آرشیو

آرشیو شماره ها:
۲۵

چکیده

یکی از اساسی ترین نیازهای اولیه انسان، تغذیه اس ت، نی ازی که همیشگی است و انسان برای تامین آن باید کوششی دائمی داشته باشد.خوراک میدانی معناساز ب رای تعاملات انسانی است، یعنی چیزی بیش از وسیله ای برای بقاء. در این پژوهش، فرهنگ محلی خوراک در شهرستان بابل به عنوان متنی فرهنگی مطالعه شده است. این منطقه که دارای زمین های حاصل خیز، مراتع بارور و تنوع محصولات زراعی و دامی است، از دیرباز، شاهدگوناگونی و تکثر در مواد خوراکی بوده است. مردمان محلی بابل با انطباق خود با طبیعت و رابطه ای خردورزانه با زیست بوم، خلاقانه توانسته اند از مواد خام روئیدنی و دامی، محصولات خوراکی متنوع تولید کنند. بابلی ها با تقسیم بندی خوراک به سرد، گرم و متعادل، غذا را در ارتباط با سلامت -بیماری و مراحلی از چرخه زندگی ارزیابی می کنند. بخش مهمی از هویت فرهنگی بابلی ها و پیوندهای اجتماعی آنان با خوراک بومی گره خورده است. سر سفره کسی نشستن پیام های دوستی را می فرستد و رد کردن دعوت، می تواند پیوندها را مشکل ساز کند. سفره غذا، حدود فرهنگ، میزان رفاه و عدالت اجتماعی طبقه های گوناگون را نمایان می سازد. همچنین گویش بابلی پایه های عمیق مطابقت روانشناسانه میان غذا، تلقی شخصیتی و موقعیت عاطفی را منعکس می کند. داده های این مقاله از طریق مشاهده حین مشارکت و مصاحبه های عمیق با 23 نفر از زنان و مردان بابلی بدست آمده است. متاسفانه بسیاری از دانش های بومی خوراک در مناطق سنتی در حال نابودی است و لازم می آید برای حفاظت از این میراث فرهنگی ناملموس قدم هایی جدی برداشته شود. این پژوهش گامی در همین جهت است.

Food as a Cultural Text Ethnography of Local Food Culture in Babol City

For thousands of years, humans have experienced various biological and cultural changes to satisfy their food needs in order to ensure their survival on the planet. Food is a permanent and meaning-making field for human interactions, that is, something more than a means of survival. In the anthropological literature, production and processing, distribution and consumption of food are considered to be the main elements of the culture of any community.Food binds the personality of individuals and the identity of groups and becomes an important tool for social communication and understanding. Food has a place in culture that connects human communities to each other and connects deep human beings to each other and plays an essential role in all meaningful andidentity-giving actions of humans.Food culture is the source of identity and cultural and natural heritage of each region.Due to the age and vast geographic-cultural diversity in Iran, a great treasure of knowledge related to local food systems in different climatic and cultural habitats has been create.In this article, an attempt has been made to depict the local food culture in one of the important cities of Mazandaran province, namely Babol, using ethnographic field research.

تبلیغات