۱.
مهندسی عمران و معماری در عین مشابهت ها و همگراییهای موجود، نقاط افتراق بسیاری دارند که سبب جدایی این دو رشته از هم می شود. از آنجا که در فعالیتهای مربوط به ساختمان هریک از آنها دخالت دارند، بنابراین ناهمگراییهایی در نحوه آموزش و عملکرد مهندسی در بین مهندسان به چشم می خورد. از این رو، ایجاد و راه اندازی رشته مستقلی با عنوان"مهندسی ساختمان" که عمدتاً بر روی فعالیتهای مربوط به ساختمان متمرکز باشد، از جمله ضروریات است. در این مقاله، ویژگیهای " رشته ساختمان" و واحدهای درسی مربوط به آن مورد بحث قرار گرفته است.
۲.
در این مقاله حاصل تلاش انجام شده برای کمک به دانشجویان به منظور رسیدن به اهداف ABET 2000 در زمینه اصلاح دروس مهندسی" استاتیک" و " مقاومت مصالح" ارائه شده است. در نحوه تدریس درس استاتیک مطابق با روشهایی که از گذشته تا کنون معمول است، دانشجویان نحوه تعیین نیروهای داخلی را برای خرپاها فرا می گیرند. در برنامه آموزشی اصلاح شده از دانشجویان خواسته می شود که یک سازه ساده را تحلیل و طراحی کنند. استاتیک ارائه شده در این دوره طبیعی و به آسانی قابل فهم است. در این روش مفهوم تنش زودتر از معمول مطرح شده است. مقاومت مصالح بر تعیین تنش و تغییر شکل سازه های با بارگذاری قائم بر اعضا و سازه های نامعین استاتیکی مبتنی است. در این مقاله عناوین موجود در هریک از دو درس اصلاح شده در مقایسه با محتوای دروس پیشین ارائه شده است. دوره های طرح محوری مورد بحث قرار گرفته است و دیدگاههایی که دانشجویان و استادان نسبت به این تغییرات دارند، مطرح شده است.
۳.
در این مجموعه سیستم فعلی آموزش رشته مهندسی شیمی به عنوان یکی از رشته های مهندسی استراتژیک کشور مورد ارزیابی و نقد قرا گرفته و با توجه به تغییرات عمده در صنعت جهان و نگرش جدید به فناوری، یک تعریف جدید از این رشته ارائه شده است. بر اساس تعریف ارائه شده، پیشنهادهای لازم به منظور بهبود بازده سیستم آموزش مهندسی شیمی در ایران ارائه شده است. در این زمینه از یک سو توجه به نیاز صنعت و از سوی دیگر، توجه بیشتر صنعت به امر سرمایه گذاری در جهت تولید فناوری با استفاده از متخصصان دانشگاهی به عنوان دو راهکار اساسی در شناسایی هرچه بیشتر و کارایی بیشتر این رشته مورد توجه قرار گرفته است.
۴.
در این مقاله نخست مراحل شکل گیری و پیشرفت حرفه مهندسی شیمی در دویست سال گذشته ( 1960 1760 م) مرور می شود، درباره آموزش و کاربردهای شیمی و شیمی صنعتی در اروپا به ویژه آلمان توضیح داده می شود، تأسیس دانشگاههای مهم در اروپا و آمریکا و روند پیشرفت آموزش و پژوهش در امر مهندسی شیمی در قرن بیستم به صورت تقویم نگاری ارائه و پیامدهای دو جنگ جهانی در جهت گیری مهندسی شیمی، محتوای آموزشی و کاربردهای گوناگون آن بررسی می شود، وضعیت شیمی، مهندسی شیمی و صنایع شیمیایی در ایران در قرن حاضر نیز بررسی م گردد و سپس شاخه های مختلف مهندسی شیمی و پیشرفتهای هریک و آثار آن بر تمدن معاصر (2000 1960) مورد بررسی قرار می گیرد و مهم ترین نقاط عطف در مسیر تحول و سمت گیری مهندسی شیمی در هر دهه معرفی می شود. آمار دانش آموختگان مهندسی شیمی در سالهای اخیر در جهان و در ایران و نیز مهم ترین چالشهای این حرفه در آستانه قرن بیست و یکم بررسی می شود. در بخش سوم، چشم انداز مهندسی شیمی در آینده (2020 2000) بررسی می شود. پیشرفتهای نرم افزاری و شبکه های کامپیوتری، کاربردهای هوش مصنوعی، فناوری ها و ابزار نوین، آموزش مهندسی شیمی در آینده، فرصتها، بازارها و محرکهای نو معرفی و در پایان به مسئله توسعه پایدار و نقش مهندسی شیمی با تأکید بر مسائل ایران پرداخته می شود.
۵.
خوردگی میکروبی نوعی از خوردگی الکتروشیمیای است که برآورد می شود فقط در سال 1375 حداقل صد و هشتاد میلیارد تومان به صنایع ایران ضرر زده باشد. این نوع از خوردگی بیشتر در صنایع ساحلی یا دریایی از جمله دریای خزر و خلیج فارس مشاهده می شود. نظر به اهمیت فوق العاده این مسئله و نامطلوب بودن شرایط فعلی صنعتی و دانشگاهی در این خصو ص، در این مقاله به بررسی دلایل لزوم تدریس خورگی میکروبی به عنوان یک واحد درسی مستقل دانشگاهی پرداخته و در پایان جمع بندی و پیشنهاد ارائه می شود.
۶.
در این مقاله فناوری اطلاعات در ارتباط با طراحی مهندسی عمران و ساختمان به منظور دادن آگاهی اجمالی درباره تکامل، همانندسازی، بینش و گرایش روزآمد استفاده از فناوری اطلاعات مطرح شده است. در این پژوهش در مجموع، 5000 مقاله که در طول قرن بیستم با استفاده از فناوری اطلاعات در طراحی مهندسی عمران و ساختمان تهیه و منتشر شده است، شناسایی و به کار گرفته شده اند.