پیامدهای امنیتی جریان آزاد اطلاعات
حوزه های تخصصی:
دریافت مقاله
آرشیو
چکیده
متن
اطلاق عنوان دهکده جهانی بر وضعیت ویژه انسان در قرن بیستم حکایت از گسترش بیش از اندازه ارتباطات در عصر حاضر دارد. به گونهای که کوچکترین رخدادی در گوشهای از این جهان پهناور از چشمان تیزبین رسانههای خبری پنهان نمانده و در نتیجه حالت مومی پیدا میکند.
زندگی در عصر ارتباطات گذشته از مزایای بسیاری که دارد، با مخاطراتی نیز همراه میباشد که غفلت از آنها به معنای زوال منافع شخصی و ملی است. بنابراین ما در دو سطح با ارتباطات مواجه هستیم:
اول) سطح نظری که ناظر بر تعیین جایگاه و موضع ما در قبال جهان جدید است و این که فلسفه حیات سیاسی - اجتماعی ما چگونه خواهد بود.
دوم) سطح مصداقی که به برخورد ما با پدیدههایی همچون ماهواره، ویدئو و مربوط میشود. اگرچه هر دو سطح فوق شایسته تأمل علمی بسیار است،اما بدون حل معضلات فلسفی، طرح راهحل برای پدیدههای ناشی از فنآوری اطلاعاتی، چندان ممکن نیست. به همین دلیل در ادامه به تحلیل پدیده موسوم به جریان آزاد اطلاعات خواهیم پرداخت.
فصلنامه: بحث از اطلاعات و جریان آزاد اطلاعات در کشور ما با پدیدههای روزمرهای همچون ویدئو و ماهواره همراه بوده است. حال آن که پدیده موسوم به جریان آزاد اطلاعات دارای ابعاد و مبانی فلسفی - علمی کاملا پیچیده و نیرومندتری میباشد. به همین خاطر شاید در گام نخست بایسته مینماید موضوع تکنولوژی اطلاعاتی را چونان یک موضوع مستقل مدنظر قرار داده، از ویژگیهای منحصربه فرد و ممیز آن، سخن بگوییم. به نظر جنابعالی تکنولوژی اطلاعاتی چه ویژگیهایی دارد که تکنولوژیهای پیشین از آنها بیبهره بودهاند؟
دکتر کلهر: در این دو دهه اخیر ما با موضوعات جهانشمولی روبرو بودهایم که بدون شک مقوله تکنولوژی نوین از مهمترین آنهاست. با اینحال ذکر دو واژه تکنولوژی و اطلاعات در کنار همدیگر ما را نباید از ویژگیهای منحصر بهفرد این پدیده غافل سازد. من در اینباره فقط به ذکر سه مورد مهم بسنده میکنم: اول این که تکنولوژی همیشه به مثابه فرایندی در ادامه اندام جسمانی انسان مطرح بوده است؛ به عبارت دیگر تکنولوژی به مثابه ابزار درمیان بوده و انسان از بدو پیدایش و شروع زندگانی اجتماعیاش همیشه برای رفع نیازمندیهایی که داشته به سوی فنآوری روی میآورده است و از اینرو میتوان گفت که تکنولوژی دنباله اندامهای اساسی بهشمار میرفته و انسان برای اینکه بتواند به سهولت کارش را به انجام برساند از آن بهره میبرده است.
اما ویژگیای که در تکنولوژی اطلاعات وجود دارد و نسبت به تکنولوژیهای دیگر آن را برجسته میکند، این است که تکنولوژی اطلاعات دنباله تفکر انسانی و نه اندام انسانی است.
دوم اینکه قلب و روح تکنولوژی اطلاعات را عدم تمرکز شکل میدهد. بدینمعنی که گرایش خاصی وجود دارد که این تکنولوژی به شکل متمرکز و به صورت یک ابزار محدود در اختیار کسی نباشد؛ از این روی عدم تمرکز را میتوان ویژگی بارز تکنولوژی اطلاعات برشمرد.
نکته سوم، اصل تعامل است، اصل تعامل در تکنولوژی اطلاعات از مهمترین اصولی است که این تکنولوژی را از موارد مشابه متمایز میسازد. با تکنولوژی در جهان معاصر به شیوههای مختلفی برخورد میشود که وجه رایج، غیرعامل بودن انسان در آن میباشد. یکی از ویژگیهای موجود در تکنولوژی اطلاعات، تعاملی بودن آن است، یعنی تعامل بین انسان و اطلاعات. در هیچ تکنولوژی دیگری این ویژگی چنان بارز نیست که در فنآوری اطلاعات قابل رؤیت میباشد.
در فرایند تکنولوژی اطلاعات است که شما میتوانید اصل تعامل را حفظ کنید حتی در رادیو و تلویزیون شما باز هم جریان یک سویه اطلاعات را میآزمایید. در همه جریانها، در جریانهای کتابخانهای، در شیوههای اطلاعرسانی و مطبوعاتی نیز جریانهای یکسویه اطلاعات حاکماند ولی در تکنولوژی اطلاعاتی این یک سویگی وجود ندارد.
در این جاست که فرد با شبکه و سیستم اطلاعات و منابع میتواند در یک ارتباط دائم و گسترده باشد و سیستم این اجازه را به او میدهد که بتواند خود را هم در موضع فعال و هم منفعل ببیند. این ویژگی بارز تکنولوژی اطلاعات باعث گردیده است که افراد احساس نند در جریان اطلاعات دارای نقش هستند. بدینترتیب شما ملاحظه میکنید که از اعضای کوچک یک جامعه اورگانیک تا نخبگان، تخصصان و دانشمندان، همگی خود را در جریان آزاد اطلاعات سهیم میداند و برای خود مشارکتی قائل هستند و سعی میکنند پیش از یش دراین جریان فعال باشند و استفادههای تخصصیتری از این فرایند به عمل آورند.
فصلنامه: در مقام ارزیابی پدیده "فنآوری اطلاعاتی" به نظر جنابعالی باید آن را پدیدهای مثبت و یا منفی قلمداد کرد؟
دکتر کلهر: به نظر بنده به خاطر اصل تعامل بین سازمانها، افراد، نخبگان، دولتها و مردم، ما امروزه شاهد پیدایش ارگانیزم واحدی در حوزه اطلاعرسانی میباشیم که ضمن داشتن آثار خاص خود، آثار بعضا مثبت یا منفیای را هم به خود دیده است. به تعبیر دیگر باید این فنآوری را شمشیری دودم به حساب آورد که ارزیابی آن در گرو تفکیک بین کشورهای تولیدکننده و مصرفکننده میباشد.
توضیح آن که، تفکر اقتصادی و سیاسی انسان تاکنون شاهد پنج موج عمده بوده است: موج اول ناشی از اختراع و ساخت کشتیها بود و موج دوم با تأسیس راهآهن ایجاد گردید. صنعت اتومبیلسازی موج سوم را شکل میدهد که در پی آن شاهد تولید هواپیماها، سیستمهای الکترونیکی و میباشیم که موج چهارم نام دارد.
موج پنجم، موج تکنولوژی اطلاعاتی است که از 1980به بعد یعنی در دو دهه اخیر پدید آمده است.از بر این فرایند کشورهایی که خود را سرچشمه این تکنولوژی میدانستند امروز بعد از برآوردهایی، باورمندند که آثار بسیار سودآوری برای آنها داشته است. امریکاییها خود، آمارهایی در این دو دهه اخیر ارائه دادهاند که جای شگفتی بسیار دارد. آنها با این تکنولوژی توانستند سطح تورم را در امریکا ثابت نگهدارند و یا این که این تکنولوژی تا حد %50باعث افزایش کیفیت شده است.
هنگامی که وارد مسائل سیاسی میشویم نیز مشاهده میشود که فنآوری اطلاعاتی بهرهها و منافع گستردهای برای آنها در پی داشته است، در جهان فراصنعتی که امروز برای دهه 2000به بعد درنظر گرفتهاند، تکنولوژی اطلاعاتی برای این کشورها نوآوریهای ایجاد یکند ه گاه موجب پیامدهای سیاسی میشود؛ از جمله یکی از اینها که از اصل تعامل برمیخیزد حضور پیوسته مردم، سازمانها، گروهها در این فرایند است و از این جا به خلق دمکراسیهای نو، پناه آورده گفتند که تکنولوژی اطلاعات علاوه بر مسائلی که در اقتصاد و تجارت برای ما داشته است در عالم مسائل سیاسی هم میتواند برای مردم این احساس را بیافریند که مردم وارد موجی از خلق دمکراسی نو شدهاند. مردم از این طریق حس میکنند که در تصمیمگیریها دخیل بوده و با کانونهای قدرت و شخصیتهای درجه یک مرتبط هستند. به همین خاطر است که روانشناسان بزرگ دنیا امروز میگویند که تکنولوژی اطلاعات درواقع یکی از بهترین آموزشدهندگان در قرن بیست و یک میباشد.
فصلنامه: حال اگر بحث را در قالب تقسیمبندی فوق محدودتر سازیم و صرفا به کشورهای جهان سومی عطف توجه کنیم، به نظر جنابعالی آثار امنیتی فنآوری اطلاعاتی و طرح ایده جریان آزاد اطلاعات بر این کشورها، چگونه خواهد بود؟
دکتر کلهر: در اینزمینه میتوان به آثار متعددی اشاره کرد که بنده به چند مورد کلی و مهم بسنده میکنم:
یکی از پیامدهایی که جریان آزاد اطلاعات در کشورهای جهان سوم ایجاد کرده پیامدهای امنیتی است و خود را وارد آن میکنند تا این که بتوانند از تبعات امنیتی آن بهره برند.
در بسیاری از کشورهای بزرگ جهان که از نوع عالی تکنولوژی اطلاعات برخوردارند، جریان آزاد اطلاعات منجر به ایجاد ویژگیهایی در گروهها، سازمانها و افراد شده است که این ویژگیها به منزله نکات برجسته سازمانهای نامبرده بهشمار میروند. کشورهای پیشرفته با همین ویژگیها توانستند وارد جنگ اطلاعات و درگیری عمیق اطلاعاتی با دولتهای دیگر بشوند. در مجموع چند گروه در این نزاع جهانی دخیل بوده و از آن متأثر میباشند: 1)سازمانهای سیاسی، 2)مردم و اقشار مختلف جامعه، 3)نخبگان. برای مثال میتوان به گروهها و سازمانهای تروریستی اشاره کرد که از این جریان سوءاستفاده بسیار کرده و امنیت افراد را مخدوش ساختهاند؛ همچنین میتوان قوله مهم تهاجم فرهنگی را خاطرنشان ساخت که با تکیه بر فنآوری اطلاعات به توانایی بالایی دست یافته که کنترلناپذیر مینماید. من ر اینجا جهت روشن شدن هرچه بهتر موضوع فقط یک مثال عینی میآورم؛ به تازگی اعلام شد که موساد توانسته است یک یا دو گروه هم از مبارزان فلسطینی را از روی شبکه اینترنت کشف کرده و به آنها ضربه اساسی بزند. از این رو این واقعیت مسلم است که دستیابی روهها و سیستمهای سیاسی مسلحانه و غیرمسلحانه به اطلاعات، امروزه بهمنزله یک فرایند کنترلناپذیر مطرح است و هریک به شیوه لخواه خود از آن بهره میبرند.
اما در زمینه گروه دوم؛ مردم و اقشار مختلف جامعه هستند که وارد بهرهبرداری از جریان آزاد اطلاعات شدهاند. وقتی ما اصل را بر عدم تمرکز قرار دادیم این اصل اجازه میدهد که کلیه افراد بتوانند با یک شبکه و یا یک مجموعه وارد یک تبادل اطلاعات مستقیم بشوند. جنگی که از این تعامل صورت میپذیرد بسیار ظریف و ماهرانه است؛ افراد با احساس مشارکت و فعال بودن در شبکه، تحتتأثیر آن قرار میگیرند، بدون اینکه گمان کنند که در این سیستم بر روی آنها کار روانی صورت میپذیرد. این با جریانهای یک سویه فرق میکند، چرا که در جریانهای یک سویه افراد کاملا یا تقریبا متوجهاند که تحتتأثیر یک فشار روانی و یا یک موج روانی قرار دارند؛ وقتی ما بخشی از این مشارکت را به مردم منتقل میکنیم، مردم در یک وضعیت روانی خاص قرار میگیرند که میتوان بهتر بر آنها تسلط پیدا کرد؛ این مسأله هنوز کاملا در کشور ما صورت نگرفته ولی امروز غربیها با آن سروکار مستقیم دارند.
اما در مورد گروه سوم یعنی نخبگان که شامل نخبگان علمی، صنعتی، دانشمندان و کسانی که در حوزههای مختلف تحقیقاتی دست به پژوهش و تألیف میزنند و افرادی که نیازمند اطلاعات آزاد هستند، باید بگویم که آنها از این شبکه اطلاعاتی بهرههای زیادی میبرند؛ البته این بعد هم دارای آثار و تبعات امنیتی است به گونهای که میتوان ادعا کرد که اگر با احتیاط با آن مواجه نشویم، خطر و معضل آن شیوعیافته و پخش اطلاعات به نحو ناخودآگاه رخ خواهد نمود از اینرو در این جا ما با ضرورتی مواجه هستیم و آن هم این که، نخبگان نیازمند نیل به اطلاعات هستند و اگر این کار به صورت سالم صورت نگیرد حتما شکل غیر سالم آن رواج مییابد. گروه چهارم، که هم میتواند متضرر گردد و هم میتواند مؤثر باشد دولت است.
امریکاییها که خود سازنده و ابداعکننده اطلاعات آزاد در جهان هستند، ادعا کردهاند که در سال 97سیستم رایانهای غیر طبقهبندی شده آنها مورد تهاجم 25000حمله اطلاعاتی قرار گرفته است و بیان داشتند ما فقط میتوانیم %60تهاجمها را کنترل کرده و پاسخ بدهیم ولی %40دیگر توانستهاند وارد اطلاعات ما بشوند و این یک تهدید برای امنیت ملی کشور محسوب میشود.
فصلنامه: از جمله پدیدههایی که بهمنزله نتایج ناشی از فنآوری ارتباطی امروزه مورد توجه مینماید، پدیده ارتباط افراد مستقل با شبکههای اطلاعاتی است. این پدیده دارای ملاحظات روانشناسانه بسیاری میباشد، اما سؤال مهم این است که آثار امنیتی مشخصی بر آن مترتباستیاخیر؟
دکتر کلهر: گذشته از بحث روانشناسی این موضوع، بعد از این که افراد با شبکههای اطلاعرسانی جهانی ارتباط برقرار میکنند چه پیامدهای روانی بر روی شخصیتهای آنها تأثیرگذار است و چگونه در پیامدهای سیاسی و اجتماعی خود را نشان میدهد.
نکته موردتوجه آن در پیامدهای امنیتی، ارتباطات فرد با سیستم میباشد. گذشته از اینکه ارتباط افراد با سیستم قابل توجیه نیست و به راحتی نمیتوان کاملا آن را مثبت ارزیابی کرد، ارتباط افراد با یکدیگر را هم نمیشود کاملا مثبت دانست.
شما بر روی افراد دریچهای را باز میکنید که هیچکدام از ارتباطاتشان قابل کنترل نخواهد بود ولی قطبهای جهانی که نگران کنترل جهان هستند برای ایجاد یک هسته 5نفری هم مشکل دارند، از اینرو یک شبکه ایجاد شده که بسیاری از چیزهای مثبت را میتوان بر روی این شبکه گذاشت که در اختیار همه قرار بگیرد؛ البته تبعاتی دارد که نمیتوان آنها را نادیده گرفت، مثلا ارتباطاتی که بین افراد مستقل بهوجود میآید و مشترکانی که بین اینها پیدا میشود، ناگزیر یک سازمان غیررسمی و ناهمخوان با سیاست جهانی را پدید میآورد که دارای تأثیر است؛ تأثیرات اینها شاید از سازمانهای رسمی بیشتر باشد؛ این همان تعاملی است که بین افراد و سیستم ایجاد میشود، یعنی بعد از مدتی احساس میکنید که فردی در حد عامل مؤثر در وزارت فرهنگ یک کشور با فردی در همین سطح که در یک کشور دیگر تأثیرگذار است، مرتبط میشود. اینها همه از جمله تبعاتی است از ارتباطات افراد مستقل بوجود میآید.
فصلنامه: حال بیمناسبت نیست قدری در زمینه جنگ اطلاعاتی و لوازم آن نیز سخن بگویید، تا از این طریق ابعاد امنیتی فنآوری اطلاعات بیش از پیش آشکار شود.
دکتر کلهر: بهرهبرداری، تخریب و مفهوم کردن اطلاعات دشمن یا رقیب با حفظ اطلاعات خودی را معمولا جنگ اطلاعات مینامند. در این میان چیزی که پیامدی امنیتی برای هر پنج گروه سابقالذکر دارد و طبیعتا برای کشور ما هم خواهد داشت. از آن جا که جنگ اطلاعات موضوعی استراتژیک است یا اول در این جنگ باید مشخص کرد که اهداف استراتژیک کدامند و بعد ارزش این اهداف را نسبت به منافع ملی تعیین کنیم و این که چه تهدیداتی در برابر منافع ملی ما وجود دارد.
جنگ اطلاعات استراتژیک را یکی از مسائل مهم جریان آزاد اطلاعات در دنیا دانستهاند. مسأله مهم در این جا آن است که تخریب اطلاعات و سیستمهای اطلاعاتی چیست؟ بهرهبرداری از این اطلاعات چگونه است؟ و چگونه میتوان با سیستمهای اطلاعاتی دشمن مقابله و از آن بهرهبرداری کرد در همان حال که از اطلاعات خودی پاسداری میکنیم؟!
به عبارت دیگر فرایند جنگ اطلاعاتی دو صبغه دارد: صبغه تهاجم و صبغه تدافع و به هر دو، در آن واحد عمل میکنیم.
جنگ اطلاعاتی تأثیراتی بر منافع ملی و حیاتی ما دارد چرا که ما را وارد یک جنگ ناخواسته با هزینههای سنگین و در زمانی طولانی میسازد. جنگی که توان زیادی را از کشور و مسؤولان کشور و مردم میگیرد؛ این جنگ ویژه موج پنجم است و سابق بر آن دیده نشده است.
این جنگ از آن جنگهایی است که در زمین، دریا و هوا جاری خواهد بود بسیار خطرناکتر میباشد.
فصلنامه: در مقام آخرین سؤال، بینش مردم، مسؤولان، سازمانها و نخبگان ما درخصوص این جنگ را چگونه ارزیابی میکنید؟
دکتر کلهر: مسؤولان کشور با توجه به حساسیتی که به جریان آزاد اطلاعات دارند، من احساس میکنم آرام آرام موضوع را درمییابند ولی همه اقشار ما به کم و کیف این جنگ تسلط پیدا نکردهاند.
جنگ اطلاعات استراتژیک پیامدهای امنیتی سنگینی ناشی جریانهای آزاد اطلاعات در آینده برای ما خواهد داشت. این جنگ دارای ارکان و اجزای خاص خودش است که آن چنان با سرعت، دقت، گستردگی، تعامل، تبادل با همدیگر آمیخته شده است که در آن واحد مسئلهای اساسی برای تصمیمگیرندگان کشور ایجاد خواهد کرد که آن غافلگیری استراتژیک است؛ اگر این غافلگیری بر کشور و مسؤولان ایجاد بشود باری بسیار سنگین تحمیل خواهد کرد. برای همین است که باید در گفتگوی تمدنها نیز با هوشیاری تمام عمل کنیم و به هیچ وجه از ویژگیهای عصر جدید غافل نباشیم؛ در این میان اگر بیتوجهی و غافلانه وارد آن جنگ و آن حوزه شدن، نتیجه ای جز نابودی نخواهد داشت.
اطلاق عنوان دهکده جهانی بر وضعیت ویژه انسان در قرن بیستم حکایت از گسترش بیش از اندازه ارتباطات در عصر حاضر دارد. به گونهای که کوچکترین رخدادی در گوشهای از این جهان پهناور از چشمان تیزبین رسانههای خبری پنهان نمانده و در نتیجه حالت مومی پیدا میکند.
زندگی در عصر ارتباطات گذشته از مزایای بسیاری که دارد، با مخاطراتی نیز همراه میباشد که غفلت از آنها به معنای زوال منافع شخصی و ملی است. بنابراین ما در دو سطح با ارتباطات مواجه هستیم:
اول) سطح نظری که ناظر بر تعیین جایگاه و موضع ما در قبال جهان جدید است و این که فلسفه حیات سیاسی - اجتماعی ما چگونه خواهد بود.
دوم) سطح مصداقی که به برخورد ما با پدیدههایی همچون ماهواره، ویدئو و مربوط میشود. اگرچه هر دو سطح فوق شایسته تأمل علمی بسیار است،اما بدون حل معضلات فلسفی، طرح راهحل برای پدیدههای ناشی از فنآوری اطلاعاتی، چندان ممکن نیست. به همین دلیل در ادامه به تحلیل پدیده موسوم به جریان آزاد اطلاعات خواهیم پرداخت.
فصلنامه: بحث از اطلاعات و جریان آزاد اطلاعات در کشور ما با پدیدههای روزمرهای همچون ویدئو و ماهواره همراه بوده است. حال آن که پدیده موسوم به جریان آزاد اطلاعات دارای ابعاد و مبانی فلسفی - علمی کاملا پیچیده و نیرومندتری میباشد. به همین خاطر شاید در گام نخست بایسته مینماید موضوع تکنولوژی اطلاعاتی را چونان یک موضوع مستقل مدنظر قرار داده، از ویژگیهای منحصربه فرد و ممیز آن، سخن بگوییم. به نظر جنابعالی تکنولوژی اطلاعاتی چه ویژگیهایی دارد که تکنولوژیهای پیشین از آنها بیبهره بودهاند؟
دکتر کلهر: در این دو دهه اخیر ما با موضوعات جهانشمولی روبرو بودهایم که بدون شک مقوله تکنولوژی نوین از مهمترین آنهاست. با اینحال ذکر دو واژه تکنولوژی و اطلاعات در کنار همدیگر ما را نباید از ویژگیهای منحصر بهفرد این پدیده غافل سازد. من در اینباره فقط به ذکر سه مورد مهم بسنده میکنم: اول این که تکنولوژی همیشه به مثابه فرایندی در ادامه اندام جسمانی انسان مطرح بوده است؛ به عبارت دیگر تکنولوژی به مثابه ابزار درمیان بوده و انسان از بدو پیدایش و شروع زندگانی اجتماعیاش همیشه برای رفع نیازمندیهایی که داشته به سوی فنآوری روی میآورده است و از اینرو میتوان گفت که تکنولوژی دنباله اندامهای اساسی بهشمار میرفته و انسان برای اینکه بتواند به سهولت کارش را به انجام برساند از آن بهره میبرده است.
اما ویژگیای که در تکنولوژی اطلاعات وجود دارد و نسبت به تکنولوژیهای دیگر آن را برجسته میکند، این است که تکنولوژی اطلاعات دنباله تفکر انسانی و نه اندام انسانی است.
دوم اینکه قلب و روح تکنولوژی اطلاعات را عدم تمرکز شکل میدهد. بدینمعنی که گرایش خاصی وجود دارد که این تکنولوژی به شکل متمرکز و به صورت یک ابزار محدود در اختیار کسی نباشد؛ از این روی عدم تمرکز را میتوان ویژگی بارز تکنولوژی اطلاعات برشمرد.
نکته سوم، اصل تعامل است، اصل تعامل در تکنولوژی اطلاعات از مهمترین اصولی است که این تکنولوژی را از موارد مشابه متمایز میسازد. با تکنولوژی در جهان معاصر به شیوههای مختلفی برخورد میشود که وجه رایج، غیرعامل بودن انسان در آن میباشد. یکی از ویژگیهای موجود در تکنولوژی اطلاعات، تعاملی بودن آن است، یعنی تعامل بین انسان و اطلاعات. در هیچ تکنولوژی دیگری این ویژگی چنان بارز نیست که در فنآوری اطلاعات قابل رؤیت میباشد.
در فرایند تکنولوژی اطلاعات است که شما میتوانید اصل تعامل را حفظ کنید حتی در رادیو و تلویزیون شما باز هم جریان یک سویه اطلاعات را میآزمایید. در همه جریانها، در جریانهای کتابخانهای، در شیوههای اطلاعرسانی و مطبوعاتی نیز جریانهای یکسویه اطلاعات حاکماند ولی در تکنولوژی اطلاعاتی این یک سویگی وجود ندارد.
در این جاست که فرد با شبکه و سیستم اطلاعات و منابع میتواند در یک ارتباط دائم و گسترده باشد و سیستم این اجازه را به او میدهد که بتواند خود را هم در موضع فعال و هم منفعل ببیند. این ویژگی بارز تکنولوژی اطلاعات باعث گردیده است که افراد احساس نند در جریان اطلاعات دارای نقش هستند. بدینترتیب شما ملاحظه میکنید که از اعضای کوچک یک جامعه اورگانیک تا نخبگان، تخصصان و دانشمندان، همگی خود را در جریان آزاد اطلاعات سهیم میداند و برای خود مشارکتی قائل هستند و سعی میکنند پیش از یش دراین جریان فعال باشند و استفادههای تخصصیتری از این فرایند به عمل آورند.
فصلنامه: در مقام ارزیابی پدیده "فنآوری اطلاعاتی" به نظر جنابعالی باید آن را پدیدهای مثبت و یا منفی قلمداد کرد؟
دکتر کلهر: به نظر بنده به خاطر اصل تعامل بین سازمانها، افراد، نخبگان، دولتها و مردم، ما امروزه شاهد پیدایش ارگانیزم واحدی در حوزه اطلاعرسانی میباشیم که ضمن داشتن آثار خاص خود، آثار بعضا مثبت یا منفیای را هم به خود دیده است. به تعبیر دیگر باید این فنآوری را شمشیری دودم به حساب آورد که ارزیابی آن در گرو تفکیک بین کشورهای تولیدکننده و مصرفکننده میباشد.
توضیح آن که، تفکر اقتصادی و سیاسی انسان تاکنون شاهد پنج موج عمده بوده است: موج اول ناشی از اختراع و ساخت کشتیها بود و موج دوم با تأسیس راهآهن ایجاد گردید. صنعت اتومبیلسازی موج سوم را شکل میدهد که در پی آن شاهد تولید هواپیماها، سیستمهای الکترونیکی و میباشیم که موج چهارم نام دارد.
موج پنجم، موج تکنولوژی اطلاعاتی است که از 1980به بعد یعنی در دو دهه اخیر پدید آمده است.از بر این فرایند کشورهایی که خود را سرچشمه این تکنولوژی میدانستند امروز بعد از برآوردهایی، باورمندند که آثار بسیار سودآوری برای آنها داشته است. امریکاییها خود، آمارهایی در این دو دهه اخیر ارائه دادهاند که جای شگفتی بسیار دارد. آنها با این تکنولوژی توانستند سطح تورم را در امریکا ثابت نگهدارند و یا این که این تکنولوژی تا حد %50باعث افزایش کیفیت شده است.
هنگامی که وارد مسائل سیاسی میشویم نیز مشاهده میشود که فنآوری اطلاعاتی بهرهها و منافع گستردهای برای آنها در پی داشته است، در جهان فراصنعتی که امروز برای دهه 2000به بعد درنظر گرفتهاند، تکنولوژی اطلاعاتی برای این کشورها نوآوریهای ایجاد یکند ه گاه موجب پیامدهای سیاسی میشود؛ از جمله یکی از اینها که از اصل تعامل برمیخیزد حضور پیوسته مردم، سازمانها، گروهها در این فرایند است و از این جا به خلق دمکراسیهای نو، پناه آورده گفتند که تکنولوژی اطلاعات علاوه بر مسائلی که در اقتصاد و تجارت برای ما داشته است در عالم مسائل سیاسی هم میتواند برای مردم این احساس را بیافریند که مردم وارد موجی از خلق دمکراسی نو شدهاند. مردم از این طریق حس میکنند که در تصمیمگیریها دخیل بوده و با کانونهای قدرت و شخصیتهای درجه یک مرتبط هستند. به همین خاطر است که روانشناسان بزرگ دنیا امروز میگویند که تکنولوژی اطلاعات درواقع یکی از بهترین آموزشدهندگان در قرن بیست و یک میباشد.
فصلنامه: حال اگر بحث را در قالب تقسیمبندی فوق محدودتر سازیم و صرفا به کشورهای جهان سومی عطف توجه کنیم، به نظر جنابعالی آثار امنیتی فنآوری اطلاعاتی و طرح ایده جریان آزاد اطلاعات بر این کشورها، چگونه خواهد بود؟
دکتر کلهر: در اینزمینه میتوان به آثار متعددی اشاره کرد که بنده به چند مورد کلی و مهم بسنده میکنم:
یکی از پیامدهایی که جریان آزاد اطلاعات در کشورهای جهان سوم ایجاد کرده پیامدهای امنیتی است و خود را وارد آن میکنند تا این که بتوانند از تبعات امنیتی آن بهره برند.
در بسیاری از کشورهای بزرگ جهان که از نوع عالی تکنولوژی اطلاعات برخوردارند، جریان آزاد اطلاعات منجر به ایجاد ویژگیهایی در گروهها، سازمانها و افراد شده است که این ویژگیها به منزله نکات برجسته سازمانهای نامبرده بهشمار میروند. کشورهای پیشرفته با همین ویژگیها توانستند وارد جنگ اطلاعات و درگیری عمیق اطلاعاتی با دولتهای دیگر بشوند. در مجموع چند گروه در این نزاع جهانی دخیل بوده و از آن متأثر میباشند: 1)سازمانهای سیاسی، 2)مردم و اقشار مختلف جامعه، 3)نخبگان. برای مثال میتوان به گروهها و سازمانهای تروریستی اشاره کرد که از این جریان سوءاستفاده بسیار کرده و امنیت افراد را مخدوش ساختهاند؛ همچنین میتوان قوله مهم تهاجم فرهنگی را خاطرنشان ساخت که با تکیه بر فنآوری اطلاعات به توانایی بالایی دست یافته که کنترلناپذیر مینماید. من ر اینجا جهت روشن شدن هرچه بهتر موضوع فقط یک مثال عینی میآورم؛ به تازگی اعلام شد که موساد توانسته است یک یا دو گروه هم از مبارزان فلسطینی را از روی شبکه اینترنت کشف کرده و به آنها ضربه اساسی بزند. از این رو این واقعیت مسلم است که دستیابی روهها و سیستمهای سیاسی مسلحانه و غیرمسلحانه به اطلاعات، امروزه بهمنزله یک فرایند کنترلناپذیر مطرح است و هریک به شیوه لخواه خود از آن بهره میبرند.
اما در زمینه گروه دوم؛ مردم و اقشار مختلف جامعه هستند که وارد بهرهبرداری از جریان آزاد اطلاعات شدهاند. وقتی ما اصل را بر عدم تمرکز قرار دادیم این اصل اجازه میدهد که کلیه افراد بتوانند با یک شبکه و یا یک مجموعه وارد یک تبادل اطلاعات مستقیم بشوند. جنگی که از این تعامل صورت میپذیرد بسیار ظریف و ماهرانه است؛ افراد با احساس مشارکت و فعال بودن در شبکه، تحتتأثیر آن قرار میگیرند، بدون اینکه گمان کنند که در این سیستم بر روی آنها کار روانی صورت میپذیرد. این با جریانهای یک سویه فرق میکند، چرا که در جریانهای یک سویه افراد کاملا یا تقریبا متوجهاند که تحتتأثیر یک فشار روانی و یا یک موج روانی قرار دارند؛ وقتی ما بخشی از این مشارکت را به مردم منتقل میکنیم، مردم در یک وضعیت روانی خاص قرار میگیرند که میتوان بهتر بر آنها تسلط پیدا کرد؛ این مسأله هنوز کاملا در کشور ما صورت نگرفته ولی امروز غربیها با آن سروکار مستقیم دارند.
اما در مورد گروه سوم یعنی نخبگان که شامل نخبگان علمی، صنعتی، دانشمندان و کسانی که در حوزههای مختلف تحقیقاتی دست به پژوهش و تألیف میزنند و افرادی که نیازمند اطلاعات آزاد هستند، باید بگویم که آنها از این شبکه اطلاعاتی بهرههای زیادی میبرند؛ البته این بعد هم دارای آثار و تبعات امنیتی است به گونهای که میتوان ادعا کرد که اگر با احتیاط با آن مواجه نشویم، خطر و معضل آن شیوعیافته و پخش اطلاعات به نحو ناخودآگاه رخ خواهد نمود از اینرو در این جا ما با ضرورتی مواجه هستیم و آن هم این که، نخبگان نیازمند نیل به اطلاعات هستند و اگر این کار به صورت سالم صورت نگیرد حتما شکل غیر سالم آن رواج مییابد. گروه چهارم، که هم میتواند متضرر گردد و هم میتواند مؤثر باشد دولت است.
امریکاییها که خود سازنده و ابداعکننده اطلاعات آزاد در جهان هستند، ادعا کردهاند که در سال 97سیستم رایانهای غیر طبقهبندی شده آنها مورد تهاجم 25000حمله اطلاعاتی قرار گرفته است و بیان داشتند ما فقط میتوانیم %60تهاجمها را کنترل کرده و پاسخ بدهیم ولی %40دیگر توانستهاند وارد اطلاعات ما بشوند و این یک تهدید برای امنیت ملی کشور محسوب میشود.
فصلنامه: از جمله پدیدههایی که بهمنزله نتایج ناشی از فنآوری ارتباطی امروزه مورد توجه مینماید، پدیده ارتباط افراد مستقل با شبکههای اطلاعاتی است. این پدیده دارای ملاحظات روانشناسانه بسیاری میباشد، اما سؤال مهم این است که آثار امنیتی مشخصی بر آن مترتباستیاخیر؟
دکتر کلهر: گذشته از بحث روانشناسی این موضوع، بعد از این که افراد با شبکههای اطلاعرسانی جهانی ارتباط برقرار میکنند چه پیامدهای روانی بر روی شخصیتهای آنها تأثیرگذار است و چگونه در پیامدهای سیاسی و اجتماعی خود را نشان میدهد.
نکته موردتوجه آن در پیامدهای امنیتی، ارتباطات فرد با سیستم میباشد. گذشته از اینکه ارتباط افراد با سیستم قابل توجیه نیست و به راحتی نمیتوان کاملا آن را مثبت ارزیابی کرد، ارتباط افراد با یکدیگر را هم نمیشود کاملا مثبت دانست.
شما بر روی افراد دریچهای را باز میکنید که هیچکدام از ارتباطاتشان قابل کنترل نخواهد بود ولی قطبهای جهانی که نگران کنترل جهان هستند برای ایجاد یک هسته 5نفری هم مشکل دارند، از اینرو یک شبکه ایجاد شده که بسیاری از چیزهای مثبت را میتوان بر روی این شبکه گذاشت که در اختیار همه قرار بگیرد؛ البته تبعاتی دارد که نمیتوان آنها را نادیده گرفت، مثلا ارتباطاتی که بین افراد مستقل بهوجود میآید و مشترکانی که بین اینها پیدا میشود، ناگزیر یک سازمان غیررسمی و ناهمخوان با سیاست جهانی را پدید میآورد که دارای تأثیر است؛ تأثیرات اینها شاید از سازمانهای رسمی بیشتر باشد؛ این همان تعاملی است که بین افراد و سیستم ایجاد میشود، یعنی بعد از مدتی احساس میکنید که فردی در حد عامل مؤثر در وزارت فرهنگ یک کشور با فردی در همین سطح که در یک کشور دیگر تأثیرگذار است، مرتبط میشود. اینها همه از جمله تبعاتی است از ارتباطات افراد مستقل بوجود میآید.
فصلنامه: حال بیمناسبت نیست قدری در زمینه جنگ اطلاعاتی و لوازم آن نیز سخن بگویید، تا از این طریق ابعاد امنیتی فنآوری اطلاعات بیش از پیش آشکار شود.
دکتر کلهر: بهرهبرداری، تخریب و مفهوم کردن اطلاعات دشمن یا رقیب با حفظ اطلاعات خودی را معمولا جنگ اطلاعات مینامند. در این میان چیزی که پیامدی امنیتی برای هر پنج گروه سابقالذکر دارد و طبیعتا برای کشور ما هم خواهد داشت. از آن جا که جنگ اطلاعات موضوعی استراتژیک است یا اول در این جنگ باید مشخص کرد که اهداف استراتژیک کدامند و بعد ارزش این اهداف را نسبت به منافع ملی تعیین کنیم و این که چه تهدیداتی در برابر منافع ملی ما وجود دارد.
جنگ اطلاعات استراتژیک را یکی از مسائل مهم جریان آزاد اطلاعات در دنیا دانستهاند. مسأله مهم در این جا آن است که تخریب اطلاعات و سیستمهای اطلاعاتی چیست؟ بهرهبرداری از این اطلاعات چگونه است؟ و چگونه میتوان با سیستمهای اطلاعاتی دشمن مقابله و از آن بهرهبرداری کرد در همان حال که از اطلاعات خودی پاسداری میکنیم؟!
به عبارت دیگر فرایند جنگ اطلاعاتی دو صبغه دارد: صبغه تهاجم و صبغه تدافع و به هر دو، در آن واحد عمل میکنیم.
جنگ اطلاعاتی تأثیراتی بر منافع ملی و حیاتی ما دارد چرا که ما را وارد یک جنگ ناخواسته با هزینههای سنگین و در زمانی طولانی میسازد. جنگی که توان زیادی را از کشور و مسؤولان کشور و مردم میگیرد؛ این جنگ ویژه موج پنجم است و سابق بر آن دیده نشده است.
این جنگ از آن جنگهایی است که در زمین، دریا و هوا جاری خواهد بود بسیار خطرناکتر میباشد.
فصلنامه: در مقام آخرین سؤال، بینش مردم، مسؤولان، سازمانها و نخبگان ما درخصوص این جنگ را چگونه ارزیابی میکنید؟
دکتر کلهر: مسؤولان کشور با توجه به حساسیتی که به جریان آزاد اطلاعات دارند، من احساس میکنم آرام آرام موضوع را درمییابند ولی همه اقشار ما به کم و کیف این جنگ تسلط پیدا نکردهاند.
جنگ اطلاعات استراتژیک پیامدهای امنیتی سنگینی ناشی جریانهای آزاد اطلاعات در آینده برای ما خواهد داشت. این جنگ دارای ارکان و اجزای خاص خودش است که آن چنان با سرعت، دقت، گستردگی، تعامل، تبادل با همدیگر آمیخته شده است که در آن واحد مسئلهای اساسی برای تصمیمگیرندگان کشور ایجاد خواهد کرد که آن غافلگیری استراتژیک است؛ اگر این غافلگیری بر کشور و مسؤولان ایجاد بشود باری بسیار سنگین تحمیل خواهد کرد. برای همین است که باید در گفتگوی تمدنها نیز با هوشیاری تمام عمل کنیم و به هیچ وجه از ویژگیهای عصر جدید غافل نباشیم؛ در این میان اگر بیتوجهی و غافلانه وارد آن جنگ و آن حوزه شدن، نتیجه ای جز نابودی نخواهد داشت.