آرشیو

آرشیو شماره ها:
۲۵

چکیده

غذا و خوراک از مهمترین نیازها و فعالیت های اجتماعی بشری است که بدون آن امکان تکوین و بسط دیگر توانش های انسانی وجود ندارد. یکی از ویژگی های بنیادین فرهنگی هر جامعه آداب مربوط به خوراک مردمان آن جامعه است. مساله اساسی نوشتار از این قرار است که آیا می توان برای ساخت فرهنگی خوراک ایرانیان الگوهایی ترسیم و طراحی کرد؟ و اینکه چه تغییراتی در ساخت فرهنگ غذایی ایرانیان در خلال تاریخ به وجود آمده است؟ فرضیه اصلی نوشتار متضمن این ایده است که میان نوع جامعه و کنش هایی غذایی مردم ایران ارتباط وثیقی برقرار بوده است بطوریکه در جامعه گماینشافتی ایران ماقبل معاصر کنش های جمعی در رفتارهای غذایی سیطره داشته است و با پیدایش جامعه گزلشافتی رفتارهای فردی بر عرصه غذا حکمفرما می گردد. نتایج پژوهش موید سه پارادایم غذایی می باشد: کهن الگوی ایرانی، الگوی عربی اسلامی و پارادایم مدرن که هر یک واجد خصائص خاص خود هستند. در کهن الگوی ایرانی ابزار فلزی چون قاشق و کارد استعمال می شده است، در حالی که در الگوی عربی اسلامی غذا با سه انگشت دست صرف می شده است. دو الگوی نخست با وجود تمایزاتشان، برآمده از جامعه گماینشافتی بوده و در این سطح کنش های جمعی همچون «همکاسه شدن» که جلوه ای از همبستگی اجتماعی می باشد، سیطره دارد. اما در پارادایم سوم که از فرنگ وارد شده است، کنش فردگرایانه همچون استعمال قاشق، چنگال، کارد و بشقاب اختصاصی غلبه دارد که این ساخت فرهنگی جلوه ای از جامعه گزلشافتی به شمار می آید.

Three Paradigms of Behavior in Iranian Food

Food is one of the most important human needs and social activities that there is not without the possibility of the development and development of other human abilities. The main issue of the present research is that is it possible to draw and design patterns for the cultural fabric of Iranian food? and what changes have been made in the construction of Iranian food culture throughout history? Thus, the basic question of the research is whether can design patterns for Iranian food culture? and what changes have been made to making the Iranian food culture during history? The main hypothesis of the text implies the idea that there has been a strong link between the type of society and the food actions of the Iranian people so that in the Pre-contemporary society dominated the collective actions in the dietary behaviors and with the emergence of Gesellschaft society, individual behaviors dominate the food arena. The results confirm three food paradigms: The ancient Persian model, the Arabic Islamic model, and the modern model, each of which has its own characteristics. In the Iranian archetype, metal tools such as spoons and knives were used, while in the Arabic pattern, food was eaten with three fingers.

تبلیغات