تأثیر عوامل اجتماعی و فرهنگی مؤثر بر اختلالات تغذیه ای زنان (مقاله علمی وزارت علوم)
درجه علمی: نشریه علمی (وزارت علوم)
آرشیو
چکیده
سلامت غذایی، از جمله پدیده های مهم و شایان توجهی است که از نیازها و ضرورت های اساسی و پایه ای فرد و جامعه به شمار می رود، به طوری که فقدان یا اختلالات غذایی نیز پیامدها و بازتاب های نگران کننده و خطرناکی به دنبال دارد. بر این اساس، مقاله حاضر با هدف اندازه گیری میزان اختلالات تغذیه ای در بین شهروندان زن شهر تبریز نگاشته شده و در نظر دارد عوامل اجتماعی و فرهنگی مؤثر بر آن را شناسایی نماید. روش تحقیق، پیمایشی بوده و ابزار اندازه گیری، پرسشنامه استاندارد بومی شده می باشد. حجم نمونه این پژوهش400 نفر از زنان و دختران 49- 15 ساله شهر تبریز در سال 89 می باشند که بر اساس سرشماری سال 1385 و از بین تعداد 432127 نفر، به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد، از بین متغیرهای مستقل (تأثیر خانواده، همسالان، رسانه ها، میزان دینداری و تأثیر مقایسه های اجتماعی)، متغیر مقایسه اجتماعی بالاترین تأثیر را بر میزان اختلالات تغذیه ای پاسخ گویان داشته است و متغیرهای مذکور 34 درصد تغییرات متغیر وابسته (اختلال تغذیه ای) را تبیین می نماید.Social and Cultural Factors Affecting Women's Nutritional Disorders
Food safety is among the important and remarkable subjects which is considered fundamental and a basic need of individuals and society so that lack of food or nutritional disorders has serious consequences and worrying reflections. This paper aims to measure nutritional disorders among female citizens of Tabriz and Intends to identify social and cultural factors affecting it. Survey method was applied and measuring instrument was localized Standard questionnaire. The study sample included 400 women and girls aged 15-49 in the year 1389 in Tabriz who were selected by stratified random sampling based on Census 1385 and the among 432 127 individuals. The results indicate the independent variables (influence of family, peers, media, religion and the impact of social comparisons), social comparison variable has the highest influence on respondents' level of nutritional disorders and mentioned variables explain 34% of the variable changes dependant variable (eating disorder).