در این نوشته به مرزهای جغرافیایی ایران و توران و چگونگی ورود اسلام به آنها پرداخته شده است. همچنین به نمونه هایی از مهاجرتهای مردم توران به ایران و بر عکس آن اشاره شده که چگونه مناصب حکومتی را هم به دست آورد.
در سده نوزدهم نخستین گروههای تبعید از خاورمیانه به کشورهای اروپایی و سرزمینهای دیگر مهاجرت کردند. شاید معروف ترین این گروههای تبعیدی “عثمانیهای جوان” در فرانسه پایان سده نوزدهم باشند. تا میانه سده نوزدهم هم گروهی از ایرانیان افزون بر سرزمینهای همچون عثمانی و هندوستان، به گروه تبعیدیان مقیم کشورهای اروپایی پیوسته بودند.
کنفرانس تهران نقطه اوج همکاریهای انگلیس – آمریکا – شوروی بود. این اتحاد که در سال 1941 شکل گرفت، با وجود چند مورد اختلاف نظر و مجادله، به تدریج قوی تر شد. در آغاز این سه قدرت تنها می توانستند در مورد مسایل نظامی با هم توافق کنند، اما بعدها توافقهای سیاسی نیز دست یافتند.
ژنرال دیکسون وضعیت شرق ایران را در جریان جنگ جهانی اول به عنوان بخشی از منطقه عقب مانده ایران وصف کرد که به هیچ وجه نباید تحت تاثیر رویدادهای جنگ قرار گرفته باشد. اما با بروز جنگ، استانهای شرقی و جنوب شرقی به گونه ای فزاینده به صحنه فعالیتهای نظامی تبدیل شد.
فتوحات حکومت صفویه در شرق و شمال غربی ایران و خلیج فارس موجب تسلط آن سلسله بر راهها و مراکز تجاری شد. اگر چه این فتوحات موجب درگیری این حکومت با همسایگان ایران در مرزهای شمال غربی و شرق کشور گردید و رقابت بر سر راهها و مراکز تجاری یکی از مهم ترین علل درگیری بود، فعالیت تجاری و ارتباط با شرق و غرب در دوره این جنگها ادامه داشت.
هر چند ایرانیان با نام تاتارها از طریق بوی خوش مشک که تجارت آن در انحصار تاتارها بود آشنا شدند، اما از آغاز سده سیزدهم میلادی نام تاتار بیشتر در اخبار فتوحات مغول در منابع فارسی و عربی منعکس شده است.
در این نوشتار کوششهای بشر برای رسیدن به صلح و عدالت پایدار در سده های نظر بمهن میرزا، شاهزاده قاجاری مورد توجه قرار گرفته، به ویژه آنکه وی به اندیشه تاسیس جامعه ملل اشاره کرده است.
اسناد موجود نشان می دهد که رویدادهای گیلان تنها بخشی از برنامه سقوط احمد شاه و تسخیر ایران با هدف “شورایی نمودن” آن بوده است. تنها قدرتمند نبودن بلشویکها و وضعیت نامساعد آنها، ایشان را مجبور به لغو این برنامه و بستن قرارداد دوستی فوریه 1921 نمود. دخالت نظامی در گیلان، کوشش ناموفقی در صدور انقلاب سوسیالیستی به کشورهای همسایه بود.
ایران و مصر در مقام دو کشور قدرتمند جهان باستان و دو قدرت منطقه ای مهم در خلیج فارس و آبراه سوئز در خاورمیانه روابط گسترده ای داشته اند که در اینجا با برخی به نگاهی از همکاریهای اقتصادی و فرهنگی این دو کشور، به نام سفیران ایران در قاهره هم اشاره شده است.
نگاهی به کارنامه این مناسبات نشان می دهد که روابط دو کشور در مراحل مختلف، بارها تحولاتی از دوستی و اتحاد تا جنگ و قطع روابط را به خود دیده است. آنچه جای توجه بسیار دارد، علل و روند این دگرگونیها و عدم ثبات از یک سو و نقاط عطف موجود در آن از سوی دیگر است.
پیشینه تاسیس کنسولگری انگلیس به سال 1894 در پی ورود هیئتی انگلیسی به سرپرستی کلنل ییت به بیرجند باز می گردد. اسامی صاحب منصبان انگلیسی پس از نامبرده و موقعیت جغرافیایی و ساختمانی کنسولگری انگلیس در بیرجند از دیگر مفاد این گزارش است.
ویژگیهای تاریخی و معماری مسجد جامع الکبیر صنعا، مهم ترین بنای شهر که به دستور و طرح پیامبر اسلام و توسط معاذبن جبل، نخستین فرستاده رسول خدا به یمن در سال ششم هجری ساخته شده است.
این کتاب که ونسا مارتین، پژوهشگر و ایران شناس انگلیسی آمن را به نگارش در آورده، منبع مناسبی برای آشنایی با طرز تلقی مردم و به ویژه روشنفکران غربی درباره پدیده جمهوری اسلامی و برداشت آنها از نظریات دیدگاههای امام خمینی (ره) و سرانجام شیوه نگرش آنها به کشور ایران است.
حسین شهیدی مازندرانی (بیژن) در این کتاب با بررسی شاهنامه فردوسی کوشیده به خوانندگان کتاب خود، جایگاه رویدادهایی را که در ارتباط با تورانیان و سرزمینهای آنان تا پایان دوره کیخسرو و افراسیاب است، بشناساند
ناصر تکمیل همایون در بررسی دگرگونیهای مرزهای کشور ایران در چهار جهت جغرافیایی، از مدارک و اسناد معتبر همچون نقشه معاهده های مرزی ایران با کشورهای همسایه بهره گرفته است که خواننده را با تصویری کامل از کوششهای پیگیر استعمارگران برای تجزیه ایران در سده های نوزدهم و بیستم روبرو می کند.
بی گمان در دوره حاکمیت اندیشه مارکسیسم عناصر ملی موجود در این منطقه (آسیای مرکزی و قفقاز) تبدیل به نوعی عناصر خلقی مبتنی بر قالبهای مارکسیستی شدند و در آنچه که به عنوان تاریخ مکتوب برای منطقه به نگارش درآمد نقش هویتهای منطقه ای نادیده گرفته شد و سخنی از تاریخ ملتهایی همچون تاجیک، ازبک، قرقیز، قزاق و غیره به میان نیامد.
این نوشتار به بررسی پیمان سعدآباد و عوامل مؤثر در شکل گیری آن با بهره گیری از مجموعه اسناد منتشر نشده مرکز اسناد و تاریخ دیپلماسی و نیز با استفاده از کتب و اطلاعات موجود می پردازد.
هدف و انگیزه نگارنده از نگارش کتاب “قدرت و اصول” افزون بر بیان خاطرات سیاسی و اجرایی خود در کاخ سفید و بنا به گفته خود وی احساس تعهد نسبت به اطلاع رسانی شفاف امور سیاست خارجی به شهروندان امریکایی، دفاع از سیاستهای دوران ریاست جمهوری جیمی کارتر به ویژه در زمینه روابط خارجی است.
گویا امارات متحده عربی با انتشار این کتاب و کتابهایی دیگر خواهان رفع “اتهام” دزدی و غارتگری در قواسم است و از سویی دیگر با طرح ادعاهای بزرگ همچون حاکمیت قواسم بر بندر عباس و غیره، گوشه چشمی به مسئله جزایر سه گانه ایرانی داشته است.