مطالعات مدیریت ورزشی

مطالعات مدیریت ورزشی

مطالعات مدیریت ورزشی بهمن و اسفند 1402 شماره 82 (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

مقایسه اشتغال زایی مستقیم و غیر مستقیم در حوزه های اشتغال صنعت گردشگری ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: گردشگری ورزشی صنعت اشتغال زایی مستقیم اشتغال زایی غیر مسقیم

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۶ تعداد دانلود : ۱۰
هدف از تحقیق حاضر بررسی مقایسه ای اشتغال زایی مستقیم و غیر مستقیم و مولفه های آن در حوزه های مختلف اشتغال صنعت گردشگری ورزشی می باشد. روش پژوهش توصیفی_پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی می باشد و به صورت میدانی اجرا شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل محققان و کارشناسان دارای حداقل 10 سال تجربه کاری می باشند. حجم تقریبی جامعه آماری 2600 نفر در نظر گرفته شد و از طریق جدول مورگان 334 نفر به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بوده که با استفاده از نظر کارشناسان روایی صوری آن تایید و با تحلیل عاملی اکتشافی، عوامل اصلی مشخص و سپس با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفتند. ضریب آلفای کرونباخ نیز 92/0 محاسبه شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی( آزمون کلموگروف اسمیرنف، آزمون فریدمن و کروسکال والیس )در سطح معناداری05/0 استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سه مولفه اشتغال زایی مستقیم (001/0p= ،779/22= خی دو) و غیر مستقیم(001/0p= ،55/70= خی دو) به لحاظ آماری اختلاف معنی داری وجود دارد. همچنین از نظر محققان در اشتغال زایی مستقیم و دائمی، و از نظر کارشناسان اشتغال زایی مستقیم و فصلی، بیشترین سهم را داشتند. بنابراین با توجه به صنعت گردشگری ورزشی ایران می تواند از اقتصاد تک محصولی نجات یافته، و در پی آن معضل بزرگ بیکاری کشور را حل نماید.
۲.

مدل سیاست گذاری اقتصادی باشگاه های فوتبال ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: سیاست اقتصادی باشگاه های فوتبال اقتصاد ورزش توسعه اقتصادی مدل کیفی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۱ تعداد دانلود : ۹
هدف اصلی تحقیق ارائه مدل سیاست گذاری اقتصادی باشگا های فوتبال ایران بود. این تحقیق با رویکرد کیفی و روش نظریه پردازی داده بنیاد انجام شد. مطلعان کلیدی تحقیق شامل 19 نفر از افراد مرتبط با موضوع تحقیق بودند. داده ها از طریق مصاحبه و با نمونه گیری هدفمند جمع آوری و بر مبنای رهیافت نظام مند طی سه مرحله کد گذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. ابعاد مدل پارادایمی شامل شرایط علّی (ساختار اقتصادی باشگاه، پیش بینی های اقتصادی، اصلاحات اقتصادی ارزیابی و نظارت، شفاف سازی مالی، کفایت سرمایه)، شرایط زمینه ای (شرایط اقتصادی محیطی، ارزش تجاری باشگاه، سیاست های تبلیغاتی)، شرایط مداخله گر ( دارایی های ناملموس باشگاه، کنترل دستمردها)، راهبردها (اصلاحات اقتصادی باشگاه، سیاست گذاری های استراتژیک، بودجه باشگاه، شورای اقتصاد باشگاه) و پیامد ها (کاهش هزینه های مالی، کارآیی اقتصادی، تامین وجوه مالی، سرمایه گذاران اقتصادی) بود که براساس آن مدل سیاست گذاری اقتصادی باشگا ه های فوتبال طراحی و اعتبار یابی شد. براساس یافته های حاصل از مدل، سیاست گذاری ها و برنامه های اقتصادی باشگاه های فوتبال بایستی مبتنی و به واسطه نیروی انسانی متخصص و براساس اهداف استراتژیک باشگاه تدوین شود تا بار مالی ناشی از فعالیت های فعلی را روی هزینه های آتی کاهش دهد.
۳.

فرا تحلیل عوامل مؤثر بر نیات رفتاری هواداران فوتبال در ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: هواداران فوتبال فراتحلیل نیات رفتاری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۸ تعداد دانلود : ۱۱
طی چند دهه گذشته شناخت عوامل مؤثر بر نیات رفتاری تماشاگران در فوتبال مورد توجه بسیاری از پژوهش گران قرار گرفته است. وجود پژوهش های متعدد در این حوزه لزوم انجام یک فراتحلیل یا پژوهش ترکیبی در این حوزه را مورد تأکید قرار می دهد بنابراین پژوهش حاضر با روش فراتحلیل و با هدف ترکیب پژوهش های انجام شده در زمینه عوامل مؤثر بر نیات رفتاری تماشاگران فوتبال در ایران انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش را مطالعات در دسترس که در فاصله سال های 1390 تا 1400 در داخل کشور به-صورت مقاله تمام متن در پایگاه های اطلاعاتی و کتابخانه های دانشگاه ها در دسترس بودند تشکیل می دادند. این مطالعات به صورت هدفمند انتخاب شدند و براساس ملاک های ورود و خروج و نیز تحلیل حساسیت 115 اندازه اثر از 28 تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مربوط به اندازه اثر ترکیبی برای مدل اثرات تصادفی (35/0) و برای مدل اثرات ثابت (35/0) به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد رضایت و کیفیت خدمات به ترتیب بیشترین اثر را بر افزایش نیات رفتاری تماشاگران فوتبال در ایران دارند. در نتیجه می توان گفت که مهم ترین ابزار برای بازاریابان جهت افزایش نیات رفتاری تماشاگران براساس نتایج حاصل شده از این مطالعه توجه به سطح رضایت مندی، کیفیت خدمات و محصول اصلی می باشد.
۴.

طراحی و آزمون مدل تجارت اجتماعی در صنعت ورزش کشور(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: اکوسیستم تجاری و اقتصادی تجارت اجتماعی بازاریابی اجتماعی صنعت ورزش

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۸ تعداد دانلود : ۱۰
این پژوهش با هدف طراحی و آزمون مدل تجارت اجتماعی در صنعت ورزش کشور انجام شد. روش پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش مدرسان و پژوهشگران دانشگاهی در حوزه صنعت ورزش، اعضای تیم مدیریت کسب وکارهای ورزشی فعال در فضای مجازی، مدیران و کارشناسان سازمان های حوزه صنعت ورزش و مشاوران و تحلیگران صنعت ورزش بودند. نمونه گیری به صورت هدفمند و با استفاده از فرمول کوکران بر مبنای محاسبه واریانس اولیه 92 نفر برآورد شد که در نهایت 97 پرسشنامه کامل و تجزیه و تحلیل شدند. برای ارزیابی روایی محتوایی از ده متخصص علمی و اجرایی نظرخواهی شد. سپس پایایی ترکیبی و روایی سازه در مرحله نهایی با استفاده از نرم افزار پی.ال.اس بررسی و تایید شد. نتایج تحلیل عاملی سازه های هریک از چهارده متغیر اصلی نشان داد که تمامی مؤلفه ها به صورت معناداری نقش تبیین کننده ای دارند. تحلیل مسیر هم نشان داد که روابط بین چهارده متغیر اصلی به توالی پنج سطح از متغیرهای مستقل به سمت متغیرهای وابسته مثبت و معنادار است و مدل مفهومی برازش مطلوبی دارد. براساس یافته های پژوهش می توان گفت که تجارت اجتماعی در ورزش یک سیستم نوپا و غیرنظامند است که از طریق اطلاعات و چارچوب های کلیدی این پژوهش می تواند نظامند و توسعه یابد. از این رو به فعالان، متولیان و ذینفعان حوزه تجارت اجتماعی در ورزش پیشنهاد می شود از نتایج این پژوهش برای تصمیم گیری، برنامه ریزی و ارزیابی سیستم های کسب و کار حوزه صنعت ورزش استفاده کنند.
۵.

تدوین مدل توسعه سواد اخلاقی در میان بازیکنان فوتبال حرفه ای ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: اخلاق ورزشی سواد اخلاقی فوتبال اخلاق

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷ تعداد دانلود : ۱۰
هدف از پژوهش حاضر ارائه مدل توسعه سواد اخلاقی در میان بازیکنان فوتبال حرفه ای ایران بود. این کار با انجام پژوهش کیفی از نوع گرانددتئوری که شیوه آن اکتشافی است، انجام شد. در این تحقیق از طریق بررسی ادبیات و مصاحبه اکتشافی نسبت به ارائه مدل، از روش برخاسته از داده ها و به شیوه تحلیل محتوا (کدگذاری واحد تحلیل، مقوله ها و واحد ثبت) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. برای انجام مصاحبه میدانی، جامعه آماری پژوهش، خبرگان و اساتید حوزه مدیریت ورزشی بودند که در خصوص موضوع پژوهش (سواد اخلاقی و اخلاق ورزشی) تجربه و آگاهی لازم داشتند؛ که این افراد حداقل یک پژوهش (مقاله پژوهشی، سخنرانی، طرح پژوهشی، تألیف و ترجمه کتاب) در حوزه سواد اخلاقی و اخلاق ورزشی به چاپ رسانده بودند. به منظور شناسایی این افراد، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده گردید. پس از تحلیل ادبیات و برای تکمیل و ارائه مدل پژوهش، با 18 نفر از جامعه آماری مصاحبه شد تا فهرست عوامل توسعه سواد اخلاقی در میان بازیکنان فوتبال حرفه ای ایران تکمیل گردد. درنهایت مقوله ها در قالب 13 مقوله و 47 کد مفهومی مشخص شد و در دل ابعاد ۶ گانه مدل پارادایمی به صورت موجبات علی (2 مقوله)، مقوله اصلی: توسعه سواد اخلاقی در میان بازیکنان فوتبال حرفه ای ایران (3 مقوله)، راهبردها (2 مقوله)، شرایط زمینه ای (2 مقوله)، شرایط مداخله گر(2 مقوله) و پیامدها (2 مقوله)جای گرفتند. با بهره گیری از شرایط علی، شرایط مداخله گر و شرایط زمینه ای و با اتخاذ راهبردهایی، می توان زمینه های لازم برای رسیدن به پیامدهای فردی و تیمی را مهیا نمود.
۶.

طراحی الگوی بازاریابی خدمات باشگاه های ورزشی بانوان(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: بازاریابی بازاریابی خدمات باشگاه ورزشی بانوان

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷ تعداد دانلود : ۹
پژوهش حاضر باهدف طراحی الگوی بازاریابی خدمات باشگاه های ورزشی بانوان طراحی و اجرا گردید. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی، ازنظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی و بر اساس رویکرد پژوهش، آمیخته بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در بخش کیفی شامل اساتیدی که در زمینه بازاریابی ورزشی، پژوهش هایی (کتاب، ترجمه، طرح پژوهشی، مقاله های همایشی و پژوهشی و حداقل دو مورد) انجام داده بودند و همچنین مدیران باشگاه های ورزشی بانوان می باشد. از روش نمونه گیری هدفمند به منظور انتخاب مصاحبه-شوندگان استفاده گردید. این نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و درنهایت تعداد 30 نفر به عنوان نمونه مشخص گردیدند. همچنین جامعه آماری در بخش کمی پژوهش شامل همان گروه بخش کیفی به منظور شرکت در فرایند دلفی بودند (30 نفر). ابزار پژوهش حاضر شامل مصاحبه های نیمه ساختارمند و پرسشنامه دلی (59 گویه و 5 بعد) به صورت 9 ارزشی لیکرتی بود. جهت بررسی داده های بخش کیفی از کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده گردید و در بخش کمی از روش دلفی فازی استفاده گردید.. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که چهار عامل عملیات، فرهنگی اجتماعی، زیرساخت ها و اقتصادی از مهم ترین عوامل مؤثر بر بازاریابی خدمات باشگاه های ورزشی بانوان می باشد. با توجه به تأثیر الگوی بازاریابی خدمات در توسعه و بهبود وضعیت باشگاه های ورزشی بانوان، توصیه می شود که از نتایج پژوهش حاضر به منظور تدوین الگوی بازاریابی خدمات باشگاه های ورزشی بانوان استفاده شود.
۷.

حق بر ورزش، تفریح و اوقات فراغت افراد معلول از منظر اسناد ملی و بین اللملی حقوق بشر(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: حق بر ورزش تفریح اوقات فراغت معلولین حقوق بشر

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۰ تعداد دانلود : ۱۰
هدف پژوهش حاضر بررسی حق بر ورزش، تفریح و اوقات فراغت افراد معلول از منظر اسناد ملی و بین المللی حقوق بشر بود. این پژوهش از نوع کیفی بود و با روش تحلیل محتوا انجام شد. جامعه آماری کلیه قوانین و مقررات ملی و بین المللی مرتبط با حق بر ورزش، تفریح و اوقات فراغت افراد به طور عام و قوانین و مقررات مربوط به معلولین به طور خاص بود. ابزار گردآوری داده ها چک لیست کدگذاری بود. برای اطمینان از صحت اطلاعات ثبت شده و جلوگیری از تعصبات و نظرات شخصی از 3 کدگذار برای تعیین ضریب توافق بین کدگذاران استفاده شد. یافته ها نشان داد با وجود اینکه در قوانین و مقررات ملی و بین المللی متعددی بر این موضوع تأکید شده است اما سازمان ها و نهادهای فعال در حیطه ی ورزش، تفریح و اوقات فراغت به وظایف خود در برابر معلولین، آن طور که شایسته است عمل نکرده و شرایط را برای بهره مندی معلولین از امکانات ورزشی و تفریحی مهیا نکرده اند. بنابراین می طلبد که نگاه ترحم آمیز به افراد معلول به نگاه حق مدارانه تغییر یابد، تعارضات بین قوانین برطرف شده و قوانین دارای ضمانت اجرا گردند و افزون بر این ها، نهاد نظارتی مستقلی بر اقدامات دستگاه ای مسئول و اجرای درست قوانین توسط آنها نظارت داشته و در صورت تخلف با آنها برخورد قانونی صورت گیرد.
۸.

ارائه مدل برندسازی شخصی بانوان ورزشکار نخبه ایرانی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: برندسازی بانوان ورزشکار نخبه پیشینه ورزشی هژمونی مردانه

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷ تعداد دانلود : ۱۰
هدف این پژوهش ارائه مدل برندسازی شخصی بانوان ورزشکار نخبه ایرانی بود. روش تحقیق از نوع کیفی بود که با رویکرد نظریه داده بنیاد استراوس و کوربین انجام شد. روش جمع آوری اطلاعات با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته بود. فرآیند مصاحبه ها با 17 نفر از بانوان ورزشکار المپیکی، بازی های آسیایی، مدیران و اساتید و صاحب نظرانی که به نحوی در زمینه ورزش حرفه ای بانوان و برندسازی آن سوابق روشنی داشتند با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس معیار اشباع نظری انجام شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه وتحلیل شدند و مدل نهایی استخراج گردید. از مجموع 98 کد مفهومی و 20 مقوله، بر اساس پدیده محوری، شرایط علی، بسترها و زمینه های لازم، متغیرهای مداخله گر، راهبردها و پیامدهای برند شخصی بانوان ورزشکار نخبه ایرانی تدوین گردید. نتایج یافته ها بیانگر آن است که شخصیت، هوش فرهنگی، رویت پذیری و هوش اجتماعی با فراهم سازی بسترهای سبک زندگی، پیشینه ورزشی و مسئولیت اجتماعی می توانند زمینه ساز برند شخصی بانوان ورزشکار نخبه ایرانی شوند. در این راستا با حمایت از ورزش بانوان، خودترویجی، عملکرد اخلاقی و بهره مندی از تصویر منسجم ارتباطات می توان پیامدهایی همچون ساخت هویت تجاری، پیشرفت مسیر شغلی، تقویت انگیزه و نشاط، الگوبودن و محبوبیت در جامعه را انتظار داشت. لذا ورزشکاران، مدیران و بازاریابان ورزشی می توانند با توجه بیشتر به این عوامل، بازاری از مشتریان و هواداران را خلق کرده و به کسب درآمد پایدار، و حفظ شهرت، محبوبیت و عزت نفس بپردازند.
۹.

تأثیر منفی ویروس کرونا بر وضعیت اقتصادی اماکن ورزشی شهر کرمانشاه با استفاده از فن هوش مصنوعی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: باشگاه های ورزشی پیامدهای کرونا پیش بینی ریزش ورزشکاران

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۱ تعداد دانلود : ۱۰
پژوهش حاضر به دنبال مقایسه تعداد ورزشکاران رشته های مختلف ورزشی در دوران قبل از کرونا؛ بعد از کرونا و پیش بینی میزان کاهش ورزشکاران در صورت وجود کرونا برای سال های آینده در شهر کرمانشاه بود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و رویکرد تحقیقاتی؛ تبیینی است. به لحاظ روش جمع آوری اطلاعات پیمایشی؛ و از نظر نوع داده ها، کمی است. جامعه آماری کلیه باشگاه های دولتی و خصوصی سطح کرمانشاه است که پنج باشگاه مشهور به عنوان نمونه انتخاب شدند. تعداد افراد مبتلا به کرونا و فوتی های کرونا شهر کرمانشاه، بر حسب هر ماه از ابتدای شیوع کرونا (اسفند ۹۸ تا اسفند ۱۴۰۰) از مراجع معتبر وزارت بهداشت استخراج گردید. سپس آمار تعداد ورزشکاران از اداره کل ورزش و جوانان کرمانشاه کسب شد. با استفاده از تکنیک هوش مصنوعی و نرم افزار متلب؛ پیش بینی اطلاعات مذکور برای آینده امکان پذیر شد. میزان خطای به دست آمده در نمودار هیستوگرام، 003/0 به دست آمد که کم تر از مقدار سطح 05/0 بود، لذا فرض صفر رد و بین متغیرهای ورودی (تعداد مبتلایان به کرونا و تعداد فوتی های کرونا و ....) و متغیر خروجی (تعداد ورزشکاران) رابطه معنادار و معکوس وجود داشت. مقدار ضریب تعیین در نمودار پراکندگی رگرسیون، که 93/0 به دست آمد؛ نشان می دهد 93 درصد واریانس متغیر وابسته (تعداد ورزشکاران) توسط متغیرهای مستقل (تعداد مبتلایان به کرونا و تعداد فوتی های کرونا) پیش بینی شده است.
۱۰.

طراحی مدل نقش عضویت در شبکه های اجتماعی بر بروز سندروم فومو در بین هواداران باشگاه های لیگ برتر(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: هواداران باشگاه صفحات مجازی سندروم فومو

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲ تعداد دانلود : ۱۳
پژوهش حاضر باهدف طراحی مدل نقش عضویت در شبکه های اجتماعی بر بروز سندروم فومو در بین هواداران باشگاه های لیگ برتر با رویکرد آمیخته طراحی و اجرا گردید. پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی، ازنظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی- پیمایشی و بر اساس رویکرد پژوهش، آمیخته بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در بخش کیفی شامل اساتید دانشگاهی آشنا با فضای مجازی، هواداری و اساتید روان شناسی و جامعه شناسی آشنا با سندروم فومو بود. از روش نمونه گیری هدفمند به منظور انتخاب مصاحبه شوندگان استفاده گردید. این نمونه گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت و درنهایت تعداد 15 نفر به عنوان نمونه مشخص گردیدند. همچنین جامعه آماری در بخش کمی پژوهش شامل کلیه هوادارانی است که صفحات باشگاه پرسپولیس (8/7 میلیون نفر) و استقلال (5/3 میلیون نفر) در اینستاگرام را دنبال می کردند. از حداکثر تعداد نمونه در جدول مورگان استفاده شد (384 نفر). روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی بود. ابزار پژوهش حاضر شامل مصاحبه های نیمه ساختارمند و پرسشنامه (18 گویه و 2 مؤلفه اصلی به صورت لیکرتی) بود. جهت بررسی داده-های بخش کیفی از کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده گردید و در بخش کمی از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که رسانه های اجتماعی بر بروز سندروم فومو تأثیرگذار است (مقدار تی بیشتر از 96/1)؛ بنابراین ایجاد ظرفیت هایی در جهت عضویت هواداران در رسانه های اجتماعی باشگاه ها و ایجاد تعامل و ارتباطات در این خصوص می تواند منجر به کنترل و کاهش میزان سندروم فومو در افراد مستعد این سندروم گردد.
۱۱.

طراحی مدل توسعه بازاریابی فدراسیون کشتی ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: توسعه بازاریابی فدراسیون کشتی مدیریت ورزشی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹ تعداد دانلود : ۱۰
هدف از این پژوهش طراحی مدل توسعه بازاریابی فدراسیون کشتی جمهوری اسلامی ایران است. جامعه آماری این پژوهش شامل اعضای هیات علمی متخصص (بازاریابی، مدیریت ورزش، خبرگان کشتی جمهوری اسلامی ایران)، مدیران عالی رتبه فدراسیون کشتی جمهوری اسلامی ایران، مربیان تیم ملی و استانی کشتی دارای تحصیلات عالیه در رشته مدیریت ورزشی، کارشناسان و خبرنگاران متخصص حوزه کشتی، مدیران ارشد کمیته ی ملی المپیک و وزارت ورزش است. نمونه گیری بصورت هدفمند به روش گلوله برفی انجام شد. در این تحقیق جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس توالی متغییر و با بازنگری های متعدد همان انجام شدند. سپس کد های اولیه، محوری و انتخابی (گزینشی) اختصاص یافتند. یافته ها نشان داد ضرایب رگرسیونی گزارش شده، عوامل شرایط علی، عوامل زمینه ای و عوامل مداخله گر به ترتیب بیشترین تاثیر را بر توسعه بازرایابی داشتند. بعلاوه، تاثیر عوامل مداخله گر منفی است. بدین مفهوم که با افزایش آن میزان توسعه بازاریابی کاهش می یابد. نتایج پژوهش به طور کلی نشان داد در بخش شرایط علی (مقوله مدیریتی و فنی)، عوامل مداخله گر، (الزامات قانونی و حقوقی), عوامل زمینه ای، (نیروی انسانی کارآمد) و بخش توسعه بازاریابی، (مقوله شرایط علی) بیشترین تاثیر را بر توسعه بازاریابی دارند و باقی مقوله ها در اولویت های بعدی قرار میگیرند.

آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۸۳