مدیریت و توسعه ورزش

مدیریت و توسعه ورزش

مدیریت و توسعه ورزش سال 12 زمستان 1402 شماره 4 (پیاپی 36) (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

ارزش گذاری اقتصادی دارایی های نامشهود باشگاه های بسکتبال ایران با رویکرد آزمون انتخاب(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: آزمون انتخاب ارزش گذاری اقتصادی تمایل به پرداخت تمایل به پذیرش باشگاه های بسکتبال ایران

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹ تعداد دانلود : ۱۱
هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی مدل ارزش گذاری اقتصادی باشگاه بسکتبال ایران با رویکرد آزمون انتخاب بود.روش شناسی: روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری پژوهش شامل چهار گروه اعضای هیات علمی، مدیران باشگاه، مربیان و کارشناسان و پیشکسوتان بسکتبال بودند. سپس از هر گروه به تناسب جمعیت موجود، نمونه مورد نظر به روش تقسیم متناسب انتخاب شد. لذا در این مطالعه 85 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند که به ترتیب شامل 19 نفر عضو هیات علمی، 11 نفر مدیر باشگاه، 23 نفر مربی و 32 نفر کارشناس و پیشکسوت بسکتبال بودند. برای تجزیه و تحلیل آماری و نیز ارائه الگوی پیشنهادی دارایی های نامشهود باشگاه بسکتبال ایران از آزمون های انتخاب و لاجیت شرطی و نرم افزار STATA13 استفاده شد. یافته ها: نتایج ارزش گذاری اقتصادی شش الگو را برای ارزش گذاری نمایان کرد که با توجه به نظر خبرگان و متخصصان و نیز مسئولین و مدیران باشگاه های لیگ برتر بسکتبال ایران، الگوی چهارم اقتصادی، بیشتر به واقعیت نزدیک تر بوده که در آن بیشترین ارزش مربوط به تعداد هواداران یک باشگاه با شاخص تمایل به پذیرش 2130673014 تومان = WTA و بیشترین شاخص تمایل به پرداخت اهدای پیراهن به هواداران با 1984774741 تومان = WTP است.نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش، به مسئولین ورزش و باشگاه های بسکتبال ایران پیشنهاد می شود برای ارزش گذاری باشگاه های بسکتبال خود از مدل اقتصادی پیشنهادی دارایی های غیربازاری باشگاه های بسکتبال ایران استفاده کنند.
۲.

مدل توسعه هویت برند سازمانی فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: مدل سازی هویت برند سازمانی فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین روش تحقیق کیفی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳ تعداد دانلود : ۱۱
هدف این پژوهش، ارائه مدل توسعه هویت برند سازمانی فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین بود. روش شناسی: تحقیق حاضر دارای رویکردی کیفی بر پایه استراتژی نظریه داده بنیاد بود. جمع آوری داده ها به شکل مصاحبه عمیق با 16 نفر از خبرگان بازاریابی و مدیران اجرایی فدراسیون بوده است. نمونه گیری به صورت نظری بوده و مصاحبه ها تا مرز اشباع نظری ادامه یافت. تحلیل داده ها توسط نرم افزار MAXQDA 18 انجام گردید. محقق از طریق فرآیند کدگذاری سه مرحله ای مفاهیم را استخراج نمود. سپس از طریق دسته بندی مقولات و کدگذاری گزینشی، مدلی بر پایه چارچوب اشتراس و کوربین طراحی نمود. یافته ها: یافته های کیفی نشان داد 89 گزاره اولیه با مجموع فراوانی 426 شامل مقولات مدیریت، رویکرد استراتژیک و شبکه ارتباطی و عملکرد سازمانی در بخش عوامل علی، زیرساخت های سخت افزاری، محیط جهانی، محیط فناوری، محیط سیاسی، محیط فرهنگی اجتماعی و محیط اقتصادی در بخش شرایط زمینه ای و مقولات نهادهای اجتماعی، رویکرد برند سازی سازمانی، رقابت و ساختار در بخش شرایط مداخله گر احصاء گردید. نتیجه گیری: ارتقاء میزان رضایتمندی در مخاطبان از طریق ایجادخوشنامی سازمانی فدراسیون ورزش های جانبازان و معلولین کشور ارمغانی است که به واسطه تحلیل استراتژیک عوامل گوناگون موثر بر هویت برند فدراسیون قابل حصول است. لذا به مدیران این فدراسیون و سازمان های بالا دستی پیشنهاد می شود از طریق مدیریت بهینه هر یک از عوامل یاد شده و نیز اجرای بهینه راهبردهای تدوین شده به توسعه هویت برند این فدراسیون اقدام نمایند.
۳.

شناسایی و سطح بندی عوامل موثر بر برون رفت از درماندگی مالی باشگاه های فوتبال حرفه ای ایران مبتنی بر مدلسازی ساختاری تفسیری (ISM)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: باشگاه های فوتبال درماندگی مالی عوامل مدیریتی سرمایه انسانی درآمدزایی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۵ تعداد دانلود : ۸
هدف: هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی و سطح بندی عوامل موثر بر برون رفت از درماندگی مالی باشگاه های فوتبال حرفه ای ایران مبتنی بر مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) بود.روش شناسی: تحقیق حاضر از نوع تحقیقات کیفی با ماهیت توصیفی تحلیلی می باشد و از نوع تحقیقات کاربردی است که به روش ساختاری تفسیری انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران و مسئولین ورزش کشور، اساتید و خبرگان دانشگاهی آشنا به فوتبال، بازیکنان و پیشکسوتان فوتبال تشکیل دادند که از این تعداد 65 نفر به شیوه هدفمند و گلوله برفی در هر بخش از پژوهش به عنوان نمونه انتخاب شدند. همچنین برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از روش ساختاری تفسیری (ISM) استفاده شد.یافته ها: 69 شاخص موثر بر برون رفت از درماندگی مالی باشگاه های فوتبال ایران شناسایی شد، که در 7 بعد عوامل مدیریتی، عوامل زیرساختی، سرمایه انسانی، بازاریابی و تبلیغات، تکنولوژی و فناوری، عوامل حقوقی و عوامل ارتباطی و در 4 سطح قرار گرفتند که عوامل مدیریتی به عنوان سطح چهارم مدل که پایه ای ترین سطح و زیربنای مدل است، شناسایی شد.نتیجه گیری: در نهایت با توجه به نتایج پژوهش، ایجاد ثبات در مدیریت باشگاه، واگذاری باشگاه به بخش خصوصی، به کارگیری مدیران و متخصصان بازاریابی، ارتباط سازمان یافته با مراکز علمی و پژوهشی داخلی و خارجی، تعامل با مدیران و متخصصان در باشگاه های موفق اروپایی و آشنایی با مسائل حقوقی باشگاه جهت خارج شدن از درماندگی مالی به باشگاه ها توصیه می شود.
۴.

طراحی مدل بکارگیری فناوری های نوین بر عملکرد باشگاه های فوتبال ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: فناوری نوین فناوری مجازی تجهیزات نوین تمرینی سواد فناوری عملکرد باشگاه های فوتبال

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲ تعداد دانلود : ۱۱
هدف: هدف پژوهش حاضر طراحی مدل بکارگیری فناوری های نوین بر عملکرد باشگاههای فوتبال ایران با نقش میانجی سواد فناوری بود. روش شناسی: این پژوهش از نظر نوع توصیفی - همبستگی، هدف کاربردی و روش اجرا میدانی بود. جامعه آماری مدیران، مربیان، بازیکنان و کادر اجرایی و فنی باشگاههای فوتبال ایران بود. نمونه آماری به تعداد قابل کفایت جهت مدلسازی انتخاب شد. ابزار اندازه گیری شامل سه پرسشنامه محقق ساخته (بکارگیری فناوری های نوین، سواد فناوری و عملکرد باشگاه های فوتبال) با طیف پنج ارزشی لیکرت بود. روایی محتوایی و صوری این ابزارها توسط اساتید مدیریت ورزشی و خبرگان، ورزشکاران و مربیان باشگاه های ورزشی تأیید شد (9 نفر) و پایایی ترکیبی، روایی سازه، روایی همگرا و واگرا با استفاده از تحلیل عاملی تأیید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و تحلیل مسیر بین متغیرها از نرم افزار اس.پی.اس.اس و اسمارت پی ال اس 3 استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد بکارگیری فناوری های نوین و سواد فناوری اعضای باشگاه بر عملکرد باشگاه های فوتبال اثر معنی داری داشت. اثر بکارگیری فناوری های نوین بر سواد فناوری اعضای باشگاه معنی دار بود و همچنین نتایج آزمون سوبل نشان داد که فناوری های نوین از طریق سواد فناوری بر عملکرد باشگاه-های فوتبال اثر معنیداری دارد. نتیجه گیری: بر اساس یافته ها می توان گفت که فناوری نوین می توانند با فراهم کردن اطلاعات کیفی برای مربیان و مسئولان ورزشی و آماده کردن ابزارهای ارزشمند در بهبود عملکرد ورزشکاران نقش کلیدی ایفا کنند. به همین دلیل باشگاه های فوتبال ایران می توانند با بکارگیری فناوری های نوین، امکان آموزش مؤثرتر و زمینه را برای ارتقاء و بهبود عملکرد باشگاه فراهم کنند.
۵.

واکاوی پدیده قوم گرایی در بین هواداران فوتبال ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: نژاد نژادپرستی قوم گرایی فوتبال هواداران

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳ تعداد دانلود : ۱۱
هدف: فوتبال که یکی از محبوب ترین رشته های ورزشی در اقصی نقاط این کره خاکی است، در سال های اخیر، به محل جولان افرادی تبدیل شده که با ایجاد محیط های نژادپرستانه و سردادن شعارهای قومیتی، سبب تفرقه در بین تماشاگران شده است؛ پدیده ای که در فوتبال ایران نیز در قالب قوم گرایی قابل مشاهده است. بنابراین در این پژوهش، سعی بر این است قوم گرایی در بین هواداران فوتبال ایران مورد مطالعه قرارگیرد.روش شناسی: روش پژوهش، از نوع کیفی با رویکرد پدیدارشناسی است. برای انجام این پژوهش، با هواداران فوتبال ایران از قومیت های ترک، فارس و عرب مصاحبه شد. روش نمونه گیری ملاکی بود و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت.یافته ها: با توجه به یافته های پژوهش حاضر، پدیده قوم گرایی بین هواداران فوتبال ایران تلفیقی از دو مضمون اصلی قوم گرایی واکنشی و سهوی و قوم گرایی کنشی و تعمدی است.نتیجه گیری: مضمون قوم گرایی واکنشی و سهوی نمایان گر رفتارهای واکنشی است؛ یعنی افراد به حوادث موجود در جامعه واکنش نشان داده و نارضایتی خود را در بسترهای ورزشی با شعارهای قومیتی نشان می دهند اما در مضمون قوم گرایی کنشی و تعمدی، بیانگر استفاده افراد از ورزشگاه ها برای تبلیغ عقاید سیاسی خود هست. با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می شود به مواجه سلبی و ایجابی این پدیده در ورزشگاه های فوتبال تا باعث بروز ناهنجارهای مخرب در جامعه و تخریب وجه فوتبال ایران نگردد.
۶.

شناسایی و اولویت بندی موانع توسعه رشته تیراندازی در ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تیراندازی توسعه ورزش موانع توسعه ورزش قهرمانی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳ تعداد دانلود : ۱۳
هدف: توسعه ورزش در سطح کلان به توسعه رشته های ورزشی وابسته است. ورزش تیراندازی نیز به عنوان یک رشته مدال آور، ملی و مذهبی می تواند سهم بسزایی در این امر داشته باشد. لذا هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و اولویت بندی موانع توسعه رشته تیراندازی در ایران بود.روش شناسی: روش پژوهش حاضر به صورت آمیخته و از نوع طرح متوالی اکتشافی است. فاز کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمونی و فاز کمی با استفاده از تکنیک رتبه بندی سوارا انجام شد. جامعه آماری شامل؛ خبرگان رشته تیراندازی در ایران بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مضمون و برای رتبه بندی موانع از روش سوارا استفاده شد. مشارکت کنندگان در مرحله کیفی شامل 12 نفر از ورزشکاران، مربیان، داوران و مسئولان اجرایی رشته تیراندازی و در بخش کمی نیز شامل 6 نفر از همین افراد بودند.یافته ها: نتایج نشان داد که اصلی ترین موانع توسعه رشته تیراندازی در ایران در مجموع شامل تعداد 127 زیرمقوله کلیدی در قالب 17 مضمون فرعی بوده که به ترتیب اولویت، در 6 مضمون اصلی؛ موانع اقتصادی، حمایتی، امکاناتی و تجهیزاتی، مدیریتی، اجتماعی و فرهنگی و انسانی دسته بندی شده اند.نتیجه گیری: توسعه رشته تیراندازی در ایران نیازمند آگاهی کامل مدیران مربوطه از موانع اقتصادی، حمایتی، امکاناتی و تجهیزاتی، مدیریتی، اجتماعی و فرهنگی و انسانی به عنوان موانع توسعه یافتگی این رشته و تدوین برنامه راهبردی برای رفع و تسهیل آنها است.
۷.

مدل سازی ادراک عمومی از پذیرش و تمایل به پرداخت برای موفقیت باشگاه های لیگ برتر فوتبال (مطالعه موردی باشگاه استقلال تهران)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: فوتبال باشگاه استقلال ادراک عمومی تمایل به پرداخت

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲ تعداد دانلود : ۸
هدف: هدف از این پژوهش، مدل سازی ادراک عمومی از پذیرش و تمایل به پرداخت برای موفقیت باشگاه های لیگ برتر فوتبال بود.روش شناسی: که به روش همبستگی- پیمایشی انجام شد. 456 نفر به عنوان نمونه آماری از میان هواداران باشگاه استقلال ساکن شهر تهران به صورت هدفمند و دردسترس انتخاب شدند. از پرسشنامه محقق ساخته برای جمع آوری داده ها استفاده شد. روایی محتوایی آن توسط 19 تن از صاحب نظران ورزشی و پایایی سازه آن نیز با آزمون آلفای کرونباخ (89/0) تأیید گردید. تجزیه و تحلیل داده ها به روش معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار Smart PLS3 انجام شد.یافته ها: نتایج نشان داد که اعتماد به سیاست گذاران باشگاه استقلال و برند سرمایه انسانی باشگاه استقلال اثر معنی داری روی منافع فردی(0.383)،(0.366) و منفعت اجتماعی(0.361)،(0.275) هواداران و اثر منفی و معنی داری روی خطرات و ریسک های(0.531-)،(0.448-) ادراک شده از توسعه باشگاه برای هواداران دارد. به علاوه برند سرمایه انسانی و منافع فردی و اجتماعی هواداران استقلال از موفقیت باشگاه بروی تمایل به پرداخت بر پذیرش باشگاه استقلال(0.235)،(0.190)،(0.265) اثر معنی داری داشت. در نهایت ریسک های باشگاه(0.278-) اثر منفی و معنی داری روی تمایل به پرداخت WTP باشگاه گذاشت. نتیجه گیری: با توجه به نتایج تحقیق می توان گفت که برای به دست آوردن حمایت و پذیرش عمومی، مسئولین و سیاست گذاران باشگاه باید اعتماد عمومی را افزایش دهند و از طرف دیگر، باید به سمت پرورش و حفظ ورزشکاران الگو و دارای برند قدم بردارند، چون این دو عامل موجب افزایش پذیرش و تمایل به پرداخت پول به صورت عمومی برای موفقیت باشگاه خواهند شد.
۸.

طراحی مدل مدیریت عملکرد فدارسیون اسکی ایران با تلفیق رویکردهای BSC و ISM(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ایران فدراسیون اسکی مدیریت عملکرد

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲ تعداد دانلود : ۱۳
هدف پژوهش، طراحی مدل مدیریت عملکرد فدارسیون اسکی ایران با تلفیق رویکردهای BSC و ISM بود. روش شناسی: این تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی است و داده های تحقیق به صورت میدانی و به شیوه آمیخته (کیفی و کمی) جمع آوری شد. جامعه آماری در بخش کمّی، شامل مسئولان و کارکنان فدراسیون اسکی، سرپرستان و مربیان تیم های ملی و رؤسا و نواب رئیس هیات های اسکی استان ها، برابر با 82 نفر و در بخش کیفی 18 نفر از خبرگان بودند. به دلیل محدود بودن اعضا، جامعه با نمونه برابر شد. ابزار تحقیق در بخش کیفی، مصاحبه و در بخش کمّی، پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی پرسشنامه توسط 10 نفر از اساتید مدیریت ورزشی دانشگاه به تایید رسید و پایایی پرسشنامه با آزمون آلفای کرونباخ، تأیید شد (96/0=α). برای طراحی مدل از روش های ISM و BSC استفاده شد. یافته ها: نتایج نشان داد که برای توسعه مدیریت عملکرد فدراسیون اسکی، 12 بُعد و 40 مؤلفه وجود دارد و ابعاد در هفت سطح و چهار منظر رشد و یادگیری، فرایندهای داخلی، مشتری و مالی قرار گرفتند. ابعادِ استقرار نظام رشد آفرین و انگیزشی و دوره های آموزش مربیگری، داوری و مدیریت در سطح زیربنایی قرار گرفتند.نتیجه گیری: می توان گفت که توسعه دوره های آموزشی و اقدامات انگیزشی، تسهیل گر دستیابی به دیگر ابعاد مدیریت عملکرد و بهبود عملکرد فدراسیون اسکی خواهد شد.
۹.

شناسایی و رتبه بندی چالش های اقتصادی باشگاه های فوتبال ساحلی مازندران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: چالش باشگاه فوتبال ساحلی اقتصاد مازندران

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۴ تعداد دانلود : ۱۳
هدف: فوتبال ساحلی علی رغم اینکه سال های زیادی از حضورش در فوتبال کشور نمی گذرد، اما به خاطر سرمایه گذاری باشگاه ها و استعداد داخلی پیشرفت زیادی در سطح آسیا و جهان داشته است. با این حال فعالان این ورزش مشکلات متعدد موجود در این ورزش و بخصوص مشکلات اقتصادی را گزارش کرده اند؛ از این رو هدف از پژوهش حاضر شناسایی و رتبه بندی چالش های اقتصادی باشگاه های فوتبال ساحلی مازندران می باشد.روش شناسی: این پژوهش کاربردی و روش انجام آن آمیخته است. روش نمونه گیری، هدفمند و در دسترس بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه نخبگان دانشگاهی، مدیران ورزشی، مربیان، داوران و ورزشکاران، مدیران و کارشناسان اقتصادی مازندران بود؛ در مرحله اول پژوهش با استفاده از انجام مصاحبه با 25 نفر از جامعه آماری، چالش های اقتصادی شناسایی شد. در مرحله دوم و سوم، چالش های شناسایی شده توسط گروه دلفی (25 نفر) بررسی شد؛ در این دو مرحله عواملی که حداقل 60 درصد دارای پاسخ مثبت بودند برای مرحله بعد باقی ماندند. در مرحله نهایی رتبه-بندی چالش های شناسایی شده در سه مرحله قبل با استفاده از پرسشنامه پنج گزینه ای لیکرت انجام شد.
۱۰.

شناسایی مؤلفه های اقتصاد مقاومتی در ورزش دانشگاهی ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: اقتصادمقاومتی ورزش دانشگاهی تحرک و پویایی مدیریت مصرف

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۴ تعداد دانلود : ۱۲
هدف:  هدف از پژوهش حاضر شناسایی مؤلفه های اقتصادمقاومتی در ورزش دانشگاهی ایران بود.روش شناسی: با توجه به ماهیت کیفی و اکتشافی موضوع، از روش پژوهش کیفی از نوع گراندد تئوری و به شیوه گلیزر (1992) استفاده شد. نخست، از طریق مطالعات اولیه، فهرست مقدماتی عوامل مؤثر شناسایی شد. سپس، مصاحبه های نیمه ساختاریافته (تعداد= 30 نفر) با نخبگان آگاه از موضوع پژوهش انجام شد.یافته ها: نتایج کدگذاری باز حاکی از آن بود که 199 نشان می توانند در اقتصاد مقاومتی در ورزش دانشگاهی مؤثر باشند. سپس، در مرحله ی کدگذاری محوری، نشان ها در 33 مفهوم طبقه بندی شدند. در نهایت، 8 مقوله ی شناسایی شده ی حاصل از کدگذاری انتخابی شامل مقوله ی قانون مداری، مدیریت مصرف، آموزش و اطلاع رسانی، تحرک و پویایی، توسعه اجتماعی، مشارکت فعال، اتکای به خود و برنامه ریزی طبقه بندی شدند.نتیجه گیری: با توجه به یافته های پژوهش، راهکارهایی شناسایی شدند که می توان با تقویت آن ها موجب توسعه ورزش دانشگاهی کشور شد، علاوه بر این سیاست گذاران تربیت بدنی آموزش عالی کشور می توانند از نشان ها، مفاهیم و مقوله های شناسایی شده در برنامه ریزی های آتی خود برای عملیاتی شدن اقتصادمقاومتی در ورزش دانشگاهی استفاده کنند.

آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۴۳