مهندسی سیستم و بهره وری

مهندسی سیستم و بهره وری

مهندسی سیستم و بهره وری سال 3 پاییز 1402 شماره 3 (پیاپی 8) (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

بررسی نقش تعدیل گر محیط پویای سازمان در روابط قابلیت های پویای سازمانی، عملکرد و مزیت رقابتی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: قابلیت پویا مزیت رقابتی عملکرد سازمانی محیط پویا

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴۴ تعداد دانلود : ۲۴
هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر قابلیت های پویا و محیط پویا بر عملکرد و مزیت رقابتی این سازمان ها است. پژوه حاضر به عنوان پژوهش پیشتاز در زمینه قابلیت های پویا و محیط پویا در شهرداری ها در حال اجرا است. فواید این پژوهش کاربرد قابلیت های پویا در ایجاد مزیت رقابتی و بهبود عملکرد در محیط پویای شهرداری هاست. جامعه آماری مدیران و کارکنان شهرداری نیشابور بودند. بر اساس جدول مورگان حداقل تعداد نمونه برابر 117 نفر بود که برای پاسخ به پرسشنامه انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی بوده است. این پژوهش از نوع کاربردی و توصیفی پیمایشی است و جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای تهیه شده از چند پرسشنامه استاندارد بود که توسط محقق یکپارچه سازی شد. پرسشنامه ها بر اساس مطالعات تئوریکی و طیف پنج گزینه ای لیکرت تهیه شد. روایی محتوایی پرسشنامه ازنظر اساتید و کارشناسان مثبت ارزیابی گردید، همچنین از تحلیل عاملی تأییدی برای تأیید روایی سازه استفاده شد. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن با استفاده از روایی محتوا با نظر اساتید و روایی سازه با تحلیل عاملی تأییدی مورد تأیید قرار گرفت. با استفاده از آمار توصیفی و روش های استنباطی (آزمون ضریب همبستگی و آزمون مدل سازی معادلات ساختاری موسوم به تحلیل مسیر) اطلاعات تجزیه وتحلیل شد. برای تحلیل تعدیلگری محیط پویا در رابطه قابلیت پویا و مزیت رقابتی و عملکرد از آزمون در نرم افزار پی ال اس استفاده شد. نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختاری نشان می دهد که قابلیت پویا بر کسب مزیت رقابتی تأثیرگذار است، اما تأثیر آن بر عملکرد مورد تأیید قرار نگرفت.
۲.

مدلسازی اختلال منابع تامین در زنجیره تامین پوشاک و تحلیل راهکار بهبود آن با رویکرد پویائی سیستم(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تأمین کننده پشتیبان مدل پویایی سیستم اختلال منابع تأمین زنجیره تأمین پوشاک

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴۰ تعداد دانلود : ۲۲
زنجیره های تأمین در گروی جهانی شدن از ریسک ها و اختلالات جهانی نیز مصون نمی مانند، لذا مدیران سیستم ها در تلاش اند تا اثر اختلال ها را کاهش و مدیریت زنجیره را بهینه نمایند.زنجیره های تأمین در گروی جهانی شدن از ریسک ها و اختلالات جهانی نیز مصون نمی مانند، لذا مدیران سیستم ها در تلاش اند تا اثر اختلال ها را کاهش و مدیریت زنجیره را بهینه نمایند این تحقیق با تمرکز بر اختلال تأمین منابع زنجیره تأمین پوشاک، راهکاری برای کاهش اثر این اختلال را ارزیابی کند. لذا در این پژوهش، ابتدا با کنکاش در پیشینه ی تحقیق، راهکار «تأمین کننده پشتیبان» استخراج شد. در بخش بعدی تحقیق، مدل پویایی سیستم جهت راستی آزمایی راهکار «تأمین کننده پشتیبان» ارائه شد. این مدل اعتبارسنجی شده و در شرایط اختلال در حالت «بدون تأمین کننده پشتیبان» و با «تأمین کننده پشتیبان» مقایسه شد و نتایج نشان داد که با اجرای این راهکار، زنجیره تأمین هزینه کمتری را در زمان اختلالات نظیر شیوع بیماری کرونا و یا تحریم ها متحمل می شود و تقاضای حلقه انتهایی در مقایسه با حالت «بدون تأمین کننده پشتیبان» در زمان بهتری پاسخ داده می شود.
۳.

تأثیر کیفیت روابط در زنجیره تأمین بر اشتراک دانش و عملکرد نوآوری در صنعت بسته بندی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: کیفیت روابط در زنجیره تأمین اشتراک دانش ضمنی اشتراک دانش صریح عملکرد نوآوری صنعت بسته بندی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴۵ تعداد دانلود : ۲۲
امروزه با فضای پیچیده و متغیر بازار، فعالیت های نوآورانه دیگر محدود به داخل شرکت ها نیست و نوآوری مشترک بین اعضای زنجیره تأمین اهمیت بسیاری پیداکرده است. ازاین رو، هدف این تحقیق بررسی تأثیر کیفیت روابط در زنجیره تأمین بر روی عملکرد نوآوری به صورت مستقیم و همچنین با توجه به نقش متغیرهای میانجی اشتراک دانش ضمنی و اشتراک دانش صریح است. تحقیق از نظر هدف کاربردی بوده و بر حسب روش تحقیق، همبستگی است که با به کارگیری پرسشنامه ای معتبر و پایا و روش پیمایشی داده های موردنیاز جمع آوری شده است. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران صنعت بسته بندی هستند که با توجه به یکنواختی جامعه، روش نمونه گیری ساده تصادفی انتخاب شد. با توجه به حجم نمونه موردنیاز 53 پرسشنامه توزیع گردید. نتایج روایی و پایایی پرسشنامه نیز قابل قبول بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18 تجزیه وتحلیل گردید. تأیید روابط بین متغیر ها و عوامل از طریق تحلیل عاملی تأییدی و تکنیک مدل سازی PLS با استفاده از نرم افزار PLS2 Smart صورت پذیرفته است. یافته ها نشان داد که کیفیت روابط در زنجیره تأمین رابطه مستقیم و مثبت بر اشتراک دانش ضمنی، اشتراک دانش صریح و عملکرد نوآوری داشت. همچنین اشتراک دانش ضمنی و اشتراک دانش صریح بر عملکرد نوآوری تأثیر مستقیم دارند. نقش میانجی متغیرهای اشتراک دانش ضمنی و اشتراک دانش صریح در رابطه بین کیفیت روابط در زنجیره تأمین و عملکرد نوآوری نیز تأیید شد.
۴.

بررسی تأثیر فناوری اطلاعات در توسعه مشاغل خانگی (مطالعه موردی: استان خراسان شمالی)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: مشاغل خانگی فناوری اطلاعات مدل یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴۰ تعداد دانلود : ۲۰
در جهان امروز، با توجه به نقش کلیدی فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در توسعه اقتصادی و اجتماعی، مشاغل خانگی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل این تحولات موردتوجه قرار می گیرند. این تحقیق با هدف بررسی و تحلیل چگونگی تأثیرات مثبت و منفی فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی بر مشاغل خانگی انجام شده است. روش های تحقیق کمی و کیفی برای جمع آوری و تحلیل داده ها به کار گرفته شده است. ابتدا با بررسی مطالعات پیشین و تحلیل مشکلات موجود در مشاغل خانگی، فرضیاتی مطرح شدند. سپس با استفاده از روش های کمی و کیفی، اطلاعات از طریق مصاحبه های کارشناسی و پرسشنامه های طراحی شده جمع آوری شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه وتحلیل شدند. مدل یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری (UTAUT) به عنوان یک مدل پذیرش فناوری در مشاغل خانگی استفاده شد و نقش فناوری اطلاعات در توسعه این مشاغل با استفاده از این مدل موردبررسی قرار گرفت. جامعه آماری این تحقیق شامل ۱۳۲ نفر از دانشجویان و افراد جویای کار بوده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مشاغل خانگی با بهره گیری از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی، توانایی رشد و توسعه بیشتری دارند و به بازارهای جدید دسترسی پیدا می کنند. تمایل به استفاده از فناوری های جدید در این مشاغل بیشتر بر اساس درک سودمندی، سهولت استفاده و هنجارهای ذهنی تصمیم گیران تأثیرگذار است. ایجاد زیرساخت های فنی و آموزش های مرتبط می تواند در ارتقای بهره وری و پایداری مشاغل خانگی نقش مؤثری داشته باشد و در ایجاد فرصت های شغلی و رشد اقتصادی مؤثر باشد.
۵.

مرور سیستماتیک جامع به منظور استخراج عوامل مؤثر بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: پیشرفت تحصیلی عوامل مؤثر تحلیل سیستماتیک آموزش و پرورش

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۳۴ تعداد دانلود : ۲۱
پیشرفت تحصیلی دانش آموزان، یکی از مهم ترین اهداف نظام آموزش وپرورش قلمداد شده که متأثر از عوامل متعددی است. شناسایی عوامل مؤثر بر پیشرفت تحصیلی، به منظور برنامه ریزی جهت بهبود وضعیت تحصیلی دانش آموزان یکی از دغدغه های اصلی مدیران برنامه ریزی آموزشی محسوب می شود. هدف این پژوهش، شناسایی و استخراج عوامل متعدد مؤثر بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان است. این پژوهش از نوع کاربردی، به روش ترکیبی شامل دو مرحله کیفی و کمی است. روش تحقیق در مرحله کیفی از نوع تحلیل سیستماتیک است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار مکس کیودا نسخه ۲۰۱۸ استفاده شده است. بخش دوم این تحقیق که در ادامه بخش کیفی است شامل تجزیه وتحلیل کمی داده ها است. تحلیل سیستماتیک انجام شده، منجر به استخراج مجموعه ای از ۱۰ عامل اصلی مؤثر بر پیشرفت تحصیلی شامل عوامل فردی، خانواده، سیستم آموزش وپرورش، متغیرهای برون فردی، رقابت، متغیرهای موقعیتی، عوامل محیطی، رسانه، عوامل درون مدرسه ای و عوامل فرهنگی شد. دراین بین، از تجزیه وتحلیل کمی این نتیجه حاصل شد که عوامل فردی اثرگذارترین و عوامل فرهنگی کم اثرترین عامل در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان هستند.
۶.

تجزیه وتحلیل پویای چالش های زیست بوم نوآوری فن آورانه سبز با در نظر گرفتن همکاری شرکت های فن آور و استارت آپ ها تحت مداخله دولت(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: نوآوری فن آورانه سبز زنجیره نوآوری سبز مکانیسم های تأمین مالی استارت آپ ها مکانیسم های همکاری پویایی های سیستم

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵۶ تعداد دانلود : ۲۴
شرکت های فن آور در محیط رقابتی پیچیده امروزی، نیاز به خلق نوآوری فن آورانه به صورت مستمر دارند. آن ها در طول زمان، تحت تأثیر فشارهای ذی نفعان فعال در زیست بوم نوآوری ملزم به پیاده سازی نوآوری فن آورانه سبز هستند. مهم ترین ذی نفعان حاضر در زیست بوم نوآوری شامل شرکت های فن آور، استارت آپ ها، شتاب دهنده ها و مراکز رشد، مصرف کننده نهایی و دولت می-باشند. ازاین رو، با توجه به ماهیت پویای مسئله، مدیریت یکپارچه چالش های احتمالی امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. در این مقاله سعی شده است پس از شناسایی مهم ترین چالش های زیست بوم نوآوری فن آورانه سبز با رویکردی کیفی، تعاملات بین عناصر فعال بررسی و رفتار متغیرهای اصلی مسئله در قالب حلقه های بازخوردی مورد تجزیه وتحلیل قرار گیرد. نتایج حاصله در قالب زیرسیستم-های سه گانه، حلقه های بازخوردی مهم را شناسایی و پس از تعیین قطبیت آن ها، پویایی های زیست بوم نوآوری فن آورانه سبز را تشریح می نماید. نحوه تعاملات بین ذینفعان و شرایط حاکم بر ساختار سیستم و نیز مداخله دولت می تواند در مدیریت چالش های مربوطه و تعادل سیستم در بلندمدت اثرگذار باشد.

آرشیو