۱.
طرحهای جامع شهر، با قدمتی کمتر از نیم قرن در ایران، راهگشای مسئولان درتخصیص بهینه اراضی (کاربری اراضی)، تراکم ساختمانی، ترافیک شهری، و توسعه آتی شهربودهاند. در این مدت اندک، ماهیت خود طرحها نیز دستخوش تغییر شده است. نگرش منعطفو راهبردی - ساختاری به مسائل شهر و پدیداری طرحهای جامع منعطف در این راستا بودهاست. چنین اظهار میشود که این طرحها، مشکلات طرحهای قبلی را که به صورت ثابت وغیرمنعطف تهیه میشدند، نظیر رانت حاصل از طرح، ساخت و ساز خارج از محدوده و کاهشسرعت ساخت و ساز و ایجاد بافت فرسوده نخواهد داشت. در این مقاله، ضمن معرفی دو نوعطرح ثابت و منعطف، با تبیین فروض هر یک از طرحها و تبدیل آن به زبان اقتصادی، به ارائهمدل اقتصادی برای هر دو طرح میپردازیم و از طریق تحلیل مدل دو نوع طرح را ارزیابیمینماییم و معایب و مزایای آنها را بر میشماریم.
۲.
یکی از موضوعهای مهمی که در بررسی سیاستهای مالی (هزینههای عمرانی دولت)مورد بحث میباشد، اثر آن بر سرمایهگذاری بخش خصوصی است. مباحث متفاوت و گاهیمتضاد درباره این اثر وجود دارد. برخی میگویند رابطه منفی وجود دارد، زیرا هزینههای دولترقیب بخش خصوصی در جذب منابع محدود و کمیاب جامعه است. برخی برآنند کههزینههای دولت بازدهی سرمایهگذاری خصوصی را (از طریق کاهش هزینهها و افزایشدرآمدها) بالا برده و منجر به افزایش آن میشود. در این مقاله با استفاده از یک مدل مناسب کهناظر بر عوامل مؤثر در سرمایهگذاری خصوصی کشورهای در حال توسعه است، این رابطه را درایران برای تأثیر هزینههای عمرانی (بودجه عمرانی) بر سرمایهگذاری خصوصی بررسیمینماییم. این بررسی نشان میدهد که بودجه عمرانی دولت که در این مقاله در برخی موارد ازآن به عنوان سرمایهگذاری عمومی، هزینههای عمرانی یاد میشود، اثر مثبت معنادار برسرمایهگذاری خصوصی دارد.
۳.
در این مقاله، مدلی براساس دیدگاههای ویژه نگرش پولی به تراز پرداختها طراحیشده است. معادلات مدل براساس ویژگیهای خاص اقتصاد ایران به عنوان یک کشور در حالتوسعه به نحوی بازبینی شده است که نیاز به دادههای سری زمانی برای متغیرهای غیرقابلمشاهده در اقتصاد ایران (نرخ بهره و نرخ بهره سایهای) مرتفع گردد. درجه تحرک سرمایه برایاقتصاد ایران آزمون شده است و فرآیند شکلگیری انتظارات مورد توجه خاص میباشد. نتایجتخمینها مناسب و قابل قبول بوده و هر دو روش مورد استفاده (حداقل مربعات معمولی وحداقل مربعات دو مرحلهای) انطباق دیدگاههای نگرش پولی به تراز پرداختها برای اقتصادکشورمان را تأیید مینمایند.
۴.
در دهه گذشته، اقتصاد سنجان نشان دادهاند که وجود سریهای زمانی ناپایا در الگوهایتحت بررسی، در صورت استفاده از روشهای مرسوم اقتصادسنجی مانند روش حداقلمربعات معمولی (OLS)، باعث ارائه رگرسیونهای ساختگی و به دنبال آن تفسیر نادرست نتایجخواهد شد و بنابراین روشهایی که ویژگی ناپایایی متغیرها را در نظر میگیرند، باید مورداستفاده قرار گیرند. مصرف نفت گاز، قیمت واقعی نفت گاز و تولید ناخالص داخلی سرانه،متغیرهای مورد مطالعه در این تحقیق میباشند که رفتار آنها از نقطه نظر پایایی و ناپایایی بااستفاده از آزمونهای دیکی - فولر و دیکی - فولر تکمیل شده، مورد بررسی قرار گرفته است.سپس با به کارگیری روش یوهانسن - جسلیوس، وجود رابطه بلندمدت و همگرایی یکسانمیان متغیرهای مورد اشاره، مطالعه و سرانجام الگوی تصحیح خطا که دربرگیرنده عواملکوتاهمدت و بلندمدت میباشد، برآورد گردیده است.
۵.
هدف این مطالعه بررسی ارتباط بین کسری بودجه دولت، رشد پول و تورم میباشد.برای این منظور یک نظام معادلات همزمان، تصریح و طی دوره 1378-1340 برآورد شدهاست. نتایج، حاکی از آن است که با وجود ارتباط نظری مبهم بین کسری بودجه دولت، رشد پولو تورم، در ایران به خاطر این که بخش زیادی از کسری بودجه دولت از طریق استقراض بانکیتأمین مالی شده است، فرضیه ارتباط مثبت بین کسری بودجه و رشد پول و تورم رد نشده است.به منظور بررسی تأثیر پویای کسری بودجه دولت بر متغیرهای کلان اقتصادی، نسبت کسریبودجه دولتی به تولید در الگو به میزان 5 درصد افزایش داده شده و نتایج آن بر متغیرهای رشدپول و تورم، شبیهسازی شده است.