
مقالات
حوزههای تخصصی:
زمینه و هدف: شایسته سالاری در انتصابات مدیران هر سازمان به عنوان یک رکن اساسی در تحقق اهداف سازمانی است. در این مطالعه نیز هدف تحقیق شناسایی کانون های شایسته سالاری در فرایند انتصابات مدیران پلیس بوده است.روش شناسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت جمع آوری داده ها، تحقیق کیفی از نوع عمقی است. جامعه این پژوهش مدیران ارشد، خبرگان و متخصصان مدیریت منابع انسانی در فراجا بودند که از بین آنها با روش نمونه گیری هدفمند 20 نفر با توجه به اشباع نظری داده ها انتخاب شده اند. برای گردآوری داده ها، روش مصاحبه نیمه ساختار و برای روایی و پایایی داده ها، تکنیک بازآزمون و تکرار پذیری مورد استفاده قرار گرفته و برای تحلیل داده ها نیز از روش تحلیل تِم (تحلیل مضمون) استفاده شده است.یافته ها: بر اساس نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها، کانون ساختاری (ساختار سازمانی؛ همسویی استراتژی ارتقای کیفیت و استراتژی سازمان؛ برنامه ریزی مناسب سازمانی برای شایسته سالاری؛ حمایت گری مدیران ارشد؛ استعداد سازمان؛ مدیریت دانش)؛ کانون رفتاری (انعطاف پذیری و مانایی؛ توجه به شایسته سالاری؛ ضابطه محوری؛ ارزیابی عملکرد شغلی و رضایت شغلی) و کانون زمینه ای (تغییرات عادلانه در قوانین شایسته سالاری؛ نهادینه سازی ارتقای کیفیت؛ شایستگی های فردی؛ احساس مسئولیت؛ شایستگی های یادگیری و انگیزش) به عنوان مهمترین کانون های شایسته سالاری در فرایند انتصابات مدیران شناسایی و احصاء گردید.نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد با بهبود کانون ها و معیارهای شایسته سالاری در فرایند انتصابات مدیران پلیس می توان بیش از پیش شاهد توسعه و تحول در فرایند انتصاب فرماندهان و مدیران شایسته و لایق و به تبع آن ارتقای اثربخشی و بهره وری در عملکرد سازمانی پلیس بود."مقاله فوق در فهرست آماده انتشار می باشد"
مدل کهکشانی بایسته های مسیر پیشرفت شغلی در سازمان فراجا(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
زمینه و هدف: هدف از اجرای این تحقیق، شناسایی ابعاد و مؤلفه های مسیر پیشرفت شغلی مدیران و فرماندهان و ارائه یک الگوی مفهومی برای آن بوده است.روش شناسی: روش تحقیق، از دیدگاه هدف، کاربردی و از منظر ماهیت اطلاعات و شیوه تحلیل آن شیوه آمیخته (کیفی و کمی) بود که در بخش کیفی از "رویکرد دلفی کلاسیک" و در بخش کمی از شیوه توصیفی همبستگی از نوع علی استفاده شد. استخراج عوامل و مؤلفه ها در رویکرد دلفی کلاسیک با استفاده از نظرات غالب خبرگان صورت گرفت. جامعه آماری (بخش کیفی) شامل، کلیه نظرات 15 نفر از خبرگان در قالب یک رویکرد کیفی از نوع کلاسیک به استناد قاعده اشباع نظری و در قالب یک نمونه گیری هدفمند بوده است. همچنین شرکت کنندگان بخش کمی در این تحقیق، شامل کارکنان حوزه ستادی سازمان در سطح استان فارس بودند که مطابق جدول مورگان، 150 نفر برآورد شده است.یافته ها: مطابق با بررسی تحقیقات پیشین و مراجعه به اسناد سازمان مورد نظر ابعاد و مو لفه های تاثیر گذار بر مسیر پیشرفت شغلی شناسایی گردید که شامل 37 بعد و 119 مولفه می باشد. و در نهایت 6 بعد(توانمندی فردی و رهبری، آموزش، ارزیابی، گردش شغلی، کیفیت زندگی و عوامل فراسازمانی )و 42 مؤلفه به عنوان عوامل تاثیر گذار بر مسیر پیشرفت شغلی مدیران و فرماندهان طی سه مرحله دلفی به تائید خبرگان رسید. و نتایج تحقیق نشان داد که هر 6 بعد تاثیر مثبت و معناداری بر مسیر پیشرفت شغلی مدیران و فرماندهان دارند و در نهایت با توجه به ضرایب تاثیر گذاری متغیر ها، مدل کهکشانی ارائه گردید.نتایج: سازمان فراجا جهت کمک و توسعه مسیر پیشرفت شغلی مدیران و فرماندهان می تواند با تقویت توانمندی فردی و رهبری، توجه به موضوع آموزش کارکنان و ارزیابی عملکرد بهینه و همچنین گردش شغلی مناسب و توجه به کیفیت زندگی کارکنان و در نظر گرفتن عوامل فراسازمانی گامی استوار در راستای این مسیر بردارد."مقاله فوق در فهرست آماده انتشار می باشد"
طراحی الگوی شایستگی های فرماندهان پلیس با رویکرد آینده پژوهی(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
زمینه و هدف: یکی از دغدغه های اصلی در فرماندهی انتظامی، انتخاب و انتصاب افراد شایسته در سمت فرماندهان آینده در پلیس می باشد. بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر، طراحی الگوی شایستگی های فرماندهان پلیس با رویکرد آینده پژوهی است.روش شناسی: پژوهش حاضر از نظر ماهیت داده ها آمیخته و از حیث هدف کاربردی است که در دو بخش کیفی و کمی انجام شده است. در بخش کیفی تعداد 16 نفراز مشارکت کنندگان شامل اساتید خبره، فرماندهان، مدیران بازرسی و اعضای هیأت علمی دانشگاه با روش نمونه گیری گلوله برفی، انتخاب و برای روایی این بخش از روایی محتوا، و سنجش پایایی از روش رائو و پری استفاده شد. پس از تحلیل مضمون داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیودا20 ، پرسشنامه محقق ساخته طراحی و در بخش کمی مورد استفاده قرار گرفت. جامعه آماری در این بخش فرماندهان و مدیران فراجا دارای جایگاه سرتیپی و بالاتر به تعداد 275 نفر می باشند که تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران160نفرمحاسبه شد.نمونه گیری در این بخش به صورت تصادفی ساده و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس22 و آزمون های رگرسیون خطی چندگانه و شاخص معیار افزونگی صورت گرفت، روایی پرسشنامه با استفاده از روایی سازه و ضریب پایایی آلفای کرونباخ 76/. محاسبه شد. یافته ها: با پیاده سازی مصاحبه های انجام شده با مشارکت کنندگان، در عملیات کدگذاری، محققان به تبیین شاخص ها، مفاهیم و بعد ها پرداختند. با تحلیل محتوای مصاحبه ها در نهایت، 63 شاخص، 14 مؤلفه و 5 بعد به دست آمد.نتایج: با توجه به مقدار ضریب بتای استاندارد شده و سطح معناداری، کلیه متغیرها در شایستگی فرماندهان پلیس اثرگذار بودند. اما میزان اثرگذاری هریک متفاوت بوده، به طوری که شایستگی هوشمندی با ضریب بتای استاندارد شده 932/. در رتبه اول، شایستگی دانشی با ضریب بتای 735/. در رتبه دوم و شایستگی شخصیتی و رفتاری با ضریب بتای 725/. در رتبه سوم، قرار گرفت و به ترتیب در ادامه شایستگی امنیتی-انتظامی با ضریب بتای 681/0 و در نهایت شایستگی محیطی با ضریب بتای 557/0 به ترتیب در رتبه اثرگذاری چهارم تا پنجم قرار گرفتند."مقاله فوق در فهرست آماده انتشار می باشد"
علل گرایش کارکنان به دریافت سطح سلامت در فرماندهی مرزبانی استان خراسان رضوی(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
زمینه و هدف: سلامت کارکنان یکی از مهمترین مولفه های سلامت سازمانی است که سبب افزایش بهره وری می گردد. نقطه مقابل آن بیماری و تمارض کارکنان و مراجعه به کمیسیونهای پزشکی برای دریافت سطح سلامت می باشد. این تحقیق با هدف واکاوی علل گرایش کارکنان به دریافت سطح سلامت در فرماندهی مرزبانی خراسان رضوی انجام شده است.روش شناسی: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت داده ها کیفی از نوع تحلیل مضمون است که جامعه مشارکت کننده آن شامل فرماندهان، مدیران، کارکنان و پزشکان معاونت بهداشت و درمان فرماندهی مرزبانی استان خراسان رضوی بود که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند، البته در انتخاب نمونه ها حداقل 5 سال سابقه خدمت و حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی ملاک عمل قرار گرفت و برمبنای «اصل اشباع داده ها» پس از مصاحبه با 26 نفر اشباع حاصل گردید. برای جمع آوری داده ها از ابزار مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد و به منظور حصول روایی و پایایی از روش گوبا و لینکلن استفاده شد. همچنین داده ها با نرم افزار مکس کیودا کدگذاری دسته بندی شد.یافته ها: طی مصاحبه با کارشناسان و خبرگان 69 مضمون پایه استخراج و مضامین دارای مفاهیم یکسان ادغام شدند و نهایتاً 6 مضمون سازمان دهنده شامل عوامل آموزشی( 7 مضمون)، عوامل ماهیتی – محیطی مناطق مرزی ( 16 مضمون)، عوامل فردی و خانوادگی کارکنان مرزی ( 15 مضمون)، عوامل فرماندهی ( 10 مضمون) ، عوامل مرتبط با ساختار اداری ( 10 مضمون)، عوامل روحی و روانی( 11مضمون) حاصل گردید.نتایج: در صورت توجه به مضامین شناسایی شده در این پژوهش، ضمن پیشگیری از گرایش کارکنان به دریافت سطح سلامت، بسیاری از آسیبهای مربوطه به حوزه سازمان و مدیریت برطرف شده و برخی از مضامین حوزه کارکنان هم که اینک جزو آسیب ها هستند به فرصت تبدیل خواهند شد."مقاله فوق در فهرست آماده انتشار می باشد"
واکاوی عوامل موثر بر ارتقای خوش بینی کارکنان پلیس نسبت به صیانت در فضای سایبری(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
زمینه و هدف: صیانت از کارکنان، خاصه در فضای سایبری امری ضروری است. معاندان با استفاده از ظرفیت های فضای سایبری در تلاش اند، بر اعتقادات کارکنان تاثیرگذاری سوء داشته باشند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر واکاوی عوامل موثر بر افزایش خوش بینی کارکنان پلیس نسبت به صیانت در فضای سایبری می باشد.روش شناسی: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت داده ها، کیفی و از نظر روش تحقیق داده بنیان انجام شد. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختار یافته است. با استفاده از نظریه زمینه ای، داده های حاصل از مصاحبه ها با تعداد 10 نفر از کارکنان پلیس، خبرگان دانشگاه جامع امین و متخصصین و متولیان در حوزه صیانتی و بازرسی طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی صورت گرفت. روش نمونه گیری هدفمند غیر تصادفی است همچنین برای کسب روایی از نظر خبرگان تا حد اشباع نظری استفاده شد.یافته ها: کدهای باز 34 مفهوم و محوری 4 مقوله که مشتمل بر ویژگی های فرماندهان و رده های صیانتی، محیطی و امکانات و تجهیزات پلیس، برنامه های صیانتی، کارکنان پلیس. «جلب اعتماد و میل به رشد سطح آگاهی کارکنان» به عنوان کد انتخابی، شناسایی گردید.نتیجه گیری: شرایط علی: منابع انسانی جوان که مشوق تعهد، تخصص، تحرک و پویایی است. شرایط میانجی: تمایل و تلاش سازمان بر داشتن کارکنانی آگاه، بصیر و رشد یافته. شرایط زمینه ای: دین مبین اسلام که ارزش خاصی برای مصون ماندن از جرم وگناه برای انسان قائل است. پیامدها: افزایش خوش بینی کارکنان به نظام صیانت سایبری است. مقوله هسته ای ( کد انتخابی) « جلب اعتماد و میل به رشد سطح آگاهی کارکنان » در صیانت سایبری است. این مقوله تمام مقولات دیگر را تحت پوشش قرار می دهد. کارکنان شرکت کننده در این پژوهش، میل به رشد سطح آگاهی کارکنان در صیانت سایبری را به عنوان عامل عمده در افزایش خوش بینی تبیین می کنند."مقاله فوق در فهرست آماده انتشار می باشد"
ارائه مدل ارتقاء سلامت اداری (مورد مطالعه: دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران)(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
زمینه و هدف: هدف اصلی این پژوهش ارائه مدل ارتقاء سلامت اداری با توجه به ساختار سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران است. این پژوهش به تعیین وضعیت موجود سلامت اداری در این دانشگاه، شناسایی مهم ترین ابعاد و مؤلفه های ارتقاء سلامت اداری و ارزیابی تناسب مدل ارتقاء سلامت اداری می پردازد.روش شناسی: این پژوهش از نوع آمیخته و کاربردی است. جامعه آماری در بخش کیفی شامل روسای دانشکده ها، استادان و متخصصان مدیریت دولتی و در بخش کمی شامل اعضای هیئت علمی و کارشناسان در دانشکده های مختلف دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران بود. در مرحله کیفی، ابعاد و مؤلفه های سلامت اداری از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه های نیمه ساختاریافته شناسایی شد. سپس در مرحله کمی، پرسشنامه ای طراحی و بر روی 136 نفر از نمونه آماری به منظور اعتبارسنجی الگوی حاصله اجرا گردید.یافته ها: نتایج نشان می دهد که مهم ترین مؤلفه های تأثیرگذار بر سلامت اداری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران به ترتیب شامل توسعه علمی – پژوهشی (β=0.891)، توسعه فرهنگ سازمانی (β=0.865)، شفافیت (β=0.771)، پاسخگویی (β=0.766)، اخلاق مداری (β=0.709)، سازگاری سازمانی (β=0.663) و خلاقیت و نوآوری (β=0.519) هستند. همچنین، یافته ها نشان می دهند که بین سلامت سازمانی و بهره وری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، به طوری که افزایش سلامت سازمانی منجر به افزایش بهره وری می گردد. علاوه بر این، بین میزان سلامت سازمانی و خلاقیت مدیران نیز رابطه ای مثبت مشاهده شد.بحث و نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان می دهند که ارتقاء سلامت اداری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات تهران نیازمند توجه به مؤلفه های کلیدی مانند توسعه علمی و پژوهشی، فرهنگ سازمانی و شفافیت است. این یافته ها می توانند به عنوان مبنایی برای طراحی و اجرای برنامه های ارتقاء سلامت اداری در این دانشگاه و دیگر مؤسسات آموزشی مشابه مورد استفاده قرار گیرند."مقاله فوق در فهرست آماده انتشار می باشد"