نامه آموزش عالی

نامه آموزش عالی

نامه آموزش عالی سال 10 پاییز 1396 شماره 39 (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

سیاست ها و محورهای راهبردی برنامه های توسعه دانشگاهی در دانشگاه های منتخب دنیا(مقاله علمی وزارت علوم)

نویسنده:

کلیدواژه‌ها: سیاست جهت گیری های راهبردی برنامه توسعه توسعه دانشگاهی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۶ تعداد دانلود : ۱۱
 این تحقیق با همودف کاوش و شناسایی سیاست ها و محورهای راهبردی تعدادی از دانشگاه های جهان انجام گرفته است. روش تحقیق، توصیفی– تحلیلی و روش کیفی (فن پژوهشی تحلیل محتوا و تحلیل اسنادی برنامه های راهبردی) و نمونه مورد بررسی شامل 14 دانشگاه در10 کشور بوده است. تجزیه و تحلیل اطلاعات در سطح خرد (سازمان دانشگاه) مبنا قرار گرفت. در این راستا، مقوله های مفهومی و محورهای اصلی هر یک از این سطوح، استخراج و در جدول هایی به تفکیک کشورها و دانشگاه های منتخب درج شد. نتایج نشان داد محورها و مقوله های مورد تأکید عبارت اند از: تحول در آموزش دانشگاهی، پژوهش، مدیریت برنامه های توسعه ای، نقش دولت، تضمین کیفیت خدمات اجتماعی و تخصصی و نوع تعاملات و پاسخگویی با محیط بیرونی و درونی، همکاری های بین المللی در آموزش و پژوهش، گفتگوی بین فرهنگ ها، اقتصاد جهانی، حرکت در راستای دانشگاهی جهانی با توجه به شرایط زمینه ای. 
۲.

بررسی دیدگاه اعضای هیئت علمی و مدیران گروه ها در مورد راه اندازی رشته های علوم انسانی و چگونگی پذیرش دانشجو در پردیس های دانشگاهی (مطالعه موردی دانشگاه اصفهان)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: چگونگی پذیرش دانشجو پردیس های دانشگاهی اعضای هیئت علمی مدیران گروه ها

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۲۰ تعداد دانلود : ۱۳
 هدف از انجام این پژوهش، بررسی به امکان راه اندازی رشته های علوم انسانی و چگونگی پذیرش دانشجو در پردیس دانشگاه اصفهان بود. نوع پژوهش کیفی بود که با استفاده از روش زمینه یابی اجرا شد. جامعه آماری پژوهش، مدیران گروه ها و اعضای هیئت علمی علوم انسانی دانشگاه اصفهان بودند. بر این اساس، از بین جامعه آماری، 20 نفر (10 نفر مدیر گروه و 10 نفر عضو هیئت علمی)، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده، مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. مصاحبه به صورت حضوری و طی مدت 30 تا 40 دقیقه انجام گرفت. اطلاعات گرداوری شده ابتدا دسته بندی و سپس به شیوه مقوله بندی، تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که دیدگاه افراد به راه اندازی پردیس های دانشگاهی با هم متفاوت بوده و نظرات مخالف و موافق به این موضوع دارند. در مورد چگونگی پذیرش دانشجو در پردیس دانشگاه، بیشتر موافق با آزمون داخلی و شیوه غیرمتمرکز بودند. در خصوص چگونگی گذراندن دوره، شیوه آموزشی- پژوهشی را بر دیگر شیوه ها اولویت دادند و مهم ترین هدف در مقطع تحصیلات تکمیلی را پژوهش و گذراندن پایان نامه دانستند.
۳.

تبیین جایگاه شخصیت برند دانشگاه بر ترجیحات دانشجویان (مطالعه موردی: دانشگاه مازندران)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: شخصیت برند ترجیحات دانشجویان آموزش عالی دانشگاه مازندران

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۲۴ تعداد دانلود : ۱۴
 امروزه دانشگاه ها با مسائل و مشکلات متعددی به ویژه در حوزه مشکلات مالی روبرو هستند که توجه به شخصیت برند می تواند در حل آن مؤثر باشد. در این راستا پژوهش حاضر با هدف تبیین جایگاه شخصیت برند دانشگاه بر ترجیحات دانشجویان انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانشجویان دکتری دانشکده علوم و اجتماعی دانشگاه مازندران به تعداد 307 نفر است که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970) نمونه آماری این پژوهش (170 نفر) با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شد. روش پژوهش از حیث ماهیت از نوع پژوهش های کمی و از نظر هدف از نوع تحقیقات بنیادی به شمار می رود. روش پژوهش نیز از نوع توصیفی- همبستگی است. نتایج پژوهش نشان داد که از بین 6 مؤلفه (اعتبار، جذبه، صداقت، زنده بودن، وجدان و جهان شمولی)، شخصیت برند، تنها دو مؤلفه زنده بودن و جذبه سهمی در پیش بینی ترجیحات دانشجویان برای انتخاب دانشگاه مازندران داشته اند.
۴.

بررسی نظرات دانشجویان تحصیلات تکمیلی درباره قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای نوآوری برنامه های درسی هنری در آموزش عالی هنر(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: قوت ها ضعف ها فرصت ها تهدیدها نوآوری برنامه های درسی هنر

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۹ تعداد دانلود : ۱۵
هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی نظرات دانشجویان تحصیلات تکمیلی درباره قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدهای نوآوری برنامه های درسی هنری در آموزش عالی هنر بوده است. روش پژوهش، توصیفی پیمایشی بود و به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته و پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. همچنین روایی محتوایی مصاحبه و پرسشنامه با نظرات کارشناسان، بررسی و پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ 90/0 برآورد شد. جامعه آماری شامل همه دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه هنر اصفهان و روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی (کمی) و نمونه گیری هدفمند (کیفی) بوده است. نتایج نشان داد؛ مهم ترین نقطه قوت مربوط به گویه توجه به یادگیری مادام العمر به منظور به روز بودن دانشجویان و مهم ترین ضعف ها امکانات نامناسب است. تقویت فرهنگ نوآوری، مهم ترین فرصت نوآوری در برنامه های درسی هنر است. مهم ترین تهدید، کمبود دانش و فناوری روز دنیا در کشور است.
۵.

بررسی رابطه مؤلفه های شکاف دیجیتالی با پیشرفت تحصیلی دانشجویان(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: شکاف دیجیتالی فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفت تحصیلی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲ تعداد دانلود : ۹
 هدف پژوهش حاضر، بررسی شکاف دیجیتالی بین دانشجویان از نظر آشنایی، علاقه و استفاده از فناوری های اطلاعات و ارتباطات و ارتباط آن با پیشرفت تحصیلی و روش پژوهش توصیفی-همبستگی است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش 250 نفر از دانشجویان رشته علوم تربیتی دانشگاه پیام نور دلفان بوده که از بین آنها 150 دانشجو به روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون های تی (t) تک نمونه، آزمون تی (t) مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون، تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان دهنده آن است که میانگین مؤلفه های سه گانه شکاف دیجیتالی بیشتر از میانگین جامعه مورد مطالعه است و بین سه مؤلفه شکاف دیجیتال بر اساس جنسیت و میزان درآمد تفاوت معنی داری وجود ندارد در حالی که بر اساس سن و نیمسال تحصیلی دانشجویان تفاوت معنی داری را نشان می دهد. همچنین نتایج، همبستگی ضعیفی را بین شکاف دیجیتالی و پیشرفت تحصیلی دانشجویان نشان می دهد.
۶.

شناسایی پیوندهای فرارشته ای مقاله های نشریات روان شناسی (مورد مطالعه: نشریات روان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: پیوندهای فرارشته ای تحلیل استنادی مقاله های روان شناسی

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳ تعداد دانلود : ۷
 هدف این پژوهش، شناسایی پیوندهای رشته روان شناسی با حوزه های موضوعی و رشته های دیگر است تا میزان اتکای این رشته به متون خود و متون دیگر رشته ها و موضوع ها مشخص شود. در این تحقیق کاربردی از روش کتاب سنجی با رویکرد کمی و فن تحلیل استنادی استفاده شده است. جامعه پژوهش، استنادهای مقاله های منتشر شده در نشریات روزآمد و فعال روان شناسی دانشگاه آزاد اسلامی شامل سه نشریه «فصلنامه اندیشه و رفتار»، «فصلنامه دانش و پژوهش در روان شناسی کاربردی» و «فصلنامه روانشناسی تحولی: روان شناسان ایرانی» منتشر شده در سال های 1393 – 1394 بود. از مقاله های منتشر شده در نشریه های مذکور، 6990 استناد مربوط به 211 مقاله، استخراج و با روش تحلیل استنادی بررسی شد. بر اساس یافته ها، میانگین استنادها برای هر مقاله 33 استناد بوده است که در این میان، استنادهای انگلیسی بیشتر از استنادهای فارسی است. به نشریات ادواری با 4/62 درصد و پس از آن به کتاب با 4/24 درصد استناد شده است. 1/82 درصد استنادها به متون روان شناسی و 9/17 درصد به سایر رشته ها اختصاص دارد. همچنین بیشتر استنادهای فرارشته ای با حوزه علوم انسانی ارتباط دارد. رشته روان شناسی بیشترین پیوند را با رشته علوم اجتماعی و سپس علوم تربیتی دارد. 84 درصد از استنادهای فارسی، تألیفی و 16 درصد ترجمه ای بوده و 2/17 درصد از استنادهای ترجمه ای نیز فرارشته ای هستند. نتایج پژوهش، نشان دهنده آن است که نویسندگان به منابع غیر فارسی بیش از منابع فارسی و به نشریات ادواری و سپس کتاب بیش از سایر محمل های اطلاعاتی اتکا داشته اند. متون رشته روان شناسی بیشترین پیوند را با حوزه علوم انسانی و رشته های علوم اجتماعی و علوم تربیتی برقرار کرده است.
۷.

بررسی وضعیت ابعاد هویت ملی و دینی دانشجویان (مورد مطالعه: دانشگاه کاشان)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: برنامه درسی هویت ملی و دینی دانشجویان دانشگاه

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹۹ تعداد دانلود : ۱۳
هدف تحقیق حاضر، بررسی وضعیت ابعاد هویت ملی و دینی دانشجویان دانشگاه کاشان و نوع تحقیق، توصیفی-پیمایشی بود. جامعه آماری پژوهش، شامل همه دانشجویان دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 95-1394 به تعداد 7132 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و با نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 364 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته در طیف پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. روایی محتوایی و سازه پرسشنامه مورد تأیید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ برای هویت ملی 73/0 و هویت دینی 78/0 برآورد شد. داده ها به صورت توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای آماری تحلیل شد. یافته ها نشان داد که میانگین هر یک از مؤلفه های هویت ملی و دینی بالاتر از حد متوسط است. بین هویت ملی و دینی دانشجویان، رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین بین هویت ملی و دینی دانشجویان برحسب جنسیت و مقطع تحصیلی تفاوت معنی داری وجود ندارد اما این تفاوت برحسب رشته تحصیلی، معنی دار است.

آرشیو

آرشیو شماره ها:
۶۶