"در حـال حاضر که کشور ما دوران حساسـی را میگذرانـد، نقش سازمانهای اداری، صنعتی و آمـوزشـی در چرخه اقتصـاد و توسعـه مملکت انکارناپذیـر است. امـا اینکه آیـا تمـام آنهـا در تـلاش بـرای حصول اهداف تعییـن شده موفـق بودهانـد، حقیقتاً جـای تأمل است، زیرا برخی از آنها در انجـام وظایف خویـش موفقتر از بقیـه جلوه میکنند. با نگاهی به سازمانهای موفق میتوان به وجود عوامل کلیدی و مشترک بین آنها که زمینه ساز و شاید عامل اصلی موفقیت آنها بوده است، پی برد.
یکی از عوامل کلیدی، فرهنگ قوی و مسلطی است که این سازمانها در آن فعالیت میکنند. در واقع شناخت اینگونه عوامل و تقویت آنها گامی در جهت کامیابی سازمانها و نیل به سمت اهداف عالی آنها خواهد بود.
در ایـن مقاله ابتدا فرهنگ و فرهنگ سازمانی از بُعد نظری بررسی میشود؛ سپس بهرهوری نیروی انسانی تشریح میگردد، آنگاه نظریههای موجود درباره رابطه بین فرهنگ سازمانی و بهرهوری نیروی انسانی نیز بیان میشود. دانشکدههای مدیریت همچنین با استفاده از آزمون تحلیل واریانس رتبه دانشکدههای مدیریت دانشگاههای مجتمع آموزش عالی قم، تهران، علامه طباطبایی و شهید بهشتی از نظر تأثیر فرهنگ سازمانی بر میزان بهرهوری تعیین شده است. ضمناً با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن رابطه فرهنگ سازمانی با بهرهوری دانشکدهها با توجه به شاخصهایی که برای بهرهوری بیان شده است تجزیه و تحلیل میشود. در پایان نیز شاخصها و مؤلفههای فرهنگ سازمانی با استفاده از آزمون فریدمن رتبهبندی شدهاند."