آرشیو

آرشیو شماره ها:
۸۲

چکیده

تناول غذا در کنار ابعاد فیزیولوژیک، کارکردهای تمایزبخشی دارد و همین مسئله تناول غذا را از یک نیاز جسمی به مسئله ای بنیادین در بیان هویت اجتماعی مبدل کرده است که افراد به تناظر آن به بیان روایتی خاص از جایگاه و هویت اجتماعی خود می پردازند. در همین زمینه، مسئله اصلی نوشتار حاضر این است که زنان چگونه، به میانجی یک امر زیستی و بیولوژیک، جایگاه اجتماعی خود را بازسازیِ معنایی می کنند. روش شناسی مطالعه حاضر کیفی است و روش مردم نگاری برای انجام دادن عملیات میدانی و برای تحلیل داده ها از نظریه مبنایی استفاده شده است. نتایج حاصله از مصاحبه نیمه ساخت یافته با 30 نمونه زن، نشان از تغییر در رویکرد زنان متعلق به جایگاه های مختلف اجتماعی نسبت به غذا و تناول آن دارد. برای زنان مورد مصاحبه، غذا و تناول آن دلالت های معناییِ سیرشکمی، ساده گرایانه، کارکردگرایانه، زیبایی شناسانه، و سبک بخشی دارد.

A qualitative study of meaning significances of sood and eating among women

Eating, as a way for Body Management reproduces a social function and meaning beyond its biological performances. Thus, it’s meaning has been transformed from a bodily need to a fundamental element in expression and narrativeness of social identity and social positions. The main question of this paper targets the ways women reconstruct and reinterpret their social positions through food and eating. Field operation of the research is conducted according to the ethnographic method. Data of research gathered through Semi-structured interview technique and the data analyzed by grounded theory. The findings, based on interviewing with 30 women informants, demonstrated fundamental changes in their lifeworld and subjective orientation to food and eating. According to their perspective, food and eating is interpreted as obviating starvation, simplicity, operational, aesthetics and Stylization significances among women.

تبلیغات