"پژوهش به معنای کشف حقیقت، یافتن پاسخ مناسب برای مجهولات و گام گذاشتن در وادیهای ناشناخته برای دستیابی به محصولاتی است که از یکسو اذهان جستجوگر پژوهندگان را اقناع کند و از سوی دیگر نیازهای موجود را پاسخ گوید. ورود به عرصه پژوهش در موضوعات مورد نیاز رسانه، با توجه به تنوع نیازها، پژوهشگران را با طیف گستردهای از موضوعات روبرو میکند که غالباً میان رشتهای هستند. یک سر این طیف به رسانه بازمیگردد با سرفصلهایی مانند: شناخت رسانهها، به مثابه واسطه، با دریافتهای متنوعی که در این زمینه وجود دارد، جایگاه و نقش مخاطب در عرصههایی چون نظرات، افکار، تأثیر و غیره و نیز نحوه تعامل رسانه با مخاطبان. در سر دیگر این طیف، موضوعات گوناگون تخصصی با جایگاه و شأن خاص خود قرار دارند.
اندیشیدن، پژوهش کردن و نوشتن در حوزه رسانه و ارتباطات، به ویژه رادیو و تلویزیون، در کشور ما پیشینهای طولانی ندارد. بررسی کوششهای ارجمندی که در این زمینه انجام شده اولاً در عرصه انتقال علوم و تجربیات و ثانیاً در جهت بومیسازی، حاکی از مسیر دشواری است که تا کنون طی شده و نیز نشانگر راه درازی که در پیشرو داریم.
انتقال دانش به داخل کشور بسیار ارجمند و کارساز است اما در واقع پیمودن بخشی از راه به شمار میرود. آنچه این گام را تکمیل میکند اولاً انطباقِ آن با نیازهای داخل کشور، زمینههای فرهنگی و ساختارهای ملی و ثانیاً درونیسازی دانش به گونهای که به تدریج جوانههای آن در اذهان اندیشمندان و پژوهشگران ایرانی شکوفا شود.
رسانههای جدید، چه به لحاظ دانش و چه از نظر فناوری، از غرب به کشور ما وارد شدهاند. اگر چه این رسانهها در زادگاه اصلی خود، در وجه غالب، کارکرد خبری و سرگرمی دارند، ما در کشور خودمان، با توجه به انتظاراتی که به ویژه پس از انقلاب در گزارههایی مانند «دانشگاه عمومی سراسری» در مورد رسانه ملی منعکس شده است، به کارکردهای دینی، فرهنگی و آموزشی در کنار سرگرمی و اطلاعرسانی میاندیشیم.
هرچند وجود مؤلفههای گوناگون و ابعاد مختلف اندیشیدن، پژوهش کردن و نوشتن را در این حوزه با دشواریها و حساسیتهای بسیاری روبرو میکند، این دشواری چیزی از ضرورت و اهمیت آن نمیکاهد، زیرا به کارگیری محصولات فناوری جدید اگر همراه با نیازها و اندیشههای بومی و با دقت و مراقبت نباشد، موجب سیطرة فناوری و کاهش اختیار انسان خواهد شد.
ضرورت دستیابی به محصولاتی علمی و پژوهشی منطبق با نیازهای بومی و متناسب با باورها و آرمانها که ضمن استفاده از تازهترین دستاوردهای علمی بشری در سراسر جهان برآمده از کوشش اندیشمندان و پژوهشگران ماست، تحمل دشواریها را آسان میکند و راه پیشرفت را میگشاید.
فصلنامه پژوهش و سنجش در طی سالهای فعالیت خود، همواره کوشیده است تا با طرح موضوعات موردنیاز رسانه ملی و درج مقالات علمی و پژوهشی به بومیسازی در این حوزه کمک کند، و در این راه دست کمک به سوی همه پژوهشگران، اندیشمندان و نویسندگان دراز میکند.
در این شماره از فصلنامه موضوعات متنوعی در حوزه رسانه و ارتباطات با گرایش رادیو و تلویزیون درج شده است؛ محتوای رسانههای محلی، بررسی محتوا و دیدگاههای مخاطبان نسبت به برنامههای رادیو و تلویزیون، سواد رسانهای و نظرسنجی اینترنتی در مقایسه با نظرسنجی حضوری برخی از موضوعات ارائه شده در این شماره است. "