در نیمه نخست سدة پنجم میلادی، دولت ساسانی نه تنها با امپراتوری روم شرقی در غرب سرحدات خود و با اقوام کوشانی و صحراگرد در شرق درگیری بود بلکه در منطقة قفقاز (شمال) هم با اقوام صحراگرد هون و هپتال که به تحریک رومیان حمله میکردند، مشکل داشت. این مقاله به سیاست خارجی و مکاتبات دولتی آن زمان در این باره میپردازد.
بررسی مستند خاستگاه هزارهها (یکی از اقوام ساکن افغانستان) با توجه به نظریههای موجود دربارة نظریة بومی بودن آنها یا مغول تبار بودن آنان، که به نظریة آمیختگی نژادهای فوق با توجه به ریشههای زبانی آنان میپردازد.
انعقاد قرارداد 1919 در واقع به ابتکار لُرد کرزن، وزیر امور خارجه، انگلیس بود. هر چند که وزارت هند، وزارت خزانهداری و وزارت جنگ انگلیس با توجه به اکراه پیشین خود، زمینههای شکست این قرارداد را فراهم کردند. پس از کودتای 1299، ظهور رضاخان و شروع فصلی جدید در روابط ایران و انگلیس این قرارداد لغو شد.
این مقاله با اشاره به اختلاف نظر دولتمردان انگلیس و امریکا در مورد آیندة دولت دکتر مصدق با وجود آگاهی از احتمال کودتای عناصر تودهای، به وضع شرکت نفت ایران و انگلیس و بعضی افراد دخیل در این کودتا میپردازد.
در مورد پیشینة زبان پارسی در دو کشور ایران و تاجیکستان همراه با اعلام آمادگی سفارت ایران در دوشنبه برای اعطای جوایزی به ترجمههای نفیس در زمینة ایران شناسی، زبان پارسی و تاریخ ایران از زبان روسی به زبان فارسی توسط مترجمان تاجیکستان است.
این مطلب شرح کوتاهی است دربارة گزارش مأموریت نخستین هیئت نمایندگی ایران در دربار نارای کبیر، پادشاه سیام و شرح مسافرتهای نمایندگان بعدی ایران با استفاده از کتاب سفارتنامة سفینة سلیمانی و شرح نقش و نفوذ ایران در تایلند با وجود اشکال تراشی دشمنان.
در این سالها نخجوان بیرحمانه زیر ستم تزار و پس از سقوط تزار تحت سلطة کمونیسم روسیه قرار گرفت. کشورهای ایران و ترکیه و حتی خود اهالی نخجوان درصدد برپایی حکومتی به اصطلاح مردمی در جمهوری نخجوان بودند. جمهوری آذربایجان هم مدعی مالکیت نخجوان بود و در این میان حتی پای کشورهای غربی و امریکا هم به میان کشیده شد.
یکی از روزنامههایی که در روشن نمودن افکار عمومی در آستانة نهضت مشروطیت ایران، نقش بسزایی داشت، روزنامة پرورش، به مدیریت میرزا علی محمد کاشانی (شیبانی) چاپ مصر بود. گزارش حاضر با استناد به بعضی از اسناد مرکز اسناد و تاریخ دیپلماسی درصدد معرفی زوایای پنهانی این شخصیت و نشریة مربوطه است.
گزارش مختصری است بر پایة اسناد موجود در مرکز اسناد و تاریخ دیپلماسی که به روابط فرهنگی ایران و اسرائیل در دورة پهلوی دوم در زمینههای: جهانگردی، جشنهای 2500 ساله، باستان شناسی، دعوت از روشنفکران و مقامات دو طرف، پخش برنامههای رادیویی، اعطای بورسیههای دانشجویی و برگزاری دورههای آموزشی و همکاریهای هنری و ورزشی میپردازد.
گزارشی است از آرشیو وزارت خارجة یونان به عنوان یکی از بزرگترین آرشیوهای اروپای همراه با شرح قسمتهای مختلف آن در مورد اسناد دیداری و شنیداری و برنامهها و اهداف آتی آرشیو تاریخی.
نقدی بر کتاب بازنگاری نقشة جغرافیایی جهان در عصر مأمون عباسی (218-198.ق) بر اساس نسخة خطی مالک الابصار، تألیف ابن فضل الله العمری به کوشش دکتر علاء الدین جوخوشا که در آلمان چاپ شده است.
با گذشت بیش از سی سال از انتشار پایان نامه دکترای آقای ریاض الاسلام، هنوز نمیتوان این اثر را کهنه پنداشت، چرا که در این سالها در شبه قارة هند، ایران و غرب اثری همسنگ این پژوهش در زمینة موضوع مورد بحث پدید نیامده است.
این کتاب در واقع نام سفرنامة دکتر جان فرایر انگلیسی به ایران و هند در دورة حکومت شاه سلیمان صفوی (1105-1077 ق) است. این سفرنامه یکی از منابع اصلی مورد استفادة پژوهشگران تاریخ صفویه در غرب میباشد، اما تاکنون به فارسی ترجمه نشده، از این رو لذا در ایران کمتر شناخته شده است.
این کتاب که نوشتة عبدالرضا هوشنگ مهدوی است، به نوعی زندگینامه و به صورتی دیگر خاطرات این نویسنده است که از جانبداری به دور میباشد. نگارنده کوشیده است تا حقایق تاریح معاصر را طی سالهای حضورش در دانشگاه و وزارت امور خارجه (59-1327) بیان کند.
این کتاب نوشتة حسین علیخانی است که به بحث پیرامون قوانین وضع شده و تحریمهای اعمال شده از سوی دولتهای امریکایی در بیست سال گذشته برای قرار دادن ایران در انزوای سیاسی، نظامی و اقتصادی میپردازد.