آرشیو

آرشیو شماره ها:
۲۹

چکیده

زمینه و هدف : انجام تمرینات ورزشی به همراه مصرف قهوه سبز می تواند به عنوان یک راهکار برای کنترل چاقی در نظر گرفته شود. هدف مطالعه حاضر، مقایسه تاثیر تمرینات هوازی، مقاومتی و ترکیبی به همراه مصرف قهوه سبز، بر سطوح سرمی آیریزین، مایونکتین و مقاومت به انسولین در زنان چاق بود. روش تحقیق : در این پژوهش نیمه تجربی، 60 آزمودنی زن با دامنه سنی 5±25 سال و شاخص توده بدنی5±30 به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به پنج گروه 12 نفری شامل: تمرین هوازی+مکمل، تمرین مقاومتی+مکمل، تمرین ترکیبی+مکمل، مکمل و کنترل تقسیم شدند. شدت تمرین هوازی 50 تا 75 درصد حداکثر ضربان قلب و شدت تمرین مقاومتی 55 تا 70 درصد یک تکرار بیشینه بود. تمرینات طی هشت هفته با تکرار سه روز در هفته انجام شدند. قهوه سبز روزانه قبل از شام به میزان 400 میلی گرم مصرف شد. 24 ساعت قبل از اولین و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین نمونه های خونی در حالت ناشتا گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های تحلیل کوواریانس و بونفرونی در سطح 0/05>p استفاده گردید. یافته ها : سطوح آیریزین و مایونکتین در گروه های تمرین و قهوه سبز نسبت به پیش از تمرین و نسبت به سایر گروه ها، افزایش معنی داری داشت. به علاوه، مقاومت به انسولین بعد از تمرین هوازی و ترکیبی به همراه مکمل نسبت به سایر گروه ها و حتی نسبت به پیش از تمرین نیز کاهش معنی داری پیدا کرد؛ اما بعد از تمرین مقاومتی و مکمل مقدار آن نسبت به سایر گروه ها افزایش داشت. نتیجه گیری : هر سه تمرین اجرا شده همراه با مکمل قهوه سبز، با افزایش مایوکاین هایی مانند آیریزین و مایونکتین، علاوه بر تاثیر بر ترکیب بدن و کاهش وزن، باعث بهبود عمل انسولین و کاهش مقاومت به انسولین شدند؛ با این حال اجرای تمرین ترکیبی و هوازی همراه با مکمل، در مقایسه با تمرین مقاومتی همراه با مکمل، بهبود بیشتری در انسولین و مقاومت به انسولین ایجاد کرد.

Changes in serum irisin, myonectin and insulin resistance levels in obese and overweight women: The Impact of green coffee supplement and type of exercise training

Background and Aim : Exercise training along with green coffee consumption can be considered as an important strategy to control obesity. The aim of present study was to compare the effect of aerobic, resistance and combined exercise trainings along with green coffee supplement on serum levels of irisin, myonectin and insulin resistance in obese women. Materials and Methods : In this quasi-experimental study, 60 women with a range of 25 ± 5 years old and body mass index of 30 ± 5 kg/m2 were purposefully selected and randomly divided into five groups (n=12) as aerobic training+supplement, resistance training+supplement, combination training+supplement, supplement and control. The intensity of aerobic training was considered 50 to 75% of the maximal heart rate and for resistance training it was 55 to 70% of one maximum repetition. Trainings were performed for three days per week during eight weeks. During the same period, green coffee was consumed at a dose of 400 mg daily before dinner. Fasting blood samples were taken 24 hours before the first training session and 48 hours after the last training session. For statistical analysis the covariance and Bonferroni tests were applied for results extraction at the significant level of p<0.05. Results : Serum levels of irisin and myonectin in the both exercised and consumed green coffee, significantly increased as compared to pre-exercise and other groups. Moreover, insulin resistance significantly decreased after aerobic and combination training along with supplement compared to other groups and even before pre-exercise; however, after resistance training and supplement, its amount increased compared to other groups. Conclusion : All three exercises performed together with green coffee supplement, could increase myokines such as irisin and myonectin, in addition it can affecting body composition and weight losing, and also improve insulin action and reduced insulin resistance. However, combined exercise and aerobic training with supplementation produced greater improvements in insulin and insulin resistance compared to resistance training with supplementation.

تبلیغات