۱.
هدف: هدف اصلی پژوهش حاضر، پیش بینی گرایش به اعتیاد دانشجویان بر اساس مؤلفه های ناگویی هیجانی و جرأت ورزی بوده است. روش: جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانشجویان ورودی جدید شرکت کننده در کلاسهای گروه معارف دانشگاه خوارزمی تهران در سال 1401-1400 بود و با استفاده از روش تصادفی ساده، 132 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای سنجش متغیّرهای مطالعه، از پرسشنامه جرأت ورزی گمبریل و ریجی(1975)، پرسشنامه ناگویی هیجانی تورنتو(1994) و پرسشنامه آمادگی به اعتیاد وید و بوچر(1992) استفاده شد. برای تحلیل داده ها، از روش همبستگی پیرسون استفاده شد. یافته ها: نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین ناگویی هیجانی با آمادگی به اعتیاد دانشجویان، رابطه مثبت معنادار و بین جرأت ورزی با آمادگی به اعتیاد دانشجویان، رابطه منفی معناداری وجود دارد(05/0>p). همچنین با توجه به مقدار ضریب تعیین(R2)، 11 درصد واریانس آمادگی به اعتیاد توسط متغیّرهای پیش بین(ناگویی هیجانی وجرأت ورزی) قابل تبیین است. نتیجه گیری: گرایش به اعتیاد بر اساس متغیّرهای پرخاشگری و ابراز وجود، قابل پیش بینی است و لزوم توجه نظام آموزشی به منظور کاهش ناگویی هیجانی و بهبود جرأت ورزی، ضروری به نظر می رسد.
۲.
هدف: جایگاه منیع اخلاق و ارزشهای انسانی، زیر چتر اخلاق قرار داشتن همه ساحتهای زندگی بشر وگره گشایی اخلاق از معضلات گوناگون اخلاقی،کاوش و ارزیابی آثار و تجلیات اخلاق را ضرورت می بخشد. رسیدن به قله های مرتفع اخلاق وکرامت انسانی، کار سهل و ساده ای نیست. به توفیق ربّانی، معرفت، بلندای همت، عزم پولادین و اراده ای همچون کوه راسخ و استوار نیازاست. شکی نیست که معرفت و شناخت، اهرم نیرومندی برای ایجاد انگیزه و حرکت در فراسوی اخلاق و عبور از بحرانهاست. روش: رویکرد این نوشتار، به روش تحلیلی توصیفی، بررسی ارزشهای انسانی و آثار اخلاق در پرتو مدیریت بحرانهای روحی، با محوریت سخنان امیرمؤمنان علی(ع) بوده است. یافته ها: توجه به مبانی نظری اخلاق در سخنان امام علی(ع) که بر چند اصل استوار است، در ساختن جامعه ای عاری از رذایل اخلاقی و ارتقای فرهنگ مدیریت نفس و اراده و برخودداری از ابتلا به آلودگی ها و گناهان، تأثیرگذار است. نتیجه گیری: این رهیافت، گویای پژوهشی نوین برای بیان این نکته است که ارزشها و اخلاق شایسته، عالی ترین سرمایه ای است که خدای منّان برای انسان مقدّر فرموده است و با معرفت به آن و با ارائه راهکارهای اساسی، فرد می تواند در دنیای مملو از تضاد و تزاحم و بحران، این ارزشهای الهی را به منصه ظهور برساند.
۳.
هدف: با توسعه فنّاوری های اینترنتی و افزایش زیست مجازی، شگردهای رسانه ای مبتنی بر علوم شناختی برای مدیریت افکار و اذهان عمومی در جهت جنگهای شناختی و ترکیبی افزایش یافته و ضرورت آگاهی بخشی در این زمینه کاملاً احساس می شود. نظر به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر برخی از شگردهای رسانه ای مبتنی بر علوم شناختی بر اذهان کاربران در فضای مجازی انجام شد. روش: روش پژوهش، پیمایشی و همبستگی از نوع کاربردی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه پیام نور مرکز خوی به تعداد 135 نفر و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 100 نفر و ابزار اندازه گیری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی محتوایی آن با استفاده از مبانی نظری و نظر خبرگان و پایایی آن از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تأیید شد. برای اطمینان از نرمال بودن توزیع داده ها، از آزمون کولموگروف اسمیرنف و برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها، از آزمون پارامتریک تی تک نمونه ای استفاده شد. یافته ها: تحقیق نشان داد شگردهای رسانه ای اقناع و متقاعدسازی، سوگیری رسانه ای، جریان سازی رسانه ای و دروغ پردازی رسانه ای بر اذهان کاربران فضای مجازی تأثیر مستقیم و معناداری دارند. بر اساس این نتایج، رسانه ها با استفاده از این شگردهای مبتنی بر علوم شناختی قادرند با اغوای مخاطبان خود در فضای مجازی، اذهان و افکار آنان را در جهت دلخواه مالکین رسانه ها هدایت و مهندسی کنند. در راستای نتایج پژوهش پیشنهاد می شود رسانه های متعهد، به ویژه رسانه ملی، قبل از شکل دهی افکار عمومی توسط رسانه های معاند، روایت اول و درست از رویدادها را به طور پیش دستانه منتشر و تبیین کنند.
۴.
هدف: پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر خط مشی سازمانی و فرهنگ سازمانی بر دلبستگی سازمانی با نقش میانجی شادی سازمانی کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین انجام شد. روش: این تحقیق از نظر روش، توصیفی- همبستگی با روش گردآوری پیمایشی و از نظر هدف، جزء تحقیقات کاربردی بود. جامعه آماری تحقیق، کلیه کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین بوده است که بر اساس فرمول کوکران، 248 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات در بخش مبانی نظری، از مطالعات کتابخانه و برای جمع آوری داده های مورد نیاز برای آزمون فرضیه های تحقیق، از روش میدانی استفاده شده است. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه 11 سؤالی خط مشی سازمانی لائو و همکاران(2018)، 38 سؤالی فرهنگ سازمانی دنیسون(2001)، 9 سؤالی شادی سازمانی زارعی متین و همکاران(1389) و 10 سؤالی دلبستگی سازمانی کانگو(1982) بود که پایایی و روایی آن به صورت صوری، محتوایی و سازه ای تأیید شد. یافته ها: داده های حاصل با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی.ال.اس نسخه 3 تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد خط مشی سازمانی و فرهنگ سازمانی بر دلبستگی سازمانی با نقش میانجی شادی سازمانی کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین تأثیر داشته اند. نتیجه گیری: نتایج تحقیق نشان داد که خط مشی سازمانی بر شادی سازمانی، فرهنگ سازمانی و بر دلبستگی سازمانی کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین تأثیر داشته است. همچنین، شادی سازمانی بر دلبستگی سازمانی کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین تأثیر دارد. در نهایت، نتایج نشان داد فرهنگ سازمانی بر شادی سازمانی و دلبستگی کارکنان دانشگاه علوم انتظامی امین تأثیر دارد. بر این اساس، به منظور بهبود فرهنگ سازمانی، توجه به خط مشی های سازمانی در کنار ایجاد دلبستگی در کارکنان و فراهم کردن بسترهای لازم برای شادی کارکنان، امری ضروری است.
۵.
هدف: پژوهش حاضر با هدف طراحی الگویی برای بازسازی ساختار فرهنگی کشور بر پایه منظومه فکری مقام معظم رهبری با رویکرد آمیخته انجام شد. روش: به منظور جمع آوری داده ها در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمّی از پرسشنامه محقق ساخته منتج از مرحله اول استفاده شد. جامعه آماری بخش کیفی، 20 نفر از اساتید دانشگاهی دارای فعالیت علمی در زمینه فرهنگ و همچنین خبرگان فرهنگی در استان اردبیل بودند که به صورت هدفمند و با روش ارجاع زنجیره ای(روش گلوله برفی) انتخاب شدند و در بخش کمّی، کلیه مدیران فرهنگی استان اردبیل به تعداد 300 نفر که بر اساس جدول مورگان تعداد 169 نفر بر اساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. یافته ها: مجموعه داده های به دست آمده بعد از طی فرایند کدگذاری های باز، محوری و انتخابی، در قالب 101 کد باز، 70 مفهوم، 15 مقوله سازماندهی شدند. نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش، زیرساختهای فرهنگی، حقوق زنان، انجام کارهای فرهنگی، توسعه شایستگی های فرهنگی، رهبری راهبردی، مقابله با جنگ نرم، صدا و سیما، عقلانیت، فرهنگ اسلامی ایرانی، فرهنگ عمومی، تمدن نوین اسلامی، ظرفیتها، مدیریت فرهنگی، بسیج عمومی و سیاستگذاری فرهنگی، به عنوان مقوله های اصلی شناسایی شدند.
۶.
هدف: به فرموده مقام معظم رهبری، مسئله فرهنگی از همه مسائل کشو، مهم تر است و دانشگاهیان بایستی در کنار سنگر دانش، به ارتقای فرهنگی و بیداری فرهنگی جامعه کمک کنند. ایشان جهاد علمی و فرهنگی را بالاترین درجه مجاهدت می دانند و همواره دانشجویان و دانشگاهیان را ترغیب به کار فرهنگی کرده اند. به همین سبب، هدف این پژوهش ارائه مدل سازمانهای فرهنگی دانشگاهی با تکیه بر بیانات مقام معظم رهبری بود. روش: این پژوهش از نظر پارادایم، پست مدرن؛ از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، آمیخته(کیفی-کمّی) بود که با استفاده از فن متن کاوی LDA انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه بیانات مقام معظم رهبری از سال 1352 تا 1400 بوده است. یافته ها: با استفاده از علم متن کاوی، هفت رشته موضوعی در خصوص ساختار فرهنگ دانشگاهی می توان در نظر گرفت. نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، می توان اذعان کرد که حضرت آیت الله خامنه اى با نگاهی جامع و گسترده، انواع ساختارهای فرهنگی در دانشگاههای اسلامی را به طور کامل، تجزیه و تحلیل کرده و در بسیاری از بیانات، فرهنگ را مهم ترین مسئله کشور، دانسته اند.
۷.
هدف: هدف پژوهش حاضر، بررسی تأثیر فرهنگ سازمانی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار از طریق تعارض کار- خانواده و ویژگی های شخصیتی بود. روش: پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحداصفهان(خوراسگان) به تعداد 660 نفرتشکیل دادند که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران، 244 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی هافستد(2001)، پرسشنامه استاندارد رفتارهای انحرافی در محیط کار بنت و رابینسون(2000)، پرسشنامه تعارض کار- خانواده کارلسون(2002) و پرسشنامه استاندارد ویژگی های شخصیتی کاستا و مک کری(1992) بودند که روایی آنها بر اساس روایی محتوایی با استفاده از نظر صاحب نظران، صوری بر مبنای دیدگاه تعدادی از جامعه آماری و سازه با روش تحلیل عاملی بررسی و پس از اصلاحات لازم تأیید شد. پایایی پرسشنامه ها نیز با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 88/0، 85/0، 89/0 و 81/0 برآورد شد. تجزیه و تحلیل داده ها در سطح استنباطی، مشتمل بر مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. یافته ها: فرهنگ سازمانی از طریق تعارض کار- خانواده بر رفتارهای انحرافی در محیط کار، با ضریب 170/0 و از طریق ویژگی های شخصیتی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار، با ضریب 130/0 تأثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین فرهنگ سازمانی بر رفتارهای انحرافی در محیط کار، با ضریب 200/0 تأثیر مثبت و معناداری دارد. نتیجه گیری: رفتارهای انحرافی در محیط کار به دلیل تأثیر آنها، یک مسئله مهم برای دانشگاه است؛ زیرا رفتارهای شهروندی سازمانی را تضعیف می کنند، بهره وری را کاهش می دهند و پدیده هایی مانند غیبت و کناره گیری کارکنان را افزایش می دهند. بنابر این، این رفتارها باید توسط سازمانها و مدیران به درستی مدیریت شوند. عوامل تأثیرگذار بر این رفتارها نیز فرهنگ سازمانی، تعارض کار- خانواده و ویژگی های شخصیتی بوده است.