آرشیو

آرشیو شماره ها:
۲۳۹

چکیده

یکی از محورهای اساسی توسعه، دانش محور بودن فعالیت های تولیدی است. آسیب پذیری زیاد بخش کشاورزی از یک سو و اهمیت بالای این بخش در تأمین امنیت غذایی از سوی دیگر سبب شده که کشاورزی در ایران به سمت تولید دانش بنیان گام بردارد. در این راستا تعاونی های تولیدی با تجمیع اراضی خرد و اعمال مدیریت صحیح از طریق به کارگیری روش های علمی و گرایش به سمت استفاده از فناوری نوین در امر تولید، می توانند زمینه را برای افزایش بهره وری فراهم آورند. لذا تحقیق حاضر با هدف بررسی وضعیت به کارگیری علوم و تجهیزات جدید در بخش کشاورزی و تأثیر آن ها بر کارایی تعاونی ها انجام پذیرفته است.در این مطالعه به اندازه گیری انواع کارایی 29 شرکت تعاونی تولیدی روستایی استان مازندران با استفاده از روش تحلیل پوششی داده ها اقدام شد. بدین منظور از نرم افزار DEAP2.1 بهره گرفته شد.نتایج نشان داد تنها 24/17 درصد تعاونی های مورد بررسی به لحاظ فنی و مقیاس، 03/31 درصد به لحاظ مدیریتی، 90/6 درصد به لحاظ تخصیصی و اقتصادی کارا هستند. همچنین بر اساس رویکرد ورودی محور، فاصله زیادی (7/58 درصد) بین متوسط کارایی فنی تعاونی های دانش محور با منبع محور وجود دارد که پیشنهاد می شود مدیران تعاونی های سراسر استان، تعاونی های شهرستان آمل را الگوی خود قرار دهند و در جهت بهره مندی از علم و فناوری نوین در امر تولید کوشا باشند.در اکثر مطالعات انجام شده صرفاً به اندازه گیری کارایی فنی بسنده شده است؛ حال آنکه در مطالعه ی حاضر به اندازه گیری انواع کارایی فنی، تخصیصی، اقتصادی، مدیریتی و مقیاس و مقایسه تعاونی های دانش محور با منبع محور پرداخته شده است.

Investigating the Effect of Knowledge-Based Indicators on the Efficiency of Agricultural Production Cooperative Companies in Mazandaran Province

One of the basic axes of development is knowledge-oriented production activities. The high vulnerability of the agricultural sector, on one hand, and the high importance of this sector in providing food security, on the other hand, have caused agriculture in Iran to take a step towards becoming knowledge-based. In this regard, production cooperatives by consolidating small lands and applying correct management through the use of scientific methods and Tendency towards using new technology in production can provide the basis for increasing the productivity of this sector. Therefore, the current research was conducted with the aim of investigating the state of using new science and modern equipment in the agricultural sector and their effect on the efficiency of cooperatives.Methodology/approach: In this study, the types of efficiency of 29 rural production cooperative companies in Mazandaran province are measured using Data Envelopment Analysis method. For this purpose, DEAP2.1 software is used.Findings and conclusions: The results show that only 17.24% of the investigated cooperatives are efficient in terms of technical and scale, 31.03% in terms of management, 6.90% in terms of allocation and economy. Also, there is a big gap (82.10%) between the technical efficiency of knowledge- based cooperatives and resource- based cooperatives, so it is suggested that the managers of cooperatives in this province should set the cooperatives of Amol as their model and trying in benefiting from new science and technology in production.

تبلیغات