رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی دوره 8 بهار 1399 شماره 28 (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

ساخت، روایی و پایایی پرسشنامه موانع استعدادیابی در ورزش ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: پرسشنامه روایی و پایایی موانع استعدادیابی ورزش

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹ تعداد دانلود : ۷
هدف از این پژوهش ساخت، روایی و پایایی پرسشنامه موانع استعدادیابی در ورزش ایران بود. به این منظور پرسشنامه 71 سؤالی برای اندازه گیری هفت بعد موانع استعدادیابی طراحی شد. نمونه گیری به صورت نظری (هدفمند و غیرتصادفی) انجام گرفت. برای تعیین موانع و تهیه پرسشنامه از روش آمیخته استفاده شد. نمونه پژوهش در بخش کیفی 22 نفر و در بخش کمی 145 نفر بودند، که از شش گروه رؤسای فدراسیون ها، مسئولان کمیته استعدادیابی آن فدراسیون ها، افراد شاغل در دفتر استعدادیابی وزارت ورزش و جوانان، استادان دانشگاه، مربیان استعدادیاب و مسئولان استعدادیابی باشگاه ها، تشکیل شده بودند. روایی محتوایی و صوری پرسشنامه توسط دوازده نفر از استادان صاحب نظر در این زمینه انجام گرفت. به منظور بررسی روایی سازه و تأیید عوامل شکل دهنده پرسشنامه، از آزمون تحلیل عاملی تأییدی به کمک نرم افزار پی ال اس استفاده شد. همچنین برای بررسی پایایی پرسشنامه از روش همسانی درونی (با استفاده از آلفای کرونباخ ) استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که الگوی هفت عاملی سازه موانع استعدادیابی در ورزش ایران دارای برازش مناسبی بود. در نهایت می توان از پرسشنامه مذکور در بررسی های مربوط به نظام استعدادیابی در تمامی نهادهایی که در کشور در حال حاضر متولی امر استعدادیابی هستند، استفاده کرد.
۲.

تدوین برنامه عملیاتی توسعه نظام سلامت با رویکرد تربیت بدنی و ورزش(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: برنامه عملیاتی نظام سلامت با رویکرد تربیت بدنی وزارت بهداشت

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۶ تعداد دانلود : ۶
هدف از تحقیق حاضر، تدوین برنامه عملیاتی توسعه نظام سلامت با رویکرد تربیت بدنی و ورزش، جهت اجرای استراتژی های مدون حاصل از تحقیق است. روش استفاده شده توصیفی است و این تحقیق با توجه به موضوع در حیطه مطالعات استراتژیک و از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی است. جامعه آماری تحقیق مدیران ارشد، کارشناسان آگاه به فعالیت های تربیت بدنی حوزه ستادی وزارت بهداشت و مدیران تربیت بدنی دانشگاه های علوم پزشکی بود. نمونه آماری تحقیق 94 نفر بودند که به علت محدود بودن جامعه آماری به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه های باز و بسته بود. روایی پرسشنامه توسط چند تن از استادان و پایایی پرسشنامه بسته با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ و با ضریب 93/0 تأیید شد. برای اولویت بندی قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها از آزمون فریدمن و از ماتریس ارزیابی هریک از عوامل داخلی و خارجی، جهت تعیین جایگاه استراتژیک توسعه نظام سلامت با رویکرد تربیت بدنی و ورزش، استفاده شد. یافته های تحقیق پس از تجزیه وتحلیل و تشکیل ماتریس ارزیابی هریک از عوامل داخلی و خارجی، نشان داد که جایگاه استراتژیک توسعه نظام سلامت با رویکرد تربیت بدنی و ورزش در منطقه تدافعی (WT) قرار داشت و استراتژی های لازم جهت حفظ و ارتقای سلامت از طریق ورزش تدوین شد. سپس در جلسات راهبردی، برنامه های عملیاتی، جهت اجرای استراتژی های ارائه شده، تدوین شد. نتایج نشان داد برای اینکه برنامه استراتژیک به طور مؤثری اجرا شود، باید به فعالیت های قابل درک در سطح عملیاتی تبدیل شود. با این حال، در مراحل بعد این برنامه ها باید با انتخاب الگویی مناسب، چگونگی، زمان، مسئول و منابع مورد نیاز آنها مشخص و در برنامه های سالیانه لحاظ شوند.
۳.

ارزیابی معماری سازمانی اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران و ارائه الگو(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: اداره کل ورزش و جوانان امنیت معماری سازمانی همراستایی و همگرایی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷ تعداد دانلود : ۸
پژوهش حاضر با هدف بررسی معماری سازمانی وضعیت موجود اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران و ارائه الگو در وضع مطلوب انجام گرفت. این پژوهش از نوع توصیفی، پیمایشی و مبتنی بر تحلیل کیفی و کمی با استفاده از روش اسنادی و روش دلفی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان مازندران و نمونه آماری با استفاده از جدول مورگان برابر با 140 نفر در نظر گرفته شد. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و ضریب پایایی به روش آلفای کرونباخ برابر با 88/0 به دست آمد. به منظور تحلیل داده ها، شیوه های تحلیل اسناد و روش دلفی، با رویکرد تطبیقی و قیاسی با استفاده از نرم افزار spss انجام گرفته است. نتایج نشان می دهد که وضعیت جاری در بیشتر ویژگی های کیفی (همراستایی، همگرایی، یکپارچگی، قابلیت نگهداری و توسعه، کارایی و امنیت) دارای مقدار متوسطی است و باید بهبود پیدا کند. ازاین رو مدل جدیدی مبتنی بر سرویس گرایی جهت ترسیم وضعیت آتی طراحی و با استفاده از روش دلفی ارزیابی شد. به طور کلی با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت که مدل ارائه شده تا حدود زیادی مناسب بوده و مورد قبول معماران و متخصصان ایرانی است.
۴.

اولویت بندی اهمیت مؤلفه های تبلیغات از طریق پیامک و فضای مجازی در جذب مشتری در اماکن ورزشی استان مازندران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: اماکن ورزشی تبلیغات جذب مشتری فضای مجازی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۸ تعداد دانلود : ۷
هدف از این پژوهش بررسی نقش تبلیغات از طریق پیامک و فضای مجازی با جذب مشتری در اماکن ورزشی استان مازندران بود. روش انجام تحقیق حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بوده که به شکل میدانی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش را کلیه افراد مراجعه کننده به اماکن ورزشی استان مازندران تشکیل دادند که با توجه به نامحدود بودن تعداد جامعه و استفاده از جدول مورگان 384 نفر به عنوان نمونه آماری به طور تصادفی انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته در مورد تبلیغات اینترنتی (14 سؤال با 5 مؤلفه) و پیامک تبلیغاتی (11 سؤال با 5 مؤلفه)استفاده شد. همچنین برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی (کلموگراف اسمیرنوف و آزمون دوجمله ای) در سطح معناداری (05/0<P) استفاده شد. نتایج نشان داد، 5 مؤلفه شامل وجود اطلاعات جامع از محصول در پیامک تبلیغاتی، وجود اطلاعات تماس معتبر، آشنا بودن فرستنده پیامک تبلیغاتی، شکل ظاهری و نوشتاری پیامک تبلیغاتی، قیمت خدمات و عوامل کمی ترغیب کننده مشتری در پیامک های تبلیغاتی و نیز 5 مؤلفه عوامل مرتبط با محصول، عوامل ارتباطی (زیرساختارھای محیط انتشار تبلیغ)، عوامل انسانی (کاربر اینترنتی) و بعد عوامل محتوایی در تبلیغات اینترنتی بر جذب مشتری اثرگذارند. با توجه به یافته های پژوهش پیشنهاد می شود مدیران اماکن ورزشی استان مازندران برای جذب بیشتر مشتری از تبلیغات پیامکی و نیز اینترنتی بهره جویند و نیز با رعایت اصول و عوامل اثرگذار در طراحی پیامک های تبلیغاتی و نیز تبلیغات اینترنتی، جذابیت در تبلیغ را برای توجه هرچه بیشتر مشتری ایجاد کنند.
۵.

شناسایی ابعاد مؤثر در توسعه ملی شطرنج ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: استعدادیابی توسعه ملی شرایط اقلیمی هماهنگی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷ تعداد دانلود : ۹
هدف از تحقیق حاضر، شناسایی ابعاد مؤثر در توسعه ملی شطرنج ایران است. روش تحقیق مورد استفاده روش زمینه یابی و از نوع اکتشافی بود و اطلاعات مورد نیاز تحقیق با استفاده از مطالعات اسنادی و مصاحبه با خبرگان به دست آمد. جامعه آماری تحقیق شامل استادان دانشگاهی با تخصص در زمینه شطرنج کشور در رده های مختلف و سطوح ملی و بین المللی بود. روش نمونه گیری به صورت نظری بود و ابزار تحقیق پروتکل مصاحبه با خبرگان تا رسیدن به اشباع نظری بود (17مصاحبه با 14 نفر) که از سه نفر از خبرگان دو مرتبه مصاحبه انجام پذیرفت. همچنین پایایی مصاحبه ها از روش باز آزمون (83/0) به دست آمد. در مجموع، داده ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و گزینشی شناسایی و دسته بندی شدند که شامل 27 کد محوری هستند، که به طورکلی این عوامل در قالب 9 مفهوم اصلی توسعه ملی شطرنج ایران شامل استعدادیابی و آموزش و پرورش ورزشکاران، هماهنگی و ارتباطات بین سازمانی، عوامل مدیریتی و برنامه ریزی، بودجه و منابع مالی، توسعه مربیان و نیروی انسانی، تجهیزات سخت افزاری، مسابقات و اردوهای ورزشی، انگیزش و حمایت از منابع انسانی و شرایط اقلیمی اند. با توجه به یافته های پژوهش، توجه به عوامل مذکور موجب توسعه و پیشرفت شطرنج در سطح ملی خواهد شد.
۶.

تبیین نقش شاخص های کلیدی منجر به موفقیت ایران در المپیک ریو براساس مدل SPLISS(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: بازی های المپیک شاخص های کلیدی مدل SPLISS موفقیت ورزشی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷ تعداد دانلود : ۶
این تحقیق با هدف تبیین نقش شاخص های کلیدی منجر به موفقیت ایران در المپیک ریو براساس مدل SPLISS انجام گرفته است. روش تحقیق از نظر ماهیت توصیفی- پیمایشی به صورت تحلیلی، از نظر هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات نیز از دسته تحقیقات میدانی و پرسشنامه ای است. جامعه آماری تحقیق را تمام ورزشکاران، مربیان و دست اندرکاران شرکت کننده در بازی های المپیک ریو تشکیل می داد (269=N) که با توجه به تعداد محدود جامعه تحقیق، نمونه گیری به روش کل شمار انجام گرفت. ابزار اندازه گیری متغیرهای پژوهش شامل پرسشنامه شاخص های موفقیت ورزشی دی بوسچر و همکاران (2012) بود. روایی پرسشنامه توسط متخصصان مربوط تأیید شد و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ 93/0 محاسبه شد. برای تحلیل اطلاعات گردآوری شده از شاخص های آمار توصیفی و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف و تی تک نمونه ای به کمک نرم افزار SPSS نسخه 23 و مدلسازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار Smart Pls3 استفاده شد. نتایج نشان داد که حمایت مالی (22/8=t)، عوامل ساختاری و سیاست گذاری (46/9=t)، سیستم توسعه و شناسایی استعدادهای ورزشی (94/14=t)، حمایت های ورزشی و شغلی از ورزشکاران (80/10=t)، توسعه اماکن و تسهیلات آموزشی و تمرینی (20/8=t)، توسعه کمی و کیفی مربیگری (65/6=t)، افزایش حضور در رقابت های ملی - بین المللی (67/7=t)، حمایت های علمی-پژوهشی (28/10=t)، عوامل محیطی - اجتماعی و تنوع جغرافیایی (85/13=t) و افزایش مشارکت ورزشی مردم (47/7=t) در موفقیت تیم های ورزشی حاضر در المپیک نقش معنا داری دارد (01/0=P). همچنین، نتیجه مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که همه عوامل مؤثر بر موفقیت تیم های ورزشی حاضر در المپیک ریو از مقدار T و بار عاملی قابل قبولی و مثبتی برخوردارند و عوامل مؤثر بر موفقیت تیم های ورزشی حاضر در المپیک ریو محسوب می شوند.
۷.

تحلیل اثر سیستم مدیریت استعداد بر فرایند توانمندسازی کارکنان از طریق هوش سازمانی در ادارات کل ورزش و جوانان کشور(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: توانمندسازی کارکنان سازمان های ورزشی مدیریت منابع انسانی هوش سازمانی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۸ تعداد دانلود : ۷
هدف از این پژوهش تحلیل اثر سیستم مدیریت استعداد بر فرایند توانمندسازی کارکنان از طریق هوشمندی سازمانی در ادارات کل ورزش و جوانان کشور بود. روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان استان های کشور شامل می شد. نمونه آماری بر مبنای تعداد قابل کفایت برای مدل سازی در نرم افزار اسمارت پی ال اس برآورد شد (305 نفر) که به صورت خوشه ای از 11 استان نمونه گیری شد. ابزارهای پژوهش شامل سه پرسشنامه توانمندسازی، مدیریت استعداد و هوش سازمانی با مقیاس 5 گزینه ای لیکرت بود. روایی ابزارها از طریق روایی محتوایی (نظر 15 متخصص)، پایایی (آلفای کرونباخ بالای 0/70) و روایی سازه (برازش مدل) ارزیابی و تأیید شد. تحلیل یافته ها با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام گرفت. نتایج نشان داد که متغیر مدیریت استعداد به طور مستقیم با ضریب 0/56 و 0/90 به ترتیب بر توانمندسازی کارکنان و هوشمندی سازمانی، اثر مثبت و معناداری دارد. متغیر هوشمندی سازمانی نیز به طور مستقیم با ضریب 0/31 بر توانمندسازی کارکنان، اثر مثبت و معناداری دارد. اثر غیرمستقیم مدیریت استعداد بر توانمندسازی (از طریق هوش سازمانی) با ضریب 44/ 0معنا دار شد و از اثر مستقیم آن کمتر بود. براساس یافته های پژوهش می توان گفت هرچند تقویت خرده سیستم مدیریت استعداد به طرز قابل توجهی سبب اثربخشی فرایند توانمندسازی کارکنان ادارات ورزش و جوانان می شود، دستیابی به سطوح بالاتر توانمندسازی از طریق مدیریت استعداد نیازمند وجود سطح مناسبی از قابلیت هوشمندی در سازمان است.
۸.

ارتباط استقرار سیستم اطلاعات مدیریت (MIS) با سبک های مدیریت تعارض مدیران آموزشی و اجرایی ورزش (مطالعه موردی: شهرداری تهران)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تعارض سازمانی سیستم اطلاعات مدیریت (MIS) رقابت مدیران دولتی همکاری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷ تعداد دانلود : ۵
تعارض سازمانی، بخشی اساسی و فراگیر زندگی سازمانی است. سازمان هایی که در آن تعارض کمتری وجود دارد، اغلب در محیط های رقابتی با شکست مواجه می شوند. مدیران به جای اینکه ریشه تعارض را از بین ببرند، می توانند با استفاده از تعارض، اثربخشی سازمان را افزایش دهند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط استقرار سیستم اطلاعات مدیریت با سبک های مدیریت تعارض مدیران آموزشی و اجرایی ورزش انجام شگرفت که از نظر هدف، کاربردی و روش، توصیفی–پیمایشی بود. جامعه آماری تمامی مدیران ارشد آموزشی و اجرایی ورزش در واحدهای تربیت بدنی شهرداری تهران شامل رئیس، نایب رئیس و مدیران بخش های مختلف بود. با توجه به حجم محدود جامعه تحقیق با روش تمام شمار، 220 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه سبک مدیریت تعارض رابینز (1991) و پرسشنامه سیستم اطلاعات مدیریت (MIS) اکبری (1390) بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده های آماری از نرم افزارهای SPSS23 و SmartPLS2.0 استفاده شد. نتایج نشان داد بین استقرار سیستم اطلاعات مدیریت (MIS) و سبک های مدیریت تعارض که عبارت اند از رقابت، اجتناب، گذشت، مصالحه و همکاری در مدیران آموزشی و اجرایی ورزش شهرداری تهران رابطه معنا داری وجود دارد. همچنین عوامل اقتصادی، محیطی، آموزشی، ساختاری، فرهنگی به عنوان پیش بین مناسبی جهت تعیین سبک های مدیریت تعارض در مدیران آموزشی و اجرایی ورزش شهرداری تهران مشخص شدند. نتیجه پژوهش حاکی از آن است که بررسی رابطه استقرار سیستم اطلاعات با سبک های مدیریت تعارض در بین مدیران آموزشی و اجرایی ورزش شهرداری تهران موجب استفاده بهینه از این سیستم اطلاعاتی می شود و روند رو به رشد تصمیمات مدیریتی را در پی خواهد داشت.
۹.

تدوین مدل اوقات فراغت دانشجویان کشور(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: اوقات فراغت تفریح دانشجویان فعالیت وزارت علوم و تحقیقات و فناوری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷ تعداد دانلود : ۷
هدف از تحقیق حاضر تدوین مدل اوقات فراغت دانشجویان سراسر کشور بود. روش پژوهش آمیخته (کیفی- کمی) بود و به صورت میدانی انجام گرفت. نمونه گیری کیفی به صورت گلوله برفی انجام گرفت که جامعه آماری آن شامل استادان رشته مدیریت ورزشی و جامعه شناسی که در زمینه اوقات فراغت فعالیت آموزشی و پژوهشی داشتند، می شد و در بخش کمی نیز به صورت خوشه ای مرحله ای انجام گرفت. تعداد نمونه ها در بخش کیفی با توجه به شیوه نمونه گیری متوالی (افزایش حجم نمونه تا زمان رسیدن به کفایت نظری) 14 نفر تعیین شد. همچنین تعداد نمونه در بخش کمی که شامل دانشجویان بود، با توجه به حجم جامعه آماری آنان (2431286 نفر) با استفاده از فرمول کوکران برابر با 1627 نفر انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه عمیق و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (89/0=α) تأیید شد. داده های پژوهش در بخش کیفی با رویکرد تفسیری کدگذاری و در بخش کمی نیز با استفاده از آزمون های همبستگی (اسپیرمن و رگرسیون خطی) و مقایسه ای (t تک نمونه ای و آزمون تحلیل واریانس یکطرفه) تحلیل شد. نتایج نشان داد که استفاده از اینترنت تأثیر منفی بر رضایت از اوقات فراغت دارد. همچنین در دسترس بودن امکانات تفریحی، افزایش پرداختن به فعالیت های ورزشی و بالا بودن سطح رفاه با افزایش میزان رضایت مندی از اوقات فراغت همراه است. در نهایت مدل اوقات فراغت با شش عامل تأثیرگذار بر انتخاب فعالیت های فراغتی (شامل پیشرانه ها، عوامل فردی، عوامل اجتماعی و محیطی، عوامل مدیریتی، عوامل دولتی و چالش ها) و پیامدهای ناشی از گذران اوقات فراغت تدوین شد.
۱۰.

تحلیل توسعه ای کسب و کار لیگ برتر فوتبال ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: اقیانوس آبی بوم کسب وکار صنعت ورزش فوتبال ایران لیگ ورزشی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷ تعداد دانلود : ۷
صنعت ورزش با داشتن قابلیت های فراوانی در برگزاری رویدادهای ورزشی به خصوص در زمینه لیگ های حرفه ای توان درآمدزایی بسیار بالایی دارد. ازاین رو پرداختن به این امر از موضوعاتی است که برای صنعت ورزش کشور بسیار لازم و ضروری است. تحقیق حاضر با محوریت بوم کسب وکار استروالدر، در پی تفسیر دیدگاه ها و برداشت های صاحب نظران لیگ برتر فوتبال به عنوان یکی از مهم ترین کسب وکارهای صنعت ورزش ایران، درباره 9 مؤلفه این بوم بوده است. تحقیق با رویکرد کیفی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه انجام گرفت. برای انتخاب نمونه، از تکنیک نمونه گیری گلوله برفی، تا حصول اصل اشباع نظری استفاده شد (n=20). داده های حاصل از مطالعات کتابخانه ای با استفاده از روش تحلیل پدیدارنگاری و به کمک نرم افزار MAXQDA تحلیل شد. یافته های پژوهش حاضر، اقدامات استراتژیکی را در چارچوب الگوی عملی چهار اقدامی حذف، ایجاد، کاهش و افزایش ارائه کرده است که می تواند به عنوان استراتژی اقیانوس آبی مورد توجه مسئولان و تصمیم گیرندگان صنعت ورزش و فوتبال کشور باشد.

آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۴۲