مطالعات بازاریابی ورزشی

مطالعات بازاریابی ورزشی

مطالعات بازاریابی ورزشی دوره 5 تابستان 1403 شماره 2 (پیاپی 18) (مقاله علمی وزارت علوم)

مقالات

۱.

پدیدارشناسی نقش بازاریابی هوش مصنوعی بر افزایش فروش و صادرات کالاهای ورزشی ایرانی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: بازاریابی هوش مصنوعی کالاهای ورزشی ایرانی سیستم رکامندد سیستم ان ال پی سیستم سنتیمنت آنالایزز

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۸ تعداد دانلود : ۱۳
پژوهش حاضر با هدف مطالعه نقش بازاریابی هوش مصنوعی بر افزایش فروش و صادرات کالاهای ورزشی ایرانی با رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. این پژوهش یک مطالعه کیفی- اکتشافی بود. مشارکت کنندگان در پژوهش خبرگان مدیریت ورزشی، مدیریت بازرگانی و مهندسان نرم افزار مسلط به علم بازاریابی خصوصاً بازاریابی هوش مصنوعی بودند که با توجه به ماهیت پژوهش، با 15 نفر به شیوه گلوله برفی با مصاحبه های  نیمه ساختارمند تا رسیدن به اشباع نظری انجام شد. برای اطمینان از پایایی و روایی تحقیق از توافق درون موضوعی و نظرخواهی از متخصصان و بازنگری نظر آنان استفاده شد. رویکرد پدیدارشناسی با روش کلایزی (1976) انجام گردید که پس از کدگذاری مصاحبه ها منجر به شناسایی نه مضمون  اصلی و 53 مضمون فرعی شد. نه مضمون اصلی شامل (شناسایی دقیق ابعاد و شاخص های بازاریابی هوشمند، توسعه سئو، استفاده بیشتر از بازاریابی دیجیتال و استراتژی های بازاریابی محتوا، افزایش کیفیت کالاهای ورزشی ایرانی، مدیریت صحیح تبلیغات و فروش کالاهای ورزشی ایرانی، استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی، پوشش دهی بازاریابی عصبی، به کارگیری نیروی انسانی متخصص، تبادل اطلاعات بین واحد بازاریابی و فروش) بود. یافته های این پژوهش می تواند به عنوان مبنایی برای افزایش فروش و در نتیجه توسعه صادرات و سوددهی بیشتر سازمان ها و شرکت ها در زمینه کالاهای ورزشی ایرانی باشد. پیشنهاد می شود به منظور اهمیت زیاد داده های با کیفیت در سیستم های بازاریابی هوش مصنوعی استفاده از نیروی انسانی متخصص در علم بازارابی همواره مورد توجه مدیران سازمان ها و شرکت ها قرار گیرد.
۲.

تأثیر ابعاد بصری تبلیغات محیطی بر وفاداری مشتریان با نقش میانجی گری آگاهی و ترجیح برند در استادیوم فوتبال: (مطالعه موردی برند اسنوا)(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تبلیغات محیطی وفاداری برند ترجیح برند آگاهی برند فوتبال

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲ تعداد دانلود : ۱۱
هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ابعاد بصری در تبلیغات محیطی اطراف زمین فوتبال بر وفاداری مشتریان با نقش میانجی آگاهی و ترجیح برند بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف پژوهش، کاربردی و از منظر روش، توصیفی پیمایشی، میدانی و از نوع همبستگی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش افرادی بودند که برای تماشای فوتبال در سال 1402 به ورزشگاه آزادی مراجعه کرده و از 384 نفر به عنوان نمونه استفاده شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه آگاهی برند (Buil et al., 2013)، ترجیح برند (Ebrahim et al., 2016)، وفاداری برند (Sahin et al., 2011) و بخش ابعاد بصری محقق ساخته بود. همچنین جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار پی ال اس 3 استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، رابطه ابعاد بصری با دو متغیر آگاهی و ترجیح برند معنادار است اما با وفاداری رابطه معناداری ندارد. علاوه بر این آگاهی برند با وفاداری برند رابطه معناداری ندارد و ترجیح برند به عنوان متغیر میانجی بین ابعاد بصری و وفاداری برند ایفای نقش می کند. با توجه به اینکه تبلیغات محیطی با هدف جلب توجه و تأثیر مثبت روی مصرف کنندگان طراحی و اجرا می شود، توجه به ابعاد بصری این تبلیغات از اهمیت ویژه ای برخوردار است و شرکت های فعال در این حوزه با استفاده از ترکیب مناسب میان این ابعاد می توانند اثربخشی تبلیغات محیطی خود را افزایش دهند و منجر به ایجاد آگاهی و ترجیح نسبت به برند خود شوند و در نهایت از طریق ایجاد ترجیح برند، وفاداری به برند را در مصرف کنندگان ایجاد کنند.
۳.

ارتباط عمیق بین زنجیره تأمین و ظرفیت جذب دانش: راهبردی برای بهبود عملکرد توسعه محصولات ورزشی(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: زنجیره تامین ظرفیت جذب دانش توسعه محصولات ورزشی عملکرد توسعه محصول کسب و کارهای ورزشی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲ تعداد دانلود : ۱۲
این پژوهش با هدف بررسی ارتباط عمیق بین زنجیره تأمین و ظرفیت جذب دانش و ارائه راهبردهایی برای بهبود عملکرد توسعه محصولات ورزشی انجام شده است. این تحقیق توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است که اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. برای این منظور، 385 نفر از مدیران و کارکنان شرکت های تولیدی ورزشی کشور به صورت تصادفی و بر اساس فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های استاندارد توسعه محصول (منظمی، 1396)، ظرفیت جذب دانش (جاوالگی و همکاران، 2014)، و یکپارچگی زنجیره تأمین (فلاین و همکاران، 2010) استفاده شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش حداقل مربعات جزئی و نرم افزار اسمارت پی ال اس استفاده گردید. یافته ها نشان داد که هماهنگی و یکپارچگی بین زنجیره تأمین و ظرفیت جذب دانش تأثیر مثبت و معناداری بر عملکرد توسعه محصول دارد. این نتایج نشان می دهند که جذب دانش برای تحقق اهداف توسعه محصولات ورزشی از الزامات رشد کسب و کارهاست. اقداماتی مانند توسعه فرآیندهای هماهنگی در تأمین مواد اولیه، بهبود فرآیندهای تولید، و افزایش توانایی جذب و استفاده از دانش فنی و مدیریتی می تواند به بهبود قابل توجهی در کارایی و عملکرد صنعت ورزشی، به ویژه در زمینه توسعه محصولات و ارائه خدمات ورزشی، منجر شود.
۴.

ارائه مدل تاثیر بازاریابی در شبکه های اجتماعی بر جذب مخاطبان رشته ورزشی فیزیک(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: شبکه های اجتماعی رشته ورزشی فیزیک بازاریابی دیجیتال مدیریت ورزشی

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۱ تعداد دانلود : ۱۲
هدف کلی این پژوهش ارائه مدل تأثیر بازاریابی در شبکه های اجتماعی بر جذب مخاطبان رشته ورزشی فیزیک بوده و پژوهش حاضر کاربردی، توصیفی و از نوع همبستگی است. همچنین جامعه آماری شامل ورزشکاران رشته ورزشی فیزیک که در باشگاه های بدن سازی شهر رشت حضور داشتند. تعداد حجم نمونه آماری با توجه به تعداد سوالات پرسشنامه 400 نفر تعیین گردید. روش گردآوری اطلاعات میدانی، ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد و روش تجزیه و تحلیل داده ها، از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. پس از بررسی توصیفی متغیرها به منظور بررسی اهداف پژوهش، از تکنیک تحلیل ساختار های عاملی و تحلیل مسیر استفاده شد و با استفاده از نرم افزار PLS3 ضرایب مسیر برای متغیرها بررسی و مدل تأثیر بازاریابی در شبکه های اجتماعی بر جذب مخاطبان رشته ورزشی فیزیک ارائه گردید. نتایج تحقیق نشان داد اینستاگرام، فیسبوک و یوتیوب بر جذب مخاطبین تأثیر معنی داری دارند و وب سایت ها و توییتر (ایکس) بر جذب مخاطبین تأثیر ندارند؛ بنابراین پیشنهاد می شود به جای در نظر گرفتن معایب این شبکه ها، از مزایا و قابلیت های آنها در پیشبرد اهداف ورزشی (معرفی و تبلیغات) و اطلاع رسانی به تمام اقشار جامعه بدون هیچ محدودیتی استفاده شود.
۵.

تحلیل وبگاه رسمی باشگاه فوتبال لیورپول از منظر مدیریت هواداران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: ابزار رسانه ای باشگاه لیورپول فوتبال مدیریت هوادار وب سایت

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳ تعداد دانلود : ۱۳
هدف از پژوهش حاضر تحلیل وبسایت رسمی باشگاه فوتبال لیورپول از منظر مدیریت هواداران بود. پارادایم پژوهش تفسیری و رویکرد محققان در این پژوهش رویکرد کیفی می باشد و روش پژوهش مورد استفاده در این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی وب سایت رسمی باشگاه لیورپول بود که توسط گروه متمرکز تحقیق صورت گرفت. گروه متمرکز تحقیق شامل 6 نفر از افراد آشنا به حیطه هواداری ورزشی می باشد که به صورت هدفمند قضاوتی انتخاب شد. بخش های مختلف وب سایت در 3 جلسه مورد تحلیل گروه متمرکز تحقیق قرار گرفت و کدگذاری شد. نتایج نشان داد محتوای ارائه شده در سایت لیورپول از بعد مدیریت هواداری در 6 ساختار اصلی شامل ساختارهای خبری، اطلاعاتی، درگیری هوادار، مسئولیت اجتماعی، درآمدی و برند قرار داشت. در بخش خبری 6 برنامه در قالب 3 ابزار، در بخش اطلاعاتی 10 برنامه و در قالب 3 ابزار، درگیری هوادار 14 برنامه و 6 ابزار، مسئولیت اجتماعی 11 برنامه و 4 ابزار، درآمدی 7 برنامه و 6 ابزار و در نهایت در بخش برند 5 برنامه و 3 ابزار شناسایی گردید. مدیران باشگاه های حرفه ای ورزشی می توانند با درنظر گرفتن تقسیم بندی های صورت گرفته در این تحقیق، برنامه مناسب هواداری را خود را در قالب وب سایت باشگاه تعریف نمایند.
۶.

تأثیر عوامل اقتصادی بر هزینه های ورزشی دولت و خانوار در ایران(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: تولید ناخالص داخلی هزینه های ورزشی رشد اقتصادی حجم نقدینگی نرخ تورم

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۰ تعداد دانلود : ۱۲
این پژوهش با هدف بررسی تاثیر عوامل اقتصادی بر هزینه های ورزشی دولت و خانوار انجام شد. در این مقاله با استفاده از الگوی خود رگرسیون برداری(var) و توابع واکنش آنی(IRF) و تجزیه واریانس(VD) و همچنین آزمون انباشتگی، روابط کوتاه مدت و بلند مدت میان متعیر ها مورد توجه قرار گرفت وبا استفاده از آزمون تئوری های موجود در این زمینه، رابطه میان عوامل اقتصادی و هزینه های ورزشی دولت و خانوار در دوره 1363 تا 1400 تجزیه و تحلیل شدند. متغیرهای مورد استفاده در این تحقیق شامل تولید ناخالص داخلی، حجم نقدینگی، نرخ ارز، نرخ بهره، تراز تجاری، نرخ دلار، درآمد مالیاتی، وارادات کالاهای ورزشی و صادرات کالاهای ورزشی خانوار می باشد. نرم افزار مورد استفاده جهت تجلیل داده ها ایویوز نسخه 12 بود. مطابق یافته ها، از میان عوامل اقتصادی شناسایی شده عامل تولید ناخالص داخلی روی هزینه های ورزشی دولت و عامل تولید ناخالص داخلی و نرخ تورم روی هزینه های ورزشی خانوار تاثیر گذار می باشد. در نهایت بر اساس یافته ها پیشنهاد می شود دولت با افزایش اعتبارات و همکاری با شرکت ها و حامیان مالی، حمایت مالی از ورزشکاران را افزایش دهد. این شامل تعیین حقوق و دستمزد مناسب برای ورزشکاران حرفه ای، پرداخت هزینه های آموزشی و تجهیزات، و همچنین حمایت درباره هزینه های سفر و مسابقات است. این اقدام می تواند هزینه های خانوارها برای حمایت از ورزشکاران را کاهش داده و امکان ادامه فعالیت ورزشی حرفه ای را برای ورزشکاران فراهم کند.
۷.

طراحی الگوی بازاریابی حسی با دلبستگی عاطفی به برند و رضایت از تجربه حسی مشتریان استخرهای ورزشی استان البرز(مقاله علمی وزارت علوم)

کلیدواژه‌ها: بازاریابی حسی دلبستگی عاطفی رضایتمندی مشتریان وفاداری

حوزه‌های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۱ تعداد دانلود : ۱۳
هدف از انجام این پژوهش طراحی الگوی بازاریابی حسی با دلبستگی عاطفی به برند و رضایت از تجربه حسی مشتریان استخرهای ورزشی استان البرز بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بوده که به صورت میدانی اجرا شده است. جامعه آماری این پژوهش را مشتریان استخرهای استان البرز به تعداد نامحدود تشکیل دادند. با استفاده از جدول مورگان نمونه آماری برابر با 384 تن برآورد شد که به صورت نمونه گیری خوشه ای و غیر تصادفی از بین اعضاء جامعه آماری انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های بازاریابی حسی سانگ وان لی (2012)، رضایتمندی از تجربه حسی ساخته بیتنر و هابرت (1994) ودلبستگی عاطفی به برند ساخته هور و همکاران (2018) استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه ها با استفاده از نظرات اصلاحی اساتید مدیریت ورزشی تعیین شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و تحلیل مسیر در نرم افزارهای آماری SPSS و LISREL استفاده شد. نتایج نشان داد که بین بازاریابی حسی با دلبستگی عاطفی و رضایت از تجربه حسی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بر اساس معادله رگرسیون ابعاد بینایی و لامسه واجد شرای ط پیش بینی دلبستگی عاطفی و ابعاد بینایی، لامسه و بویایی واجد شرایط پیش بینی رضایت از تجربه حسی می باشند. از طرفی دیگر نتایج الگویابی نشان داد که بازاریابی حسی تأثیر مثبت و معناداری بر دلبستگی عاطفی و رضایت از تجربه حسی دارد.

آرشیو

آرشیو شماره‌ها:
۱۹