رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی

رویکردهای نوین در مدیریت ورزشی دوره 11 بهار 1402 شماره 40 (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

طراحی الگوی ارتباطی هم افزایی مدیران و توسعه فدراسیون های ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: توسعه سازمانی راهبرد مدیریتی فدراسیون های ورزشی هم افزایی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳ تعداد دانلود : ۱۰
هم افزایی، راهبردی هوشمندانه در مدیریت است که دستیابی به اهداف سازمانی را با استفاده از توسعه تفکرگروهی تسهیل، تسریع و تضمین می کند. هدف از پژوهش حاضر، طراحی الگوی ارتباطی هم افزایی مدیران و توسعه فدراسیون های ورزشی می باشد. پژوهش حاضر کاربردی و از نوع پژوهش های توصیفی همبستگی و مقطعی می باشد. جامعه آماری این پژوهش 50 نفر از مدیران فدراسیون های ورزشی که به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار اصلی سنجش پژوهش، پرسش نامه پژوهش گرساخته هم افزایی مدیریتی بر اساس مطالعات باتمان (2002) در خصوص هم افزایی و ایوانز و جارویس (1986) در رابطه با گروه گرائی و اقتباسی از مطالعات لاک و کرافورد (2000) و سونگ (2008) در رابطه با توسعه سازمانی که روایی صوری و محتوایی با استفاده از نظر متخصصان و مدیران و اساتید مدیریت ورزشی و روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تأیی دی و پای ائی پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (89/0) تعی ین گردی د. یافته های پژوهش با استفاده از معادلات ساختاری و تکنیک های آماری نشان داد که مؤلفه تعامل و همکاری با ضریب مسیر (81/0)، مشارکت با ضریب مسیر (76/0) و شبکه (76/0) نقشی تعیین کننده در توسعه فدراسیون های ورزشی دارند. بنابراین، نگرش علمی، حرفه ای، دوراندیشانه و منسجم مدیران فدراسیون ها، با الهام و الگوبرداری صحیح از شیوه و راهبرد فدراسیون های جهانی، با هم افزائی، پلی است به سوی افق روشن در ورزش و کسب افتخارات ورزشی در آینده.
۲.

مدیریت استعداد در هندبال: شناسایی عوامل به کارگیری، توسعه و نگهداشت استعداد در ورزش هندبال ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: استعداد استعدادیابی ورزشی تحلیل کیفی مدیریت استعداد هندبال

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۷ تعداد دانلود : ۱۶
هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل بکارگیری، توسعه و نگهداشت استعداد در ورزش هندبال ایران براساس نظریه داده بنیاد بود. این پژوهش از نوع پژوهش های اکتشافی و دارای ماهیّت کیفی بود. گردآوری داده ها با استفاده از مطالعه اسناد و مصاحبه با 15 نفر از صاحب نظران حوزه هندبال به صورت مصاحبه عمیق و نیمه ساختارمند صورت گرفت که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با تکنیک گلوله برفی انتخاب تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. سپس داده های حاصل از مصاحبه ها به روش تئوری زمینه یابی در سه مرحله کدگذاری های باز، محوری و گزینشی تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها بیانگر وجود 20 مفهوم مؤثر در بخش بکارگیری استعداد بود که در شش مؤلفه اصلی دسته بندی شدند. در بخش توسعه استعداد، 25 مفهوم مؤثر در هشت مؤلفه و در بخش نگهداشت استعداد نیز، 22 مفهوم مؤثر در در هفت مؤلفه طبقه بندی شدند. براساس نتایج تحقیق، راهبردهای؛ استفاده از متخصصان و مربیان شایسته، استفاده از امکانات و تجهیزات باکیفیت، برگزاری مسابقات و اردوها، آموزش اصولی و علمی استعدادها، پوشش رسانه ای، حمایت مادی و معنوی از افراد مستعد می تواند کمک رسان مسئولین حاکمیّتی در راستای مدیریت استعداد هندبال کشور باشد.
۳.

تأثیر تجربه برند بر درگیرکردن مشتری به برندهای ورزشی از طریق رضایتمندی و ارزش ادراک شده(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ارزش ادراک شده برند ورزشی تجربه برند درگیرکردن مشتری رضایت مندی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۴ تعداد دانلود : ۱۵
هدف از این تحقیق تدوین مدل اثر تجربه برند بر درگیر کردن مشتری به برندهای ورزشی از طریق رضایتمندی و ارزش ادراک شده بود. این تحقیق توصیفی و از نوع کاربردی با جامعه آماری کلیه مشتریان برندهای ورزشی تنیس روی میز در ایران بود. حجم نمونه آماری براساس جدول مورگان، 384 نفر و روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده بود. ابزار پژوهش با در نظرگرفتن متغیرهای تحقیق پرسشنامه های استاندارد ارزش درک شده برند (کوون و همکاران،2014)، رضایتمندی برند (اوریر و نگولا،2010؛ واس و همکاران، 2010) و تجربه برند (براکوس و همکاران،2009) و درگیرکردن به برند (هولبیک و همکاران،2014) بود که پس از بومی سازی و تعدیل مؤلفه ها و گویه ها، روایی صوری و محتوایی (12 نفر) و پایایی (81/0=α) آن توسط خبرگان مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون کلوموگروف اسمیرونوف، مدل سازی معادلات ساختاری) توسط نرم افزارهای آماری اس پی اس اس نسخه 25 و اسمارت پی ال اس نسخه 3 مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد که تجربه برند بر درگیرکردن مشتری به برند، رضایت از برند و ارزش ادراک شده برند تأثیر معنی داری داشت. همچنین اثر تجربه برند بر درگیرکردن مشتری از طریق میانجی های رضایت از برند و ارزش ادراک شده اثر معنی داری بود. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت مدیران بازاریابی می توانند با استفاده از مدل مفهومی ارائه شده و خلق تجربه ای منحصربه فرد که منجر به رضایتمندی و ایجاد ارزش در مشتریان شود، با درگیرکردن ذهن آنان به برند ورزشی، موجبات ماندگاری مشتریان را فراهم آورند.
۴.

شناسایی عوامل اثر گذار بر توسعه فوتبال ساحلی در ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: توسعه فوتبال ساحلی شرایط علی شرایط زمینه ای شرایط مداخله گر

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۴ تعداد دانلود : ۱۵
هدف تحقیق حاضر شناسایی عوامل اثرگذار بر توسعه فوتبال ساحی در ایران بود. تحقیق حاضر از منظر پارادایم از نوع تحقیقات پست مدرن، رویکرد کیفی، ماهیت اکتشافی- میدانی، استراتژی پدیدار شناسانه و پیمایشی و به لحاظ هدف کاربردی بود. شیوه جمع آوری داده ها به صورت مصاحبه عمیق و نیمه ساختار یافته بود. جامعه آماری تحقیق خبرگان حوزه فوتبال ساحلی و اساتید مجرب و با دانش مدیریت ورزشی در حوزه فوتبال ساحلی بودند که 12 نفر از آنان به عنوان نمونه تحقیق به شیوه غیراحتمالی، هدفمند و گلوله برفی در نظر گرفته. 111 کد اولیه با فراوانی 254 شامل 9 مقوله اصلی از دسته بندی کدهای اولیه در بخش عوامل موثر بر توسعه فوتبال ساحلی احصاء شد که در سه بخش شرایط علی، زمینه ای و مداخله گر تقسیم شدند. ضریب پایایی بازکدینگ تحقیق کیفی 87/0 محاسبه شد. در ای ن پ ژوهش مقوله های «عامل اجتماعی» و «استعدادیابی» و «عامل مدیریتی» به منزله شرایط بس تر/ زمین ای، مقوله های «رسانه» و «عامل انگیزشی» به منزله شرایط مداخله گر و قوله «فنی و تخصصی»، «فعالیت های منابع انسانی» «زیرساخت ها» و «عوامل اقتصادی» به عنوان شرایط علی الگوی توسعه فوتبال ساحلی در ایران ش ده ان د. ضرورت دارد که راهبردهای خاصی برای دست یابی به تعدیل عوامل مختلف یاد شده در راستای توسعه فوتبال ساحلی کشور تدوین شود تا در سایه آن ها، برنامه ها و فعالیت های مختلفی جهت ارتقای وضعیت موجود این رشته در کشورمان اجرا شود.
۵.

آینده پژوهی توسعه باشگاه های خصوصی ورزشی ایران با رویکرد تحلیل ساختاری(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: باشگاه های خصوصی ورزشی تحلیل ساختاری افق 1420

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۶ تعداد دانلود : ۱۵
آینده پژوهی توسعه باشگاه های خصوصی ورزشی ایران با رویکرد تحلیل تأثیرات متقابل هدف اصلی این پژوهش است. این رویکرد با تحلیل تأثیرات مستقیم و غیرمستقیم نیروهای پیشران کلیدی توسعه باشگاه های خصوصی ورزشی ایران برای برنامه ریزی در آینده بکار می رود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت، براساس روش های جدید علم آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی است که با ترکیب مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل نخبگان اجرایی و دانشگاهی بود که درباره موضوع توسعه باشگاه های خصوصی، تخصص و تجربه کافی را داشتند. روش نمونه گیری هدفمند بود و حجم نمونه برابر با 14 نفر تعیین شد. داده ها از طریق پرسش نامه باز و مصاحبه و بررسی اسناد جمع آوری و از طریق وزن دهی پرسشنامه های دلفی تهیه شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار میک مک (Micmac) تحلیل شد و تجزیه و تحلیل نهایی روی 33 ماتریس بازگشتی انجام گرفت. طبق مطالعات و نظر افراد 8 متغیر اصلی به نام های "امکانات رفاهی مناسب موثر، توسعه الزامات حمایتی و تشویقی، بسترسازی جذب حامی مالی، ایجاد تمایز، تعامل با رسانه ها، زیرساخت ها و فناوری، استفاده از دیپلماسی ورزشی برای توسعه باشگاه های خصوصی، عامل مدیریتی" به عنوان مؤلفه ها و شاخص های مهم در موضوع شناسایی شدند. آنچه از وضعیت صفحه پراکندگی متغیرهای مؤثر بر وضعیت توسعه باشگاه های خصوصی ورزشی ایران می توان فهمید، وضعیت ناپایداری سیستم است. بیشتر متغیرها در اطراف محور قطری صفحه پراکنده اند. به غیراز چند مورد که نشان می دهند دارای تأثیرگذاری بالایی در سیستم است، بقیه متغیرها از وضعیت تقریباً مشابهی نسبت به یکدیگر برخوردارند. از میان 33 متغیر بررسی شده در این تحقیق، 5 متغیر کلیدی مؤثر بر آینده توسعه باشگاه های خصوصی ورزشی ایران انتخاب شده است.در نهایت می توان نتیجه گرفت، عوامل شناسایی شده نقشه راهی در جهت بهبود توسعه باشگاه های خصوصی ورزشی ایران در افق 1420 باشد.
۶.

ارائه مدل خونسردی برند در صنعت ورزش ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: بازاریابی ورزشی برندینگ جذابیت برند داده بنیاد

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۷ تعداد دانلود : ۱۳
بدون شک افزایش جذابیت برند در صنعت ورزش تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد که در نهایت خصوصیات منحصر به فردی را برای برند شامل می شود. به منظور ایجاد برندهای جذاب مفهوم جدیدی در منابع و پیشینه پژوهشی راه یافته که با عنوان خونسردی برند مطرح شده است. با توجه به اهمیت جذابیت برند در موفقیت تلاش های بازاریابی در حوزه ورزش، پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل خونسردی برند در صنعت ورزش انجام پذیرفت. پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ گردآوری داده ها از نوع آمیخته است. جامعه هدف در بخش کیفی، که با بهره گیری از رویکرد گلیزری صورت گرفت، شامل اساتید برجسته کشور در حوزه بازاریابی ورزشی و همچنین مدیران ورزشی فعال در حوزه برندینگ بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. تعداد 15 مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته انجام شد و داده های حاصل از مصاحبه ها در سه مرحله کدگذاری باز، انتخابی و نظری تجزیه و تحلیل گردیدند که در نهایت به ترتیب 53 مفهوم، 11 مقوله فرعی و 4 مقوله اصلی احصا شد. در نهایت از تحلیل عاملی مرتبه دوم به منظور تأیید مقوله های شناسایی شده در بخش کیفی استفاده گردید. بر اساس نتایج حاصله، عوامل محیطی؛ شامل عوامل مرتبط با مصرف کننده و عوامل فرهنگی؛ عوامل سازمانی؛ شامل راهبرد بازاریابی، منابع انسانی و سیاست های کلان سازمانی. عوامل مرتبط با محصول؛ شامل خلاقیت و کیفیت. و عوامل مرتبط با برند؛ شامل ارتباط عاطفی، ارتباط فرهنگی ارزشی، خلاقیت و اعتبار معرفی گردید. به منظور تولید برندهای ورزشی خونسرد، لازم است متخصصان بازاریابی ورزشی ضمن آشنایی با این مفهوم و درنظر گرفتن مؤلفه های خونسردی برند در صنعت ورزش کشور، به ارائه مشاوره تخصصی برای ارائه دهندگان محصولات و خدمات ورزشی بپردازند که این امر می تواند از طریق سیاست گذاری سازمان های متولی ورزشی کشور صورت پذیرد.
۷.

تدوین مدل کیفی عوامل موثر بر مشارکت افراد در ورزش های الکترونیک(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: مشارکت ورزش های الکترونیک پژوهش کیفی رویکرد گلیزر

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۵ تعداد دانلود : ۱۴
این پژوهش با هدف تدوین مدل کیفی عوامل موثر بر مشارکت افراد در ورزش های الکترونیک انجام شد. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نوع راهبرد، کیفی بود که از رویکرد گراندد تئوری (نظریه برخاسته از داده ها) و رهیافت ظاهرشونده مربوط به اثر گلیزر (1992) برای ارائه نتایج بهره گرفته شد. جامعه آماری تحقیق شامل 21 نفر از نخبگان (اساتید تربیت بدنی دانشگاه های برجسته کشور، مدیران مجموعه های بازی های الکترونیک، مدیران کمیته های ورزش الکترونیک در فدراسیون و هیئت ورزش های همگانی، و داوران و مربیان ورزش های الکترونیک) بودند. مصاحبه ها به صورت هدفمند و تا حد اشباع نظری ادامه یافت. پایایی مصاحبه ها از طریق درصد توافق درون موضوعی مورد تأیید قرار گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها از طریق اجرای سه فرایند کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. با استناد به کدبندی باز از طریق بازبینی مصاحبه های انجام گرفته با افراد مشارکت کننده در تحقیق 74 کد باز شناسایی گردید. در ادامه با توجه به نتایج کدبندی محوری و روابط بین مقوله های شناسایی شده 12 مقوله فرعی شامل جذابیت، فشار گروه همسالان، حضور اجتماعی، نیازهای روانی، نیازهای مالی، پشتیبانی، صرفه اقتصادی، تبلیغات، شکوفایی فردی، وابستگی نهادینه شده، محدودیت ها، و بسترسازی تشکیل گردید. در مرحله آخر با توجه به نتایج حاصل از کدگذاری نظری چهار مقوله اصلی به نام های خلق زیست فضای مستقل، تطبیق با اقتضائات، استمرار انگیزش های انسانی، تلاش ساختارگرایانه استنتاج گردید. عوامل و زیرمولفه های شناسایی شده در پژوهش حاضر چارچوبی جامعی در اختیار متولیان امر ورزش های الکترونیک قرار می دهد که با برنامه ریزی منسجم در راستای توسعه مشارکت افراد در این گونه فعالیت ها گامی مهم در جهت توسعه مشارکت جامعه در ورزش های الکترونیک در کشور بردارند.
۸.

ارائه مدل توسعه فوتبال پایه ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: استعدادیابی شایستگی فدراسیون فوتبال فوتبال پایه مدل ساختاری تفسیری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۵ تعداد دانلود : ۱۴
هدف این تحقیق، ارائه مدل توسعه فوتبال پایه ایران با رویکرد ساختاری تفسیری بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش، توصیفی بود که به صورت آمیخته کیفی و کمی انجام شد. نمونه گیری در بخش کیفی بر اساس پنل تخصصی و هدفمند و برابر با 18 نفر بود. جامعه آماری در بخش کمی، شامل مسئولین و کارشناسان کمیته جوانان و استعدادیابی فدراسیون فوتبال و هیأت های فوتبال استان ها و مدیران باشگاه ها و مدارس فوتبال بود. ابتدا به صورت تصادفی طبقه ای و سپس با روش غیرتصادفی در دسترس، تعداد 384 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته و فرم خودتعاملی ساختاری بود. روایی پرسشنامه توسط 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی و پایایی آن، با آزمون آلفای کرونباخ، تأیید شد (88/0α=). جهت مدل یابی مؤلفه ها از تکنیک مدلسازی ساختاری تفسیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که 78 شاخص در قالب 19 مؤلفه در ابعاد مدیریتی، انگیزشی و نگرشی، شایستگی های محوری، منابع انسانی، مالی، امکانات و تجهیزات و فرهنگی و اجتماعی بر توسعه فوتبال پایه اثرگذار هستند. همچنین نتایج سطح بندی نشان داد که مؤلفه ها در هفت سطح ساختاردهی شدند و عوامل انگیزاننده سازمانی و برنامه ریزی در سطح هفتم و مؤلفه های درآمد حاصل از فوتبال پایه و قوانین و مقررات در سطح اول مدل ساختاری تفسیری تحقیق قرار گرفتند. می توان گفت در وهله اول، تمرکز بر بومی سازی برنامه توسعه فوتبال پایه کشورهای پیشرو و تدوین برنامه عملیاتی و بلند مدت و برنامه های آموزشی و تمرینی نوین به همراه سازوکارهای تشویقی، توسعه فوتبال پایه را هموار خواهد کرد.

آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۴۲