آرشیو

آرشیو شماره ها:
۱۴

چکیده

هدف: ریسک در زنجیره تأمین به رویدادهای نامشخص یا غیر قابل پیش بینی اشاره دارد که می تواند در هر نقطه از زنجیره تأمین رخ دهد و بر عملکرد یا سودآوری زنجیره تأمین تأثیر منفی بگذارد. زنجیره تأمین مواد غذایی یکی از نیازهای اساسی کارکنان شاغل در سازمان های دفاعی است؛ به همین دلیل سازمان به نوعی مجبور به تأمین مواد غذایی می باشد. تأثیر ریسک های زنجیره تأمین اقلام غذایی در شرایط حال حاضر کشور یعنی شرایط تحریمی، بحران اقتصادی و تهدیدات خارجی بیش از پیش برجسته می شود. روش : در این تحقیق ابتدا به وسیله مطالعات کتابخانه ای 92 ریسک شناسایی شد و سپس با انجام مصاحبه و برگزاری جلسه طوفان فکری با خبرگان در حوزه مدیریت ریسک زنجیره تأمین اقلام غذایی به 27 ریسک کاهش پیدا کرد، علاوه بر ریسک ها معیارهای اندازه گیری آن ها نیز به همین روش مشخص گردید. سپس نظرات خبرگان به کمک پرسشنامه جمع آوری شده و نهایتاَ رتبه بندی ریسک ها با روش فرآیند تحلیل شبکه ای فازی (FANP) انجام شده است. یافته ها: سازمان به خودی خود به دنبال کاهش هزینه های زنجیره، بهینه کردن و پاسخگویی به نیاز زنجیره می باشد. عدم شناسایی و پاسخگویی مناسب به ریسک های موثر مانع رسیدن سازمان به اهداف زنجیره می شود و اعمال هزینه بیشتری را در پی خواهد داشت. نتیجه گیری: ده ریسک اول در تحقیق جاری به ترتیب شامل موارد: کیفیت پایین اقلام تولید شده، وجود تحریم ها، اتخاذ تصمیمات نادرست، تاخیر زمانی در تحویل محصول، خطرات، مشکلات بهداشتی کشتارگاه، تورم و ریسک نرخ بهره، افزایش هزینه های حمل ونقل، فاسدشدن اقلام، بیماری های مسری و واگیردار و بیوتروریسم به عنوان ریسک های مهم و برتر مشخص شدند. و به منظور اتخاذ راهبرد مناسب در اختیار مدیران قرار گرفت.

Identifying and prioritizing the risks of a defense organization's food supply chain (case study: centralized supply of meat, chicken and fish protein items)

Purpose Risk in the supply chain refers to uncertain or unpredictable events that can occur at any point in the supply chain and negatively affect the performance or profitability of the supply chain. Food supply chain is one of the basic needs and nutrition of employees working in defense organizations; for this reason, the organization is somehow forced to provide food. The impact of the risks of the supply chain of food items in the current conditions of the country, i.e. the conditions of sanctions, economic crisis and external threats, is more prominent. Method In this research, 92 risks were first identified through library studies, and then by conducting interviews and brainstorming sessions with experts in the field of food supply chain risk management, it was reduced to 27 risks. In addition to the risks, their measurement criteria were determined in the same way. Then, experts' opinions were collected with the help of a questionnaire, and finally, the risks were ranked using the Fuzzy Network Analysis Process (FANP) method. Finding The organization by itself seeks to reduce the costs of the chain, optimize and respond to the needs of the chain. Failure to properly identify and respond to effective risks prevents the organization from reaching the goals of the chain and will result in higher costs. Conclusion : The first ten risks in the current research, in order, include: low quality of produced items, the presence of sanctions, making wrong decisions, time delay in product delivery, risks, slaughterhouse health problems, inflation and interest rate risk, increasing transportation costs. Transportation, rotting of items, infectious and contagious diseases and bioterrorism were identified as important and superior risks. And in order to adopt a suitable strategy, it was given to the managers.

تبلیغات