مهندسی سیستم و بهره وری

مهندسی سیستم و بهره وری

مهندسی سیستم و بهره وری سال 4 پاییز 1403 شماره 3 (پیاپی 12) (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

مطالعه رابطه توسعه منابع انسانی با عدالت، رضایت و افزایش کارایی کارمندان تأمین اجتماعی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: توسعه منابع انسانی رضایت شغلی عدالت شغلی کارایی کارکنان

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴۹ تعداد دانلود : ۲۵
با توجه به رابطه بین توسعه منابع انسانی، رضایت شغلی، عدالت و کارایی کارکنان و اهمیت روزافزون ترک شغل، جابجایی کارکنان و هزینه های زیادی که این امر به سازمان تحمیل می کند، توجه رضایت شغلی ، عدالت و کارایی کارکنان یکی از موضوعات مهم در مدیریت منابع انسانی سازمان ها است. لذا مدیران منابع انسانی باید با توجه به فعالیت های منابع انسانی و افزایش کارایی کارکنان در جهت انجام وظایف و مسئولیت های شغلی در جهت بالا بردن رضایت و عدالت شغلی کارکنان تلاش کنند. ازآنجایی که در شرکت های خدماتی، نیروی انسانی به عنوان یکی از مهم ترین منابع سازمان تلقی می شوند و در جهت کسب سود و بقای سازمان نقش اساسی را ایفا می کنند، توجه به رفتار و عملکردشان برای ادامه فعالیت سازمان بسیار حیاتی می باشد. در این مقاله تأثیر توسعه منابع انسانی در رضایت و عدالت و افزایش کارایی کارکنان بررسی شده است. هدف، کاربردی و از روش کتابخانه ای و میدانی همچنین پرسشنامه های توصیفی- پیمایشی که متشکل از 89 سؤال بودند برای گردآوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش 250 نفر کارشناسان، مدیران و معاونین سازمان تأمین اجتماعی استان سمنان در سال 1400 بودند که با بهره گیری از فرمول حجم نمونه، تعداد 152 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج حاصل از به کارگیری آزمون رتبه ای اسپیرمن بیانگر وجود رابطه مثبت و معنادار میان متغیره ها با توسعه منابع انسانی بودند. نتایج تجزیه وتحلیل نیز دلالت بر رابطه بین توسعه منابع انسانی با عدالت، رضایت شغلی درنتیجه افزایش کارایی کارکنان داشتند.
۲.

بررسی تأثیرگذاری درگیری های ذهنی خرده فروشان بر معیارهای انتخاب برند (مطالعه موردی فرآورده های لبنی شرکت کاله)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: درگیری ذهنی مشتریان تداعی برند کاله مدل سازی معادلات ساختاری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵۰ تعداد دانلود : ۲۳
تأثیر درگیری های ذهنی مشتریان در ارتباط با برند، مسئله مهمی است که در اکثر تحقیقات حوزه بازاریابی، اهمیت زیادی به آن داده شده است. این مفهوم به مجموعه ای از فعالیت ها، تمرکزهای ذهن و تفکراتی اشاره دارد که مصرف کنندگان در طول فرآیند خرید یا انتخاب محصول و خدمات به کار می گیرند و می تواند نقش مهمی در فرآیند تصمیم گیری آنان ایفا کند. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر درگیری های ذهنی خرده فروشان بر معیارهای انتخاب برند فراورده های لبنی شرکت کاله انجام شده است. روش تحقیق حاضر توصیفی- همبستگی است. همچنین نوع تحقیق کاربردی و روش گردآوری داده ها با استفاده از مطالعات میدانی و کتابخانه ای بوده است. برای بررسی نرمال بودن داده ها از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف و برای تأیید روایی سؤالات و شناسایی عوامل کلیدی هر جزء، از آزمون تحلیل عاملی تأییدی استفاده شده است. برای بررسی تناسب مدل تحقیق با داده های جمع آوری شده نیز، تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری به کار گرفته شده است. نتایج نشان داد که مقدار آماره t برای معنادار بودن ضریب رگرسیون تعارضات ذهنی خرده فروشان برابر با 096/7 و بزرگ تر از مقدار بحرانی 96/1 است که بیانگر تأثیر متغیر تعارضات ذهنی خرده فروشان است. با توجه به نظر خبرگان سؤالات پرسشنامه و نمونه گیری تصادفی به سه بعد احساسی، شناختی و اجتماعی دست یافته که با بررسی جوانب و معیارهای آن، پیشنهاد هایی را در سطوح عملیاتی، میانی و عالی سازمان ارائه شده است.
۳.

مدیریت ریسک پروژه های برون سپاری در شرکت های قطعه سازی خودرو با استفاده از روش تجزیه وتحلیل حالات شکست و تکنیک تصمیم گیری(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: مدیریت ریسک قطعه سازی خودرو برون سپاری روش تجزیه وتحلیل حالات شکست و اثرات آن تصمیم گیری چندشاخصه

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵۰ تعداد دانلود : ۲۲
این پژوهش به مدیریت ریسک های پروژه های برون سپاری در شرکت های قطعه سازی خودرو می پردازد. بررسی نشان داده است که شرکت های خودروسازی به دلیل محدودیت های مختلف، بسیاری از زیرمجموعه های محصولات خود را به تأمین کنندگان بیرونی واگذار می کنند. این مسئله مدیریت ریسک در کیفیت، بهره وری و سودآوری سازمان را تحت تأثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با استفاده از تجزیه وتحلیل حالات شکست و تأثیرات آن و تکنیک تصمیم گیری چندشاخصه، به بررسی مدیریت ریسک های پروژه های برون سپاری در شرکت های قطعه سازی خودرو می پردازد. محدوده این تحقیق شامل شرکت هایی است که در زمینه قطعه سازی خودرو فعالیت می کنند. برای جمع آوری اطلاعات، نظرات کارشناسان، مدیران و خبرگان پروژه های برون سپاری در شرکت های قطعه سازی خودرو مورداستفاده قرارگرفته است. طبق تجزیه وتحلیل انجام شده، هفتاد زیرمعیار شناسایی شده است که سطح هر یک از ریسک ها با استفاده از روش تجزیه وتحلیل حالات شکست و تأثیرات آن موردبررسی قرارگرفته است. سپس، ده معیار و هفده زیرمعیار شناسایی و با استفاده از روش وزن دهی DANP اولویت بندی شده است. نتایج نشان داده اند که مهم ترین معیارها شامل مدیریت زیرساخت ها، بازرگانی، مدیریت و پیمانکار است و مهم ترین زیرمعیارها شامل افزایش زمان تعمیرات، عدم آگاهی در برنامه ها و طولانی شدن زمان پروژه، خطا در رد یا پذیرش و از دست دادن کارکنان کلیدی می باشند.
۴.

یک رویکرد نظریه بازی برای بررسی تأثیر بازرسی در جلوگیری از تولید داروی بی کیفیت با در نظر گرفتن امکان پیشنهاد دادن رشوه از طرف تولیدکننده به ناظر(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: نظارت دارو سیستم مراقبت های بهداشتی نظریه بازی رشوه

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۴۸ تعداد دانلود : ۲۱
در سال های اخیر تعداد زیادی از حوادث در ارتباط با داروهای تقلبی یا کیفیت پایین در کشورهای مختلفی اتفاق افتاده است. ازآنجایی که دارو یک کالای مهم و استراتژیک محسوب می شود باید از سالم و ایمن بودن آن اطمینان داشت. به همین منظور دولت ها باید این مراقبت را انجام داده و رویکردهای پیشگیرانه ای را در خصوص عدم ورود داروهای تقلبی و بی کیفیت به چرخه سلامت اتخاذ نمایند. یکی از ابزارهای متداول جهت جلوگیری از این امر بازرسی است. این بازرسی می تواند با اطلاع قبلی و یا بدون اطلاع قبلی صورت گیرد. همچنین در بازرسی هایی که صورت می گیرد، امکان دارد برخی شرکت ها پیشنهاد رشوه به کارشناسان و بازرسان دهند تا گزارش مربوط به بازرسی را به صورت صحیح ارسال نکنند. ما در نظر داریم در مسئله حاضر که شامل یک تولیدکننده دارو و یک ناظر می باشد، برای اولین بار مفهوم پیشنهاد رشوه در بازرسی را بررسی کرده و با توجه به چندعاملی بودن ماهیت مسئله، آن را با رویکرد نظریه بازی مدل سازی و حل نماییم. در همین رابطه، سناریوهای مختلفی بر اساس امکان کشف عیب و پذیرش یا عدم پذیرش رشوه پیشنهادی در نظر گرفته شده است. نتایج حاصل از تحلیل عددی مسئله نشان می دهد که بسته به میزان جرائم و رشوه پیشنهادی، امکان کنترل و نظارت بر روی محصولات تولیدی توسط سیاست گذار وجود دارد.
۵.

بنچ مارکینگ واحدهای پانزده گانه خدمات شهری شهرداری اصفهان با به کارگیری تحلیل پوششی داده های تهاجمی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: بنچ مارکینگ شهرداری تحلیل پوششی داده ها تهاجمی کارایی متقاطع بهره وری جزئی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵۲ تعداد دانلود : ۲۲
ازآنجایی که واحدهای خدمات شهری، نقش مؤثری نه تنها بر کیفیت زندگی شخصی شهروندان بلکه بر بهره وری و رضایت شغلی آن ها دارند، بنچ مارکینگ آن ها از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. این واحدها، با ارائه خدمات و زیرساخت های ضروری، شرایطی را فراهم می آورند که شهروندان بتوانند در محیطی سالم، ایمن و مناسب به کار و زندگی بپردازند. از همین روی، سنجش و ارزیابی عملکرد این واحدها و ارائه الگو بهینه به آن ها، به منظور افزایش سطح کیفی فعالیت ها ضروری به نظر می رسد. پژوهش حاضر با به کارگیری روش ریاضی تحلیل پوششی داده های تهاجمی خروجی محور با یک ورودی و چهار خروجی به عنوان یک ابزار قوی بنچ مارکینگ، به ارزیابی عملکرد واحدهای خدمات شهری مناطق پانزده گانه شهرداری اصفهان پرداخته است. نتیجه نشان داد واحد خدمات شهری شهرداری منطقه پنج از منظر ورودی و خروجی های این پژوهش بهترین عملکرد را داشته است. در پایان بهره وری جزئی هر یک از خروجی ها محاسبه و مجدداً رتبه بندی از منظر بهره وری جزئی صورت گرفت و نتایج رتبه بندی دو روش مقایسه گردید.
۶.

شناسایی و اولویت بندی موانع پیاده سازی تولید ناب در صنعت چاپ ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تولید ناب صنعت چاپ تکنیک دیمتل ایران

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۵۱ تعداد دانلود : ۲۲
مطالعه حاضر با هدف شناسایی موانع پیاده سازی تولید ناب، تعیین روابط علت و معلولی میان موانع پیاده سازی تولید ناب و اولویت بندی یا رتبه بندی موانع پیاده سازی تولید ناب در صنعت چاپ ایران انجام شده است . پژوهش از نوع توصیفی و به دو روش میدانی و کتابخانه ای بوده و جامعه آماری شامل 100 نفر از مدیران ارشد و مدیران تولید 50 چاپخانه منتخب شهر تهران می باشد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. برای محاسبه حداقل حجم نمونه لازم از فرمول کوکران و برای تعیین روابط علت و معلولی و رتبه بندی موانع پیاده سازی تولید ناب در صنعت چاپ از تکنیک دیمتل و فرایند تحلیل شبکه ای مدل سازی در نرم افزار سوپردسیژن استفاده شده است. یافته های پژوهش عبارت اند از: محدودیت مالی، تعهد و پشتیبانی نامناسب مدیران ارشد، دانش و مهارت ناکافی مدیران ارشد، درک و آگاهی کم در زمینه مفاهیم تولید ناب و مزایای پیاده سازی آن، کیفیت پایین مواد اولیه و کمبود مشاور متخصص در زمینه تولید ناب در حوزه چاپ و نشر، موانعی از نوع علت هستند و بر سایر موانع تأثیر می گذارند. فقدان آموزش و توانمندسازی کارکنان، نبود سیستم انگیزشی مناسب در سازمان، مقاومت کارگران در برابر تغییر، ماشین آلات و قطعات و تکنولوژی های قدیمی، چیدمان و زیرساخت قدیمی و توسعه-نیافته و انتخاب و استفاده نادرست از ابزارها و شیوه های ناب، موانعی از نوع معلول هستند و از سایر موانع تأثیر می پذیرند. دانش و مهارت ناکافی مدیران ارشد، تأثیرگذارترین مانع می باشد. مقاومت کارگران در برابر تغییر، تأثیرپذیرترین مانع می باشد. محدودیت مالی، بیشترین ارتباط را با موانع دیگر دارد.

آرشیو