آرشیو

آرشیو شماره ها:
۱۹

چکیده

مقدمه:  دسترسی به غذای کافی، مطلوب و سلامت تغذیه ای ازمحورهای اصلی توسعه وزیربنای پرورش نسل آینده کشور قلمداد می شود جوامع روستایی با تأمین بیش ازدوسوم مواد غذایی، نقش قابل توجهی در تأمین امنیت غذایی کشور ایفا می کنند. با این وجود شواهد نشان می دهد وضعیت تأمین کنندگان اصلی امنیت غذایی کشوردراثر عللی که تاکنون به آن توجه نشده است، حداقل در مقایسه با جوامع شهری، در وضعیت نامساعدی قرار دارد.هدف:  پژوهش حاضر با هدف کلی تحلیل وضعیت امنیت غذایی و عوامل مؤثر بر آن در جامعه روستایی دهستان بکشلوچای انجام شده است.روش شناسی:  جامعه آماری پژوهش را کلیه سرپرستان خانوارهای 51 روستای واقع دردهستان بکشلوچای تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول کوکران، 180 نفراز سرپرستان خانوار به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شده اند.در بخش کمی پژوهش حاضر برای سنجش امنیت غذایی از پرسشنامه استانداردوجهانی وزارت کشاورزی آمریکا که روایی و پایایی آن در مطالعات متعددی تأیید شده است، استفاده شد. در بخش کیفی، گردآوری داده ها از طریق نمونه گیری هدفمند و با روش گلوله برفی، تا رسیدن به مرحله اشباع تئوریک ادامه داشت و داده های گردآوری شده با استفاده از روش نظریه داده بنیاد(GTM) تحلیل شده اند.قلمرو جغرافیایی پژوهش:  قلمرو جغرافیایی شامل روستاهای دهستان بکشلوچای، شهرستان ارومیه بوده است.یافته ها و بحث: نتایج بخش کمی پژوهش نشان داد امنیت غذایی محدوده مورد مطالعه در شرایط نامساعدی قرار دارد. به این صورت که  7.8درصد افراد مورد مطالعه دارای امنیت غذایی، 10 درصد در شرایط ناامنی غذایی بدون گرسنگی، 25 درصد در شرایط ناامنی غذایی با گرسنگی متوسط و 57.2 درصد در شرایط ناامنی غذایی با گرسنگی شدید قرار گرفته اند و بین روستاهای مورد مطالعه به لحاظ امنیت غذایی تفاوت معناداری وجود ندارد.نتیجه گیری: نتایج بخش کیفی پژوهش در ارتباط با چالش های امنیت غذایی در محدوده مورد مطالعه نشان داد پنج چالش اساسی امنیت غذایی که به صورت سلسله ای با همدیگر در ارتباط هستند، عبارتنداز: ضعف سیاست گذاری ها، ضعف شرایط اقتصادی، نارسایی ها و مخاطره های محیطی، موانع فرهنگی و تغییرات اجتماعی و ناپایداری کشاورزی.

Investigating Food Security and Analyzing Its Challenges in Rural Areas (Case Study: Villages of Bekshlochai County, Urmia County)

Access to adequate and desirable foodand nutritional health are consideredas the main axes of development and the foundation ofbreeding the next generation of the country. Rural communities playasignificant rolein ensuring the country'sfood securityby providing more than two-thirds of food.However,evidence showsthat the situation of the country's main food security providers is unfavorable,at least compared to urban communities,due to reasons that havenot been addressedso far.The present study was conducted with the generalaimof analyzing the food security situation and the factors affecting itin theruralcommunityof Bakshlochai district.The statistical population of thestudy consistsof all headsof households in51villageslocated in Bakshlochai district.Using Cochran'sformula,180 householdheadshave been selectedas the sample. Inthe quantitative part of the present study,a standard and global questionnaire of the US Department of Agriculture was used to assess food security,the validity and reliability of which have been confirmed in several studies.In the qualitative part,data collection through purposeful sampling and snowball method continueduntil the theoretical saturationstage and thecollected data were analyzed using the data theory theory(GTM).The results of thequantitative part of the research showed that food security in the study area is in unfavorable conditions.In this way,7.8%of the studied people have food security,10% in food insecurity without hunger,25% in food insecuritywith moderate hunger and 57.2% in food insecurity with severe hunger.There is no significant difference in terms of food security. Also, the results of the qualitative part f the research related to food security challengesin the studyarea showed thatthe five main food securitychallenges thatareinterrelated are:weak policy-making,weak economicconditions,inadequacies And environmental hazards,cultural barriers and social change and agricultural instability

تبلیغات