مقالات
حوزه های تخصصی:
"چکیده: پژوهش حاضر با هدف بررسی ابعاد روانشناختی مناسک حج و اثربخشی آن بر سطح سلامت عمومی حجاج با روش شبه تجربی طراحی و اجرا گردید. جامعهی آماری عبارت بود از مجموع 22500 نفر زائران کاروانهای حج تمتع سال 1385 از استان تهران، 105 نفر شامل 62 مرد و 43 زن از 3 کاروان به عنوان نمونهی در دسترس، انتخاب و پرسشنامهی سلامت عمومی (28-GHQ)، یک ماه قبل و چند روز پس از انجام مناسک حج، به عنوان پیشآزمون و پسآزمون و یک ماه پس از بازگشت، به عنوان مرحلهی پیگیری اجرا گردید. دادههای جمعآوریشده به وسیلهی آزمون t وابسته و t مستقل و تحلیل واریانس یکراهه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان میدهند که:
الف. نمرهی کل سلامت عمومی آزمودنیها، در پسآزمون نسبت به پیشآزمون، بهطور معنیداری بیشتر شده است. این تفاوت معنیدار در خردهمؤلفههای سلامت عمومی نشانههای بدنی، اضطراب، نارساکنشوری اجتماعی و افسردگی نیز مشاهده گردید؛
ب. با مقایسهی مرحلهی پیشآزمون و پیگیری نمرهی کل سلامت عمومی و دو خردهمؤلفهی اضطراب و افسردگی تفاوت معنیدار مشاهده شد؛
ج. نمرهی کل سلامت عمومی وخردهمؤلفههای نشانههای مرضی، اضطراب و افسردگی در مرحلهی پیگیری نسبت به پسآزمون، بهطور معنیداری تغییر یافت؛
د. جنس، سن، سطح تحصیلات و سابقهی تشرف به عمره و حج در نتایج مؤثر نبود.
نتایج نهایی نشان دادند که انجام مناسک حج سطح سلامت روانی آزمودنیها را افزایش میدهد."
اصول بهداشت روانی از منظر صحیفهی سجادیه(مقاله پژوهشی حوزه)
حوزه های تخصصی:
چکیده: بهداشت روان به معنی وجود تعادل و انسجام فراگیر در ابعاد جسمانی و نفسانی انسان است. اندیشهی سالم دربارهی شناخت خود و جهان هستی، رسیدن به خودپندارهی مثبت و عزت نفس، داشتن روابط متعادل با دیگران و توانایی دوری از رذایل و گناهان از عوامل ایجادکنندهی بهداشت روانی هستند. در این میان، ادعیهای که از طریق معصومان(ع) به ما رسیدهاند، عالیترین تعالیم را در مورد ایجاد این عوامل دارند. صحیفهی سجادیه یکی از این منابع غنی و در دسترس است. هدف این تحقیق استنتاج اصول بهداشت روانی از این کتاب گرانقدر است. روش آن به صورت توصیفی همراه با بررسی و انطباق فرازهای مختلف دعا با استانداردهای مورد قبول بهداشت روانی، در ابعاد شناختی، عاطفی، رفتاری و اجتماعی است. هدف اصلی از تدوین این مقاله، پاسخ به این پرسش است که صحیفهی سجادیه چه راهکارهایی در مورد بهداشت روان و سلامت روح ارایه میدهد؟
مقایسهی نگرش مذهبی و شدت ایمان مذهبی در دانشآموزان و دانشجویان دختر شهر اصفهان(مقاله پژوهشی حوزه)
حوزه های تخصصی:
چکیده: هدف این پژوهش مقایسهی نگرش مذهبی و شدت ایمان مذهبی دانشآموزان و دانشجویان دختر شهر اصفهان است. بدین منظور 65 دانشآموز و 55 دانشجوی دختر، با روش نمونهگیری تصادفی، از دبیرستانها و دانشگاه دولتی شهر اصفهان انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از پرسشنامهی نگرشسنج مذهبی خدایاری، شکوهی یکتا و غباری بناب (1379) و پرسشنامهی شدت ایمان مذهبی سانتا کلارا (1997) جمعآوری شدند. نتیجههای به دست آمده از تجزیه و تحلیل دادهها با روش تحلیل واریانس نشان دادند که در مؤلفههای جهانبینی و علم و دین از نگرش مذهبی تفاوت معنیداری بین دو گروه وجود دارد( به ترتیب، P=0/05 و P<0/0001). بر اساس این نتایج، تفاوت معنی داری از لحاظ شدت ایمان مذهبی بین دختران دانشجو و دانشآموز وجود ندارد.
رابطهی مؤلفههای شناختی، عاطفی و رفتاری در نگرشهای مذهبی دانشجویان(مقاله پژوهشی حوزه)
حوزه های تخصصی:
چکیده: این پژوهش با هدف بررسی نگرشهای مذهبی دانشجویان و به دست آوردن رابطهی بین مؤلفههای شناختی، عاطفی و رفتاری آن انجام شده است. سؤال اصلی تحقیق این است که برای تقویت نگرشهای مذهبی جوانان و نوجوانان چقدر و چگونه باید بر هر یک از مؤلفههای سهگانهی آن سرمایهگذاری کرد؟ این تحقیق، به سؤالهای جانبی دیگری نیز دارد. ابزار مورد استفاده، آزمون جهتگیری مذهبی است که آذربایجانی (1382) آن را ساخته، اعتباریابی و پایاییسنجی کرده است. یکی از ویژگیهای این آزمون این است که پرسشهای هفتادگانهی خود را در حوزههای شناختی، عاطفی و رفتاری توزیع کرده است. این آزمون در بین چهار گروه دانشجویی، با نمونهگیری تصادفی اجرا و دادههای آن از طریق نرمافزار spss و بهکارگیری آزمونهای آماری متناسب با هر کدام از سؤالات پژوهش مثل همبستگی، آزمونهای تعقیبی شفه، t، خی دو و تحلیل واریانس یکراهه تحلیل شده است. از جملهی نتایج به دست آمده این است که نگرشهای مذهبی دانشجویان بر خلاف اینکه گاهی، پایین تلقی شده، از آن اظهار نارضایتی میشود، بالا و در محدودهی چارک سوم است؛ حیطههای عاطفی، شناختی و رفتاری، در نگرشهای مذهبی دانشجویان، با یکدیگر رابطهی معنیداری دارند.
ساخت مقیاس سنجش صبر برای نوجوانان(مقاله پژوهشی حوزه)
حوزه های تخصصی:
چکیده: صبر یکی از خصوصیات روانشناختی و از راهبردهای مذهبی مقابله است که با استفاده از آن میتوان بر فشارهای روانی روزمره و حتی آسیبزا غلبه نمود و در جهت سلامت روانی گامی برداشت. مواد مقیاس سنجش صبر با استفاده از آیات قرآن مجید و تفاسیر، حدیثی شیعه و سنی و کتابهای اخلاقی تهیه شده است. این پرسشنامه 48 عبارت دارد که در مقولههای صبر بر سختی، طاعت و گناه تهیه شدهاند. نمونهی این تحقیق 148 دانشآموز دختر سال اول دبیرستان بودند که به روش نمونهبرداری خوشهای تصادفی از میان دانش آموزان دختر سال اول دبیرستان شهر تهران، در سال تحصیلی 86 ـ1385 انتخاب شده بودند. اعتبار محتوایی این مقیاس را متخصصان علوم قرآن و دین تأیید کردهاند و پایایی آن، بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 866/0 محاسبه شده است. به کمک این مقیاس میتوان نوجوانانی را که صبر ندارند شناسایی کرده، با آموزشهای عملی گرفتهشده از دین و مبانی روانشناختی، در این زمینه، در جهت بهداشت روانی آنان گامی برداشت.
انسان از دیدگاه راجرز و مقایسهی آن با دیدگاه اسلامی(مقاله پژوهشی حوزه)
حوزه های تخصصی:
"چکیده: انسانشناسی برای علوم انسانی زیربناست و شکلگیری هر دانش مرتبطی با انسان نیازمند مطالعهی انسان و دستیابی به نگرش در این زمینه است. تفاوت نگرشها در شناخت انسان باعث میشود نظریههای علمی متفاوتی در حوزهی دانشهای انسانی به وجود آیند. تفاوت دیدگاههای انسانشناختی حتی در یک شاخهی علمی مانند روانشناسی باعث شده است اختلاف در نظریههای مربوط به شخصیت و یا بهداشت روان آدمی به وجود آید؛ حتی روانشناسان یک مکتب با یکدیگر تفاوت نظر دارند.
کارل راجرز یکی از روانشناسان پدیدارشناختی است (شوستروم، 1354)؛ ولی دیدگاهش دربارهی انسان و شخصیت آدمی با دیدگاههای هممکتبهایش همچون ادموند هوسرل (1859ـ 1938) و آبراهام مزلو (1908ـ1970) متفاوت است. گرچه وجوه مشترک در برخی از نظریات وجود دارند؛ چهبسا تفاوتهای بسیار آنها پیامدهای علمی و عملی متفاوتی به دنبال خواهد داشت. دیدگاه دینی دربارهی انسان تفاوت بیشتری با دیدگاههای دیگر دارد.
در این تحقیق، انسانشناسی کارل راجرز که وجوه مشترکی با دیدگاه اسلامی دارد و از میان تئوریهای علمی در حوزهی روانشناسی، اهمیت ویژهای دارد، بررسی شده است و به منظور ارزیابی میزان عمق و صحت این دیدگاه از بعد انسانشناختی، به بررسی تطبیقی آن با انسانشناسی دینی ـ اسلامی پرداخته شده است؛ بنا بر این، در این مقاله، دیدگاه راجرز دربارهی انسان تبیین و بررسی شده است. با توجه به تعداد وجوه مشترک این دیدگاه با دیدگاه اسلامی، وجوه تمایز نیز بررسی گشتهاند"
تبیین علل و زمینه های خشونت خانگی(مقاله پژوهشی حوزه)
حوزه های تخصصی:
"چکیده: هدف این پژوهش، بررسی علل و زمینه های خشونت خانگی علیه زنان بود. بدین منظور، یک فراتحلیل نظری بر روی تعداد؟... مورد از پژوهشهای انجام شده قبلی اعم از داخل و خارج کشور انجام شد. یافته ها نشان داد که علل خشونت در سه دسته فردی، تعامل بین فردی و اجتماعی محدود می شود.
علل فردی، در جنبه¬های زیستی (مانند هورمن¬های مردانه و توان بدنی بالاتر مردان) و روانشناختی (مانند تندخویی، دمدمی مزاجی، بدگمانی، حالت انفعالی مردان همسر آزار،. ناکامی، ضعف اخلاقی، اعتیاد،) و علل تعامل میان فردی در جنبه هایی مانند جنسیت، اقتدارگرائی مردانه در خانواده، یادگیری اجتماعی، و مشکلات ارتباطی (مانند اسناد منفی، تعارض و بزهکاری) و علل اجتماعی در جنبه های اقتصادی (مانند بیکاری، مشاغل کارگری و درآمد کم) و فرهنگی (مانند پذیرش اجتماعی خشونت، پیشداوری نسبت به زنان و...)، مورد بحث قرار گرفت. "