مدیریت و توسعه ورزش

مدیریت و توسعه ورزش

مدیریت و توسعه ورزش سال 12 پاییز 1402 شماره 3 (پیاپی 35) (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

شناسایی وتحلیل مهم ترین شاخص های برانگیزاننده هزینه کرد ورزشی (زمان و پول)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: انگیزه ورزشی ورزش همگانی هزینه کرد ورزشی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۸ تعداد دانلود : ۱۴
هدف: هدف از این تحقیق شناسایی و تحلیل مهم ترین شاخص های برانگیزاننده هزینه کرد ورزشی(زمان و پول) در بین شهروندان ارومیه بود.روش شناسی: روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی و با ترکیبی از روش های کمی با پرسشنامه و کیفی به شکل مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام گرفته است و به لحاظ هدف، کاربردی بوده است. جامعه آماری تحقیق 156 نفر از اساتید هیئت علمی رشته علوم ورزشی در دانشگاه های دولتی، آزاد و پیام نور، مدیران، معاونین، کارشناسان و متخصصان صاحب نظر در زمینه تحقیق در اداره کل ورزش و جوانان و نیز اداره کل آموزش و پرورش، کارشناسان مطلع در اداره ورزش و جوانان شهرستان ارومیه و نهایتاً معلمان تربیت بدنی متخصص و مجرب در خصوص موضوع پژوهش بودند. نمونه آماری نیز براساس روش تمام شمار و غیرتصادفی هدفمند برآورد شد. روایی پرسشنامه محقق ساخته حاضر، توسط 10 نفر از اساتید کانون مرکزی تحقیق تأیید شد. ضریب پایایی پرسشنامه نیز مقداری قابل قبول 84/. بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های کالموگروف اسمیرنوف، تحلیل عاملی تائیدی، تی تک نمونه ای، فریدمن و خی دو استفاده شد.یافته ها: یافته های پژوهش نشان داد که مهم ترین شاخص های اثرگذار در هزینه کرد ورزشی، عوامل درون فردی ( عوامل ذهنی-نگرشی، بهداشتی-سلامتی، شناختی-دانشی و برنامه ریز-هدفگذاری) و عوامل برون فردی (عوامل فرهنگی-اجتماعی، حمایت اقتصادی، امکانات و تجهیزات، حقوقی-قانونی و نهایتاً رسانه و تبلیغات) است.نتیجه گیری: پیامد توجه و اهتمام به عوامل درون فردی و برون فردی، دربرگیرنده: گسترش سلامتی، ایجاد سبک زندگی فعال و سالم، بازگشت سرمایه و کاهش هزینه درمان و نهایتاً ارتقای مشارکت ورزشی شهروندان خواهد بود.
۲.

رویدادهای ویژه ورزشی به عنوان ابزاری برای پارادیپلماسی مناطق مرزی استان کرمانشاه(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: پارادیپلماسی رویدادهای ویژه صلح دیپلماسی ورزشی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۸ تعداد دانلود : ۱۵
هدف: پژوهش حاضر رویدادهای ویژه ورزشی را به عنوان ابزاری برای پارادیپلماسی در مناطق مرزی استان کرمانشاه مورد بررسی قرار داده است.روش شناسی: روش پژوهش حاضر کیفی، از نوع نظریه داده بنیاد است. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با صاحب نظران رویدادهای ویژه، دیپلماسی و پارادیپلماسی استان بود که تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. همچنین از روش نمونه گیری گلوله برفی جهت انتخاب مصاحبه شوندگان استفاده شد و داده های حاصل از (14) مصاحبه به روش تئوری داده بنیاد کدگذاری و تجزیه تحلیل شدند.یافته ها: در مجوع (751) کد اولیه از تجزیه تحلیل مصاحبه هابه دست آمد. بعد از استخراج کدهای مشابه و حذف کدهای تکراری، (259) کد باز اولیه مشخص شد. نتیجه گیری: پارادیپلماسی به عنوان رهیافتی جدید و رویدادهای ورزشی ویژه به عنوان ابزاری در جهت پیشبرد این رهیافت باید مورد استفاده دولت مردان قرار گیرد و از تمامی ظرفیت های موجود در استان های مرزی جهت توسعه کشور و بهبود تعاملات منطقه ای و همچنین شکل دهی افکار عمومی استفاده شود. در این راستا، واحدهای فروملی در استان کرمانشاه با استفاده از پتانسیل های موجود در برگزاری رویدادهای ورزشی و در صورت واگذاری برخی اختیارات از سوی سازمان های مربوطه و با عقد قراردادها و تعهداتی نسبت به منافع ملی در رسیدن به اهداف و توسعه کشور سهیم باشد.
۳.

تاثیر قابلیت های رسانه اجتماعی بر قصد خرید مشتریان خدمات ورزشی: نقش میانجی اعتماد(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: قابلیت های رسانه های اجتماعی اعتماد قصد خرید

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۶ تعداد دانلود : ۱۳
هدف: هدف از این پژوهش بررسی تاثیر قابلیت های رسانه های اجتماعی بر قصد خرید مشتریان خدمات ورزشی با توجه به نقش میانجی اعتماد بود.روش شناسی: روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود که با استفاده از روش معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش کلیه استفاده کنندگان خدمات ورزشی باشگاه پالادیوم در اصفهان بود که به صورت موردی انتخاب شد. روش نمونه گیری تصادفی ساده بود که حجم نمونه مورد بررسی در این پژوهش برابر 313 بود. ابزار پژوهش پرسش نامه محقق ساخته با اقتباس از پرسش نامه استاندارد بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده در دو سطح آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار ودرصد) و آمار استنباطی (مدل اندازه گیری و تحلیل مسیر) با استفاده از نرم افزار اس. پی. اس. اس و لیزرل انجام شد.یافته ها: نتایج نشان داد که قابلیت های رسانه های اجتماعی می تواند بر قصد خرید مشتریان (t=4.27) تاثیر مثبت گذاشته و تمایل آنها به خرید را افزایش دهد. همچنین نتایج نشان داد که اعتماد می تواند نقش تعیین کننده ای (t=2.17) را در استفاده از رسانه های اجتماعی بر قصد خرید داشته باشد.نتیجه گیری: با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می شود که مدیران باشگاه های ورزشی نگاه مثبتی را به استفاده از رسانه های اجتماعی مختلف برای ارائه خدمات و ایجاد آگاهی و انگیزه لازم برای قصد خرید مشتریان داشته باشند.
۴.

تعامل ورزش های الکترونیک و بازاریابی ورزشی: مفاهیم نظری و کاربردهای پژوهشی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ورزش های الکترونیک بازی های ویدئویی ورزشی تبلیغات اسپانسرینگ نام تجاری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۲۷ تعداد دانلود : ۱۷
هدف: هدف این مقاله بررسی مفاهیم نظری و کاربردهای ورزش های الکترونیک در بازاریابی ورزشی است.روش شناسی: روش انجام پژوهش حاضر، مروری بر مطالعات انجام شده در حوزه ورزش های الکترونیک به منظور ارائه پیوستار کامل در مورد این حوزه تازه وارد به دنیای ورزش است.یافته ها: با ورود اینترنت به دنیای امروزی، ورزش های الکترونیک یکی پس از دیگری پدیدار و تبدیل به جنبه ای مهم از مصرف ورزش در دنیای مجازی شد. تقاضای مصرف کنندگان برای ورزش های الکترونیک بخش قابل توجهی از صنایع مرتبط با ورزش و سرگرمی را به خود جلب کرده است. بالاخص دهه اخیر را می توان دهه رشد و شکوفایی فرصت های بالقوه تجاری در این حوزه دانست. مرور مقالات دهه اخیر نشان می دهد این حوزه حوزه ای بدیع و محبوب برای دانشگاهیان و پژوهشگران بازاریابی ورزشی بوده است.نتیجه گیری: به دلیل محدود بودن پژوهش های موجود در این حوزه در داخل کشور، در این نوشتار سعی شده است ضمن ارائه تاریخچه و تعاریف، متغیرهای مهم و حوزه های مطالعاتی مختلف در حوزه بازاریابی ورزش های الکترونیک معرفی شوند. همچنین در پایان پیشنهاداتی پژوهشی به محققان علاقمند به حوزه بازاریابی ورزشی ارائه شده است.
۵.

شناسایی و تحلیل کلان روندهای مؤثر بر شایستگی مدیران ورزشی با مدیریت کلاس جهانی در صنعت ورزش ایران با رویکرد آینده پژوهی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: آینده پژوهی شایستگی مدیریت کلاس جهانی تحلیل ساختاری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۶ تعداد دانلود : ۱۲
یکی از مهمترین گام های آینده پژوهی، شناسایی و تحلیل روندهای مؤثر بر آن است بر این اساس هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی کلان روندهای مؤثر بر آینده ی شایستگی مدیران ورزشی با مدیریت کلاس جهانی در صنعت ورزش ایران است. بنابراین پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و بررسی اسناد و منابع معتبر و مصاحبه با 23 نفر از خبرگان، فهرس تی از رون دهای کلیدی مؤثر به دست آمد و با استفاده از روش دلفی، کلان روندها از 89 مورد به 37 مورد تقلیل یافتند. سپس با بهره گیری از روش تحلیل ساختاری، ماتریس تأثیر متقابل طراحی شد و با تشکیل پانلی شامل 11 نفر از خبرگان و اجماع نظرات آنان درباره تأثیرگذاری عوامل بر یکدیگر، داده ها وارد ماتریس شد. با تحلیل داده های برآمده از م اتریس ب ا ن رم اف زار می ک م ک، می زان تأثیرگذاری و تأثیرپذیری هرکدام از عوامل ارزیابی شده است.بر این اساس، روندهای راهبردی مؤثر شناخته شدند و مشخص شد که روندهایی نظیر سرمایه گذاری در ورزش های قهرمانی، جهانی شدن ورزش، گسترش اقتدار سازمان های ورزشی در سیاست گذاری، افزایش نقش زنان در ورزش و رشد مدیریت منابع انسانی سبز، بیشترین تأثیرگذاری را بر آینده شایستگی مدیران ورزشی با مدیریت کلاس جهانی در صنعت ورزش دارند.از این رو توجه به ویژگی های مدیران ورزشی که باعث ایجاد توانایی بیشتر در برخورد با محیط متغیر می شود، مدیران ورزشی را در اداره سازمان های ورزشی با مدیریت کلاس جهانی یاری می دهد و زمینه ساز کسب مزیت رقابتی و حضور در بازارهای جهانی می گردد.
۶.

شناسایی موانع راه اندازی استارت تاپ های ورزشی و ارائه راهکار (مطالعه موردی: استان همدان)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: مدیریت کسب وکار کارآفرینی ورزشی کسب وکار نوپا راهبردها چالش های استارتاپی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۴ تعداد دانلود : ۱۴
هدف: هدف مقاله حاضر، شناسایی موانع راه اندازی استارتاپ های ورزشی و ارائه راهکار بود.روش شناسی: پژوهش حاضر کیفی و از نظر هدف، کاربردی بود. جهت گردآوری داده ها از مطالعات کتابخانه ای و پرسش نامه دلفی استفاده شد. جامعه آماری، اساتید مدیریت ورزشی، متخصصان در پارک علم و فناوری و استارتاپ ها و صاحبان باشگاه های ورزشی در سطح استان همدان بودند. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 30 نفر در پنل دلفی مشارکت کردند. با توجه به ضریب هماهنگی کندال، رویکرد دلفی در دور سوم خاتمه یافت.یافته ها: نتایج نشان داد که موانع راه اندازی استارتاپ های ورزشی شامل موانع مدیریتی، موانع فرهنگی اجتماعی، موانع سرمایه انسانی، موانع حقوقی-قانونی، موانع ساختاری-تجاری و موانع محیطی بود و در نهایت راهکارهای متناسب با موانع پیشنهاد شد.نتیجه گیری: به نظر می رسد مجموعه عوامل مدیریتی، فرهنگی اجتماعی، موانع سرمایه انسانی، موانع ساختاری- تجاری، حقوقی- قانونی و شرایط محیطی از جمله موانع تشکیل دهنده راه اندازی در یک اکوسیستم استارتاپی ورزشی را تشکیل دهد و در این راستا، با توجه به راهکارها، حمایت سازمان ها و نهادها از استارتاپ ها ضروری به نظر می رسد.
۷.

طراحی مدل نقش ورزش در صلح جهانی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ورزش صلح جهانی سیاست

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۵ تعداد دانلود : ۱۵
هدف: هدف پژوهش طراحی مدل نقش ورزش در صلح جهانی بود.روش شناسی: در این روش تحقیق کیفی، برای پاسخگویی به سؤالات پژوهش از روش داده بنیاد استفاده شده است. گردآوری داده ها به روش مصاحبه های نیمه ساختار یافته صورت گرفت. جامعه آماری پژوهش را صاحب نظران و متخصصانی تشکیل دادند که با موضوع صلح و ورزش آشنایی داشتند. با توجه به استفاده از روش داده بنیاد، نمونه گیری به صورت نظری انجام شد. تحلیل داده ها با استفاده از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی با به کارگیری نسخه 7 نرم افزارAtlas-Ti انجام شد.یافته ها: پس از کدگذاری باز، مقوله های شرایط علّی شامل سیاست، بین الملل، آموزش و اقتصاد بود. شرایط زمینه ای شامل شرایط سازمانی، سیاسی، فرهنگی اجتماعی، بین الملل می شد. استراتژی های عمل شامل راهبردهای سیاسی، سازمانی، آموزشی، مدیریتی گردید و پیامدهای آن ساختاری و انسانی استخراج شد. سپس در مرحله کدگذاری محوری و انتخابی، پیوند بین این مقوله ها در قالب مدل پارادایمی پژوهش تعیین گردید و نظریه نهایی شکل گرفت.نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش در مورد نقش ورزش در صلح جهانی می توان گفت که هنوز مسیر پرچالشی در پیش رو قرار دارد. به نظر می رسد با تاکید بر نقش سیاست، روابط بین الملل، آموزش و همکاری سازنده بین متولیان ملی و بین المللی ورزش و حاکمان جهانی، می توان به بهبود شرایط موجود و ارتقا صلح جهانی از طریق ورزش امیدوار بود.
۸.

تدوین نقشه استراتژیک توسعه ورزش های آبی و ساحلی ایران با تلفیق تکنیک های BSC و ISM(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: الگوی ساختاری تفسیری کارت امتیازی متوازن نقشه استراتژیک ورزش های ساحلی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۷ تعداد دانلود : ۱۵
هدف: هدف پژوهش، تدوین نقشه استراتژیک توسعه ورزش های ساحلی ایران با تلفیق تکنیک های BSC و ISM بود. روش شناسی: روش پژوهش، توصیفی و به لحاظ هدف، کاربردی است. داده ها، با روش میدانی و آمیخته کیفی و کمی گردآوری شد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی، شامل 18 نفر از خبرگان و در بخش کمی مسئولان کمیته ساحلی فدراسیون ها و هیأتهای استان های ساحلی که ورزش های آبی و ساحلی دارند، برابر با 88 نفر بودند. به دلیل محدودیت اعضا، نمونه آماری با جامعه، برابر شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته، شامل 16 هدف استراتژیک و فرم های خودتعاملی ساختاری و تعیین مناظر BSC بود که روایی پرسشنامه توسط 10 تن از اساتید مدیریت ورزشی دانشگاه و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ تأیید شد (87/0=α). برای تجزیه و تحلیل داده ها از کای خی دو و تکنیک ISM استفاده شد.یافته ها: یافته ها چگونگی ارتباط بین اهداف را در هفت سطح و چهار منظر رشد و یادگیری، فرایندها، ذینفعان (مشتری) و توسعه و مالی نشان داد. همچنین یافته ها نشان داد که اهداف افزایش تحقیق و توسعه و اقدامات آموزشی در سطح زیربنایی الگوی ساختاری تفسیری و در منظر رشد و یادگیری قرار گرفتند. نتیجه گیری: می توان گفت که گسترش اقدامات پژوهشی و آموزشی ورزش های ساحلی تحقق دیگر اهداف را هموار خواهد بود.
۹.

تحلیل ساختار، محتوا و فرآیند سازمان های ورزشی با تمرکز بر استعاره دوچرخه(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ساختار سازمان استعاره پویایی سازمانی ساختار ورزش

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۵ تعداد دانلود : ۱۰
هدف: این مقاله، با هدف تفسیر برخی ابعاد ساختاری، محتوایی و فرآیندی سازمان های ورزشی با استفاده از رویکرد استعاره است.روش شناسی: این پژوهش از نوع نظریه پردازی خودنگرانه یا خودانعکاسی است که از استعاره ورزشی "دوچرخه" برای بخش بندی سازمان و روابط ساختاری مبتنی بر نظریه مینتزبرگ استفاده شد. مفهوم سازی استعاره ای، مقدمه ای برای تفسیر ابعاد مختلف سازمان های ورزشی با استفاده از یک استعاره ورزشی و ایجاد زمینه و جسارتی برای نظریه پردازی است.یافته ها: بر اساس تحلیل استعاره دوچرخه، می توان زین دوچرخه را ستاد فنی و تخصصی، چرخ عقب را ستاد پشتیبانی، چرخ جلو را هسته عملیاتی، فرمان را هسته عالی یا مدیریت ارشد و تنه دوچرخه را هسته میانی در نظر گرفت. مدیر سازمان نیز دوچرخه سواری است که با استفاده از مشورت های ستاد فنی و پشتیبانی، سازمان را به پیش می برد. میزان وزش باد، همواری جاده، سراشیبی و پیچ وخم مسیر به عنوان استعاره ای برای نقش عوامل محتوایی سازمان مانند محیط، استراتژی، روابط قدرت و سیاست، فرهنگ، فناوری و غیره در نظر گرفته شده اند. استعاره دوچرخه نشان می دهد که ساختار سازمان های ورزشی باید پویا و ارگانیک باشند خواه بخواهند از دوچرخه به صورت تفریحی (ورزش همگانی) یا رقابتی و قهرمانی استفاده کنند. همچنین استعاره دوچرخه، بیانگر نقش صنعت و فناوری و همزیستی مسالمت آمیز ورزش با محیط زیست در رابطه با مفهوم توسعه پایدار است.نتیجه گیری: بنابراین اکنون سازمان های ورزشی باید نشان دهند مانند دوچرخه های کوچک و بزرگ، پویا و متحرک و انعطاف پذیری هستند و افراد در هر گروه سنی، جنسیتی، شغلی و با هر نوع توانایی و هر هدفی می توانند از ساختارهای دوچرخه استفاده کنند.
۱۰.

طراحی الگوی شایستگی مدیران ورزشی وزارت ورزش و جوانان از دیدگاه خبرگان و مدیران ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: شایستگی مدیران توسعه ورزش مدیریت عملکرد منابع انسانی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۷ تعداد دانلود : ۱۶
هدف: پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی شایستگی مدیران وزارت ورزش و جوانان ایران انجام گرفته است.روش شناسی: پژوهش حاضر از نظر جمع آوری داده ها کیفی است که با استفاده از رهیافت داده بنیاد طبقه بندی و تجزیه تحلیل شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته بود. بر اساس معیار اشباع نظری از 15 نفر به روش نمونه گیری هدفمند با تکنیک گلوله برفی استفاده شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی، تجزیه و تحلیل شدند و الگوی نهایی استخراج گردیدیافته ها: در نتیجه، 172 مفهوم اولیه و 13 مفهوم اصلی به دست آمد، که در قالب مدل پارادایمی شامل مقوله محوری و شرایط علی (ساختارسازمانی، مدیریت و رهبری و ویژگی های کارکنان)، بستر یا زمینه (جهت گیری و چشم انداز سازمانی و منابع تجهیزات)، عوامل مداخله گر (روزآمدی، غیرخطی بودن سازمان و مدیریت دانش)، راهبردها (توسعه سازمانی و فرایندمحوری) و پیامدها (کارآفرینی، پویایی سازمانی و حفظ ونگهداری منابع انسانی) ارائه شد.نتیجه گیری: مدیران و خبرگان ورزشی برای انتخاب مدیران ورزشی چارچوبه های شایستگی را جهت بکارگماری، آموزش، انتخاب و انتصاب استفاده نمایند.

آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۴۳