رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی دوره 9 تابستان 1400 شماره 33 (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

تدوین چارچوب مفهومی توسعه حقوقی ورزش در ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: توسعه ورزشی حقوق ورزشی صنعت ورزش مالکیت فکری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۶ تعداد دانلود : ۱۶
هدف از این پژوهش تدوین چارچوب مفهومی برای توسعه حقوقی ورزش در ایران است. روش تحقیق از نوع کیفی با رویکرد تحلیل نظام مند است. جامعه آماری شامل دو بخش جامعه انسانی (تمامی خبرگان حقوق ورزشی شامل استادان دانشگاه، متخصصان و کارشناسان حقوقی، مدیران سازمان های ورزشی اجرایی و دولتی، رؤسای کمیته انضباطی، رؤسای دادگاه عمومی و تمام کسانی تشکیل می دادند که در زمینه پژوهش های حقوق ورزشی فعالیت داشتند) و جامعه اطلاعاتی (مقالات، کتاب، اسناد و رسانه) بود. نمونه آماری به تعداد قابل کفایت بر مبنای اشباع نظری به صورت هدفمند و در دسترس نمونه گیری و نظرخواهی شد (22 نفر و 64 سند). ابزارهای پژوهش شامل مطالعه کتابخانه ای نظام مند و مصاحبه اکتشافی ساختارمند بود. روایی ابزار با استفاده از روش های روایی سنجی کیفی مطلوب ارزیابی شد (روایی محتوایی، ضریب کاپا). از روش کدگذاری و چارچوب بندی مفهومی برای تحلیل یافته ها استفاده شد. چارچوب تحلیلی ارائه شده شامل پنج سطح اصلی ارکان، ساختارها، راهبردها، فرایندها و کارکردها بود. اسناد حقوقی، ساختار و نهاد حقوقی، سیستم اجرایی حقوقی و حرفه و نقش حقوقی در ورزش به عنوان سطح ارکان، قرارداد و ثبت حقوقی، حقوق مالکیت فکری و حقوق تجارت در ورزش به عنوان سطح ساختارها، قوانین بازدارنده و تنبیهی و حمایتی در ورزش به عنوان سطح راهبردها، نظارت و بازرسی، فرهنگ حقوقی، آموزش و توانمندسازی و امور علمی و پژوهشی حقوقی در ورزش به عنوان سطح فرایندها و توسعه حقوقی و پیامدهای توسعه حقوقی در ورزش به عنوان سطح کارکردها را در برمی گیرد. براساس یافته های پژوهش می توان گفت که آموزش، فرهنگ سازی حقوقی در ورزش و توانمندسازی نیروی انسانی با توجه به مباحث علمی و پژوهشی و نظارت و بازرسی حقوقی از مهم ترین عوامل در توسعه حقوق ورزشی در کشور است.
۲.

آزمون مدل مفهومی تأثیر سبک های رهبری بر جانشین پروری در وزارت ورزش و جوانان ایران: نقش میانجی شایستگی مدیران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: جانشین پروری سبک رهبری شایستگی مدیر مدل وزارت ورزش و جوانان

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳ تعداد دانلود : ۱۵
هدف از پژوهش حاضر آزمون مدل مفهومی تأثیر سبک های رهبری بر جانشین پروری در وزارت ورزش و جوانان ایران: نقش میانجی شایستگی مدیران بود. مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی از نوع علی است. جامعه آماری پژوهش را تمامی کارکنان وزارت ورزش و جوانان کشور در سال 1397 به تعداد 890 نفر (569 مرد و 321 زن) تشکیل دادند. با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان، 268 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای نمونه گیری از روش غیرتصادفی در دسترس استفاده شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه سبک های رهبری لیکرت (1998)، پرسشنامه شایستگی مدیران محمدی و همکاران (1395) و پرسشنامه جانشین پروری کیم (2006) بود. از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تی تک نمونه، از طریق نرم افزار اس پی اس اس و لیزرل استفاده شد. نتایج نشان داد ضریب مسیر سبک های رهبری (دستوری، توجیهی، مشارکتی و تفویضی) بر جانشین پروری، بیشتر از 412/0 است. ضریب مسیر برای شایستگی مدیران (فراشایستگی، شناختی، اجتماعی و وظیفه ای) بر جانشین پروری، برابر با 952/0 است. ضریب مسیر برای سبک های رهبری (دستوری، توجیهی، مشارکتی و تفویضی) بر شایستگی مدیران، بیشتر از 506/0 است و این مقادیر مثبت و معنادار است و شایستگی مدیران در تأثیر سبک های رهبری بر جانشین پروری در وزارت ورزش و جوانان ایران، میانجی جزئی است.
۳.

شناسایی و اولویت بندی عوامل مؤثر بر توسعه فرهنگ هواداری در لیگ برتر فوتبال ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تحقیق آمیخته تحلیل سلسله مراتبی رسانه فرهنگ هواداری لیگ برتر فوتبال

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۶ تعداد دانلود : ۱۲
این پژوهش با هدف شناسایی و اولویت بندی عوامل مؤثر بر توسعه فرهنگ هواداری در ورزش فوتبال طراحی و اجرا شد. روش تحقیق از نوع آمیخته اکتشافی بود که در دو بخش کیفی و کمی صورت گرفت. بخش کیفی از طریق روش تحلیل محتوا و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از متخصصان و صاحب نظران انجام گرفت. در بخش کمی در قالب روش تحلیل سلسله مراتبی و از طریق پرسشنامه نظرهای افراد مشارکت کننده نسبت به اولویت عوامل مؤثر به روش هدفمند سنجیده شد. نتایج نشان داد عوامل مؤثر شامل عامل های تخصص گرایی، وابستگی، بسترهای فرهنگی، بسترهای اجتماعی، بسترهای رسانه ای، بسترهای زیرساختی، کیفیت، هویت مشترک، هویت برند و ارزش های فردی بود. در این بین عامل بسترهای فرهنگی با وزن نسبی 130/0 دارای بیشترین اهمیت و بعد از آن به ترتیب عامل بسترهای رسانه ای با وزن نسبی 128/0، هویت مشترک با وزن نسبی 111/0، بسترهای زیرساختی و کیفیت با وزن نسبی 099/0، وابستگی و تخصص گرایی با وزن نسبی 091/0، بسترهای اجتماعی با وزن نسبی 090/0، قرار داشتند. با استناد به نتایج به نظر می رسد فرهنگ هواداری مبتنی بر عوامل مختلفی است و هر کدام از این عوامل به طور جداگانه ای در تبیین فرهنگ هواداری نقش متفاوتی بازی می کنند و توجه به این عوامل از سوی دست اندرکاران برگزاری مسابقات فوتبال به توسعه فرهنگ هواداری، ارتقای کیفیت و پویایی لیگ برتر فوتبال ایران و به دنبال افزایش رضایت مندی تماشاگران و جلوگیری از رفتارهای خشونت آمیز آنها، و ارتقای امنیت ورزشگاه های فوتبال منجر خواهد شد.
۴.

پیشایندها و پیامدهای عشق به برند در مشتریان ورزشی (مورد مطالعه: بازیکنان لیگ برتر بسکتبال آقایان و بانوان ایران فصل 1398)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تمایل به مصرف لذت گرایانه خرید آنی عجین شدن با مد عشق به برند مشتریان ورزشی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۲۰ تعداد دانلود : ۱۸
پژوهش حاضر با هدف آزمون مدل پیشایندها و پیامدهای عشق به برند در مشتریان ورزشی (بازیکنان لیگ برتر بسکتبال) اجرا شد. روش تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی و مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش بازیکنان لیگ برتر بسکتبال ایران (آقایان و بانوان) در سال 98 (364 نفر) بودند. 146 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از نرم افزار جی پاور به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق از پرسشنامه های منحصربه فرد بودن برند، ارزش ادراک شده، پرستیژ برند، عشق برند، عجین شدن با مد، تمایل به مصرف لذت گرایانه، تمایل به خرید آنی مد استفاده شد. نتایج نشان داد بین ارزش ادراک شده، پرستیژ برند و منحصربه فرد بودن برند با عشق به برند بازیکنان لیگ برتر بسکتبال رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بین عشق به برند با مصرف لذت گرایانه، عجین شدن با مد و خرید آنی بازیکنان لیگ برتر بسکتبال رابطه مثبت معناداری وجود داشت. علاوه بر این، بین مصرف لذت گرایانه و عجین شدن با مد با خرید آنی بازیکنان لیگ برتر بسکتبال رابطه مثبت معناداری وجود داشت. همچنین شاخص GOF برابر با 463/0 به دست آمد که حاکی از برازش مناسب است. بنابراین، پیشنهاد می شود مدیران برندهای شرکتی ورزشی به منظور بهبود ارزش ادراک شده در بین بازیکنان لیگ برتر بسکتبال، تمام جنبه های برند را توسعه دهند و به منظور ایجاد پرستیژ برند در بین مشتریان، برنامه های حمایت مالی از تیم ها و رویدادهایی ورزشی معتبر را اجرا کنند.
۵.

شناسایی پهنه های مناسب مکانی و زمانی به منظور توسعه گردشگری ورزشی در مناطق کوهستانی استان خوزستان(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: استان خوزستان پهنه بندی شاخص آسایش اقلیم گردشگری گردشگری ورزشی ورزش های کوهستانی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۲۰ تعداد دانلود : ۱۸
استان خوزستان با داشتن شرایطی همچون ویژگی های طبیعی، زیستی و مناظر طبیعی کم نظیر از مناطق مستعد برای توسعه گردشگری ورزشی در مناطق کوهستانی به شمار می رود که مطالعه و شناسایی قابلیت ها، پتانسیل ها و محدودیت های گردشگری استان می تواند به توسعه پایدار گردشگری در این منطقه کمک کند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مناسب ترین مکان و زمان توسعه فعالیت های گردشگری ورزشی، به پهنه بندی مناطق کوهستانی این استان با استفاده از روش ارزیابی چندمعیاره مکانی و تدوین معیارهای محیطی، انسانی و جوی برای گروهی از فعالیت های ورزشی شامل کوهنوردی، صخره نوردی، دامنه نوردی و کوهپیمایی اقدام کرده است. معیارها با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی وزن دهی شد. پس از تهیه نقشه معیارها، تلفیق لایه های اطلاعاتی با ترکیب خطی وزن دار در محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی انجام گرفت و مکان های نهایی برای توسعه گردشگری ورزشی در کوهستان استخراج شد. یافته های پژوهش نشان داد که پهنه با وضعیت خیلی خوب برای رشته های ورزشی کوهپیمایی 8794، کوهنوردی 8093، دامنه نوردی 5433 و صخره نوردی 3283 کیلومتر مربع است. بیشترین مساحت این پهنه ها در شمال، شمال شرقی و شرق استان است. همچنین از نظر زمانی بهترین زمان فصول زمستان، اوایل بهار و اواخر پاییز است. ازاین رو به مسئولان ورزشی و گردشگری استان توصیه می شود به منظور استفاده بهینه از ظرفیت های طبیعی و اقلیمی استان در جذب گردشگر، با شناسایی نقاط قوت و ضعف این مناطق برنامه های راهبردی جهت توسعه ای زیرساخت های لازم و ارائه خدمات تفریحی و ورزشی خود را در بازه های زمانی و مکانی مشخص شده، طراحی و اجرا کنند.
۶.

تدوین چارچوب توسعه ورزش دانشجویی از طریق رسانه(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: توسعه رسانه ورزش دانشجویی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۹ تعداد دانلود : ۱۵
رسانه ها نقش مهمی در توسعه ابعاد مختلف ورزش دارند. ورزش دانشجویی نیز می تواند از پتانسیل رسانه ها در راستای توسعه خود استفاده کند. بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی نقش رسانه های جمعی در توسعه ورزش دانشجویی بود. روش تحقیق توصیفی همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی کارشناسان ورزش دانشگاه آزاد، استادان تربیت بدنی و ورزشکاران تیم های دانشگاه آزاد بود. حجم جامعه نامحدود در نظر گرفته شده و با توجه به جدول مورگان 398 نفر به عنوان نمونه تحقیق به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. از پرسشنامه محقق ساخته که به روش دلفی تهیه شد، پس از تأیید روایی و پایایی برای بررسی تحقیق استفاده شد. تمام سؤالات پرسشنامه مثبت و سؤالات پرسشنامه براساس طیف 5 ارزشی بود. به منظور بررسی روایی محتوایی پرسشنامه ها، پرسشنامه های تحقیق در اختیار 7 نفر از استادان متخصص در زمینه مدیریت ورزشی قرار گرفت و با اعمال تغییرات و نظرهای استادان محترم روایی صوری پرسشنامه ها تأیید شد. همچنین از تحلیل عاملی تأییدی برای بررسی روایی سازه استفاده شده و تمامی گویه ها تأیید شد. برای محاسبه ضریب پایایی ابزار از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب برای پرسشنامه ها و مؤلفه های بالای 7/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که رسانه در توسعه منابع انسانی ورزش دانشجویی، توسعه منابع مالی ورزش دانشجویی، توسعه اماکن و زیرساخت ورزش دانشجویی، توسعه محیط علمی ورزش دانشجویی، توسعه محیط حقوقی ورزش دانشجویی و توسعه محیط فرهنگی ورزش دانشجویی نقش معنا داری دارد. همچنین مدل نقش رسانه در توسعه ورزش دانشجویی مناسب بوده و تمامی اعداد و پارامترهای مدل از مقادیر تی و بار عاملی قابل قبولی برخوردار بوده و در سطح معناداری کمتر از 05/0 معنادار است.
۷.

جایگاه سازی برند در لیگ حرفه ای فوتبال ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: بازاریابی ورزشی باشگاه فوتبال باشگاه ورزشی حرفه ای جایگاه سازی برند لیگ حرفه ای فوتبال ایران

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۵ تعداد دانلود : ۱۱
برای رسیدن به موفقیت های مالی، برندها به برآورده کردن نیازهای مشتری نیاز دارند تا به شکل مثبت از دیگر برندها متمایز شوند و در بازار نقش ایفا کنند. جایگاه سازی برند به برند اجازه می دهد تا این معیارها را برآورده کند. هدف از این پژوهش، جایگاه سازی برند در لیگ حرفه ای فوتبال ایران بود. روش پژوهش کیفی، از نوع گراندد تئوری با رویکرد استراوس و کوربین بود. ابزار پژوهش مصاحبه و نمونه گیری بود و به صورت هدفمند و گلوله برفی انجام گرفت. مصاحبه با 17 نفر از خبرگان تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شد. در اثر تجزیه وتحلیل داده ها 5 مقوله اصلی، 23 مقوله فرعی و 216 مفهوم یا کد باز شناسایی شد. 23 مفهوم و مقوله فرعی طبقه بندی شده عبارت اند ا:ز پیش شرط های ساختاری، پیش شرط های مدیریت استراتژیک، پیش شرط های تجاری، پیش شرط های کلان خارجی، شخصیت برند، نمادهای باشگاه، جنبه حسی، جنبه رویداد، راهبردهای هواداری، راهبردهای اطلاعات بازاریابی، راهبردهای مدیریت بازاریابی، راهبردهای توانمندسازی، راهبردهای مدیریت اجرایی، زمینه لیگ، زمینه هواداری، زمینه بازار، زمینه سازمانی باشگاه، زمینه حمایتی، زمینه کلان، عوامل قانونی- سیاسی، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی و عوامل فناورانه. در نهایت، مدل پژوهش با شش مقوله اصلی شامل پیش شرط های علی، پدیده محوری (جایگاه برند)، راهبردها، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر و پیامدها تدوین شد. با توجه به یافته های پژوهش، راهبردهای اجرایی به منظور ابزاری راهگشا برای مدیران باشگاه ها در خصوص توسعه و جایگاه سازی برند ارائه شد.
۸.

شناسایی و رتبه بندی موانع توسعه ورزش همگانی محله های شهرستان اراک(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: پارک های محله موانع ورزش همگانی ورزش محله محور

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۵ تعداد دانلود : ۱۱
رشد سریع شهرنشینی همگام با تغییرات اساسی در سبک و شیوه زندگی شهری متأثر از نظام سرمایه داری و تکنولوژی های جدید سبب بروز و ظهور مشکلات متعدد شهرنشینی و افزایش فشارهای روانی و جسمی بر شهروندان شده است، یکی از مکان هایی که به شدت از این تحولات متأثر شده، نظام محلات شهری است. هدف این پژوهش، شناسایی و رتبه بندی موانع توسعه ورزش محله های شهر اراک بود. روش پژوهش، توصیفی–تحلیلی و جامعه آماری در بخش کیفی شامل کارشناسان (15 نفر) و در بخش کمی شامل تمامی شرکت کنندگان در ورزش همگانی شهر اراک بود (450 نفر). در بخش کمی، 207 نفر به صورت در دسترس و در بخش کیفی کل جامعه آماری به عنوان نمونه به صورت هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود که برای تهیه آن از روش آمیخته استفاده شد. از روش های آماری تحلیل عاملی تأییدی، آزمون تی و فریدمن، برای تجزیه وتحلیل داده های آماری استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از نرم افزارهایSPSS نسخه 4 تجزیه وتحلیل شد. نتایج حاکی از آن بود که عوامل هفت گانه که به عنوان موانع توسعه ورزش محله ها شناسایی شده بودند، نقش مؤثر و معناداری در توسعه نیافتگی ورزش محله ها دارند. این عوامل به ترتیب اولویت به شرح زیرند: عوامل زیرساختی، مدیریتی، امکانات و تجهیزات، فرهنگی- اجتماعی، بودجه ای-اعتباری، زیست محیطی-رفاهی و در نهایت دسترسی. نتیجه کلی تحقیق حاکی از آن است که مدیریت مناسبی در بهره برداری از وضعیت موجود انجام نمی گیرد و بیشترین تمرکز و توجه به برگزاری ورزش صبحگاهی و عصرگاهی در چند پارک اصلی شهر است.
۹.

تأثیر آموزش کارآفرینی ورزشی بر انگیزه خود تعیینی و بهزیستی اجتماعی با نقش میانجی سواد مهارتی در دانشجویان علوم ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: آموزش انگیزه خودتعیینی بهزیستی اجتماعی سواد مهارتی کارآفرینی ورزشی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۴ تعداد دانلود : ۹
هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر آموزش کارآفرینی ورزشی بر انگیزه خودتعیینی و بهزیستی اجتماعی با نقش میانجی سواد مهارتی در دانشجویان علوم ورزشی بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان علوم ورزشی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند به تعداد ۲50 نفر بودند که به صورت تمام شمار به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های انگیزه خودتعیینی لونسدال و همکاران (2014)، بهزیستی اجتماعی از پرسشنامه کییز (1998)، پرسشنامه استاندارد ارزیابی آموزش کارآفرینی دانشجویان باقرصاد (1395) و سواد مهارتی ذبیحی و همکاران (1397) استفاده شد. همچنین پایایی پرسشنامه ها با محاسبه آلفا کرونباخ تأیید شد. نتایج نشان داد آموزش کارآفرینی ورزشی تأثیر معناداری بر سواد مهارتی و بهزیستی اجتماعی با نقش میانجی سواد مهارتی در دانشجویان علوم ورزشی دارد. پیشنهاد می شود مسئولان و برنامه ریزان آموزشی و درسی آموزش عالی کشور در طراحی و تدوین دوره های آموزشی و منابع درسی به آموزش هایی در جهت ایجاد تمایل و انگیزه خودتعیینی ضمن توجه به کسب دانش و سواد مهارتی توجه ویژه ای داشته باشند.
۱۰.

شناسایی عوامل مؤثر بر جذب خیرین در ورزش دانشجویی کشور و ارائه مدل(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ارائه مدل خیرین ورزشی ورزش دانشجویی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۹ تعداد دانلود : ۱۷
هدف از پژوهش حاضر شناسایی عوامل مؤثر در جذب خیرین در ورزش دانشجویی کشور و ارائه مدل بود. روش تحقیق به شیوه آمیخته و مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد است. برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات به روش اشتراوس و کوربین (1998) انجام گرفت. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 15 نفر از صاحب نظران و خبرگان شامل استادان دانشگاهی و مدیران اجرایی ورزش دانشگاهی کشور بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی 315 نفر از افرادی که در حیطه خیریه و ورزشی دانشجویی فعالیت داشتند، انتخاب شدند. در تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از تکنیک کدگذاری باز، 73 مفهوم اولیه تعیین شد که با دسته بندی این مفاهیم 58 مقوله فرعی شکل گرفت و در مرحله کدگذاری محوری، پیرامون 20 مقوله اصلی دسته بندی صورت گرفت و پرسشنامه 49 سؤالی محقق ساخته برای جمع آوری اطلاعات تدوین شد. نتایج با استفاده از تحلیل عاملی تأییدی و در قالب معادلات ساختاری با نرم افزار SPSS و PLS تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد در قالب مدل پارادایمی، شرایط علی (5 مقوله)، شرایط زمینه ای (3 مقوله)، شرایط مداخله گر (2 مقوله)، مقوله محوری (1 مقوله)، راهبردها (5 مقوله)، پیامدها ( 4 مقوله) شناسایی شدند. همچنین مدل تدوین شده از برازش مناسبی برخوردار بود. براساس آزمون فریدمن نیز مشاهده شد که عامل فرهنگی- اجتماعی مهم ترین عامل مؤثر بر جذب خیرین در ورزش دانشجویی بود و عامل اقتصادی از نظر اهمیت در رتبه آخر قرار داشت.

آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۴۲