مدیریت و توسعه ورزش

مدیریت و توسعه ورزش

مدیریت و توسعه ورزش سال 11 پاییز 1401 شماره 3 (پیاپی 31) (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

شناسایی راهبردها و پیامدهای ورود ورزشکاران به دنیای سیاست(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: پیامد راهبرد سیاست ورزشکار

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۸ تعداد دانلود : ۱۲
هدف:  هدف از تحقیق حاضر شناسایی راهبردها و پیامدهای ورود ورزشکاران به دنیای سیاست بود.روش شناسی: تحقیق حاضر به شیوه کیفی و با رویکرد تحلیل تماتیک انجام شد. شرکت کنندگان در مصاحبه از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند (12 نفر). مصاحبه شوندگان متشکل از کلیه صاحب نظران با سابقه علمی (اساتید رشته مدیریت ورزشی)، اجرایی (مدیران و کارشناسان ورزشی صاحب نظر) و ورزشی (ورزشکاران حرفه ای با سابقه فعالیت سیاسی) بودند.یافته ها: در بخش راهبردها، تعداد 43 مقوله فرعی بدست آمد که در 9 مقوله اصلی راهبردهای رسانه ای، قانون گذاری، ساختاری، نیروی انسانی، برنامه ریزی، ارزیابی، فرهنگ سازی و اطلاع رسانی، ارتباطی و تشویقی قرار گرفت. در بخش پیامدها، تعداد 29 مقوله فرعی بدست آمد که در 6 مقوله اصلی پیامدهای فردی، سازمانی، اجتماعی، سیاسی، ورزشی و پیامدهای منفی قرار گرفت.نتیجه گیری: ورزشکاران و مدیران ذی ربط می توانند از نتایج این تحقیق در جهت ورود موفق ورزشکاران به حوزه سیاست، بهره مند شوند.
۲.

توسعه مدل مفهومی مشارکت پایدار در ورزش دانشجویی با استفاده از تکنیک فراترکیب(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تکنیک فراترکیب روابط عمومی صحه گذاری مشارکت پایدار ورزش دانشجویی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۷ تعداد دانلود : ۱۸
هدف:  شناسایی عوامل موثر مشارکت پایدار در ورزش دانشجویی با تکنیک فرا ترکیب از انواع روش های فرا مطالعه است.روش شناسی: در پژوهش حاضر با بکارگیری رویکرد مرور سیستماتیک و فراترکیب کیفی، به تحلیل نتایج و یافته های محققین قبلی پرداخته و با انجام گام های هفت گانه روش ساندلوسکی و باروسو، مدل مفهومی عوامل موثر بر مشارکت پایدار در ورزش دسته بندی شده است. براساس کدگذاری سه مرحله ای در نرم افزار MAXQDA این عوامل در 7 مقوله اصلی و 39 کد محوری تحلیل و دسته بندی شدند. به منظور سنجش پایایی و کنترل کیفیت مطالعه حاضر از روش کاپا استفاده شد. ضریب کاپا محاسبه شده بوسیله نرم افزار SPSS برابر با 940/0 بوده که در سطح توافق عالی قرار گرفته استیافته ها: عوامل موثر مشارکت پایدار در ورزش دانشجویی شامل؛ عنصر آگهی، روابط عمومی، صحه گذاری، تبلیغ، خرده فرهنگ، طبقه اجتماعی و ارزش و هنجارهای رفتاری می باشد.نتیجه گیری: مشارکت پایدار ورزش دانشجویی نیازمند افرادی است که در این امر فعالیت دارند؛ بنابراین، افرادی باید جذب شوند که هم در برنامه ریزی و هم در سیاست گذاری ورزش دانشجویی نخبه باشند
۳.

ارتباط بین ترجیحات زمانی و ترجیحات ریسک با تغییر رفتار در مشارکت در ورزش و فعالیت های بدنی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ترجیح زمانی ترجیح ریسک اقتصاد ورزش اقتصاد رفتاری مداخلات رفتاری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۷ تعداد دانلود : ۱۱
هدف: هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین ترجیحات زمانی و ترجیحات ریسک بر تغییر رفتار در مشارکت در ورزش و فعالیت های بدنی بود.روش شناسی: روش مورد استفاده در پژوهش حاضر الگوی لاجیت ترتیبی تعمیم یافته بوده است و جهت برآورد ضرایب پارامترهای این الگو از روش حداکثر راست نمایی استفاده شده است. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است که فرآیند توزیع و جمع آوری آن از دو طریق توزیع به کمک فضای مجازی و به صورت حضوری بوده است. حجم نمونه با توجه به برآورد حاصل از فرمول کوکران محاسبه و در نهایت تعداد 373 پرسشنامه مبنای تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل آماری متغیرها و برآورد پارامترهای الگوی لاجیت نیز از نرم افزار STATA16 استفاده شده است.یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد مولفه های ترجیح ریسک و ترجیح زمانی بر تغییر رفتار افراد جهت مشارکت در فعالیت بدنی تاثیرگذار می باشند و با افزایش میزان ترجیح ریسک و ترجیح زمانی افراد احتمال حضور آن ها در مراحل بالاتر تغییر رفتار (از مرحله پیش تامل به نگهداری) افزایش می یابد.نتیجه گیری: به طورکلی پژوهش حاضر و یافته های حاصل از آن می تواند یک دیدگاه و رویکرد جدید به متولیان توسعه فعالیت های بدنی و ورزش در جامعه ارائه نماید تا با به کارگیری ابزارهای نوین (مولفه های اقتصاد رفتاری) به اهداف مورد نظر خود جهت گسترش و ترویج فعالیت های بدنی و دستیابی به اهداف سلامت در جامعه دست یابند.
۴.

برآورد ارزش اقتصادی باشگاه فوتبال استقلال تهران بر اساس میزان حمایت هواداران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ارزش گذاری مشروط کالا های عمومی هواداران تمایل به پرداخت مدل پروبیت رتبه ای

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۸ تعداد دانلود : ۱۵
هدف: هدف کلی پژوهش حاضر برآورد ارزش اقتصادی باشگاه فوتبال استقلال تهران بر اساس میزان حمایت هواداران در کشور ایران می باشد.روش شناسی: پژوهش حاضر، به روش توصیفی- تحلیلی است که از نظر هدف جزو پژوهش های کاربردی می باشد. جامعه آماری، هواداران باشگاه استقلال در سطح کشور ایران و حجم نمونه آماری نیز طبق جدول میشل و کارسون برابر با 393 نفر بود. برای این منظور پرسشنامه ای طراحی گردید و به وسیله ی آن تمایل به پرداخت هواداران باشگاه فوتبال استقلال تهران در سطح کشور برای کالاها و منافع تولیدشده توسط این باشگاه و عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت از آن ها پرسیده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از مدل پروبیت رتبه ای استفاده شد.یافته ها: نتایج پژوهش نشان می دهد که 3/85 درصد از هواداران مایل به مشارکت در تأمین بودجه برای حضور تیم استقلال در سطوح رقابتی می باشند و تمایل به پرداخت هواداران باشگاه فوتبال استقلال برای حضور و قهرمانی در رقابت های لیگ برتر به ترتیب 2/77 درصد و 2/79 درصد، قهرمانی در جام حذفی و رقابت های لیگ قهرمانان آسیا به ترتیب 2/78 درصد و 84 درصد، تهیه بلیت تماشای مسابقات تیم فوتبال استقلال از استادیوم 9/93 درصد و میزان خرید محصولات این باشگاه 1/43 درصد می باشد.نتیجه گیری: تمایل به پرداخت هایی که هواداران بیان کردند نشان می دهد حضور تیم فوتبال استقلال در سطوح بالای رقابتی ورزش کشور ایران بر روی رفاه آن ها تأثیر مثبت داشته است؛ به طوری که هواداران مایلند حامی تیم محبوب خود شوند.
۵.

تخمین قیمت بازیکنان حرفه ای فوتبال ایران از طریق هوش مصنوعی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: قیمت گذاری ارزش بازیکنان هوش مصنوعی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۲۰ تعداد دانلود : ۱۶
هدف: هدف از انجام این تحقیق تخمین قیمت بازیکنان لیگ حرفه ای فوتبال ایران بود.روش شناسی: روش انجام تحقیق با استفاده از طرح های آمیخته اکتشافی بود که تلفیقی از روش های کیفی و کمی می باشد. جامعه ی آماری تحقیق در بخش کیفی شامل مدیران، مربیان باشگاه ها و کارشناسان خبره و آشنا با حوزه خرید و فروش بازیکنان بودند که چهارده نفر تا رسیدن به نقطه اشباع، به روش گلوله برفی انتخاب شدند. در بخش کمی نیز جامعه آماری شامل کلیه ی فوتبالیست های حاضر در لیگ حرفه ای فوتبال خلیج فارس ایران در سال های 1396-1398 بودند. ابزار تحقیق در روش کیفی شامل مصاحبه عمیق بود که پایایی آن از طریق روش بازآزمون 81 درصد محاسبه شد. داده های مورد نیاز برای تجزیه و تحلیل روش های کمی نیز از سایت های معتبر و سازمان لیگ فوتبال ایران جمع آوری شدند. همچنین طراحی مدل از طریق شبکه های عصبی شعاعی با بهره گیری از نرم افزار R انجام پذیرفت.یافته ها: یافته های پژوهش در بخش کیفی نشان داد که عملکرد بازیکن، ویژگی های شخصی، توانایی های آن ها، ویژگی های باشگاه و عوامل ایجاد کننده حباب، در تعیین قیمت بازیکنان فوتبال مؤثر است. همچنین در بخش کمی مدلی با سه لایه ی پنهان طراحی شد که کمترین میزان خطا را در پیش بینی قیمت بازیکنان داشت.نتیجه گیری: در مجموع طراحی این مدل موجب آگاهی مسئولین خرید و فروش باشگاه های فوتبال خواهند شد تا بتوانند بازیکنان با استعداد و دارای هزینه نقل و انتقال مناسب را با حداقل هزینه و سطح بالایی از قابلیت اطمینان جذب نمایند. 
۶.

پارتی بازی در سازمان های ورزشی بر اساس نظریه داده بنیاد(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: شایسته سالاری فدراسیون های ورزشی خویشاوندگرایی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۷ تعداد دانلود : ۱۳
هدف:  هدف بررسی پارتی بازی در سازمان های ورزشی بر اساس نظریه داده بنیاد بود.روش شناسی: تحقیق کیفی و از نوع اکتشافی است.جامعه آماری اساتید دانشگاه، روساء و نایب روساء، کارشناسان، ورزشکاران، پیش کسوتان، خبرگان ورزشی و  مربیان چهار فدراسیون کشتی، کاراته، کبدی و قایقرانی بود. حجم نمونه 21 نفر بود. ابزار اندازه گیری مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته بود. تحلیل داده ها با نرم افزارهای 19spss و مکس کیودا 18 انجام شد.یافته ها: پارتی بازی در سازمان های ورزشی کشور شامل 117 کد باز است که در شش مقوله اصلی شامل عوامل، علّی (شبکه سازی، عوامل فردی، عوامل سازمانی و ارتقای وجهه اجتماعی)،  محوری (عدم توجه به منافع جمعی، تعلقات کارکنان و منفعت طلبی کارکنان)، زمینه ای (عوامل فرهنگی و اجتماعی، ضعف های ساختاری، ضعف های نظارتی و ضعف در قوانین و مقررات)، مداخله گر (عوامل سیاسی و مدنی، فشارهای داخلی و خارجی و انتظارات خویشاوندان و دوستان)، استراتژی ها (اصصلاحات سازمانی، اصلاح فرهنگ سازمانی، راهبردهای نظارتی و شفاف سازی به عنوان استراتژی برای کنترل، اداره و پاسخ به پدیده) و پیامدها (رشد عملکرد سازمانی، بهبود اوضاع اقتصادی و اتخاذ تصمیمات مناسب در سازمان) جای می گیرد.نتیجه گیری: عوامل علّی نقش بسزایی در بروز پارتی بازی دارند و  باید تحت کنترل و نظارت سازمان های ورزشی قرار گیرند. عوامل مداخله گر و زمینه ای باید مورد توجه مدیران قرار گیرند. با استفاده از راهبردهای مناسب و شفاف سازی در رویه های اداری زمینه رشد سازمان های ورزشی فراهم می گردد. باید با ایجاد و آموزش فرهنگ سازی مبتنی بر شایسته سالاری از اقدام به پارتی بازی در سازمان های ورزشی جلوگیری به عمل آید و ترجیح منافع سازمانی به منافع فردی در بین کارکنان سازمان های ورزشی در اولویت قرار گیرد.
۷.

از اشتیاق کارآفرینانه و خلاقیت فناورانه دانش پژوهان تا تجاری سازی پژوهش های علوم ورزشی ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تجاری سازی علوم ورزشی اشتیاق کارآفرینانه خلاقیت فناورانه دانشجویان

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۹ تعداد دانلود : ۱۴
هدف: این پژوهش با هدف بررسی ارتباط ساختاری اشتیاق کارآفرینانه، خلاقیت فناورانه و ادراک تجاری سازی پژوهش های علوم ورزشی انجام شده است.روش شناسی: پژوهش حاضر، توصیفی-پیمایشی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری شامل دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم ورزشی بود که در سال های 1398-1397در دانشگاه های شهر تهران مشغول به تحصیل بودند و بر اساس جدول مورگان، 385 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه استاندارد بود. روایی این پرسشنامه ها با کمک نظرات اصلاحی اساتید مدیریت ورزشی و متخصصان حوزه ورزش مورد بررسی قرار گرفت و پایایی پرسشنامه ها از طریق تعیین ضریب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب تأیید شد.یافته ها: نتایج به دست آمده از نرم افزار SMART PLS 3 نشان داد که اشتیاق کارآفرینانه (همراه با ابعاد پنج گانه خود) و خلاقیت فناورانه هرکدام رابطه مستقیم و معنی داری با ادراک تجاری سازی دستاوردهای پژوهشی دانشجویان دارند. ضمن آن که اشتیاق کارآفرینانه به عنوان عامل محرک خلاقیت فناورانه شناخته شد.نتیجه گیری: دانشجویان علوم ورزشی لازم است هم راستایی متوازنی بین اهداف علمی و تجاری برقرار سازند و برای حرکت در مسیر تجاری سازی، از احساسات مثبت شدید و هویت بخش خویش در راستای تبدیل ایده ها (دانش) به پدیده های نوآورانه استفاده نمایند.
۸.

ارائه مدل معادلات ساختاری به منظور تبیین فرآیند حرفه ای سازی در فدراسیون های ورزشی ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: حرفه ای سازی تحلیل مسیر فدراسیون های ورزشی تغییرات سازمانی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۲۰ تعداد دانلود : ۱۹
هدف: هدف این پژوهش ارائه مدل معادلات ساختاری به منظور تبیین فرآیند حرفه ای سازی در فدراسیون های ورزشی ایران بود.روش شناسی: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی بود که به شکل میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق شامل مدیران فدراسیون های ورزشی، مربیان، ورزشکاران، داوران بودند که نمونه آماری بر اساس تعداد قابل کفایت جهت مدل سازی در نرم افزار PLS به میزان 10 تا 20 برابر ابعاد ترسیم شده در مدل مفهومی برآورد شدند (160 نفر). جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه توسط صاحب نظران (12 نفر) تائید شدوپایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ (91/0) و پایایی ترکیبی محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی برازش مدل از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار PLS3-SPSS24 استفاده شد.یافته ها: بر اساس تحلیل مسیر مشخص شد که به ترتیب اثر شرایط علی، زمینه ای، و مداخله گر بر حرفه-ای سازی، مستقیم، مثبت و معنی دار است (37/0، 19/0، 74/0). همچنین به ترتیب شرایط مداخله گر و زمینه ای با استراتژی ها اثر مستقیم، مثبت و معنی داری داشتند (28/0، 24/0). در نهایت نتایج نشان داد اثر حرفه ای سازی بر راهبردها (58/0)، و استراتژی ها با پیامدها (84/0) مستقیم، مثبت و معنی دار است.نتیجه گیری: بر اساس یافته های این تحقیق می توان نتیجه گیری کرد که شناخت مسیرهای فرآیند حرفه ای سازی می تواند به فدراسیون های ورزشی ایران جهت رسیدن به یک فرآیند کسب و کار کمک شایانی نماید. همچنین شناسایی پتانسیل های بالقوه درونی و بیرونی فدراسیون ها می تواند روند حرفه ای-سازی و پیشرفت آن ها را تسریع بخشد.
۹.

طراحی مدل مفهومی جامعه ضد برند مبتنی بر شبکه های اجتماعی (مطالعه هواداران تیم های استقلال و پرسپولیس)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: رفتار ضدبرند هواداران فوتبال علل رفتار پیامدهای رفتار راهبردهای مقابله

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۷ تعداد دانلود : ۱۳
هدف: هدف این پژوهش بررسی جامعه ضد برند در فوتبال حرف ه ای کشور با مطالعه هواداران تیم های استقلال و پرسپولیس در شبکه های اجتماعی بود.روش شناسی: روش تحقیق از نوع کیفی (نظریه پردازی داده بنیاد) بود. جامعه آماری تحقیق خبرگان و اساتید بازاریابی ورزشی و مدیران شبکه های اجتماعی و هواداران بودند. نمونه آماری برمبنای اشباع نظری (17نفر و 63سند) به روش هدفمند و دردسترس انتخاب گردید. جهت گردآوری داد ه ها از مصاحبه عمیق و جهت تحلیل داده ها از سه مرحله کدگذاری با استفاده از افزار مکس کیودا استفاده شد.یافته ها: منظرهای اصلی تحلیل رفتار ضد برند هوداران استقلال و پرسپولیس شامل چهار رویکرد انواع رفتار، علل، استراتژی و پیامد بود که تشکیل یک مدل ساختاری دادند. نتایج نشان داد رفتارهای ضدبرند شامل دو نوع رفتار مثبت و منفی است. شرایط علّی بروز رفتار مشتمل بر ابعاد فرهنگی-اجتماعی، ورزشی، فردی و ساختاری؛ استراتژی های مقابله شامل دو رویکرد بازاریابی و برندینگ و آموزش و فرهنگ سازی و پیامدهای احتمالی نیز شامل دو منظر رفتاری-فرهنگی و تجاری و مدیریتی می باشد.نتیجه گیری: براساس یافته ها می توان گفت رفتار ضدبرند هواداران تیم های مطرح کشور در شبکه های اجتماعی دارای انواع متنوع و علل گوناگون است که پیامدهای مختلفی را به دنبال دارد. از این رو نیازمند اتخاذ راهبردها و راهکارهای متنوعی و متناسبی است. 
۱۰.

شناسایی پیشران های موثر بر آینده ورزش همگانی ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ورزش همگانی آینده پژوهی میک مک توسعه ورزش

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۴ تعداد دانلود : ۹
هدف: هدف از پژوهش حاضر شناسایی پیشران ها ی موثر بر آینده ورزش همگانی ایران بود.روش شناسی: پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت بر اساس روش آینده پژوهی، تحلیلی و اکتشافی بود. جامعه آماری تحقیق شامل چهل و یک نفر از خبرگان (یازده نفر از اعضای هیأت علمی رشته تربیت بدنی با متوسط سنی چهل و شش سال که 9 سال سابقه فعالیت، علمی و عملی در ورزش همگانی داشتند؛ چهارده نفر از مدیران و کارشناسان معاونت ورزش همگانی وزرات ورزش و جوانان و فدراسیون ورزش های همگانی با متوسط سنی چهل و یک سال بودند وشانزده نفر از آن ها  پیشکسوتان ورزش همگانی متوسط سنی پنجاه و شش سال بودند؛ که پانزده سال سابقه فعالیت،  عملی در ورزش همگانی کشور داشتند) ورزش های همگانی بودند که از آن ها  مصاحبه های عمیق به صورت نیمه ساختار یافته انجام شد. در پایان داده ها توسط نرم افزار میک مک تحلیل شد.یافته ها: نتایج نشان داد عوامل کلیدی موثر بر آینده ورزش قهرمانی در 9 بخش یعنی؛ پیشران های بازاریابی و خلاقیت، پیشران های رویدادها، پیشران های مجریان ورزش همگانی پیشران های آموزشی، پیشران های تسهیلات، پیشران های سازمان های مردم نهاد (NGO)، پیشران های انگیزشی، پیشران های زیرساختی و پیشران های باورپذیری شناسایی شدند.نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده از پژوهش حاضر می توان ادعا نمود فرصت های موجود  در محیط سازمان به حدی موثر هستند که می توانند بسیاری از چالش های پیش رو را برطرف سازند بنابر این شایسته است مدیران و برنامه ریزان ورزش همگانی، به اندازه کافی در صدد بهره جویی از فرصت ها باشند. 

آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۴۳