هدف: این مطالعه به بررسی عوامل موثر بر تمایل به مصرف و مصرف واقعی لبنیات در میان نوجوانان دختر و پسر می پردازد. روش: این پژوهش از روش توصیفی-پیمایشی بهره می گیرد و از لحاظ هدف کاربردی است. داده های تحقیق با استفاده از پیمایشی روی نوجوانان شهر اصفهان (بین 13 تا 18 سال) جمع آوری گردید. اطلاعات جمع آوری شده از 150 دختر و100 پسر با پرسشنامه ای متشکل از 39 سوال هفت-گزینه ای، با روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای Smart-PLS تحلیل شد. یافته ها: بین تجانس تصویر واقعی، تجانس تصویر ایده آل، تجانس تصویر اجتماعی، اثر همسالان، اثر خانواده، آگاهی و تجانس کارکردی با تمایل به مصرف لبنیات و همچنین این تمایل بر مصرف واقعی آن رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد. نقش تعدیل گری جنسیت نیز مورد تأیید است. نقش تجانس خودپنداره ایده ال و واقعی و همچنین تاثیر والدین بر رفتار دختران نوجوان قویتر است. در حالی که رفتار پسران (در مقایسه با دختران) بیشتر تحت تاثیر همسالان قرار دارد. نتیجه گیری: برای بهبود میزان مصرف لبنیات در نوجوانان باید به نقش آگاهی، عناصر تصویری مصرف، والدین و گروه همسالان، عناصر کارکردی محصولات لبنی و همچنین تفاوت های رفتاری در نوجوانان دختر و پسر توجه نمود.