آرشیو

آرشیو شماره ها:
۵۹

چکیده

یکی از بحران های اساسی که دولت فاطمیان از بدو ورود به مصر با آن مواجهه بودند، بحران نان و کمبود آن است.آنان برای کنترل و مدیریت تبعات آن راه کارهای متعددی اعمال کردند. این مقاله در پی آن است که به این پرسش پاسخ دهد :فاطمیان، برای کنترل کمبود یا گرانی نان و یا بحران های ناشی از آن چه سیاست اقتصادی را اتخاذ کردند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد اقدامات فاطمیان در جهت مدیریت بحران نان متمرکز بر«کنترل عرضه» به مثابه کنترل عوامل انسانی اخلال گر بازار نان بیش از «کنترل تقاضا» بوده است.علاوه بر این آنان در مدیریت بحران نان بسته به علل ایجاد آن، اقداماتی از جمله: کاهش یا توقف موقت صادرات غلات، برنامه ریزی جهت افزایش واردات غلات، تخصیص یارانه نقدی به آرد و نان و توزیع مستقیم آن ، اصلاح شبکه توزیع و کاهش سهم واسطه ها در چرخه تولید و توزیع، دخالت مستقیم در تعیین وقیمت گذاری نان ، کنترل انحصار و احتکار در شبکه تأمین و توزیع نان و برخورد با عوامل انسانی اخلال گرو سودجو، خرید اعتباری غلات از تولید و توزیع ، فعال کردن نهادهای اقتصادی تنظیم کننده بازار و لغو انواع مالیات های خرید و فروش غلات؛انجام دادند. روش پژوهش در این مقاله توصیفی و تحلیلی متکی بر داده های گردآوری شده از منابع تاریخی است.

The bread crisis and its management in the first era of the Fatimid caliphate in Egypt (358-487 A.H)

One of the basic crises faced by the Fatimid government since their arrival in Egypt is the bread crisis and its shortage. They applied several strategies to control and manage the consequences of the bread crisis. This article wants to answer this question: What economic policy did the Fatimids adopt to control the shortage or high cost of bread or the resulting crises? The findings of the research show that the bread crisis management measures in the Fatimid government were focused on "supply control" as the control of human factors disrupting the bread market instead of "demand control". In addition, in the management of the bread crisis, depending on the causes of its occurrence, measures such as: Reducing or temporarily stopping grain exports, planning to increase grain imports, allocating cash subsidies to flour and bread and its direct distribution, reforming the distribution network and reducing the share of middlemen in the production and distribution cycle, direct involvement in determining the price of bread, controlling monopoly and hoarding in Bread supply and distribution network and dealing with disruptive and profit-seeking human factors, credit purchase of grain from production and distribution, activation of economic institutions regulating the market and cancellation of all types of grain purchase and sale taxes. The research method in this article is the description and analysis of data collected from historical sources.

تبلیغات