بررسی و معرفی کتاب:تکامل بعنوان یک دین (امیدهای عجیب و هراسهای عجیبتر)/ Evolution as a Religion (Strange hopes and strange fears)
آرشیو
چکیده
متن
نام کتاب:تکامل بعنوان یک دین (امیدهای عجیب و هراسهای عجیبتر)
Evolution as a Religion (Strange hopes and strange fears)
نام مولف: ماری میگ لِیMary Midgley))
نام ناشر: مِثوئِن
تاریخ انتشار:1986
چاپ قبلی: 1985
تعداد صفحات:180
عنوان اصلی: تکامل - فلسفه
توضیح ناشر درباره مؤلف:
ماری میگ لی قبلاً دانشیار فلسفه در دانشگاه نیوکاسل درتاین بوده است. کتابهای قبلی وی: حیوان و انسان (1978)، قلب و ذهن (1981) و شرارت: پژوهشی فلسفی (1984) بوده است.
توضیح ناشر و سایر مجلات درباره کتاب:
ناشر: آیا در علم هم میتواند خرافات باشد؟ زیرا بسیاری مردم امروزه میاندیشند که دین اساساً خرافهپرستی است، اغلب چنین تصور میشود که علم باید جایگزین دین شود و جانشینی برای وی باشد. این رهیافت خود علم را در معرض همان خطراتی قرار میدهد که دین را به زحمت انداخته است.
در این تحقیق جدلی ماری میگ لِی در مقابل تعدادی نظریات بولهوسانة علمی که اغلب بعنوان بخشی از تئوری داروین اشتباه گرفته میشود موضع میگیرد، و مخصوصاً توجه را به خطراتی جلب میکند که در مفهوم لامارک از تکامل بعنوان نردبان تعالی است که نسل بشری را بطور نامشخصی به ارتفاعات فوق طبیعی میرساند. امروزه، اعتقاد به چنین دیدگاهی که با اقتضاهایی همراه شده است که مهندسی ژنتیک و هوش مصنوعی در تعقیب آن بکار میروند، باعث رهیافتی عجیباً غیر واقعی به آینده نسل بشری شده است. ماری میگ لی به بیارتباطی چنین اوهام و امیدهایی اشاره میکند که دانشمندان بجای تأکید بر مسائل اکولوژیکی به آنها توجه کردهاند. او همچنین پرسشهای مهمی را درباره طبیعت علم و دین و ارتباط بین آن دو مطرح میسازد.
کتاب خواندنی و پرنشاط ماری میگ لِی بنوعی حمله علیه علم نیست. او در واقع میخواهد توجه را به چیزی جلب کند که بنظر او تهدید جدی علیه علم واقعی است - تغییر شکلی که میتواند منجر به بیاعتباری آن گردد، درست همانگونه که برسردین غربی آمده است، آنهم بدین صورت که با ادعاهای ناموجه و خودبینانهای مرتبط شده است که هیچ بخش درستی از آن را تشکیل نمیدهد.
نظر بخش بررسی کتابها در مجله نیویورک تایمز: «این کتابی است که شخص میتواند بدون آنکه به دقتهای فلسفی کشانده شود او را به اندیشه وادارد. در بحثی که مجادلة دینی اساس و قاعده آن است اسلوب ماری میگ لی نشان از ادب وی دارد.... تکامل بعنوان یک دین کتابی لطیف، نیرو بخش و روشنگر است که فلسفهای را بکار میگیرد که مناسب به روز و در بهترین معنا متافیزیکی است.»
نظر بخش پیوست ادبی مجله تایمز: بدون شک بسیاری در دیدگاههای او باوی سهیم و هم سخن هستند و همچون من درستی اظهارات وی را و با اینهمه فروتنی نثر وی را میستایند.
نظر اخبار کتاب بریتانیایی: و بدین ترتیب سرزندگی اوست که هیچگاه خسته کننده نمیشود، و کتاب توجه مرا تا به آخر به خود جلب کرد... این کتابی است برای هرکسی - چه مبتدی و چه متخصص - که ذهنی با نشاط دارد.
فهرست مطالب:
1. نمایشهای تکاملی $1
2. آیا علم و دین رقیب یکدیگر هستند؟ $10
3. تعیین حدودِ منازعات $20
4. بالا برندة غیر قابل مقاومت $30
5. انتخاب یک جهان $36
6. مشکله جهتگیری $48
7. دانشمندان و فوقدانشمندان $56
8. دیدگاههای خیرهکننده $66
9. سیاهچالهها: جَک موناد و جداسازی "علم" $75
10. آزادی و نمایش مونتکارلو $83
11. آموزش علمی و ناپایداری انسانی $91
12. آنتیتزهای پیچیده $97
13. علم، شکگرایی و خشیت $105
14. خدمت به خویش و خدمت کالیKali) ) $115
15. چه کسی یا چه چیزی خودخواه است؟ $122
16. خواب دیدن و بیدار شدن $132
17. محدودیتهای فردگرایی $139
18. جهان خدشهپذیر و ادعاهایش علیه ما $148
یادداشتها $163
نظریه نهایی:
این کتاب میتواند در حوزه علم و دین مخصوصاً بخشی از نظریات علمی که مربوط به مسأله تکامل داروینی است مفید واقع شود. نویسنده درصدد است دانشمندانی را که از نظریه داروین استلزامات غیر منطقی استخراج کردهاند از این تعدی برحذر داشته و نقاط اشکال آنها را بازگو نماید. نویسنده خود بیشتر قائل به نظریه دو زبانی در علم و دین است که محدوده هریک را از دیگری جدا میسازد. او به مسائلی همچون پارادایمهای علم و دین نیز اشاره دارد. این کتاب با حجم کمتر قبلاً با عنوان داروینیسم و الوهیت چاپ شده بود که مقالاتی به آن اضافه شده و در این کتاب آورده شده است. بهرحال کتاب برای کسانیکه در حوزه نظریه تکامل و دین کار میکنند مفید است و اینگونه پژوهشگران مطالعه این کتاب را باید بخشی از کار خویش قرار دهند. همانگونه که در توصیف کتاب آمده است نویسنده با نثری پرشور به مسأله پرداخته است.
حمیدرضا آیتاللهی