پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات

پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات

پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات سال چهارم مهر 1401 شماره 39

مقالات

۱.

بررسی مبانی حقوقی مبارزه با مفاسد اقتصادی در حقوق کیفری ایران

تعداد بازدید : ۱۳۹ تعداد دانلود : ۸۰
فساد مالی و اقتصادی یک پدیده ای بزرگی تاریخی و اثرگذار در طول جامعه بشری بوده و امروزه هم به یک معضل جهانی تبدیل شده است، این رفتار ناپسند، به عنوان یکی از موانع بزرگ، بر سر راه پیشرفت کشورهای در حال توسعه نظیر ایران محسوب می شود، فساد از ریشه فسد و به معنای جلوگیری از انجام اعمال درست و سالم بوده و در زبان لاتین با واژه Corruption که ریشه لاتینی Rumpere است بیان می شود، که به معنای شکستن و نقض کردن است و چیزی که شکسته یا نقض می شود می تواند یک شیوه ی رفتار اخلاقی، اجتماعی، قوانین و مقررات، یا قواعد اداری باشد. فساد به این معنا نه تنها که مانع رشد و تکامل جامعه شده بلکه بالاتر از آن جامعه را از اهداف تعیین شده اش باز می دارد؛ فساد اقتصادی صورتهای مختلفی دارد، گاهی به صورت آشکارا و علنی و گاهی هم به طور مخفیانه می باشد، مثل رشوه، کلاهبرداری، اختلاس وغیره. در این ارتباط برخی مطالعات مختلف نشان داده است که عوامل اصلی که فساد را در جامعه افزایش می دهند عبارتند از: بوروکراسی، سطح دستمزدهای بخش دولتی، نقش قوانین به ویژه قوانین ضد فساد، دردسترس بودن منابع طبیعی درجه رقابت، تجارت آزاد و همچنین سیاست صنعتی کشورها در مقابل عده ای دیگر توجه خود را به آثار وعواقب فساد متمرکز کرده اند. این گروه نشان داده اند که فساد بر کارآیی اقتصاد، عدالت و رفاه اثر داشته است. بنا براین داشتن برنامه های جدید و خلاقانه برای مبارزه بافساد می بایست جزء برنامه های اصلی هر سازمان باشد. سیاستهای ضد فساد می توانند به رشد فعالیتهای اقتصادی کمک کنند، برای مبارزه خوب با فساد به یک برنامه و طراحی سیاست ضدفساد نیاز است، که در این تحقیق به مبانی و مصادیق جرایم اقتصادی در نظام حقوقی ایران پرداخته شده است.
۲.

محاسبه تاریخ نبرد تامیریس و کوروش

نویسنده:
تعداد بازدید : ۲۵۴ تعداد دانلود : ۸۹
پس از فتح ماد، لیدیه و بابل، در سال 530 پیش از میلاد، کوروش کبیر پادشاه هخامنشی تصمیم به نبرد با کشور ماساژت در شمال رود آراکسس گرفت. در این زمان فرمانروای کشور ماساژت بانویی به اسم تامیریس بود. تامیریس مایل به نبرد با ارتش پارس نبود و از کوروش در خواست کرد این جنگ را متوقف کند ولی کوروش با ورود به سرزمین ماساژتها عملا جنگ را شروع کرد. در پایان نبرد خونین میان سپاه پارس و ماساژت، ارتش پارس شکست خورد و کوروش کبیر به قتل رسید. در این تحقیق تلاش خواهیم کرد تاریخ دقیق این جنگ را محاسبه کنیم.
۳.

بررسی ارتباط میان شیوع امراض ولادی قلب و ازدواج با اقارب در مزار شریف

نویسنده:
تعداد بازدید : ۸۴ تعداد دانلود : ۶۱
مقدمه: از آنجائیکه بیشترین سؤتشکلات ولادی را در اطفال امراض ولادی قلب تشکیل میدهد مطالعه در مورد اسباب این آفات رول ازدواج با اقارب را در تاسس آنها منحیث یک فکتور خطر در پهلوی سایر عوامل و اسباب ذیدخل میداند که نشاندهنده خصوصیت ارثی اتوزومل مغلوب بعضی امراض ولادی قلب میباشد.تحقیق حاضر در مورد دریافت رابطه میان امراض ولادی قلب و ازدواج با اقارب انجام یافته است. روش:این تحقیق به روش توصیفی کوهارت بالای 98مریض که با تشخیص آفت ولادی قلب در وارد اطفال شفاخانه حوزه وی مزارشریف ازشروع الی ختم سال 1398 بسترگردیدند انجام یافته است. معلومات لازم با مطالعه دوسیه مریضان و مصاحبه با والدین بدست آمده است. نتایج: از مجموع 98مریض شامل تحقیق ASD با57 مریض ( %58.16 ( شایعترین نوع آفت ولادی قلب بوده ومتباقی به ترتیبVSD با16مریض (16.33%)،PDA با 12 مریض (12.24%)،ToF (12.6%)، شکل complex (موجودیت چندین نقیصه بصورت همزمان) با 6 مریض (6.12%) وسایر اشکال 1 مریض (1.02%) واقعات را تشکیل داده بودند.از 98 طفل مبتلا 42 مریض دختر (42.86%) و 56 مریض پسر (57.14%) بودند که ازمجموع مریضان 59 طفل(60.82%) پدر و مادر شان حاصل ازدواج با اقارب نزدیک بودند نتیجه گیری: تحلیل نتایج تحقیق حاضر این موضوع را میرساند که ازدواج بااقارب نزدیک یک فکتور خطر در پهلوی سایر عوامل برای تاسس امراض ولادی قلب بوده که روشنی اذهان عامه و تعلیمات صحی مردم درزمینه کاهش این ازدواج ها و جلوگیری از عواقب ناگوار آن مؤثر می باشد.
۴.

تبیین مبانی فلسفه سیاسی امام خمینی از منظر قرآن کریم و احادیث

تعداد بازدید : ۱۹۰ تعداد دانلود : ۱۴۶
بحث و بررسی پیرامون بنیان های فلسفه ی سیاسی حضرت امام یکی از موضوعات بسیار مهم و کارآمد چه در زمینه ی سیاست و چه در زمینه ی اجتماع است و علت طرح این مسئله نیز به جهت ضرورت و اهمیت این موضوع می باشد. گرچه که تا به حال محققان و نویسندگان زیادی در این رابطه زحمات زیادی را به جان خریده و قلم فرسایی کرده اند؛ اما این تحقیق در پی آن است که این مبانی را با یک نگاه دقیق و عمیق از منظر قرآن کریم و احادیث امامان (ع) مورد بحث و بررسی قرار داده و این که فلسفه ی سیاسی حضرت امام خمینی بر اساس بنیانهای قرانی استوار شده است. وقتی اندیشه ای بر پایه ی آیات قرآن کریم باشد از استحکام برخوردار است. گرچه که تا به حال از روشهای مختلفی پیرامون تحقیقات و موضوعات سیاسی استفاده شده است؛ اما روشی که ما در اینجا اتخاذ کرده ایم، یک روش تحلیلی_توصیفی بر مبنای یک رویکرد عقل گرا و منطقی است تا غرض ما هرچه بهتر از این مسئله ی مهم حاصل بشود.
۵.

تاثیرات حب دنیا بر رفتار فردی از دیدگاه نهج البلاغه

نویسنده:
تعداد بازدید : ۳۸۴ تعداد دانلود : ۱۵۳
حب دنیا به معنای دنیا دوستی و دنیا پرستی است که امروزه یکی از مهم ترین گرفتاری های بشر می باشد. حب دنیا صفتی رایج در زبان سالکان و عارفان است و از دیدگاه آنها، بزرگترین عامل دوری از یاد خدا است. انسان به دلیل آنکه ولیده همین عالم و اصل نشئه او از دنیاست، نسبت به آن علاقه مند است؛ و این برگرفته از فطرت بشر است که گریزی از آن نیست؛اگر محبت انسان به دنیا جنبه افراط در پیش بگیرد نه تنها انسان را از صراط مستقیم منحرف می کند، بلکه باعث به هلاکت افتادن انسان در دنیا و آخرت می شود. بنابراین ضروری است که درباره حب دنیا پژوهش انجام گیرد، لذا هدف نوشتار حاضر که بر اساس روش توصیفی تحلیلی نگارش یافته بررسی حب دنیا از منظر نهج البلاغه است که از جملعه دستآوردهای این پژوهش می توان به برخی از عوامل حب دنیا از قبیل: لذت طلبی و فراموشی یاد خدا و برخی از اثرات دنیا دوستی از قبیل: غفلت از آخرت، منشأ گناهان وفتنه ها، محرومیت از رحمت الهی و لقای حق و ...در منظر نهج البلاغه اشاره نمود.
۶.

بررسی آثار و ویژگی های قراردادهای الکترونیکی

تعداد بازدید : ۲۲۶ تعداد دانلود : ۱۲۰
قراردادهای الکترونیکی نیز به مثابه سایر قراردادها دارای آثار و تبعات حقوقی و مادی برای طرفین می باشد بررسی این آثار از این جهت می تواند مفید واقع گردد که جنبه های مختلف تعهدات و حقوق طرفین در این گونه عقود روشن می شود. در قرارداد های الکترونیکی بر خلاف عقود سنتی، حقوق خریدار بیش از حقوق بایع مورد نظر بوده و به همین دلیل بیشتر مورد حمایت قانونگذار قرار گرفته است. در این مقاله نگارنده با روش توصیفی و تحلیلی و با تتبع از اثار اندیشمندان حقوق و ضرورت گسترش فناوری های نوین، باعث تغییر در نوع روابط انسان ها گردیده است به نحوی که در دنیای کنونی استفاده ازفناوری های نوین امری عادی در روابط افراد می باشد. روابط تجاری افراد نیز به تبع این پیشرفت دستخوش دگرگونی گشته و امور حقوقی را نیز در این پیشرفت به دنبال کشانده است. در حال حاضر انعقاد قرارداد از راه دور و بدون حضور فیزیکی افراد امری متداول می باشد که توجه به آثار حقوقی این نوع قراردادها از اهمیت بسزایی برخوردار است.
۷.

عامل های مؤثر در ازدواج موفق

نویسنده:
تعداد بازدید : ۱۱۳ تعداد دانلود : ۱۱۷
پژوهش حاضر با هدف بررسی عامل های مؤثر در ازدواج موفق بصورت مروری و کتابخانه ای انجام شده است که ابتدا مقالات مرتبط با ملاک های انتخاب همسر و الگوهای ازدواج موفق از سایت های نورمگ و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و گوگل استخراج و بعد مطالب مهم استخراج و در قالب نتایج مهم آورده شدند و بعد این ملاک های مهم در دو گروه مجردها یا در شرف ازدواج و گروهی که ازدواج کرده اند و ازدواج موفق داشته اند طبقه بندی شدند و نتایج نشان داد که از نظر مجردها ملاک هایی مانند اخلاق و ارزش های اخلاقی، ایمان، مسئولیت پذیری و علاقه اولیه مهمترند و افرادی که ازدواج موفق داشته اند عشق اولیه، اعتماد، شناخت درست و انتخاب آگاهانه از ملاک های دیگر مهمتر بودند و این که هفت حیطه تناسب خانوادگی، تناسب فرهنگی، تناسب اعتقادی، تناسب اقتصادی-اجتماعی، تناسب شخصیتی، تناسب تحصیلی و رضایت والدین به عنوان ملاک های انتخاب همسر شناسایی و معرفی گردیدند.
۸.

پیش بینی تعلل ورزی تحصیلی بر اساس مولفه های احساس تنهایی

نویسنده:
تعداد بازدید : ۱۱۹ تعداد دانلود : ۱۰۳
پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تعلل ورزی تحصیلی بر اساس مولفه های احساس تنهایی، انجام شد. روش پژوهش کاربردی، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهرستان ساری در سال تحصیلی 98-1397 به تعداد 6867 نفر بود. طبق جدول کرجسی و مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای (بر حسب پایه تحصیلی) تعداد 364 نفر انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه های احساس تنهایی دهشیری و همکاران (1386) و تعلل ورزی تحصیلی سولومون و راث بلوم (1984) بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها استفاده از روش های آمار توصیفی و آمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیونی) از طریق نرم افزار SPSS 23 بود. یافته ها نشان داد که بین احساس تنهایی و مولفه های آن (تنهایی خانواده، تنهایی دوستان و تنهایی عاطفی) با تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان رابطه مثبت معناداری وجود دارد و 3/66 درصد از تعلل ورزی تحصیلی دانش آموزان به ترتیب توسط تنهایی دوستان، تنهایی عاطفی و تنهایی خانواده قابل پیش بینی است.
۹.

تحلیل مفهوم شجاعت از منظر قرآن و احادیث

تعداد بازدید : ۲۹۵ تعداد دانلود : ۲۸۹
بررسی پیرامون کلید واژه و مفهوم شجاعت و شهامت همواره در طول تاریخ مورد توجه بوده است. این موضوع به دلیل اهمیت آن حتی در قرآن کریم نیز آیاتی را به خودش اختصاص داده است. نیز در احادیث معصومان (ع) می توان تفسیر و تبیین این واژه را به عینیّت ملاحظه کرد. می توان این واژه را به عنوان یک موضوع در سرفصل های تفاسیر موضوعی به کار بست و تمام آیات و احادیث مرتبط را پیرامون این موضوع جمع و بررسی کرد. گرچه تاکنون پژوهشی پیرامون این موضوع از نگاه قرآن و احادیث صورت نگرفته است؛ اما این تحقیق در پی آن است تا با یک روش تحلیلی _ تطبیقی و بر مبنای یک رویکرد منطقی و عقلانی به این موضوع پر مفهوم بپردازد و نظر قرآن کریم و احادیث را در حدّ توان پیرامون این موضوع جویا شود و به تفسیر صحیحی نسبت به این واژه دست پیدا کند.

آرشیو

آرشیو شماره ها:
۴۵