تاریخ روابط خارجی

تاریخ روابط خارجی

فصلنامه تاریخ روابط خارجی 1381 شماره 12

مقالات

۱.

جایگاه وام های ایران در آغاز مذاکرات انگلیس و روسیه بر سر قرارداد 1907

نویسنده: مترجم:
حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۰۱۵ تعداد دانلود : ۵۱۸
ممکن است این گونه به نظر برسد موضوع اعطای وام به ایران، نه تنها در مذاکرات انگلیس و روسیه بر سر ایران بلکه حتی در کل مذاکرات انگلیس و روسیه، امری تصادفی بوده، زیرا این مذاکرات هیچ نتیجه ای نداشت و سرانجام هیچ وامی داده نمی شد. چنین باوری گمراه کننده خواهد بود.
۲.

سیاست خارجی منطقه ای کرملین در ایران ( 78-1917)

نویسنده:
حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۰۰۴ تعداد دانلود : ۶۶۰
شوروی از 1917 تا 1940 نخست سیاست گسترش روابط دوستانه را در پیش گرفت تا ضمن تامین منافع اقتصادی خود، به تدریج زمینه را برای گسترش حوزه ایدئولوژیک خود آماده نماید اما پس از جنگ جهانی دوم، سیاستی تجاوزکارانه و مداخله گرانه نسبت به ایران و کشورهای همسایه خود در پیش گرفت و با آغاز دوره تنش زدایی راهبرد توسعه روابط بازرگانی و همکاری را برای دستیابی به منافع خود بر گزید.
۳.

ایوان کلومیتسف ، دومین فرستاده روسیه شوروی در ایران ، چشم اندازی بر دوره آغازین روابط ایران و روسیه شوروی

نویسنده:
حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳۸۸ تعداد دانلود : ۶۷۸
نخستین فرستاده روسیه بلشویک، کارل براوین نام داشت که در پی ناکامی اقدامات روسیه فراخوانده شد. فرستاده بعدی شوروی به ایران کلومیتسف، یک بلشویک تندرو بود
۴.

روسیه شوروی و انقلاب گیلان

نویسنده: مترجم:
حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹۸۸ تعداد دانلود : ۵۹۹
بلشویکها با امضای معاهده ایران و شوروی و همچنین قرارداد تجاری روسیه و انگلیس، ملزم به تعهد عملی در عدم توسل به فعالیتهای خصمانه علیه انگلیس شدند. بلشویکها از امپریالیسم انگلیس امتیازاتی کسب کردند و سرنوشت انقلاب گیلان، دیگر برای آنان چندان اهمیتی نداشت.
۵.

بازتاب غائله پیشه وری در مطبوعات ترکیه

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۳۱۱ تعداد دانلود : ۶۸۶
با استفاده از گزارشهای نمایندگیهای وزارت امور خارجه ایران در ترکیه که بیشتر مبتنی بر واکنش مطبوعات ترکیه بود می توان از رویه اتخاذ شده توسط ترکیه در مورد خودمختاری آذربایجان که از جهات گوناگون اهمیت دارد، آگاه شد.
۶.

نسخ خطی و کتب چاپ قدیم فارسی ، عربی و تاتاری کهن تاتارستان - قازان / رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران - مسکو

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۷۹۴ تعداد دانلود : ۳۹۳
هدف اصلی از معرفی نسخ خطی و کتب چاپی عربی و فارسی موجود در قازان نشان دادن پیوند فرهنگی تاتارها با سنت ادبی مکتوب ایران از سده های پیشین تا مرحله کنونی است. در این گزارش برخی از نسخ خطی و کتب چاپی قدیم موجود در مهم ترین مراکز نسخ خطی تاتارستان معرفی می شود.
۷.

گنجینه نسخه های خطی جمهوری آذربایجان

نویسنده:
حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۹۷۶ تعداد دانلود : ۶۱۹
گنجینه نسخه های خطی فرهنگستان علوم جمهوری آذربایجان به صورت یک مرکز عمومی برای گردآوری، تقسیم بندی، نگهداری و نشر آثار خطی شرقی قدیم در سال 1950 برپایه شعبه نسخه های خطی انستیتوی ادبیات نظامی ایجاد شده است. رساله “ادب السالکین”، کتاب “ارشاد المحتاج الی شرح المنهاج”، کتاب “حقایق الدقایق” و کتاب “وفیات الاعیان” از جمله نسخ ارزشمند زبان عربی در این مرکز است.
۸.

گذری بر اندیشه ها و آثار عباسقلی آقاقدسی ( باکیخانوف )

نویسنده:
حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۲۳۰ تعداد دانلود : ۸۱۰
بخشی از روشنفکران جمهوری آذربایجان در مورد عباسقلی به علت خاستگاه طبقاتی و وابستگی به دولت تزاری و افکار محافظه کارانه اش سکوت کرده اند. در حالی که بنا به نوشته دکتر آدمیت، وی به یک معنا پیشرو افکار جدید غربی در قفقاز است. او به سازندگی علوم و دین ایمان داشت و در حالی که پای در گذشته داشت رویش به سوی آینده بود.
۹.

آذربایجان : در جستجوی هویت ( تاریخچه )

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۰۴۷ تعداد دانلود : ۱۰۳۲
این کتاب، اثری به زبان انگلیسی از چارلز فن در لیو است که سیمایی اجمالی از تاریخ آذربایجان از دوران پیش از تاریخ و رویدادهای سده های میانه در این سرزمین و رخدادهای معاصر تا سالهای پس از فروپاشی شوروی، عرضه می دارد.
۱۰.

سال پر اندوه 1290 شمسی : شرح ماموریت مورگان شوستر آمریکایی در ایران

حوزه های تخصصی:
تعداد بازدید : ۱۷۵۱ تعداد دانلود : ۷۱۸
خانم افسانه منفرد کوشیده با بررسی جوانب گوناگون ماجرای شوستر و روزهای پر التهاب ناشی از آن که موجب بسته شدن مجلس شورای ملی در دوره دوم شد و نقل صادقانه رویدادها و بیطرفی در نتیجه گیری نهایی، روایتی منسجم را از این رخداد ارائه دهد.

آرشیو

آرشیو شماره ها:
۳۷