپاری، مفاهیم و مؤلفه های تصمیم گیری بهینه در حوزه برون سپاری خدمات ورزشی شناسایی گردید. بعد از خلاصه سازی و تم بندی موارد مطرح شده از سوی متخصصان، 6 شاخص اصلی و 20 شاخص فرعی در تصمیم گیری برون سپاری خدمات در زنجیره تامین ورزش همگانی به دست آمدند. سپس براساس دانش خبرگان، روابط بین مفاهیم درقالب نقشه های شناخت فازی ترسیم شد. برای رسم نقشه های شناختی فازی و محاسبه شاخص های مربوط به آن از نرم افزارهای Excel، FCMapper و FCM EXPERT استفاده شد. شاخص های مربوط به نقشه های شناختی بیانگر این بود که طراحی و استقرار نظام های ارزیابی برون سپاری، کنترل و مقایسه شرایط قبل و بعد از برون سپاری و کیفیت پذیرنده برون سپاری، به ترتیب دارای بیشترین درجه مرکزیت اند؛ بدین معنی که بیشترین تاثیرگذاری را در سیستم تصمیم گیری برون سپاری را دارند. درنهایت، اثر سیاست های مختلف تصمیم گیری برون سپاری در عناصر نگاشت در قالب دو دسته سناریو بررسی شد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که با توجه به نقشه شناختی فازی، تصمیم گیری اصولی و علمی برونسپاری خدمات در زنجیره تامین ورزش همگانی، حاصل توجه همه جانبه به شاخص های تصمیم گیری است. نتایج این پژوهش می تواند یاریگر مدیران ورزشی جهت اتخاذ تصمیمات مناسب برای برونسپاری بخش خدمات ورزش همگانی و موفقیت در آن باشد.
شناسایی و اعتباریابی الگوی تجارت الکترونیک در بازاریابی خدمات ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اعتباریابی الگوی تجارت الکترونیک در بازاریابی خدمات ورزشی با رویکرد پژوهش ترکیبی بود. روش تحقیق با توجه به هدف تحقیق آمیخته یا به عبارتی ترکیبی است. جامعه آماری شامل دو بخش بود، جامعه آماری در بخش کیفی شامل اساتید دانشگاه، کارشناسان و صاحب نظران بودند. رشته تحصیلی و داشتن تالیفات علمی مرتبط با موضوع، دارا بودن سمت های مدیریتی و تجارب اجرایی در حوزه تجارت الکترونیک از جمله شاخص های انتخاب لیست اولیه صاحب نظران بود. اندازه نمونه در این پژوهش بر مبنای شاخص اشباع نظری برابر با 17 نفر بود، کارشناسان حوزه حورزش و دانشجویان رشته تربیت بدنی و همچنین مشتریان باشگاه های ورزشی بودند. بر این اساس 370 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در مرحله کیفی مصاحبه باز بود و با نرم افزار Maxqda تحلیل شد. در بخش کمی ابزار پژوهش شامل پرسشنامه مستخرج از کدهای بخش کیفی بود که با نرم افزار AMOS تجزیه و تحلیل شد. بر مبنای تحلیل داده ها 84 مفهوم اولیه، 20 مقوله اصلی و 5 هسته اصلی شناسایی شد. در بخش کمی نیز نتایج بدست آمده بیانگر تایید گویه ها و عوامل در آزمون های تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول و دوم بودبه این معنی بارهای عاملی گویه ها و عوامل بالاتر از 4/0 بودند. به موجب این نتایج می توان استنباط کرد که طراحی مدل تجارت الکترونیک در در بازاریابی خدمات ورزشی با شانس و اقبال محقق نمی شود بلکه یک فرایند هدفمند است که در بسیاری از ویژگی ها و حالت ها ریشه دارد.
طراحی و تدوین مدل شایستگی های حرفه ای مدیران در مدیریت بحران های ورزش کشور با رویکرد نظریه داده بنیاد(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
عرصه های واقعی بحران در ورزش ناتوانی مدیران را گواهی می دهند، از این رو شناسایی و افزایش ظرفیت های مدیریت بحران یکی از چالش های مدیریت است. این پژوهش با هدف طراحی و تدوین مدل شایستگی های مدیران در مدیریت بحران های ملی و بین المللی ورزشی کشور انجام شد. روش تحقیق پژوهش، با ماهیت اکتشافی و با استفاده از رویکرد ظاهر شونده (گلیزری)، نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری در این تحقیق کیفی، 25 نفر افراد آشنای با ادبیات مدیریت بحران، دیپلماسی، مدیریت ورزشی، که به صورت هدفمند و مبتنی بر رویکرد نظری انتخاب شدند. فرآیند تجزیه وتحلیل داده ها بصورت هم زمان و با استفاده از کدگذاری باز، کدگذاری انتخابی و کدگذاری نظری انجام شد. براساس یافته ی تحقیق، 17مقوله اصلی شامل: پایبندی به اصول دینی و اخلاق حرفه ای، حسن شهرت، شخصیت فردی و اجتماعی، قابلیت های ذهنی و هوش نرم، پاسخگو و شفافیت محور در امور، مهارت تصمیم گیری، قانون گرایی، توانمندی ادراکی و توانا در ارائه بازخورد بموقع و مناسب در بحران ها، شایستگی دانشی و علمی، شایستگی های سازمانی، وظیفه شناسی و آینده نگری، مهارت ارتباطی و دیپلماسی اثربخش، مدیریت خود و منابع انسانی، نوگرایی و اندیشه توسعه گرا داشتن ، باور داشتن به دستاوردهای علمی-پژوهشی و تجربیات علمی در پیشگیری از بحران ، تحلیل خطرپذیری و ارزیابی ریسک، رهبری سازمانی نرم، توانایی در مدیریت زمان، به عنوان شایستگی شناسایی شدند. تدوین این الگو فرصتی را برای مدیران بوجود می آورد، که مهارت هایشان را براساس مهارت مورد نیاز بسنجند، و بر روی کسب مهارت هایی متمرکز شوند که برای مدیریت بحران در ورزش ضروری می باشد. همچنین این مهارت ها را در افراد تحت سرپرستی ایجاد و برای مدیریت های کلان ورزشی بلاخص در شرایط بحران آماده نمایند.
شناسایی عوامل علی تأثیرگذار بر ایجاد کسب و کارهای نوین در ورزش کشور(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل علی تأثیرگذار بر توسعه کسب و کارهای نوین در ورزش کشور بود که به شیوه مطالعات کیفی برگرفته از مدل استراوس و کربین انجام شد. نمونه ی آماری این پژوهش خبرگان و صاحب نظران در حوزه مدیریت ورزشی و کسب و کار ورزشی بودند که به شیوه هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند و حجم نمونه نیز با در نظر گرفتن فرض اشباع نظری انجام شد (12 نفر). ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش مصاحبه های باز نیمه ساختار یافته بود. جمع آوری و تحلیل داده ها با روش تحلیل تفسیری همزمان انجام شد و در نهایت با استفاده از سه روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی، مقوله های اصلی و انتزاعی مشخص شدند. پنج مقوله فردی،خانواه، سرمایه، محیطی و ماهیت ورزش به عنوان مقوله های علی اثرگذار بر کسب و کارهای نوین شناسایی شدند. در نهایت مقوله های اصلی با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی مرود تحلیل متخصصان قرار گرفت و نتایج حاکی از آن بود که مقوله فردی موثر ترین و مقوله ماهیت ورزش کم اهمیت ترین عوامل علی تاثیر گذار بر ایجاد کسب و کارهای نوین در ورزش بودند. بنابراین پیشنهاد می شود در دانشگاه ها به پرورش مهارت های فردی کارآفرینی توجه بیشتری شود تا شاهد ایجاد کسب و کارهای بیشتر در ورزش و کاهش نرخ بیکاری در جامعه ورزشی دانشگاهی باشیم.
شناسایی استراتژی های مقابله ای هواداران در برابر تهدید هویت تیمی (مطالعه موردی: هواداران تیم فوتبال استقلال تهران)(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
مفهوم تهدید هویت تیمی و استراتژی های مقابله ای هواداران به تازگی مورد توجه محققان مدیریت ورزشی قرار گرفته و تاکنون پژوهشی در این زمینه در داخل کشور انجام نشده است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف شناسایی استراتژی های مقابله ای هواداران در برابر تهدید هویت تیمی با مطالعه موردی هواداران باشگاه استقلال انجام شد. روش تحقیق از نوع تحقیقات کیفی و به صورت تحلیل مضمون بوده و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل هواداران تیم فوتبال استقلال بودند که صفحه اینستاگرام این تیم را دنبال می کردند. روش نمونه گیری به صورت هدفمند بوده و مصاحبه عمیق با 28 نمونه تا اشباع نظری صورت گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک کدگذاری و از نرم افزار ان ویوو نسخه ۱۰ جهت دسته بندی داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد که استراتژی های مقابله ای هواداران در شرایط تهدید هویت تیمی در دو مضمون اصلی، احساسات محور با 6 مضمون فرعی، فاصله گرفتن از تیم، خوش بینی به آینده، دستاوردهای گذشته، تقویت، بدبینی و سرزنش دیگران و شوخ طبعی و مضمون مسئله محور با 2 مضمون فرعی، انفجار و رفتارهای تخریبی دسته بندی می شوند. نتایج در دو بخش نظری و عملی کاربردهای حائز اهمیتی را فراهم کرده است. از یک طرف، اولین مطالعه صورت گرفته در زمینه استراتژی های مقابله ای هواداران در برابر تهدید هویت تیمی بوده و بخشی از شکاف عظیم این حوزه در تحقیقات داخلی و خارجی را برطرف نموده است. از طرف دیگر، دیدگاهی منسجم در مورد انواع استراتژی های مقابله ای هواداران در شرایط تهدید هویت تیمی و طیف وسیعی از اقدامات لازم مدیریتی برای مدیریت هرچه بهتر این استراتژی ها فراهم کرده است.
ممیزی ارزیابی عملکرد در ورزش ایران با رویکرد تحلیل محتوا(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
هدف از پژوهش حاضر بررسی مطالعات حوزه ارزیابی عملکرد در ورزش ایران با رویکرد تحلیل محتوا در بازه زمانی 1400- 1380 بوده است. روش پژوهش بر مبنای راهبرد، توصیفی، از نظر مسیر اجرا، تحلیل محتوا و از نظر جمع آوری اطلاعات، اسنادی است. جامعه آماری تحقیق 101 مقاله چاپ شده در حوزه ارزیابی عملکرد از سال 1380 تا 1400در ایران بود. مقالات با کلیدواژه های مدیریت عملکرد، ارزیابی عملکرد، عملکرد ورزشی، عملکرد تیمی، موفقیت ورزشی، عملکرد مدیران، مربیان و داوران ورزش، موفقیت ورزشکار و عملکرد ورزشکاران در پایگاه های Magiran ، SID، Noormags و Ensani.ir جستجو گردید. ابزار مورد استفاده چک لیست بود و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار spss استفاده شد. نتایج نشان داد از 101 پژوهش، 53 درصد به ارزیابی عملکرد فردی (مدیران/ مربیان/ داوران و ورزشکاران) و بقیه ارزیابی عملکرد سازمان های ورزشی اختصاص داشته است. ضمنا، بیشتر از مدل های ارزیابی عملکرد کارت امتیازی متوازن (BSC) و تحلیل پوششی سلسه مراتبی داده ها (AHP) استفاده شده است. در بیشتر تحقیقات از پرسشنامه محقق ساخته (5/54 درصد) استفاده شده که روایی بیشتر آن ها از نوع صوری و محتوایی (7/30 درصد) و پایایی بیشتر آن ها نیز با روش آلفا کرونباخ (3/66 درصد) بوده است. همچنین روش تحقیق از نظر راهبرد (توصیفی) 1/88 درصد، از نظر اجرا (پیمایشی) 6/36 درصد و از نظر هدف (کاربردی) 2/81 درصد بوده است. ضمنا از نظر روش نمونه گیری، غیرتصادفی هدفمند 7/34 درصد دارای بیشترین فراوانی بوده است. همچنین اکثر مقالات با هم پژوهی 4-3 نویسنده (2/69 درصد) انجام شده بود. با توجه به یافته های اختصاصی تر این تحقیق به نظر می رسد که ارزیابی عملکرد تیمی و عملکرد ورزشکاران، باید با مدل های دقیق وکمی تری ارزیابی شود. ضمنا استفاده از اطلاعات آماری دقیق و عینی، روش های ترکیبی روایی و پایایی و روش های مبتنی بر مدل های ریاضی پیشنهاد می شود.
شناسایی و اولویت بندی شاخص های ارزیابی عملکرد باشگاه های تندرستی شیراز از دیدگاه مدیران باشگاه ها با استفاده از روش AHP(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی شاخص های ارزیابی عملکرد باشگاه های تندرستی شیراز از دیدگاه مدیران باشگاه ها با استفاده از روش AHP بود. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت میدانی انجام پذیرفت. جامعه آماری کلیه مدیران باشگاه های ورزشی تندرستی شیراز بود (425 نفر) که 60 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت شناسایی شاخص های ارزیابی عملکرد با مرور ادبیات و پیشینه پژوهش، فهرستی از شاخص ها تدوین و در اختیار 10 نفر از متخصصان مدیریت ورزشی قرار گرفت. پس از جمع بندی نظرات، چارچوب نهایی شاخص ها در قالب 5 شاخص کلی و 28 زیرشاخص تدوین گردید و وزن نسبی و رتبه آنها محاسبه شد. یافته ها نشان داد مهم ترین شاخص های ارزیابی عملکرد باشگاه های ورزشی تندرستی شیراز به ترتیب اولویت عبارتند از: منابع انسانی تاسیساتی و تجهیزاتی (29/0)، خدمات و دسترسی (20/0)، حقوقی و بیمه (19/0)، ایمنی و بهداشت (156/0) و اخلاق و تعالی (152/0). لذا پیشنهاد می شود مدیران باشگاه های ورزشی به منابع انسانی، تاسیساتی و تجهیزاتی به گونه ای ویژه توجه نمایند و منابع و سرمایه های خود را در راستای تقویت هر چه بهتر این عامل به کار گیرند تا بتوانند در رده های بالاتر ارزیابی عملکرد قرار گیرند.
تأثیر مشوق های مالی بر تصمیم به مشارکت در فعالیت های بدنی و ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مشوق های مالی بر تصمیم به مشارکت در فعالیت های بدنی و ورزش بوده است. روش پژوهش، توصیفی_همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه افراد ایرانی 15 تا 65 سال ساکن در کشور بوده که به اینترنت و رسانه های مجازی تلگرام، واتساپ و اینستاگرام دسترسی داشته اند و از لحاظ جسمانی و پزشکی محدودیتی برای مشارکت در فعالیت های بدنی نداشتند. تعداد 810 نفر به پرسشنامه ها پاسخ داده اند و در نهایت تعداد 572 پرسشنامه مبنای تجزیه و تحلیل های آماری قرار گرفته است. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد و روایی صوری و محتوای آن توسط صاحب نظران (9 نفر)، تائید شد. همچنین پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (83/0) محاسبه شد. فرآیند توزیع و جمع آوری پرسشنامه ها نیز از طریق فضای مجازی بوده است. جهت تجزیه و تحلیل آماری متغیرها و برآورد پارامترهای الگوی پژوهش از نرم افزار استتا استفاده شده است. نتایج نشان داد ارائه کارت تخفیف یا بن خرید، پاداش فوری و اهدا پاداش به خیریه از طرف افراد، تاثیر مثبت و معناداری بر تصمیم به مشارکت در ورزش و فعالیت های بدنی داشته است. اما پاداش با تاخیر تاثیر معناداری نداشته است. به طوری کلی ارائه مشوق ها می تواند یک راهکار مناسب در راستای توسعه و ترویج فعالیت های بدنی و ورزش باشد و با توجه به نتایج به دست آمده در بخش نهایی بهتر است مشوق های مالی به افراد سنین پایین، مجرد، بانوان و دارای سطوح درآمدی پایین ارائه گردد تا اثرگذاری آن بیشتر گردد.
ارائه مدل مفهومی نقش ورزش بر توسعه پایدار ایران(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
ورزش در غالب نقش های مختلف، بر توسعه انسانی، بسیار تأثیرگذار است. مقاله حاضر تلاش دارد با تمرکز بر ساخت گرایی، با استفاده از رویکرد ساخت گرای گرندد تئوری، نظریه ای با برد کوتاه در ساخت توسعه پایدار از طریق ورزش، ارائه دهد. داده های این پژوهش کیفی که ماهیتی اکتشافی- بنیادی داشت، از طریق نمونه گیری هدفمند با تکنیک گلوله برفی و بر اساس مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته با 19 نفر از خبرگان حوزه های مختلف ورزشی آشنا به توسعه و توسعه پایدار، جمع آوری شد. درک تفسیری کدگذاری ها مشخص کرد که حیطه های مختلف ورزش، می توانند بر اساس نقش های معین، از طریق توسعه دهندگانی مانند حکومت، دولت، مجلس، سمن ها، رسانه های اجتماعی و کنشگران اجتماعی، با استفاده از ملزوماتی مانند انواع سواد و مهارت های گوناگون، ابتدا به توسعه انسانی و در نهایت پایداری شهرها، کمک شایانی نمایند. در نتیجه نقش ورزش در رسیدن به رشد اجتماعی، رشد اقتصادی و حفاظت موثر از محیط زیست یا همان توسعه پایدار، در غالب یک مدل برساخت، به نمایش درآمد. متولیان یا توسعه دهندگان می توانند برنامه ریزی خود را بصورت بومی بر اساس مدل حاضر انجام دهند و متناسب با هر زیست بوم، از ظرفیت فوق العاده ورزش در رسیدن به توسعه پایدار آن منطقه استفاده نمایند.