مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی

مطالعات اندازه گیری و ارزشیابی آموزشی سال 11 زمستان 1400 شماره 36 (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

وارسی روایی و پایایی فرم کوتاه رهبری خدمتگزار هفت ماده ای(SL-7) در مدیران مدارس دوره متوسطه دوم استان کردستان(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: رهبری خدمتگزار فرم کوتاه روایی پایایی مدیران مدارس

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۳ تعداد دانلود : ۲
هدف: هدف پژوهش حاضر وارسی روایی و پایایی فرم کوتاه رهبری خدمتگزار هفت ماده ای(SL-7) در مدیران مدارس بود. با عنایت به ساختار فرم کوتاه مبنی بر نظرخواهی از زیردستان، جامعه پژوهش کلیه معلمان دوره متوسطه دوم استان کردستان بودند، که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نمونه ای به حجم 400 معلم جهت انجام دو مرحله اکتشافی و تأییدی انتخاب شد.روش پژوهش: روش پژوهش کمی از نوع مطالعات همبستگی دومرحله ای(اکتشاف- تائید) بود. جهت گردآوری داده ها از فرم کوتاه رهبری خدمتگزار هفت ماده ای(SL-7) لیدن و همکاران (2015)؛ از فرم بلند رهبری خدمتگزار بیست وهشت ماده ای(SL-28) لیدن و همکاران(2008) و پرسشنامه مدیریت دانش نوناکا و تاکاچی (1995) استفاده شد. جهت تعیین روایی ابزار از تکنیک های 1)روایی سازه با دو روش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تائیدی 2) روایی همگرا و واگرا  و جهت تعیین پایایی ابزار از روش های آلفای کرانباخ و پایایی ترکیبی به وسیله نرم افزارهای Spss v.25 و  Lisrel v.10.30  اقدام شد.یافته ها:  نتایج نشان داد که: فرم کوتاه رهبری خدمتگزار 1) دارای روایی سازه(تحلیل عاملی اکتشافی و تأییدی) مناسب است. 2) دارای روایی همگرا و واگرای مناسب است. 3) دارای پایایی(کرانباخ و ترکیبی) مناسب است.  نتیجه گیری: در نهایت اینکه فرم کوتاه رهبری خدمتگزار هفت ماده ای قابلیت استفاده و کاربرد در مطالعات پژوهشی جهت سنجش رهبری خدمتگزار را دارد.
۲.

ابعاد و سطوح فرهنگ کیفیت در نظام آموزش عالی : مروری منظم(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: فرهنگ کیفیت فرهنگ ارزشیابی آموزش عالی مرور نظام مند عوامل سازمانی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴ تعداد دانلود : ۱
هدف: پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و سطوح فرهنگ کیفیت در نظام آموزش عالی انجام شد. روش پژوهش: این مطالعه از نوع مرور نظام مند بوده که در سال 1400 انجام شد. نمونه این تحقیق 22 پژوهش راه یافته به بررسی نهایی از میان 71 پژوهش کمّی، کیفی و آمیخته اولیه شناسایی شده در این زمینه بود که بر اساس روش فهرست وارسی موسوم به «برنامه مهارت های ارزیابی انتقادی CASP مورد ارزیابی کیفیت قرار گرفته و تایید شده بود. جستجو در پایگاه داده های بین المللی همچون اس. آی.دی، مگ ایران، سیویلیکا، پروکوئست، اریک، سیج، الزویر، گوگل اسکالر، تیلور و فرنسیس در  بازه زمانی سال های 2005 تا 2021 بود. یافته ها: تحلیل داده ها به شناسایی 137 نشانگر، 37 ملاک منتج گردید، نتایج این تحقیق نشان داد فرهنگ کیفیت دانشگاهی برآیندی از روابط چندگانه و چندلایه مبتنی بر ابعاد فردی، سازمانی و فراسازمانی و سطوح شش گانه کارکنان، گروه های آموزشی، دانشکده ایی، دانشگاهی، فرادانشگاهی و فرهنگ عمومی است.نتیجه گیری: از یافته های بدست آمده می توان در برنامه ریزی راهبردی و عملیاتی برای گسترش فرهنگ کیفیت در نظام آموزش عالی و سازمان های مربوط به آن در نظام های دانشگاهی در سطوح مختلف استفاده کرد.
۳.

کاربست نگاشت شناخت فازی شهودی جهت تحلیل سناریوهای سنجش دانش (مورد مطالعه: اعضای هیات علمی رشته های مدیریت در دانشگاه های دولتی استان یزد)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: اندازه گیری دانش اعضای هیئت علمی دانشگاه نقشه شناخت فازی شهودی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۳ تعداد دانلود : ۱
هدف: هر یک از مؤسسات آموزشی باید برای حفظ بقا در بازار رقابتی امروز، به منظور شناسایی و سنجش دانش، تلاش مضاعف نمایند بنابراین ایجاد سازوکاری که بتواند به تحلیل ابعاد سنجش دانش اعضای هیئت علمی و بررسی سناریوهای مرتبط با آن بپردازد از اهداف این پژوهش است.روش پژوهش: پژوهش حاضر از منظر نوع هدف، روش گردآوری داده و میزان کنترل متغیرها، به ترتیب جزء تحقیقات کاربردی، میدانی و توصیفی می باشد. برمبنای نوع استدلال نیز پژوهش از نوع تحقیقات کمی- کیفی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی اعضای هیئت علمی فعال در دانشگاه های دولتی استان یزد در سال 1400 می باشد که از دانش نظری و یا تجربه عملی لازم در حوزه مدیریت سرمایه انسانی و مدیریت آموزشی برخوردار هستند. از میان اعضای جامعه آماری، با روش نمونه گیری قضاوتی و تا رسیدن به حد اشباع نظری، 12 نفر به عنوان نمونه برای پاسخ به سوالات پرسشنامه انتخاب شدند. در پژوهش حاضر برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته نگاشت شناخت فازی استفاده شد.یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد در مدل اندازه گیری دانش اعضای هیئت علمی دانشگاه های کشور، مهارت های تخصصی از منظر میزان مرکزیت در رتبه اول اهمیت قرار دارد و پس از آن، توانایی مدیریتی، توانایی علمی کاربردی، توانایی علمی بنیادی و مهارت در برقراری تعامل و ارتباطات به ترتیب در رتبه های بعدی اهمیت واقع شده اند.نتیجه گیری: با توجه به امتیاز خروجی و ورودی، مهارت های تخصصی به عنوان تأثیرگذارترین بعد و توانایی مدیریتی به عنوان تأثیرپذیرترین بعد در سنجش دانش اعضای هیئت علمی شناسایی شدند. براساس رتبه مرکزیت هریک از ابعاد اندازه گیری دانش، به تحلیل و بررسی سناریو پرداخته شد.
۴.

مروری بر کاربرد های هوش مصنوعی و واقعیت مجازی در آموزش(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: هوش مصنوعی(AI) واقعیت مجازی(VR) آموزش و پرورش فناوری

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۳ تعداد دانلود : ۵
هدف: هوش مصنوعی(AI)  اکنون جزئی از زندگی همه افراد شده است. تقریباً در همه جنبه های زندگی بشر از جمله آموزش نفوذ کرده و به یک موضوع مهم جهانی تبدیل شده  است. فناوری واقعیت مجازی(VR)  یکی از کاربردهای مهم هوش مصنوعی است. با ترکیب این دو  می توان برنامه ها و بازی هایی تولید کرد که مباحث علمی، روند یادگیری و درک بهتر موضوعات آموزشی را تسهیل نمود. AI وVR قادر به ایجاد دقیق ترین سناریو ها و شبیه سازی های ممکن است که مرز زمان و مکان آموزشی را از بین برده و ارزش حداکثری آموزش را منعکس می کند. هوش مصنوعی کاربرد های زیادی در آموزش دارد که این کاربرد ها با توجه به هدف که کمک به دانش آموز، معلم یا موسسه آموزشی است عملکرد متفاوتی خواهد داشت. مطالعه مروری حاضر با هدف تجزیه و تحلیل کاربردهای هوش مصنوعی و واقعیت مجازی در آموزش و یادگیری است و از مزایا، معایبAI وVR  و چالش های ادغام این دو فناوری در آموزش بحث می کند همچنین اهمیت باور های شناختی و چگونگی ایجاد اشتیاق و تمایل به یادگیری برای استفاده از این فناوری ها را مورد بحث قرار می دهد و این یک تصویر کلی از نقش آینده. AI و VR در سیستم آموزشی ارائه می کند.نتیجه گیری: به طور کلی، کاربرد هوش مصنوعی در زمینه آموزش به طور مداوم در حال گسترش و تعمیق است و ظهور مفاهیم جدید، روش های جدید و ایده های جدید قطعاً تأثیر بسزایی در اصلاح صنعت آموزش خواهد داشت.
۵.

طراحی الگوی اعتباربخشی با تأکید بر فرایند یاددهی-یادگیری در مؤسسات آموزش عالی الکترونیکی: پژوهشی کیفی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: اعتباربخشی آموزش عالی الکترونیکی فرایند یاددهی-یادگیری الکترونیکی پژوهش کیفی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۳ تعداد دانلود : ۱
هدف: پژوهش حاضر باهدف شناسایی ابعاد و معیارهای اعتباربخشی با تأکید بر فرایند یاددهی-یادگیری در مؤسسات آموزش عالی الکترونیکی انجام شده است.روش پژوهش: روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از منظر گردآوری اطلاعات با استفاده از رویکرد کیفی از روش پدیدارشناسی توصیفی استفاده شده است. میدان پژوهش شامل؛ خبرگان و متخصصان در حوزه های یادگیری الکترونیکی، ارزشیابی و تضمین کیفیت در نظام آموزش عالی بوده است. برای نیل به هدف پژوهش ابتدا ادبیات، مبانی نظری و مستندات علمی مرتبط با موضوع  تحقیق و علاوه بر آن آژانس های بین المللی اعتباربخشی در حوزه یادگیری الکترونیکی مطالعه شد. هم چنین با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با 14 نفر از متخصصین درزمینه ی موضوع، به صورت هدفمند، اطلاعات گردآوری و با استفاده از روش تحلیل محتوا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.یافته ها:بر اساس نتایج  تحلیل یافته های پژوهش، الگوی اعتباربخشی با تأکید بر فرایند یاددهی-یادگیری در چهار بعد عبارت است از: مدیریت کلاس درس در بستر الکترونیکی، فناوری و سامانه های یادگیری الکترونیکی موردنیاز در فرایند یاددهی-یادگیری، نظام پشتیبانی در بستر الکترونیکی و فناوری های تحول آفرین در آموزش شناسایی و طراحی شد.نتیجه گیری: الگوی طراحی شده می تواند به عنوان مدلی جهت ارزیابی فرایند یاددهی-یادگیری الکترونیکی قرار گیرد.
۶.

معرفی و کاربرد مقیاس دوارزشی موکن در اندازه گیری های آموزشی و روانشناختی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلید واژه ها: نظریه سوال- پاسخ غیرپارامتری تحلیل مقیاس موکن مدل همگنی یکنواخت مدل یکنواختی مضاعف

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : 0 تعداد دانلود : ۲
هدف: این مقاله ضمن معرفی مقیاس موکن(MSA) ، کاربرد آن در زمینه ارزیابی آموزشی را با ارائه شواهد برازش مدل های موکن در مطالعه سنجش میزان آگاهی از تکنیک صحیح اندازه گیری فشارخون دانشجویان دندانپزشکی کرمان (سال تحصیلی ۹۵-۹۶) بر اساس دستورالعمل انجمن قلب آمریکا نشان می دهد.روش پژوهش: تحلیل مقیاس موکن، رویکردی غیرپارامتری از نظریه سوال-پاسخ است که می تواند در ارزیابی و اندازه گیری های آموزشی و روان شناختی با فرضیاتی سهل گیرانه تر از مدل های پارامتری نظریه سوال- پاسخ استفاده شود.یافته ها: در نتایج تحلیل ثانویه داده ها بر روی آزمونی ۱۴ سوالی که به شیوه سرشماری از ۱۳۸ نفر دانشجوی سال پنجم و ششم دندانپزشکی دانشگاه کرمان به عمل آمده بود (با استفاده از نرم افزار R)، ضرایب مقیاس پذیری تک تک سوال ها و ضرایب مقیاس پذیری جفت سوال ها، مثبت با خطای معیار کم به دست آمد. ضریب مقیاس پذیری کل 490/0 (در حد متوسط) بود که حذف سوال 5، شاخص مقیاس پذیری کل را به 54/0 (در حد قوی) افزایش داد. لذا نتایج تحت مدل همگن یکنواخت (MH) موکن نشان داد که فرض یکنواختی برای آزمون وجود دارد و تک بعدی بودن حاصل شده است. فرض رتبه بندی نامتغیر سوال ها از طریق تعداد دفعات نقض مفروضه عدم تقاطع توابع پاسخ به سوال، مورد بررسی قرار گرفت و روش انتخاب سوال به روش پس رو حذف سوال 5 را تأیید کرد. به دست آمدن ضریب مقیاس پذیریHT به میزان 45/0، نشان داد که شواهد برازش مدل یکنواختی مضاعف (DM) وجود دارد. چهار ضریب پایایی به دست آمده برای مجموعه 13 سوالی از 86/0 تا 91/0 متغیر بودند.نتیجه گیری: شواهد نشان داد که از این مقیاس می توان هم برای رتبه بندی افراد و هم برای رتبه بندی سوال ها استفاده کرد. نظریه سوال- پاسخ غیرپارامتری، تحلیل مقیاس موکن، مدل همگنی یکنواخت، مدل یکنواختی مضاعف.

آرشیو

آرشیو شماره ها:
۴۵