مقالات
حوزه های تخصصی:
توجه به عملکرد حرکتی و شناختی در دوران سالمندی و بررسی عوامل مؤثر بر پیشگیری از اُفت کارکردهای بدن همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. این مطالعه نیز در پاسخ به سؤال پیشبینی عملکرد حرکتی و شناختی در سالمندان فعال و غیرفعال بر اساس حالات خُلقی آنان طراحی شد. بدین منظور 70 سالمند شهر شیراز در دامنه سنی 60 تا 83 سال در این مطالعه شرکت کرده و پرسشنامههای فعالیت بدنی ییل و حالات خُلقی (برومز) تری و لین را تکمیل نمودند. برای سنجش عملکرد شناختی از تکلیف شمارش معکوس، و برای سنجش عملکرد حرکتی از تکلیف راهرفتن و دستزدن استفاده شد. روشهای آماری مورد استفاده، تحلیل واریانس چندمتغیره، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی بود. نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره، حالات خُلقی مثبت و عملکرد حرکتی و شناختی بهتری را در سالمندان فعال نسبت به غیرفعال نشان داد. نتایج رگرسیون خطی در افراد فعال نشان داد که با افزایش خستگی و تنش، زمان عملکرد حرکتی و شناختی بهترتیب افزایش و کاهش مییابد. نتایج مطالعه حاضر، تأییدی بر مطالعات پیشین در ارتباط با نقش فعالیت بدنی بر بهبود عملکرد حرکتی، شناختی و حالات خُلقی در سالمندان میباشد.
تأثیر مراقبه ذهن_ آگاهی بر عملکرد ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزه های تخصصی:
مراقبه ذهن ـ آگاهی از راهبردهای ارتقاء عملکرد ورزشی است که از طریق بهبود تمرکز مؤثر واقع می شود. بااینحال پژوهش های کمی در تأیید تأثیر کلی آن بر عملکرد ورزشی انجام شده است. مطالعات اخیر نشان داده اند که ذهن ـ آگاهی ممکن است بر بهبود کنترل حرکتی، عملکرد تعادلی، تصمیم گیری، و آمادگی جسمانی مؤثر باشد. چندین پژوهش تجربی نیز نشان داده اند که رویکردهای مبتنی بر ذهن_ آگاهی می توانند بر عملکرد ورزشی در رشته های مختلف اثر بگذارند و باعث پایبندی به ورزش شوند. این مقاله با ارائه منطق نظری برای مداخله ذهن ـ آگاهی و یکپارچه کردن مفاهیم ذکرشده، نمایی کلی از این رویکرد نوین را برای افزایش عملکرد ورزشی فراهم می نماید. همچنین، نشان می دهد راهبردهایی که باعث بهبود ذهن- آگاهی، پذیرش تجارب درونی مانند افکار، هیجانها، و حس های بدنی، روشن کردن اهداف باارزش، کاهش تکانشگری، و افزایش توجه به نشانه های بیرونی می شوند، می توانند باعث بهبود عملکرد ورزشی شوند. پژوهش حاضر که یک مرور تحلیلی مبتنی بر شواهد است، ضمن بررسی دلایل تأثیر ذهن ـ آگاهی بر عملکرد ورزشی، پیشنهاد هایی را در زمینه ارتباط بین رویکردهای مبتنی بر ذهن_ آگاهی و عملکرد ورزشی مطرح می کند.
شیوه های مختلف مقابله با استرس در میان کشتی گیران نخبه و ماهر(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزه های تخصصی:
هدف اصلی این پژوهش مقایسه شیوه های مختلف مقابله با استرس در میان کشتیگیران نخبه و ماهر بود. بدین منظور از 120 کشتیگیر (در دو گروه 60 نفری) که به صورت داوطلب در این پژوهش شرکت کرده بودند، خواسته شد تا مقیاس سبکهای مقابله با استرس ورزشی را تکمیل کنند. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیره نشان داد که بین کشتیگیران ماهر و نخبه از نظر سبکهای مقابله با استرس در سبک رویارویی تفاوت معناداری وجود دارد. با استناد به نتایج این پژوهش میتوان عنوان کرد که کشتی گیران نخبه و ماهر در مقابله با استرس ورزشی بهترتیب، بیشتر از سبک مقابلهای اجتنابی و رویارویی استفاده میکنند.
اثر رفتارهای حمایتی- استقلالی معلمان تربیت بدنی بر لذت بردن از فعالیت بدنی در دختران نوجوان (نقش میانجی نیازهای روانی و انگیزش درونی)(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزه های تخصصی:
مطابق با نظریه خودمختاری دسی و ریان، هدف این پژوهش بررسی اثر رفتارهای حمایتی- استقلالی معلمان تربیتبدنی بر ارضای نیازهای روانی (شایستگی، پیوستگی)، انگیزش درونی و لذتبردن از فعالیت جسمانی در دختران نوجوان بود. همچنین فرضیه نقش میانجی نیازهای روانی و انگیزش درونی مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش توصیفی (زمینهیابی) بود. در یک نمونه 283 نفری از دانشآموزان دبیرستانی (18-14) سال شهر کرمانشاه، شرکتکنندگان به پرسشنامه ادراک رفتارهای حمایتی– استقلالی در زمینه ورزش، پرسشنامه نیازهای روانی در ورزش، مقیاس انگیزش درونی و پرسشنامه لذت از فعالیت جسمانی پاسخ دادند. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از ضریب همبستگی پیرسون و برای ارائه مدل، از حیطه معادلات ساختاری استفاده شد. یافتهها نشان داد رفتارهای حمایتی- استقلالی با نیازهای روانی (شایستگی، پیوستگی)، انگیزش درونی و لذت ارتباط مثبت و معناداری داشت. نتایج مدل پیشنهادی را از این جهت میتوان تأیید نمود که رفتارهای حمایتی- استقلالی باعث تقویت ارضای نیازهای روانی و انگیزش درونی در تربیت بدنی میشود که به نوبه خود به افزایش لذت از فعالیت بدنی منجر میشود. همچنین نقش میانجی نیازهای روانی و انگیزش درونی در ارتباط بین رفتار حمایتی- استقلالی و لذت از فعالیت بدنی تأیید شد. این یافتهها اهمیت رفتارهای حمایتی- استقلالی از سوی معلمان تربیتبدنی را در ارتقاء بیشتر انگیزش درونی و لذت از فعالیت بدنی در دختران نوجوان برجسته مینماید.
مقایسه انگیزه های ورزشی و اضطراب رقابتی کشتی گیران آزاد و فرنگی یازدهمین المپیاد دانشجویی(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزه های تخصصی:
هدف از پژوهش حاضر مقایسه انگیزههای ورزشی و اضطراب رقابتی کشتیگیران آزاد و فرنگی بود. جامعه آماری را کشتیگیران شرکتکننده در یازدهمین المپیاد دانشجویی سال 1391 تشکیل میدادند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و فرمول تعدیل حجم نمونه، 88 نفر (44 کشتیگیر آزاد و 44 کشتیگیر فرنگی) تعیین شد که بهروش نمونهگیری طبقهای تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه انگیزههای ورزش و آزمون اضطراب رقابت در ورزش پاسخ دادند. نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد، بین انگیزههای ورزشی کشتیگیران آزاد و فرنگی تفاوت معناداری وجود دارد. در پی این یافته، نتایج آزمون تحلیل واریانس یک راهه نشان داد، از نظر انگیزههای ورزشی، لذت و اجبار پزشکی بین کشتیگیران آزاد و فرنگی تفاوت معنا داری وجود دارد؛ بهگونهای که میانگین نمره انگیزه ورزشی لذت کشتیگیران فرنگی از آزاد بیشتر است. درحالیکه میانگین نمره انگیزه ورزشی اجبار پزشکی کشتیگیران آزاد از فرنگی بیشتر است. اما در سایر انگیزههای ورزشی بین کشتیگیران آزاد و فرنگی تفاوت معناداری مشاهده نشد. در ضمن نتایج آزمون تی برای گروههای مستقل نشان داد، بین میانگین اضطراب رقابتی کشتیگیران آزاد و فرنگی تفاوت معناداری وجود دارد. بهطوریکه میانگین نمرههای اضطراب رقابتی کشتیگیران فرنگی از آزاد بیشتر است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که در انتخاب کشتیگیران برای شرکت در مسابقات ورزشی باید به انگیزههای ورزشی و نوع انگیزهها و نیز سطح اضطراب رقابتی آنها توجه کرد.
ارتباط کمال گرایی و پرخاشگری در بین دانش آموزان ورزشکار(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزه های تخصصی:
هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط کمالگرایی و پرخاشگری در بین دانشآموزان ورزشکار بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. بدین منظور 333 دانشآموز ورزشکار با روش نمونهگیری تصادفی خوشهای انتخاب شده و پرسشنامههای ویژگی های فردی، کمالگرایی چندبعدی در ورزش گتوالز و دان، و پرخاشگری ورزشی بردمیر را تکمیل کردند. روایی پرسشنامه ها با بهرهگیری از نظرات اصلاحی اساتید روانشناسی و مدیریت ورزشی، مربیان و ورزشکاران بهدست آمد و پایایی آن ها با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ بهترتیب 89/0 و 83/0 تعیین شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون کولموگراف-اسمیرنوف، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشانداد، کمالگرایی با پرخاشگری ورزشی دانشآموزان ورزشکار ارتباط مثبت و معناداری داشته است؛ همچنین از میان خردهمقیاس های کمالگرایی، تنها بین خردهمقیاس ادراک فشار والدین با پرخاشگری ورزشی ارتباط معناداری مشاهده نشد. در نتایج تحلیل رگرسیون، خردهمقیاس نگرانی بیش از حد در مورد اشتباهات، بهعنوان بهترین پیشبینیکننده پرخاشگری خصمانه شناخته شد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، همیشه نمی توان کمالگرایی را بهعنوان یک عامل منفی در پیشبینی پرخاشگری قلمدادکرد؛ زیرا کمالگرایی بهنجار، موجب کاهش پرخاشگری می شود؛ بنابراین باید به ابعاد بهنجار و نابهنجار کمالگرایی بهطور همزمان توجه نمود.
ارتباط بین نیمرخ های انگیزشی و مراحل تغییر رفتار تمرینی در دانشجویان(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزه های تخصصی:
هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین نیمرخ های انگیزشی و مراحل مختلف تغییر رفتار تمرینی در دانشجویان دختر و پسر دانشگاههای تهران بود. بر این اساس، تعداد 400 دانشجوی دختر و پسر بهصورت نمونهگیری تصادفی خوشهای انتخاب و پرسشنامههای مراحل تغییر رفتار تمرینی (کاردینال) و نیمرخ های انگیزشی (پلیتر و همکاران) را تکمیل کردند. بهمنظور بررسی الگوهای انگیزشی مراحل تغییر رفتار، چهار خوشه انگیزشی (نیمرخ انگیزش خودتعیین، نیمرخ انگیزش متوسط، نیمرخ انگیزش غیرخودتعیین، نیمرخ بیانگیزشی) استخراج شد. بهمنظور تجزیه و تحلیل دادهها از ضریب همبستگی رتبهای اسپیرمن برای بررسی ارتباط بین خردهمقیاسهای نیمرخ انگیزشی (انگیزه درونیدانشی، انگیزه درونیاجرایی، انگیزه درونیبرانگیخته، نظمدهی درونفکنیشده، نظمدهی تشخیصی، انگیزه بیرونی و بیانگیزشی) و مراحل تغییر رفتار تمرینی استفاده شد. همچنین برای بررسی ارتباط بین خوشههای انگیزشی و مراحل تغییر رفتار و همچنین بررسی ارتباط بین جنسیت و مراحل تغییر رفتار از آزمون خی دو بهوسیله ایجاد جدولبندی متقاطع استفاده شد. نتایج نشان داد که بین مراحل تغییر رفتار تمرینی و نیمرخهای مختلف انگیزشی به استثنای بیانگیزشی، ارتباط مثبت معناداری وجود دارد. ارتباط بین مراحل تغییر رفتار تمرینی و بیانگیزشی، منفی و معنادار بود. در خوشه اول (نیمرخ انگیزشی خودتعیین)، افراد بیشتر در مراحل سوم، چهارم و پنجم و افراد در خوشه چهارم، بیشتر در مراحل اول، دوم و سوم، طبقهبندی شدند. نتایج این پژوهش بهطور شفاف نشان میدهد که درونیشدن انگیزش رفتار تمرینی نقش بااهمیتی در حفظ رفتار تمرینی برای مدت طولانی بازی میکند.
شناسایی و اولویت بندی انگیزه های تماشاگران و ورزشکاران کشتی چوخه(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزه های تخصصی:
هدف این پژوهش بررسی و اولویتبندی انگیزههای تماشاگران و ورزشکاران از پرداختن به ورزش بومی ـ محلی کشتی چوخه بود. بدین منظور، 348 نفر از تماشاگران و 178 نفر از ورزشکارن، بهعنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه سنجش انگیزه حضور تماشاگران کوریا و استیوس، و انگیزه مشارکت ورزشی کوین مسترز که روایی آن با استفاده از نظرات خبرگان تأئید و پایایی آن نیز بهروش آلفای کرونباخ 81/0و 79/0محاسبه شد. بهمنظور اطمینان از طبیعیبودن توزیع دادهها از آزمون کولموگروف- اسمیرنف و از آزمون فریدمن برای اولویتبندی میانگینها استفاده شد. یافتههای پژوهش نشان داد، مهمترین عوامل انگیزشی تماشاگران شامل: وابستگی تیمی (حضور کشتیگیران ستاره، دیدن کشتیگیران مورد علاقه) و تفریح و سرگرمی (لذتبردن از ورزش، زیبایی کشتی چوخه) بود و مهمترین عوامل انگیزشی ورزشکاران عامل روانی (مقابله با احساسات منفی، بهبود عزت نفس و ارزشدادن به زندگی) و عوامل فیزیکی (ارتقاء سلامتی و کنترل وزن) می باشد. پیشنهاد می شود سیاستگذاران ورزشی توجه بیشتری به رشتههای بومی و محلی داشته و با برگزاری لیگ های منظم و ایجاد تسهیلات مناسب برای تماشاگران و ورزشکاران به جذابتر کردن رقابتهای این ورزش کمک کنند.