
مقالات
حوزههای تخصصی:
مقدمه: ایران با داشتن جاذبه های طبیعی متعدد، یکی از کشورهای مستعد در جذب گردشگران ورزشی به ویژه در حوزه ورزش های تفریحی و ماجراجویانه است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر شناسایی راهبردهای توسعه گردشگری ورزش های تفریحی و ماجراجویانه با رویکرد SOAR بود.روش پژوهش: پژوهش حاضر اکتشافی و روش آن کیفی از نوع تحلیل محتوای عرفی بود. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 17 نفر از متخصصین و فعالان ورزش های تفریحی و ماجراجویانه جمع آوری شد که بر اساس نمونه گیری هدفمند ملاک مدار انتخاب شده بودند. داده ها با استفاده از کدگذاری باز و محوری تحلیل شدند. اعتبار کدگذاری ها نیز با بازبینی و کنترل صحت کدهای استخراج شده توسط دو نفر متخصص همکار تأیید شد.یافته ها: بر اساس یافته ها مقوله های ظرفیت اقلیمی متنوع، ساختار حمایتی و غنای منابع انسانی در تِم اصلی قوت ها قرار گرفتند. مقوله های محبوبیت و عامه پسندی، پشتوانه اجتماعی-فرهنگی، موقعیت منطقه ای ایران و مزیت اقتصادی در تِم اصلی فرصت ها، مقوله های استقبال عمومی، توسعه مالی، گسترش سلامتی و نشاط و توسعه ورزش های ماجراجویانه در سطوح قهرمانی در تِم اصلی آرمان ها، مقوله های توسعه گردشگری ورزشی، اشتغال زایی و رونق کسب وکارها، بهبود وضعیت سلامت افراد جامعه، توسعه اقتصادی پایدار و نیز توسعه اجتماعی در تِم اصلی نتایج قابل اندازه گیری دسته بندی شدند.نتیجه گیری: توجه به تحقیق و توسعه، تعاملات درون و برون سازمانی، توسعه تبلیغات، الزامات مدیریتی و برنامه ریزی، استفاده از بستر رسانه ها، آموزش و فرهنگ سازی، تخصیص منابع مالی و حمایت اقتصادی، توسعه زیرساخت ها و توسعه ایمنی و امنیت راهبردهای اساسی توسعه ظرفیت گردشگری ورزش های تفریحی و ماجراجویانه است.
الگوی مدیریت استعداد برای شایسته سالاری مدیران و رهبران سازمان های ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
مقدمه: هدف از این پژوهش طراحی الگوی مدیریت استعداد برای ایجاد نظام شایسته سالاری مدیران و رهبران سازمان های ورزشی بود.روش پژوهش: روش پژوهش، به شیوه کیفی و بر اساس نظریه داده بنیاد بود و برای جمع آوری داده ها از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش گلیزر (۱۹۹۲) صورت گرفت و مشارکت کنندگان پژوهش، ۱۵ نفر از استادان هیأت علمی باسابقه مدیریت در سازمان های ورزشی بودند. نمونه گیری تا دستیابی به اشباع نظری ادامه یافت.یافته ها: پس از کدگذاری مرحله به مرحله، 97 کد نهایی به دست آمد که در 13 مقوله فرعی و 3 مقوله اصلی، شایستگی های مدیران ورزشی، شایستگی های رهبران ورزشی، فرایند مدیریت استعداد مدیران و رهبران ورزشی قرار گرفتند. نتایج نشان داد با در نظر گرفتن شایستگی های مدیران ورزشی (شایستگی های مدیریتی، سازمانی، ارتباطی، عملکردی، شخصیتی، بین المللی)، شایستگی های رهبران ورزشی (مهارت های رهبر، شخصیت رهبر، رفتار رهبر، اقدامات رهبر) و فرایند مدیریت استعداد مدیران و رهبران ورزشی (زیرساخت های لازم، شناسایی و حفظ استعدادها، آموزش و ارتقای استعدادها) می توان الگوی مدیریت استعداد برای شایسته سالاری مدیران و رهبران ورزشی تدوین کرد.نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش، سازمان های ورزشی باید برای جذب و انتخاب، پرورش، حفظ و نگهداری مدیران و رهبران شایسته، از سیستم مدیریت استعداد استفاده کنند. این سیستم بر اساس شایسته سالاری، مدیران شایسته را برای پست های کلیدی سازمان انتخاب می کند و به پرورش و حفظ و نگهداری افراد شایسته می پردازد.
طراحی مدل تأمین مالی ورزش های سود محور با تأکید بر ورزش زنان(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
مقدمه: هدف این تحقیق طراحی مدل تأمین مالی ورزش های سودمحور با تأکید بر ورزش زنان بود.روش پژوهش: این پژوهش از نظر نوع هدف، اکتشافی و از نظر نوع راهبرد، پژوهش کیفی است که در روش اجرای آن از روش نظریه داده بنیاد استفاده شد. مشارکت کنندگان در تحقیق صاحب نظران حوزه ورزش زنان بودند که مطابق با روش نمونه گیری هدفمند و اشباع نظری برابر با 15 نفر انتخاب شدند. سه فرایند هم پوش کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی جهت تحلیل داده ها استفاده شد و به اعتمادپذیری و تعمیم پذیری از معیارهای لینکلن و گوبا (1985) که مبتنی بر باورپذیری، انتقال پذیری، اطمینان پذیری و تأییدپذیری است، استفاده شد.یافته ها: مطابق با یافته های تحقیق در بخش کدگذاری باز 114 مفهوم، در بخش کدگذاری محوری 20 مقوله فرعی و در نهایت در مرحله کدگذاری گزینشی تعداد پنج مقوله اصلی (شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها) احصا شد.نتیجه گیری: با اقتباس از یافته های تحقیق به مسئولان مربوط پیشنهاد می شود در تأمین مالی به این مقوله ها و زیرمقوله های آنها اهمیت دهند.
شناسایی و اولویت بندی کارکرد های اینستاگرام از دیدگاه زنان ورزشکار حرفه ای(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی کارکردهای اینستاگرام از دیدگاه زنان ورزشکار حرفه ای انجام گرفت.روش پژوهش: روش پژوهش حاضر به صورت آمیخته و از نوع طرح متوالی اکتشافی است. فاز کیفی با استفاده از روش تحلیل مضمون و فاز کمی با رویکرد تحلیل سلسله مراتبی انجام گرفت. روش نمونه گیری هدفمند بود. در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق با 13 مشارکت کننده تا اشباع نظری صورت گرفت. در بخش کمی نیز پرسشنامه محقق ساخته جهت اولویت بندی مضامین بخش کیفی در میان 10 نفر از مشارکت کنندگان توزیع شد. برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از نرم افزار NVivo و در بخش کمی نیز از نرم افزار Expert Choice استفاده شد.یافته ها: یافته ها نشان داد کارکردهای اینستاگرام برای زنان ورزشکار شامل 49 مفهوم اولیه در 9 مضمون فرعی به ترتیب اولویت، کارکرد اجتماعی (با وزن 13/0)، اطلاع رسانی (با وزن 12/0)، سرگرمی (11با وزن /0)، کارکرد اقتصادی (با وزن 11/0)، تعامل (با وزن 11/0)، آموزش و کسب اطلاعات (با وزن 10/0)، کارکرد روان شناختی (با وزن 10/0)، ترویج رشته (با وزن 10/0) و خود-ابرازگری (09با وزن /0) دسته بندی شده اند.نتیجه گیری: با توجه به نتایج می توان گفت سازمان های ورزشی، مدیران و آژانس ها و مشاوران بازاریابی ورزشی و خود ورزشکاران باید تولید محتوای حرفه ای را برای صفحات مجازی زنان ورزشکار مدنظر قرار دهند تا بستر پیاده سازی کارکردهای شناسایی شده فراهم شود و زمینه بهره مندی را تسهیل کرده و به پیامدهای مثبت بازاریابی دست پیدا کنند.
شناسایی و تحلیل درونی عوامل مؤثر بر بازاریابی شرکت های تولیدی تجهیزات ورزشی در بستر شبکه های اجتماعی(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
مقدمه: هدف این تحقیق شناسایی و تحلیل درونی عوامل مؤثر بر بازاریابی شرکت های تولیدی تجهیزات ورزشی در بستر شبکه های اجتماعی بود.روش پژوهش: این تحقیق آمیخته و طرح آن از نوع ترکیبی متوالی بود. مشارکت کنندگان پژوهش را 18 نفر از صاحب نظران تشکیل می دادند که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. برای شناسایی عوامل مؤثر از روش تحلیل مضمون کینگ و همکاران (2018) و به منظور تحلیل درونی از تکنیک دیمتل استفاده شد. در بخش کیفی برای ممیزی پژوهش از راهبردهای حساسیت پژوهشگر، انسجام روش شناسی، متناسب بودن نمونه، گردآوری و تحلیل همزمان داده ها و اندیشیدن تئوریک استفاده شد و در مطالعه کمی به منظور تأیید اعتبار، روایی صوری و محتوایی توسط هشت تن از استادان بازاریابی ورزشی تأیید شد و پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ 896/0 حاصل شد.یافته ها: در مطالعه کیفی 77 مضمون فرعی و 16 مضمون اصلی مؤثر بر بازاریابی شرکت های تولیدی تجهیزات ورزشی در بستر شبکه های اجتماعی تشخیص داده شد. در مطالعه کمی مشخص شد مضامین تهدید سخت، تهدید نرم و گسترش شبکه های اجتماعی بیشترین اثرگذاری و در مقابل مضامین قانونگذاری، خلق ارزش و تعیین راهبرد تولید محتوا به ترتیب کمترین اثرگذاری را بر بازاریابی نامبرده دارند. همچنین مشخص شد مضامین تعیین راهبرد های تولید محتوا، تعیین تاکتیک و خط مشی و تعیین پلتفرم به ترتیب بیشترین میزان تأثیرپذیری را دارند و مضمون تعیین تاکتیک و خط مشی بیشترین تعامل را با سایر مضامین مربوط دارد و در نهایت اینکه متغیرهای تهدید سخت، تهدید نرم، گسترش نفوذ شبکه های اجتماعی، رشد محیط دیجیتال، شناخت مشتری و تأمین مالی جزء مضامین علی و سایر مضامین جزء متغیرهای معلولی هستند. نتیجه گیری: می توان نتیجه گرفت که عوامل مؤثر بر بازاریابی شرکت های تولیدی تجهیزات ورزشی در بستر شبکه های اجتماعی متنوع هستند در این بین شرکت های تولیدی تجهیزات ورزشی باید به تهدیدهای سخت و نرم که بیشترین تأثیر را دارند توجه ویژه ای داشته باشند و برنامه ریزی برای مقابله با این تهدیدها و بهره برداری از فرصت های موجود انجام دهند.
تصویر و هویت آینده فوتبال حرفه ای عراق: سناریوهای مبتنی بر تحلیل لایه ای علت ها(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
مقدمه: هدف پژوهش حاضر ارائه تصویر و هویتی از آینده فوتبال حرفه ای عراق به منظور بهبود آینده این ورزش است.روش پژوهش: این پژوهش از حیث هدف کاربردی و از نظر داده ها کیفی بود که با تلفیق روش های تحلیل تم، تحلیل لایه ای علت ها و سناریوسازی به روش دیتور انجام گرفت. مشارکت کنندگان شامل 18 نفر از خبرگان فوتبال عراق بودند.یافته ها: نتایج نشان داد که نبود ارزش ویژه برند و سیاست های مبتنی بر زیرساخت ها و تجهیز آنها مهم ترین عدم قطعیت های آینده فوتبال حرفه ای عراق بود. همچنین تحلیل ها نشان داد که ترس از شکست و باور به اینکه خشونت قدرت می آورد، در لایه های گفتمان و استعاره و اسطوره و نبود یکپارچگی و انعطاف پذیری در قوانین به مشکلات مطرح شده منجر شده اند. بر اساس این یافته ها چهار سناریوی رقابت جوانمردانه، مرگ تدریجی، گورستان چند طبقه و 127 ساعت شکل گرفت.نتیجه گیری: سناریوهای ترسیم شده به سیاستگذاران و مدیران فدراسیون کمک می کند تا هویت و تصویر فوتبال حرفه ای عراق را با ایجاد زبان مشترک، توسعه دیپلماسی سیاسی و فرهنگی، افزایش اخلاق ورزشی حرفه ای و توسعه شجاعت و عدالت تغییر دهند.
تحلیل ابعاد فوتبال با رویکرد علوم شناختی در ایران(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
مقدمه: فوتبال به عنوان ویترین شاخه های ورزشی از پربازدیدترین حوزه های اجتماعی است که با توجه به جذابیت ذاتی توانسته حجم هنگفتی از سرمایه اقتصادی را به خود اختصاص دهد. فوتبال همراه با پیشرفت علم و فناوری و فضای تحول آفرین انقلاب نسل چهارم صنعتی و پنجم اجتماعی دگرگونی هایی را تجربه کرده است. علوم شناختی علمی مبتنی بر فناوری روز است که مفاهیمی همچون ادراک، هوشیاری، حافظه و یادگیری را پایش می کند؛ بنابراین فوتبال به منظور حفظ پویایی و به روزسازی روش ها و داده های خود نیازمند مفاهیم اساسی این حوزه است.روش پژوهش: در بخش اول دسته بندی ابعاد فوتبال با رویکرد علوم شناختی با استفاده از روش تحلیل محتوا مبتنی بر مقوله استقرایی در یک درخت تصمیم ترسیم شد. سپس در بخش دوم اولویت بندی ابعاد با روش تحلیل سلسله مراتبی فازی صورت پذیرفت. پرسشنامه های فازی توسط 20 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی آشنا با مفاهیم فنی و تحلیلی فوتبال تکمیل شد.یافته ها: 16 عامل نهایی به ترتیب در پنج بخش استعدادیابی شناختی در فوتبال پایه، کیفیت فنی، مسائل روحی روانی، مصدومیت و آینده نزدیک به عنوان مهم ترین ابعاد فوتبال از منظر شناختی به کمک نرم افزار GAMS شناسایی شد. همچنین استعدادسازی شناختی، دانش و مهارت بازیکن، مسائل روحی روانی درون بازی، ریکاوری و بهبود شرایط حرفه ای بازیکن مهم ترین عوامل هریک از دسته های پنج گانه بودند. نتیجه گیری: اتخاذ یک سیاستگذاری علمی در فوتبال با تمرکز بر علوم شناختی به منظور ساماندهی فوتبال کشور به خصوص در لیگ های پایه این فرصت را به مالکان، مدیران و مربیان باشگاه ها و همچنین خانواده بازیکن می دهد تا در چارچوب واقعی، مهارت و کیفیت فوتبالیست در یک چالش جدی آزمایش شده و در صورت وجود ظرفیت مناسب، مهیای فراگیری آموزش برای ورود به زندگی حرفه ای ورزشی شود.
نقش میانجی نیاز لذت جویانه و غوطه وری در رابطه علی هویت تیمی و عملکرد تیم با قصد هواداری طرفداران تیم پرسپولیس(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی هویت تیمی و عملکرد تیم با قصد هواداری با نقش میانجی گر برآورده شدن نیاز لذت جویانه و تجربه غوطه وری هواداران تیم پرسپولیس در شهر همدان انجام گرفت.روش پژوهش: این تحقیق از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی، از نظر راهبرد پژوهشی از نوع تحقیقات همبستگی با رویکرد مدل معادلات ساختاری است که به صورت میدانی اجرا شد. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی هواداران تیم پرسپولیس شهر همدان بود که روش غیرتصادفی در دسترس بر اساس فرمول حجم نمونه هومن و همکاران (1394) (5q<n<15q) 260 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه الکترونیکی در بین نمونه ها توزیع و در نهایت 251 پرسشنامه تجزیه وتحلیل شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد مصرف رسانه ای ورزش کیم و همکاران (2019) شامل 27 گویه و 5 متغیر (هویت تیمی، عملکرد تیمی، قصد هواداری، نیاز لذت جویانه و تجربه غوطه وری) با مقیاس پنج ارزشی لیکرت (خیلی کم=1 تا خیلی زیاد=5) استفاده شد.یافته ها: در تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی برای طبقه بندی داده ها و برای آزمون فرضیه های تحقیق از ضرایب همبستگی پیرسون با استفاده از نرم افزار SPSS و مدلسازی معادلات ساختاری و همچنین از نرم افزار PLS استفاده شد. نتایج حاکی از آن است که هویت تیمی بر قصد حضور، تجربه غوطه وری و برآوردن نیاز لذت جویانه، عملکرد تیمی بر تجربه غوطه وری و برآوردن نیاز لذت جویانه هواداران تأثیر مستقیم مثبت معناداری دارند. همچنین در بررسی مدل تحقیق مشاهده شد که هویت تیمی بر قصد حضور هواداران پرسپولیس در شهر همدان با توجه به نقش میانجی تجربه غوطه وری و برآوردن نیازهای لذت جویانه نقش میانجی مثبت معناداری و همچنین عملکرد تیمی بر قصد حضور هواداران پرسپولیس در شهر همدان با توجه به نقش میانجی تجربه غوطه وری اثر غیرمستقیم مثبت معناداری دارد.نتیجه گیری: در نهایت بر اساس نتایج می توان گفت تجربه غوطه وری و برآورده شدن نیاز لذت جویانه می تواند نشانه های تشخیصی برای ارزیابی کیفیت تأثیر عملکرد و هویت تیمی بر قصد حضور تماشاگر باشد.
تأثیر جذابیت مقصد بر رفتار مسئولانه زیست محیطی کوهنوردان با نقش میانجی دلبستگی به مکان(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
مقدمه: با افزایش حضور گردشگران در مناطق گردشگری، تا حدی انتظار می رود که تهدیدهای بالقوه ای برای زیستگاه طبیعی به وجود آید. به همین دلیل، یافتن راهکارهایی برای افزایش میزان حضور گردشگران با رفتار مسئولانه به دغدغه بسیار مهمی برای به حداکثر رساندن پایداری گردشگری تبدیل شده است. ازاین رو هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر جذابیت مقصد بر رفتار مسئولانه زیست محیطی کوهنوردان با نقش میانجی دلبستگی به مکان بود.روش پژوهش: این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-همبستگی و به لحاظ گردآوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری همه کوهنوردان در قله تل انبار در سال 1401 بودند. برای برآورد حجم نمونه به دلیل نامشخص بودن تعداد جامعه آماری، از نظریه کلاین (2014) بهره گرفته شد. ابزار تحقیق سه پرسشنامه استاندارد جذابیت مقصد، رفتار مسئولانه زیست محیطی و دلبستگی به مکان چنگ و همکاران (2013) بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها توسط صاحب نظران و پایایی نیز با استفاده از شاخص های آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تأیید شد. در مجموع 203 نفر به صورت بی نقص و به شیوه در دسترس به پرسشنامه ها پاسخ دادند. از مدلسازی معادلات ساختاری شامل تحلیل عاملی تأییدی و تحلیل مسیر برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.یافته ها: نتایج نشان داد که تمامی روابط بین متغیرهای مدل تحقیق در سطح اطمینان 99/0 معنادار هستند و تمامی روابط بین متغیرهای مدل مورد تأیید قرار گرفتند. همچنین یافته های پژوهش حاکی از این است که ب یش از 49 درصد جذابیت مقصد بر رفتار مسئولانه زیست محیطی از طری قِ غیرمستقیم و متغیر دلبستگی به مکان تبیین می شود.نتیجه گیری: با توجه به نتایج می توان گفت که ایجاد آگاهی زیست محیطی بیشتر در بین گردشگران و القای رفتار مسئولانه از نظر زیست محیطی، پیش شرط ضروری برای گردشگری است.
توسعه فناوری در حوزه ورزش: پیامدها و نتایج(مقاله علمی وزارت علوم)
حوزههای تخصصی:
مقدمه: با توجه به اهمیت و پیوند رو به رشد ورزش و فناوری، هدف کلی از این پژوهش شناسایی پیامدهای توسعه فناوری در حوزه ورزش بود.روش پژوهش: این پژوهش یک مطالعه کیفی اکتشافی بود که با استفاده از روش تحلیل تماتیک انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش شامل خبرگان حوزه ورزش با اشراف بر فناوری بود و با توجه به ماهیت پژوهش، با 11 نفر به عنوان شرکت کننده، به صورت گلوله برفی تا رسیدن به مرحله اشباع نظری مصاحبه شد. ابزار استفاده شده در فرایند پژوهش، مصاحبه نیمه ساختارمند بود.یافته ها: تحلیل تماتیک داده ها با روش برون و کلارک به استخراج 235 کد، 24 تم فرعی و 7 تم اصلی منجر شد. یافته ها نشان داد که توسعه آمادگی ورزشکار، توسعه رویدادها، توسعه گردشگری هوشمند، توسعه کسب وکارها، توسعه علم، توسعه تجهیزات و توسعه اماکن از پیامدهای توسعه فناوری در حوزه ورزش است.نتیجه گیری: بر اساس یافته ها، توسعه فناوری در ورزش می تواند توسعه آمادگی ورزشکار، توسعه رویدادها، توسعه گردشگری هوشمند، توسعه کسب وکارها، توسعه علم، توسعه تجهیزات و اماکن ورزشی را در پی داشته باشد. با توجه به یافته ها به مدیران و متولیان ورزش توصیه می شود بر مبنای پیامدهای فناوری در ورزش، سیاست های خود را در جهت توسعه و پیشبرد همه جانبه فناوری در حوزه ورزش متمرکز سازند.