رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی دوره 8 تابستان 1399 شماره 29 (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

کاوش عوامل محیطی و خدماتی مؤثر در بروز خشونت و پرخاشگری تماشاگران تیم های پرطرفدار لیگ برتر فوتبال ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: پرخاشگری تماشاگران خشونت فوتبال لیگ برتر

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۳ تعداد دانلود : ۵
پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد محیطی و خدماتی مؤثر در بروز خشونت تماشاگران تیم های پرطرفدار لیگ برتر ایران نگاشته شده است. روش پژوهش کیفی و از نوع اکتشافی است که ابتدا مطالعات کتابخانه ای به منظور تهیه فهرستی از عوامل مؤثر بر بروز خشونت صورت گرفت و سپس از طریق مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با 17 نفر از خبرگان انجام پذیرفت. همچنین روش نمونه گیری از نوع نظری هدفمند بوده است. پس از انجام مصاحبه ها و تحلیل نظرهای خبرگان، شاخص های محیطی-خدماتی مؤثر بر بروز خشونت تماشاگران تیم های پرطرفدار ایران شناسایی شد که این عوامل در قالب دو عامل اصلی (عوامل محیطی و خدماتی) بود و هشت عامل زیرمجموعه از عوامل اصلی به دست آمد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان گفت که عوامل هشت گانه محیطی و خدماتی اهمیت زیادی دارد که می تواند در رضایت یا نارضایتی و در نتیجه بروز خشونت و پرخاشگری تأثیر بسزایی داشته باشد و نیز توجه به هر کدام از مؤلفه های یادشده می تواند به بهبود وضعیت تماشاگران و ایجاد محیطی آرام برای حضور تمامی اقشار به خصوص خانواده ها کمک شایانی کند.
۲.

تدوین مدل ساختاری تفسیری توسعه ورزش همگانی مبتنی بر رویکردهای جهانی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: داده بنیاد رویکردهای جهانی مدل ساختاری تفسیری ورزش همگانی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵ تعداد دانلود : ۵
هدف این پژوهش تدوین مدل ساختاری تفسیری توسعه ورزش همگانی مبتنی بر رویکردهای جهانی بود. با توجه به ماهیت تحقیق، روش تحقیق از نوع آمیخته است. مرحله کیفی پژوهش بر مبنای نظریه داده بنیاد و مرحله کمی با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری انجام گرفت. جامعه آماری شامل خبرگان این حوزه با سابقه شغلی بیش از 10 سال بود و نمونه گیری به روش نمونه گیری هدفمند و با توجه به اشباع نظری انجام گرفت. در بخش کیفی با 12 نفر از کارشناسان و خبرگان مصاحبه شد و از طریق نظریه داده بنیاد شاخص های توسعه ورزش همگانی شناسایی شد و سپس مدلسازی با استفاده از تحلیل ساختاری تفسیری انجام گرفت. یافته ها نشان داد 45 کد در قالب 15 مفهوم و 7 مقوله (شاخص) بر توسعه ورزش همگانی مؤثرند. همچنین، ماتریس ISM نشان داد که مدل ساختاری تفسیری توسعه ورزش همگانی با رویکرد جهانی متشکل از شش سطح به ترتیب شامل شاخص های محیط حقوقی، عوامل اقتصادی و زیرساختی، عوامل رسانه ای، عوامل مرتبط با سبک زندگی، عوامل اجتماعی و مشارکت در ورزش همگانی بود. بنابراین پیشنهاد می شود شاخص های شناسایی شده براساس مدل تحقیق مورد توجه مسئولان ورزش کشور قرار گیرد تا بتوان شاهد توسعه ورزش همگانی در کشور بود.
۳.

تبیین مدل رفتار نوآورانه کارکنان فدراسیون های ورزشی ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ایران رفتار نوآورانه فدراسیون های ورزشی نوآوری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۳ تعداد دانلود : ۴
هدف از پژوهش حاضر، تبیین مدل رفتار نوآورانه در کارکنان فدراسیون های ورزشی جمهوری اسلامی ایران بود. پژوهش حاضر توصیفی پیمایشی و از نظر هدف در حیطه مطالعات کاربردی قرار دارد. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی کارکنان فدراسیون های ورزشی ایران بود که تعداد 250 نفر به روش نمونه گیری تصادفی - طبقه ای به عنوان نمونه نهایی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته رفتار نوآورانه بود که داده ها توسط آن جمع آوری شدند. روایی صوری پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان و استادان این حوزه و روایی سازه آن با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی مرتبه اول، تأیید شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش های آزمون کایزر، مایر و الکین، کرویت بارتلت، تحلیل عاملی اکتشافی، تکنیک چرخش واریماکس، و تحلیل عاملی تأییدی از طریق نرم افزارهای 23 SPSS و 8.70 LISREL انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که وضعیت رفتار نوآورانه کارکنان را می توان در هفت مؤلفه طبقه بندی کرد که عبارت اند از: ظرفیت سازمانی رفتار نوآورانه، راهبرد رفتار نوآورانه در سازمان، محدودیت های رفتار نوآورانه، مشارکت در نوآوری سازمانی، نیازهای فردی در رفتار نوآورانه، ایده پردازی برای رفتار نوآورانه، مزایا و کارکردهای رفتار نوآورانه. با توجه به یافته های پژوهش به نظر می رسد، علاوه بر ابعاد دیگر رفتار نوآورانه مانند نیازهای فردی، ایده پردازی و مزایا و کارکردهای رفتار نوآورانه، می توان انتظار داشت که با تمرکز بر عامل ظرفیت سازمانی، رفتار نوآورانه یکی از زیربناها و پایه های کاربردی و اجرایی برای موفقیت و اثربخشی در فدراسیون های ورزشی باشد.
۴.

طراحی مدل بومی انتخاب رؤسای فدراسیون های ورزشی ایران: رویکرد داده بنیاد(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: انتخاب شایسته سالاری فدراسیون های ورزشی مدیران شایسته ورزش

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۲ تعداد دانلود : ۳
انتخاب مدیران شایسته در سازمان ها همواره از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است، چراکه شایستگی مدیران می تواند در توسعه جوامع نقش مهمی ایفا کند. یکی از عرصه هایی که برای انتخاب مدیران شایسته نیازمند پیروی از مدلی علمی است، فدراسیون های ورزشی در ایران است. بنابراین، این پژوهش کیفی با هدف طراحی مدلی بومی برای انتخاب رؤسای فدراسیون های ورزشی در کشور با استفاده از نظریه داده بنیاد به انجام رسیده است. 23 مصاحبه با خبرگان در این زمینه انجام گرفت. حاصل این مصاحبه ها، مجموعه ای از مضامین اولیه بود که طی فرایند کدگذاری باز، گردآوری و از درون آنها مقوله هایی استخراج شد؛ سپس در مرحله کدگذاری محوری، پیوند میان این مقوله ها ذیل عناوین شرایط علی، پدیده محوری، راهبردها، عوامل زمینه ای، شرایط مداخله گر و پیامدهای انتخاب رؤسای فدراسیون ورزشی در قالب پارادایم کدگذاری محوری تعیین شد. در ادامه و در مرحله کدگذاری انتخابی نیز، سیر داستان ترسیم شد. در این پژوهش شرایط علی اثرگذار بر انتخاب رؤسای فدراسیون های ورزشی به دو دسته کلی مهارت های ارتباطی و تخصص لازم ورزشی متناسب با فدراسیون تقسیم شده است. برای عامل مداخله گر مهارت مدیریت سرمایه های فکری و برای بستر حاکم نیز محبوبیت و مقبولیت اجتماعی تعیین شد. ویژگی های شخصیتی، ویژگی های مدیریتی، مهارت برنامه ریزی و مهارت فنون مذاکره و حل مسئله نیز به عنوان مقوله محوری آورده شد. همچنین رزومه مدیریتی در فدراسیون ورزشی و مهارت مدیریت مالی به عنوان راهبردها و رفتار سیاسی اثربخش، مهارت منابع انسانی و تعامل با رسانه نیز در پیامدهای این مدل قرار گرفت.
۵.

مدل بازاریابی ورزشی رسانه های اجتماعی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: بازاریابی بازاریابی رسانه های اجتماعی رسانه های اجتماعی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵ تعداد دانلود : ۳
هدف از پژوهش حاضر، طراحی مدل بازاریابی ورزشی رسانه های اجتماعی بود. روش پژوهش حاضر کیفی و از نوع گراندد تئوری با رویکرد استراوس و کوربین بود. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از مطالعات اسنادی و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان به دست آمد. جامعه آماری پژوهش شامل استادان و مدیران ورزشی آگاه به بازاریابی رسانه های اجتماعی بودند. روش نمونه گیری به صورت غیرتصادفی و هدفمند بود و مصاحبه با 13 نفر از خبرگان تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. در اثر تجزیه وتحلیل داده ها 5 مقوله اصلی، 25 مقوله فرعی و 317 مفهوم یا کد باز شناسایی شد. در نهایت مدل پارادایمی بازاریابی ورزشی رسانه های اجتماعی ارائه شد. بر این اساس منابع انسانی، نیروی متخصص، آموزش و داوطلب به عنوان مهم ترین عوامل علی مدل شناسایی شدند. عوامل قدرت رسانه های اجتماعی، تفاوت رسانه های سنتی و نوین، گرایش به سیستم های دیجیتال، دسترسی آسان، دسته بندی مخاطب، قیمت، جست وجو، رسانه های کاغذی و ناکارامدی رسانه های سنتی به عنوان مهم ترین عوامل زمینه ای شناسایی شدند. عوامل مداخله گر مدل نیز شامل محدودیت، زیرساخت و ناآگاهی مدیران می شدند. در نهایت راهبردها شامل ترویج، ارتباطات، وفاداری، تولید محتوا، برندسازی، اعتمادسازی و روابط عمومی پیشنهاد شدند. به نظر می رسد مدیران با اجرای مدل بازاریابی رسانه های اجتماعی ورزشی می تواند از دستاوردهای آن در سازمان های ورزشی بهره مند شوند.
۶.

ارائه مدل توسعه پایدار کارآفرینی ورزشی ایران از منظر تفکر استراتژیک بر اساس نظریه داده بنیاد(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تفکر استراتژیک توسعه پایدار صنعت ورزش کارآفرینی ورزشی نظریه داده بنیاد

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵ تعداد دانلود : ۵
پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل توسعه پایدار کارآفرینی ورزشی ایران از منظر تفکر استراتژیک با استفاده از طرح نظام دار نظریه داده بنیاد بود. شرکت کنندگان در پژوهش، متخصصان و صاحب نظران حوزه مدیریت ورزشی، کارآفرینی بودند. روش نمونه گیری پژوهش، روش نظری بود؛ نمونه گیری تا رسیدن مقوله ها به اشباع نظری ادامه یافت؛ و بعد از 17 مصاحبه اشباع نظری صورت گرفت. ابزار پژوهش حاضر، مصاحبه های عمیق و اکتشافی بود. اعتبار یافته ها با روش های تطبیق توسط اعضا، بررسی همکار و مصاحبه های آزمایشی تعیین شد. پیاده سازی مصاحبه ها در نرم افزار تحلیل داده های کیفی، مکس کیودا انجام گرفت. فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی در قالب ابعاد 6 گانه مدل پارادایمی شامل: موجبات علی، مقوله های مرکزی، راهبردها، عوامل مؤثر، عوامل مداخله گر و پیامدها شناسایی شدند. به طور کلی برای رسیدن به توسعه پایدار کارآفرینی ورزشی باید علاوه بر ایجاد قوانین برای تسهیل شرایط حضور کارآفرینان دولت باید به سمت خصوصی سازی حرکت کند و عرصه را برای بخش خصوصی باز کند و خود نقش حمایت گر را ایفا کند؛ علاوه بر این با ایجاد تغییرات در روندهای آموزشی فارغ التحصیلان به سمت کارآفرینی و خوداشتغالی باید سوق داده شوند.
۷.

تعیین نقش میانجی سرمایه انسانی در تأثیر چابکی استراتژیک بر خلاقیت کارکنان فدراسیون ژیمناستیک ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: چابکی استراتژیک خلاقیت ژیمناستیک سرمایه انسانی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵ تعداد دانلود : ۴
از بین رویکردهای متفاوت ارائه شده برای تقابل سازمان با محیط متلاطم، چابکی استراتژیک به عنوان پارادایم غالب کسب وکار در هزاره سوم و به مثابه بهترین گزینه برای بقا مورد توجه بیشتر سازمان های تولیدی و خدماتی قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر مطالعه نقش میانجی سرمایه انسانی در تأثیر چابکی استراتژیک بر خلاقیت کارکنان فدراسیون ژیمناستیک کشور است. روش تحقیق حاضر از نوع همبستگی با رویکرد معادله ساختاری و از نوع تحقیقات کاربردی است، که به شکل پیمایشی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش نخبگان ژیمناستیک کشور بود. با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای از بین 9096 نفر 368 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه سرمایه انسانی امیری (1391) با 28 گویه، چابکی استراتژیک مانگور(2013) با 30 گویه و خلاقیت سازمانی رندسیب (1979) با50 گویه استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادله ساختاری استفاده شد که با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS بررسی شد. نتایج پژوهش نشان داد چابکی استراتژیک با خلاقیت 48/0 و با سرمایه انسانی 71/0 رابطه مثبت و معنی داری دارد. از طرفی با توجه به نقش میانجی سرمایه انسانی، اثر چابکی استراتژیک بر خلاقیت به میزان 38% رسیده است. چابکی استراتژیک موجب توانایی پویا در تغییر موثر با شرایط نامطمئن بازار برای سود بردن از فرصت های در حال تغییر سریع بازار شده و با اطمینان از رویه صحیح در حل مسئله خاص، لذت بردن از ایده های جدید و تغییر در منافع شخصی برای تعقیب اهداف شغلی یا مسیر ترقی و تلاش و فداکاری برای رشد سازمان توسط کارکنان می شود.
۸.

عوامل مؤثر بر برندسازی برنامه های تلویزیونی ورزش محور در ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ایران برندسازی برنامه تلویزیونی ورزش محور تحلیل عاملی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵ تعداد دانلود : ۳
تلویزیون از عناصر مهم صنعت ارتباطاتِ جهانی محسوب می شود، به گونه ای که سبک زندگی بیشتر افراد به شدت تحت الشعاع ظهورِ این ابررسانه که خود متشکل از شبکه ها و برنامه های مختلف است، قرار گرفته است. هدف از این تحقیق، شناسایی عوامل مؤثر بر برندسازی برنامه های تلویزیونی ورزش محور در ایران بوده است. در این تحقیق همبستگی که به صورت کاربردی و با رویکرد تحلیل عاملی اکتشافی انجام گرفت، 164 نفر مشتمل بر کارشناسان رسانه و نیز مدیریت ورزشی که دانش کافی در مورد رسانه های دیداری و شنیداری داشتند، به عنوان نمونه تحقیق به پرسشنامه محقق ساخته 39 سؤالی مرتبط با موضوع که با مطالعه کتاب ها و مقالات مرتبط حاصل شده و روایی صوری و محتوایی و نیز پایایی آن به تأیید رسیده بود، به صورت داوطلبانه پاسخ دادند. یافته های حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که چهار عامل به عنوان عوامل مؤثر بر برندسازی برنامه های تلویزیونی ورزش محور در ایران شناسایی شده اند که عبارت اند از: رویکرد برنامه، عوامل زمینه ای، کیفیت اجرا و محتوای برنامه. این چهار عامل در کنار هم بیش از 70 درصد واریانس را در برندسازی برنامه های ورزشی تلویزیونی در کشور تبیین می کنند. نتیجه کلی تحقیق نشان داد که عمده متغیرهای مؤثر در برندسازی برنامه های ورزشی تلویزیونی تحت کنترل مدیران سیما قرار دارند که می توان با برنامه ریزی استراتژیک در این زمینه، بستر لازم برای توسعه و بهره وری از برنامه های تلویزیونی برندشده را هموار ساخت.
۹.

ارائه الگوی بهبود کیفیت عملکرد مدیریت ورزش شهروندی در شهر اصفهان براساس الگوی سیپ(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: الگوی سیپ بهبود کیفیت عملکرد شهر اصفهان مدیریت ورزش شهروندی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵ تعداد دانلود : ۷
هدف از پژوهش حاضر ارائه الگوی بهبود کیفیت عملکرد مدیریت ورزش شهروندی در شهر اصفهان براساس الگوی سیپ بود. ماهیت پژوهش توصیفی و به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی بود، که به صورت کیفی و کمی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل متخصصان و کارشناسان حوزه مدیریت ورزشی و مدیران اجرایی در حوزه ورزش شهروندی در شهر اصفهان بودند. روش نمونه گیری در بخش کیفی به صورت هدفمند با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته به روش در دسترس بود. به منظور اصلاح و ارتقای پرسش های مصاحبه از روش دلفی در چهار مرحله استفاده شد. بعد از انجام مصاحبه و کامل شدن نکات و عوامل مورد نیاز، مضامین فراگیر الگوی سیپ ایجاد شدند و برای هر کدام از این چهار مضمون نیز مضامین سازمان دهنده (ملاک ها) و مضامین پایه (نشانگرها) تدوین شد. براساس نتایج به دست آمده وزن های رگرسیونی عوامل برونداد 66/0، فرایند 59/0، درونداد 54/0 و زمینه 49/0 به ترتیب دارای بیشترین تأثیر بر عملکرد مدیریت ورزش شهروندی بود. در این زمینه بهبود نظام ارزیابی عملکرد در مدیریت ورزش شهروندی، تغییر برنامه ریزی براساس نیازهای ورزشی شرکت کنندگان در ورزش های همگانی، فرصت اصلاح و بازنگری برنامه های ورزش شهروندی و بررسی منظم نیازهای ورزشی به صورت علمی توسط متخصصان می تواند در بهبود عملکرد مدیریت ورزش شهروندی اثرگذار باشد.
۱۰.

تدوین الگوی شکل دهی برند شخصی ورزشکاران حرفه ای ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: الگو بازاریابی ورزشی برند تحقیقات آمیخته ورزشکاران

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۶ تعداد دانلود : ۸
هدف از پژوهش حاضر، تدوین الگوی شکل دهی برند شخصی ورزشکاران حرفه ای ایران بود. روش پژوهش، با توجه به نحوه گردآوری داده ها آمیخته از نوع اکتشافی متوالی بود. در مرحله کیفی ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 23 نفر از ورزشکاران حرفه ای، مربیان، مدیران بازاریابی ورزشی، روان شناسان و جامعه شناسان ورزشی بود. نمونه آماری پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و به شیوه گلوله برفی انتخاب شد. در مرحله کیفی داده ها، از طریق روش کدگذاری در سه مرحله باز، محوری و انتخابی تجزیه وتحلیل و یافته ها شامل 91 نشان در کدگذاری باز، و در کدگذاری محوری در قالب 31 مفهوم طبقه بندی شدند. در مرحله کدگذاری انتخابی به الگوسازی عوامل مؤثر بر شکل دهی برند شخصی ورزشکاران حرفه ای ایران پرداخته شده است. در مرحله کمی، نمونه آماری پژوهش شامل 220 نفر بود که به صورت تصادفی، طبقه بندی شده، انتخاب شدند. ابزار پژوهش در مرحله کمی تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود. به منظور تأیید الگوی شکل دهی برند شخصی ورزشکاران حرفه ای ایران از نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. بر طبق نتایج آزمون t بارهای عاملی تمامی مؤلفه ها در سطح اطمینان 99% معنا دارند و در شکل دهی الگوی برند شخصی ورزشکاران حرفه ای ایران نقش معنا داری دارند.

آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۴۲